jabłka - 25490 przepisów (strona:127/1700)

JABŁECZNIK NA KRUCHYM CIEŚCIE 1317

Składniki: * 3,5 szklanki mąki pszennej * 3/4 szklanki cukru * 4 żółtka * 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 200 g masła * 1,5 kg kwaśnych jabłek * pół łyżeczki cynamonu * cukier puder i woda na lukier Wykonanie: Z mąki, cukru, żółtek, śmietany, masła i proszku do pieczenia zagnieść ciasto (w razie potrzeby dosypać mąki, ciasto nie powinno(...)się do dłoni). Podzielić je na dwie części w proporcji 3/4 i 1/4. Owinąć kawałki ciasta w folię i włożyć do zamrażalnika na około godzinę. W między czasie przygotować jabłka, które należy obrać ze skórek i wykroić gniazda nasienne. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Utarte jabłka przełożyć do garnka, dodać cynamon. Jabłka zagotować, odstawić z palnika

Zrób to smacznie
SZARLOTKA SYPANA 189

dość słodkim ciastem. A zatem ... do dzieła! 😉 Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka cukru 1 szklanka kaszy manny 1,5 czubatej łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 kg jabłek (najlepiej kwaśnych) 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka cynamonu 170 g zimnego masła (najlepiej  z zamrażarki) Wykonanie: Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, posypujemy cynamonem(...)części. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem i posypujemy mąką.  Na dno blaszki wsypujemy 1/3 suchych składników. Na wierzchu rozsypujemy równomiernie połowę jabłek. Na jabłka sypiemy następną część proszku. Potem kolejna warstwa jabłek i ostatnia część suchych składników. Wyjmujemy masło z zamrażarki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Układamy na wierzchu

Walijskie Pichcenie
Szarlotka 159

znanych i lubianych w Polsce ciast, jednak czy wiecie gdzie tkwi sekret pysznej szarlotki? Odpowiedź jest prosta, w gatunku jabłek. Ja do szarlotki użyłam złotej renety, zwanej królową jabłek. Ciasto:  - 500 g mąki pszennej - 250 g masła - 1 jajko - 2 żółtka - pół szklanki cukru pudru - łyżka cukru wanilinowego - 3 łyżki śmietany - 1 łyżka wody Do miski przesiałam(...)fasola, ryż). Ciasto piekłam 15 minut w temperaturze 180 st. C na złoty kolor.  Nadzienie: - 2 kg złotej renety - 1/3 szklanki cukru ( w zależności od upodobań i kwaśności jabłek) - 2 łyżeczki cynamonu Jabłka obrałam i pokroiłam w grubą kostkę. Połowę jabłek podsmażyłam na patelni z cukrem i cynamonem ok. 5 minut. Następnie dodałam resztę jabłek

Receptura smaku
Karpatka z musem z jabłek i nutą cynamonu 155

szczypta soli 5 jajek Krem: 1litr mleka 300g masła extra 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżeczki cukru wanilinowego 4 żółtka 6 łyżek cukru Mus z jabłek: 1,40kg prażonych jabłek 1/2 szklanka wody 6 łyżeczek żelatyny 2 łyżeczki cynamonu Dodatkowo: cukier puder Wykonanie: 1.  Ciasto Masło rozpuścić w gotującej wodzie, dodać szczyptę soli(...)mąkami i żółtkami, ugotować jak budyń, a następnie wystudzić. Masło utrzeć i stopniowo dodawać wcześniej ugotowany budyń cały czas miksując do momentu uzyskania konsystencji kremu. 3.  Mus z jabłek Żelatynę zalać zimną wodą, odstawić do napęcznienia, następnie rozpuścić (włożyć na 20 sekund do mikrofali).   Jabłka przełożyć do garnka, lekko podgrzać, a następnie dodać ostudzoną żelatyną, cynamon

Szalona Kuchnia Eweliny
Bakaliowa rolada z jabłkami 303

szczypta soli 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g orzechów włoskich 50 g wiórków kokosowych 50 g rodzynek ok 700 g miękkich jabłek cynamon lub przyprawa do szarlotki 3 łyżki cukru trzcinowego masło Jabłka obrać i pokroić w ósemki pozbywając się gniazd nasiennych. Blachę z piekarnika (34 x 38 cm) wyłożyć(...)papierem do pieczenia i nasmarować go dobrze masłem. Rozsypać równomiernie cukier trzcinowy i ułożyć w rzędach cząstki jabłek. Oprószyć cynamonem lub przyprawą do szarlotki. Mąkę pszenną przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia. Dodać zmielone orzechy, wiórki kokosowe i posiekane nożem rodzynki. Wymieszać i odstawić. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli i ustawiając mikser

