jabłka prażone - 1058 przepisów (strona:57/71)

Kotleciki z brokuła i kaszy jaglanej z piekarnika 139

czysta. Zalewamy 2,5 szklanki wody, dodajemy pastę z kurkumy i gotujemy do czasu aż kasza wchłonie całą wodę. Do gorącej dodajemy olej kokosowy, przykrywamy pokrywką i odstawiamy. Słonecznik prażymy na suchej patelni. Por, czosnek oraz przestudzony brokuł szatkujemy nożem na małe kawałki. Dodajmy pozostałe składniki. Za pomocą ugniatacza do ziemniaków rozgniatamy nasze ciasto. Ja najpierw rozgniotłam a następnie użyłam(...)piekarnika nagrzanego na 200 stopni, termoobieg, na górną półkę i pieczemy 25 minut. Podajemy z surówką.  Ja podałam z surówką z : kapusty kiszonej, pomidorów bez skórki, marchewki, jabłka, czosnku niedźwiedziego, świeżej bazylii i oleju lnianego

Szkrab Je Sam
Deser na jesienne wieczory, czyli gruszki zapiekane z musem jaglano-bananowym 153

Póki czas warto korzystać z owoców sezonowych. Możemy sięgać po maliny, winogrona, jabłka, śliwki czy gruszki, które teraz smakują najlepiej. Od kilku dni zastanawiałam się właśnie nad słodkim i ciepłym deserem z wykorzystaniem owoców. Otrzymana od firmy Ziarenkowo przesyłka utwierdziła mnie w przekonaniu, że połączenie gruszek i cynamonu to będzie TO! Po raz kolejny jest to propozycja szybka(...)składników potrzebnych do przygotowania dzisiejszego dania jest krótka, a wśród nich znajdziemy aromatyczną mieszankę Cynamonowy Raj o składzie, który jest wprost stworzony do deserów i stanowi ich doskonałe uzupełnienie. Prażony słonecznik, orzechy arachidowe, sezam, cynamon, kardamon i goździki- taki miks z pewnością przyda się w każdej kuchni. Wracając do deseru: porcja ze zdjęcia to 396 pysznych kalorii

peanutbuttermonster
Trzy Znaki Smaku na Lubelszczyźnie - relacja 146

nadwiślankami (ChNP), słonecznikiem prażonym na oleju rydzowym w wykonaniu Łukasza Toczka . Już po chwili talerze były puste, a my czekaliśmy na pierś gołębia z udkiem confit, soczewicą duszoną z kurkami, sosem z wiśni nadwiślanki i suski sechlońskiej pomysłu Tomasza Trąbskiego . Komu było jeszcze mało mógł rozsmakować się w przygotowanej przez Tomka Woźniaka polskiej jagnięcinie z jabłkiem i miętą. Na koniec

Pasja Smaku
KLUSKI Z BATATÓW PODANE ZE ŚLIWKAMI W MIODOWYM KARMELU 192

figi, ziemniaki, pomidory, słodka papryka wymieniać można by było długo! Nie zapominajmy o owocach, teraz właśnie są najlepsze jesienne maliny, śliwki i gruszki, a lada moment będą późne jesienne jabłka. I tak wymieniam Wam te dary natury, a przecież nie wspomniałam słowem o orzechach i kasztanach! Dobra bo nie skończę! heheeh A dziś coś pysznego - kluski ziemniaczane, pomyślicie klasyk(...)cynamon, imbir, kolendra, lubią miód czy syrop klonowy. Zrobiłam kluseczki kładzione, którą są bardzo delikatne i mięciutkie, rozpływają się w ustach. Aby podbić ich smak podałam je z prażonymi śliwkami w miodowym karmelu z dodatkiem cynamonu. Danie jest co tu dużo gadać - palce lizać! PRZEPIS NA KLUSKI KŁADZIONE Z BATATÓW: potrzebujesz: - 4 spore ziemniaki bataty - 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej

SMYKWKUCHNI
Zupa-krem z dyni i włoszczyzny 221

pomimo chłodu, krótszych dni, też jest przecież piękna i urokliwa. To czas grzybobrania, przygotowywania przetworów, gromadzenia zapasów na zimę, czas zbioru warzyw i owoców, w tym pysznych polskich jabłek (#jedzjabłka ;)). Mnogość warzyw i owoców przyprawia o zawrót głowy! Dzisiaj "na tapecie" dynia (królowa jesieni), z której przygotowałam zupę krem.Składniki: 1 kg dyni 1 pietruszka 1 marchew(...)wywar z warzyw, który można zastąpić kostką rosołową, gotujemy pod przykryciem do momentu, aż warzywa zmiękną. Po ostudzeniu blendujemy zupę na gładką masę. Jemy na ciepło, np z dodatkiem prażonych ziaren dyni lub słonecznika :) Zachęcam Was do wypróbowania przepisu i dzielenia się uwagami

Taste Of My Day
Sprawdzone domowe przepisy na pyszną Wielkanoc 328

kaczki Zakwas na żurek Zakwas na czerwony barszcz Zakwas żytnio-owsiany na wielkanocny żurek Pieczywo Świąteczny chlebek cytrynowo-rozmarynowy Najprostszy chleb żytni na zakwasie Chleb pszenno-żytni z prażoną mąką Chleb litewski Kaszubski chleb na podmłodzie Chleb tygrysi (dutch crunch bread) Wiejski chleb francuski na zakwasie Bułeczki pszenno-orkiszowe z parmezanem i oregano Maślane rogaliki z makiem Drożdżowy chleb(...)polewą czekoladową Babka majonezowa Ciasto marchewkowe z polewą Bezowy tort dacquoise z daktylami i orzechami Ciasto buraczkowe Tarta Rafaello Drożdżowy zawijaniec z suszonymi owocami Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami Napoleonka na kruchym spodzie Cytrynowa beza Babeczki z budyniem waniliowym Czekoladowe salami z orzechami laskowymi Serniki Cytrynowy sernik z truskawkami Sernik z żurawiną Tęczowy sernik Bazyliowy sernik na zimno

Kulinarne przygody Gatity
Owsiane ciasteczka z czekoladą 123

podobny sposób uprażyć delikatnie płatki owsiane. Powinny delikatnie zazłocić się. Uprażone przesypać do miski z sezamem. Dodać nasiona chia, amarantus, brązowy cukier, mąkę owsianą i sodę. Wszystko razem przemieszać. Jabłka opłukać i obrać ze skórki. Zetrzeć na grubej tarce jarzynowej. Dodać do suchych składników wraz z posiekaną nożem czekoladą - wymieszać. Na końcu wlać olej, żółtka i syrop klonowy. Wszystko(...)największej blasze z wyposażenia piekarnika.) Jeśli zasmakujecie w tych ciasteczkach (a jestem pewna, że tak się stanie), to spróbujcie także i innych z płatkami owsianymi: kruchych ciastek z prażonym słonecznikiem , batoników owsianych z orzechami lub ciasteczkowych kuleczek

Codzienna kuchnia niecodzienna
Biszkopt z masą jabłkowo- wiśniową i bitą śmietaną 121

biszkopt: 6 jaj 6 łyżek mąki 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 6 łyżek cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy Składniki na masę jabłkowo- wiśniową 1 kg jabłek 1 dżem wiśniowy (z kawałkami owoców) 1,5 opakowania galaretek wiśniowych 0,5 łyżeczki żelatyny Krem śmietankowy: 600 ml śmietanki 30-36% 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 łyżka żelatyny(...)temperaturze 175 stopni przez około 30-35 minut. Schłodzony biszkopt przekroić wzdłuż. Skropić ponczem (np. z kawy z likierem lub herbata z cytryną- około 80 ml) Wykonanie masy jabłkowej: Jabłka umyć, obrać i pokroić na małe kawałki, dodać dżem. Następnie dusić pod przykryciem około 20 minut, dodać suche galaretki i żelatynę. Odstawić do przestudzenia i wstawić do lodówki