https:KKuchniaMniam
Mini galette z jabłkami i solonym karmelem 123

mąki pszennej 100 g zimnego masła 3 łyżki cukru 3 łyżki zimnej wody szczypta soli jajko + odrobina mleka - do posmarowania tarty 2 łyżki bułki tartej 3 jabłka cynamon 3 łyżki masła - ewentulanie dodatkowo: solony karmel np. z TEGO przepisu Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą i cukrem, dodać pokrojone w kostkę masło i lodowatą wodę. Ręcznie(...)mikserem wyrobić całość na gładkie ciasto, które zagnieść w kulę, owinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. Wymiesza z cukrem i cynamonem do smaku. Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na 4 części. Każdą z nich

wyzwania kuchenne
Ciasto jabłkowo - orzechowe Siostry Anastazji 451

mikserem na najniższych obrotach). Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto. Pieczemy w 180 stopniach około 30 minut. Po upieczeniu studzimy, przekrawamy na dwa blaty. Ciasto krucho - drożdżowe z jabłkami: 1 kg jabłek 4 żółtka 150 g masła lub margaryny (u mnie masło) 300 g mąki pszennej tortowej 1 łyżka cukru pudru (można dać więcej) 40 g drożdży(...)Dzielimy je na dwie w miarę równe części. Jedną część wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia Ja ciasto rozwałkowałam na wielkość blachy i położyłam na papier.  2. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jeśli są bardzo soczyste, to przed wyłożeniem na ciasto musimy je troszkę odcisnąć. Następnie rozkładamy na wyłożonym cieście, posypujemy cynamonem i bułką

kruche babeczki
Biała kiełbasa pieczona z jabłkami i cebulą 184

smaczne i treściwe danie. Z jabłkami i rozmarynem jest aromatyczna i z powodzeniem nadaje się na wartościowy obiad. Składniki (4 porcje) -1 kg białej kiełbasy -2 cebula -2 jabłka (najlepiej kwaśne) -1,5 l bulionu warzywnego -2 łyżki oleju rzepakowego -świeży rozmaryn -liść laurowy, ziele angielskie -majeranek Przygotowanie Bulion zagotować, dodać listek laurowy i ziele angielskie. Włożyć kiełbasę(...)obgotować. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Cebulę pokroić w piórka. Jabłka umyć, obrać i pokroić na ósemki, wydrążyć gniazda nasienne. Na patelni rozgrzać olej. Zeszklić cebulę, dołożyć jabłka, obsypać majerankiem i smażyć jeszcze chwilę. Jabłka i cebulę wyłożyć na kiełbasę. Piec około 15-20 minut (do zarumienienia kiełbasy i miękkości jabłek) w temperaturze około 180 stopni. Wartość

Zielona Kuchnia
Schab pieczony z jabłkami i żurawiną 168

jabłkami i żurawiną cudownie przechodzi owocowymi smakami. Zamiast schabu możemy wykorzystać szynkę. Pieczeń pięknie prezentuje się na stole i jest znakomita w smaku. Polecam! Schab pieczony z jabłkami i żurawiną Składniki: 1 kg schabu lub szynki 2 cebule 3 jabłka, najlepiej twarde garść żurawiny suszonej szklanka soku jabłkowego sok z cytryny przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, kilka(...)naczynia żaroodpornego i podlewamy sokiem jabłkowym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 50-60 minut polewając co jakiś czas wytwarzającym się. W tym czasie przygotowujemy jabłka. Obieramy je, kroimy w grube plastry i skrapiamy sokiem z cytryny. Wrzucamy do rondelka razem z żurawiną, cukrem, cynamonem i goździkami, podlewamy kilkoma łyżkami wody i dusimy 5 minut

Smak mojej kuchni
Ciasteczka z jabłkami i krówkami 188

krówki, jabłka i cynamon - postanowiłam od razu sprawdzić ten przepis. No i.... rewelacja! :) Ciasteczka są delikatne i mięciutkie - i jeszcze to rewelacyjne połączenie słodkich krówek i kwaśnych, orzeźwiających jabłek. Mniam!  Składniki na około 20 sztuk: 100 g masła 6 cukierków "krówek" 1/2 jabłka odmiany "szara reneta" (twarde i kwaśne) 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki cynamonu(...)szklanki) mąki pszennej 1/2 łyżeczki sody 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Masło i jajko wyjąć wcześniej z lodówki, żeby miały temperaturę pokojową.  Krówki oraz obraną połówkę jabłka pokroić w bardzo drobną kosteczkę. Kawałki jabłek oprószyć mąką ziemniaczaną i cynamonem, wymieszać. Masło ubić na jasny krem razem z cukrem pudrem (ok. 5 minut). Dodać jajko i ubijać jeszcze