Tradycyjna Kuchnia
Zupa- krem z dyni 188

cebulę w piórka, jabłko w plasterki, imbir w plastry i ząbki czosnku na pół. Blaszkę wykładamy pergaminem i polewamy olejem. Dynię układamy na blaszce na nią kładziemy czosnek, cebulę, jabłka, imbir i świeży majeranek oraz tymianek. Wszystko posypujemy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Pieczemy w temp. 200 °C do momentu, aż się zarumienią. W garnku(...)rozpuszczamy dwie kostki rosołowe. Dodajemy upieczoną dynię, wszystkie przyprawy oraz resztę świeżych ziół. Gotujemy aż dynia się rozpadnie. Resztę blendujemy na gładką masę. Gotową zupę można posypać grzankami oraz prażonymi pestkami dyni. Smacznego

Zainspiruj się kuchnią
KUCHENNA APTEKA #25 - KASZA GRYCZANA 136

polecana jest osobom chorym na cukrzycę. Należy jednak pamiętać, że na IG wpływa obróbka termiczna, dlatego należy uważać, aby kaszy nie rozgotować wyróżniamy kaszę gryczaną paloną (prażoną) i kaszę gryczaną niepaloną (nieprażoną). Kasza prażona jest mniej wartościowa, gdyż podczas podgrzewania traci witaminy i następuje zmniejszenie przyswajalności białka, ale ma bardziej wyrazisty smak. Kasza niepalona może być cała, łamana i łamana(...)niż to ze zbóż 100 g ugotowanej kaszy zawiera 92 kcal Przepisy z kaszą gryczaną 1) GOŁĄBKI WIGILIJNE 2) PULPETY GRYCZANE W SOSIE PIECZARKOWYM 3) PIERSI Z GĘSI W JABŁKACH I ŻURAWINIE Z KASZĄ GRYCZANĄ Z BURACZKAMI 4) ZAPIEKANKA GRYCZANA Z BROKUŁAMI I FETĄ

Kuchnia MagdaLeny
KUCHENNA APTEKA #25 - KASZA GRYCZANA 138

polecana jest osobom chorym na cukrzycę. Należy jednak pamiętać, że na IG wpływa obróbka termiczna, dlatego należy uważać, aby kaszy nie rozgotować wyróżniamy kaszę gryczaną paloną (prażoną) i kaszę gryczaną niepaloną (nieprażoną). Kasza prażona jest mniej wartościowa, gdyż podczas podgrzewania traci witaminy i następuje zmniejszenie przyswajalności białka, ale ma bardziej wyrazisty smak. Kasza niepalona może być cała, łamana i łamana(...)niż to ze zbóż 100 g ugotowanej kaszy zawiera 92 kcal Przepisy z kaszą gryczaną 1) GOŁĄBKI WIGILIJNE 2) PULPETY GRYCZANE W SOSIE PIECZARKOWYM 3) PIERSI Z GĘSI W JABŁKACH I ŻURAWINIE Z KASZĄ GRYCZANĄ Z BURACZKAMI 4) ZAPIEKANKA GRYCZANA Z BROKUŁAMI I FETĄ

Kuchnia MagdaLeny
Kasza jaglana na słodko 122

Dzisiaj przepis na kaszę jaglaną na ciepło w wersji słodkiej. Lubię przygotowywać kaszę jaglaną, bo w zasadzie podczas jej prażenia w garnku, rodzi mi się przepis na potrawę z nią. Tak było tym razem. Padło na kaszę na słodko. Co jest fajne w daniu z kaszy jaglanej? Ano to, że sprawdza się idealnie jako lunchbox. Można podgrzewać je wielokrotnie(...)czas gotowania kaszy. Drukuj Kasza jaglana na słodko Składniki 1 szkl. kaszy jaglanej 2 szkl. mleka 1 łyżeczka oleju kokosowego skórka z jednej pomarańczy 2 łyżki miodu 1 jabłko garść suszonej żurawiny Płatki migdałowe, orzechy włoskie do podania Sposób przygotowania Kaszę przepłukujemy kilkukrotnie gorącą wodą lub podprażamy chwilę w garnku. Dodajemy mleko i olej kokosowy. Jak kasza wchłonie połowę mleka

Mieszam w Garnku
CYTRYNOWY SERNIK Z RICOTTY NA CHRUPIĄCYM ORZECHOWYM CRUMBLE + test robota kuchennego Electrolux Assistent Pro 256

Królowa serników znów wkracza do akcji! Na blogu są już klasyczne , z orzechami , jabłkami , czekoladą , owocami a nawet bezą ! Dziś mam dla Was przepis na kolejną petardę – tym razem zapraszam na genialny Cytrynowy sernik z ricotty na chrupiącym orzechowym crumble, z paloną bezą włoską. Niesamowicie delikatny, wspaniale orzeźwiający, ale nie kwaśny, cudownie kremowy. Sernik, który mogłabym jeść nieustannie(...)woda – 30 ml ORZECHOWY CRUMBLE: * orzechy laskowe – 150 g * masło – 70 g * mąka – 70 g * cukier – 100 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: ORZECHOWY CRUMBLE: Orzechy laskowe prażymy, obieramy z łupin, rozdrabniamy pulsacyjnie ( nie na pył ). Masło, mąkę, cukier ucieramy za pomocą „łopatki”, dodajemy rozdrobnione orzechy, mieszamy kilka sekund, wyciągamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia

Ostra na Słodko
Kulinarne inspiracje z Almette Davida Gaboriaud 180

plastry wędzonego łososia, kilka listków świeżej kolendry, 2 rzodkiewki, 1 cytryna. piklowana cebula: 1 czerwona cebula, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru, 50 ml wody, 50 ml octu z jabłek. Przygotowanie: Bagietki opiecz na grillu. Piklowana cebula: w rondelku wymieszaj wodę z octem, cukrem, solą i doprowadź do wrzenia. Cebulę pokrój na bardzo cienkie plastry (możesz użyć mandoliny(...)części pora, 1 szalotka, 80 ml białego wytrawnego wina, 4 łyżek serka Almette ze szpinakiem i czosnkiem, 20 g masła 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki orzechy włoskie prażone, 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku, woda lub bulion, sól, pieprz. Przygotowanie: Seler obierz i pokrój w drobnej kostkę wielkości ok. 0,5 x 0,5 cm. Por i szalotkę drobno

karmelowy
Cztery przepisy na zdrowe, wiosenne posiłki. 183

plastry wędzonego łososia, kilka listków świeżej kolendry, 2 rzodkiewki, 1 cytryna. piklowana cebula: 1 czerwona cebula, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru, 50 ml wody, 50 ml octu z jabłek. Przygotowanie: Bagietki opiecz na grillu.  Piklowana cebula: w rondelku wymieszaj wodę z octem, cukrem, solą i doprowadź do wrzenia. Cebulę pokrój na bardzo cienkie plastry (możesz użyć mandoliny(...)szalotka, 80 ml białego wytrawnego wina, 4 łyżek serka Almette ze szpinakiem i czosnkiem, 20 g masła 2 łyżki oliwy z oliwek,  2 łyżki orzechy włoskie prażone, 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku, woda lub bulion, sól, pieprz.  Przygotowanie: Seler obierz i pokrój w drobnej kostkę wielkości ok. 0,5 x 0,5 cm.  Por i szalotkę drobno

Poezja Smaków - blog kulinarny
Wiosenne przepisy na kolację 194

plastry wędzonego łososia, kilka listków świeżej kolendry, 2 rzodkiewki, 1 cytryna. piklowana cebula: 1 czerwona cebula, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru, 50 ml wody, 50 ml octu z jabłek. Przygotowanie: Bagietki opiecz na grillu. Piklowana cebula: w rondelku wymieszaj wodę z octem, cukrem, solą i doprowadź do wrzenia. Cebulę pokrój na bardzo cienkie plastry (możesz użyć mandoliny(...)części pora, 1 szalotka, 80 ml białego wytrawnego wina, 4 łyżek serka Almette ze szpinakiem i czosnkiem, 20 g masła 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki orzechy włoskie prażone, 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku, woda lub bulion, sól, pieprz. Przygotowanie: Seler obierz i pokrój w drobnej kostkę wielkości ok. 0,5 x 0,5 cm. Por i szalotkę drobno

Tradycyjna Kuchnia