Świat Ciasta
Szarlotka Świąteczna 162

dekorację tarty i nadają jej świątecznego charakteru. Składniki na kruche ciasto: 300 g mąki 4 łyżki cukru pudru 210 g masła 2 łyżki zimnej wody Masa jabłkowa: 1 kg jabłek (reneta) 1/4 szklanki cukru trzcinowego 1 płaska łyżeczka przyprawy piernikowej sok z 1/2 cytryny 1 łyżka cukru wanilinowego 1 łyżka budyniu śmietankowego opcjonalnie 2 - 3 łyżki likieru kokosowego(...)kosteczkę zimne masło. Dodać wodę. Za pomocą melaksera lub ręcznie zagnieść jednolite kruche ciasto. Złączyć je wszystkie w jednolitą kulę i włożyć do lodówki na około pół godziny.  Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, powycinać gniazda nasienne. Pokroić na plasterki. Do garnka z grubym dnem wsypać cukier, na wierzch przełożyć jabłka. Podgrzewać przez około 3 - 4 minuty

Świat Ciasta
Szarlotka pychotka. 189

przy tym zeszło, ale było warto. Składniki: 2 szklanki maki 1/2 szklanki cukru 100 g. masła lub margaryny 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Na nadzienie: 1 kg jabłek 3 łyżki cukru 1 łyżka bułki tartej 1 łyżeczka cynamonu 1 szklanka orzechów włoskich Wykonanie: Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać masło, wysiekać, dodać jajka. Zagnieść(...)ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię aluminiową i wstawić na godzinę do lodówki. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Dodać cynamon, cukier i bułkę tartą. Wymieszać. Ilość cukru możecie zwiększyć, w zależności od tego jak kwaśne są jabłka. Ciasto podzielić na dwie, nie równe części. Tortownicę wysmarować margaryną i posypać bułką tartą. Większą część ciasta zetrzeć na tarce

Agusiowe smakołyki
Śledzik z jabłkiem i musztardą 218

Śledzie moczymy przez minimum 2 godziny, co jakiś czas wymieniając wodę. Pół łyżki musztardy mieszamy z całą śmietaną i chrzanem.  Jabłko obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Pozostałą musztardę wrzucamy na zimną patelnię, dodajemy jabłka i włączamy płomień. Smażymy na małym ogniu przez 5 - 6 minut. Kiedy musztarda ładnie oblepi jabłka, dosypujemy cukier i smażymy(...)uzyskania złotego koloru. Filety śledziowe kroimy w poprzek w cienkie paski, a cebulę w drobną kosteczkę. Dodajemy do sosu i mieszamy.  Ostudzone jabłka wykładamy na talerz. Na nich układamy śledzie w sosie. Całość posypujemy koperkiem.  Podsmażone jabłka można również wymieszać z resztą składników i podać w formie sałatki na drugi dzień. Smacznego

Kuchnia od dwojga
Tarta z jabłkami i bezą 176

sprawdzi się idealnie ;) Składniki: Ciasto: 100 g cukru pudru 300 g mąki pszennej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g zimnego masła 2 żółtka opcjonalnie: 1 łyżka mleka Jabłka: 3-4 jabłka sok z 0,5 małej cytryny brązowy cukier cynamon  Beza: 2 białka szczypta soli 80 g cukru pudru   Do miski wsypać cukier puder(...)ciasto rozwałkować, wyłożyć nim blaszkę i widelcem porobić w nim dziurki. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni C i piec przez ok. 15 minut.   W międzyczasie obrać jabłka i pokroić je na plasterki (moje były dość grube). Białka ubić w wysokim naczyniu ze szczyptą soli. Do ubitych jajek wsypać cukier puder, ponownie zmiksować.    Na podpieczonym

Simply Food
Pieczone jabłka,herbatniki i miód 132

Pieczone jabłka,to stary jak świat deser ,a mimo to tak smaczny... bardzo prosty i szybki w wykonaniu Składniki: 2 jabłka 2-3 herbatniki 2 łyżeczki miodu masło cynamon do smaku -opcjonalnie Wykonanie Nagrzać piekarnik do 180 ° C. Umyć i wysuszyć jabłka ,ściąć wierzch ,aby powstał taki kapelusik. Usunąć rdzeń z jabłka, uważając, aby nie uszkodzić(...)skóry. Wydrążyć trochę środek jabłka,pokroić je drobno ,wymieszać z miodem i herbatnikami . Dodać cynamon do silniejszego smaku .  Napełnić jabłka powstałym farszem, dodać do każdego 1/4 łyżeczki masła (lub bez masła) zamknąć odciętym kapelusikiem.   Umieścić w naczyniu żaroodpornym (jeśli bez masła) z odrobiną wody i piec 30 do 35 minut. Podawać jeszcze gorące

w mojej kuchni

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję