kaczka, 1 kg jabłek, 80 g migdałów prażonych solonych, 4 łyżeczki turówki wonnej*, 2 łyżki miodu lipowego, tłuszcz Kaczkę dokładnie umyć i osuszyć. Odciąć kuper i szyję. Ułożyć na grzbiecie i mocno nacisnąć mostek. Kaczkę wyluzować. Warto nauczyć się luzować drób. Za pierwszym razem może być problem, zajmie nam to trochę czasu, ale z każdym następnym ptakiem będzie coraz(...)należy ostrożnie przecinać błony tak, aby mięso pozostawało przy skórze a nóż cały czas ocierał się o powierzchnię kości. Natrzeć kaczkę solą i odstawić na 2 godziny. Migdały posiekać. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki lub szóstki (zależy od wielkości jabłek), wyjąć gniazda nasienne, wymieszać z migdałami, trawą żubrową i miodem. Wypełnić kaczkę jabłkami, nie upychamy jabłek
królestwo garówKaczka z jabłkami to klasyka. Proponuję dodać trochę trawy żubrowej, a otrzymamy nowe danie. kaczka, 1 kg jabłek, 80 g migdałów prażonych solonych, 4 łyżeczki turówki wonnej*, 2 łyżki miodu lipowego, tłuszcz Kaczkę dokładnie umyć i osuszyć. Odciąć kuper i szyję. Ułożyć na grzbiecie i mocno nacisnąć mostek. Kaczkę wyluzować (można pominąć ten etap). Warto nauczyć się luzować(...)należy ostrożnie przecinać błony tak, aby mięso pozostawało przy skórze a nóż cały czas ocierał się o powierzchnię kości. Natrzeć kaczkę solą i odstawić na 2 godziny. Migdały posiekać. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki lub szóstki (zależy od wielkości jabłek), wyjąć gniazda nasienne, wymieszać z migdałami, trawą żubrową i miodem. Wypełnić kaczkę jabłkami, nie upychamy jabłek
królestwo garówwystygnięcia. Masło utrzeć na jasną puszystą masę i po łyżce dodawać zimny budyń. Składniki na masę jabłkową: 1 kg jabłek 1 galaretka cytrynowa Jabłka zetrzeć na tarce i prażyć w garnku 10-15 minut do miękkości. Galaretkę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody i dodać do jabłek, wymieszać i ostudzić. Przełożenie: Placek
talerz przyjemnościSKŁADNIKI : CIASTO: • 400 g mąki • 200 g masła lub margaryny • 60 g cukru pudru • 3 żółtka+1 białko • trochę cukru trzcinowego do posypania ciasta FARSZ: • 800 g jabłek, umytych, obranych, pozbawionych gniazd nasiennych, pokrojonych w plastry • 2 pomarańcze, wyszorowane, obrane, wyfiletowane • 400 g brzoskwiń, umytych, pozbawionych pestek, pokrojonych na kawałki • 40 g masła • 40 g cukru trzcinowego(...)dwie równe części, owijamy osobno w folię spożywczą i chowamy do lodówki na godzinę. Farsz: W garnku rozpuszczamy masło i dodajemy cukier, gdy się rozpuści, dodajemy jabłka, brzoskwinie i pomarańcze, prażymy do momentu, kiedy odparuje trochę sok, a owoce zrobią się miękkie, zdejmujemy z ognia, dodajemy cynamon i pokruszone biszkopty, w razie gdybyśmy mieli kwaśne owoce, można jeszcze dosłodzić
KUCHNIA POLSKAskorzystać z gotowych mieszanek, i ja tak właśnie zrobiłam i wybrałam musli Złocista Jesień. W skład tej mieszanki wchodzą pieczone płatki, błonnik, wiórki czekoladowe mleczne, orzechy laskowe prażone, morele, nasiona słonecznika, jabłka suszone i pestki dyni. Warto podkreślić, że nie zawierają oleju palmowego. Takie gotowe musli to bardzo fajna opcja, pozwalająca oszczędzić nam nieco czasu. Marka dodatkowo oferuje zdrowe
Kulinarne przygody Gatityprzepyszne, które polecam dla każdego! Składniki: 1 szklanka płatków górskich owsianych 2 szklanki wody 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżka suszonych jagód goi garść żurawiny suszonej garść prażonych orzeszków ziemnych 1/2 jabłka Wykonanie: Do gotującej się wody dodajemy płatki owsiane, od czasu do czasu mieszamy i gotujmy na wolnym ogniu aż płatki będą miękkie. W zależności od preferowanej konsystencji owsianki
Lamarida.plDziś Światowy Dzień Jabłka więc polecam szarlotkę z polewą czekoladową. Biszkopt: 4 jajka szczypta soli 10 dag mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 13 dag cukru 30 g margaryny Masa jabłkowa: 2,5 kg obranych jabłek 2 galaretki truskawkowe cukier do smaku Masa budyniowa: 2 żółtka 150 g mąki 4 szklanki mleka 100 g cukru 200 g margaryny(...)przesiane mąki i wymieszać. Na koniec połączyć z margaryną. Wylać na blaszkę 23x30 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 20 minut w 180 stopniach. Masa jabłkowa: jabłka pokroić w kostkę. Prażyć z cukrem, aż odparuje płyn. Potem połączyć z galaretką. Masa budyniowa: W jednej szklance mleka rozmieszać żółtka, mąkę i cukier. Resztę zagotować z margaryną. Do gotującego mleka
Ewusiowe Smakischłodzonej margaryny lub masła pokrojonego w kostkę - szczypta soli - 1 małe opakowanie cukru waniliowego - 4 łyżki wody-opcjonalnie II.Farsz: - garść obranych orzechów włoskich - 4 obrane jabłka (szara Reneta) - 2 szklanki puree z dyni - 2 łyżeczki cynamonu - 1-2 goździki - 1/2 łyżeczki mielonego imbiru - cukier wg uznania ( u mnie 1/2 szklanki) ponadto(...)kawałki. Zalewamy kilkoma łyżkami wody i dusimy na małym ogniu. Dusimy aż dynia będzie miękka.Dodajemy do puree z dyni pokrojone w grubą kostkę obrane wcześniej jabłka i wszystko razem prażymy. Dodajemy cukier wg uznania , zmielone goździki , imbir oraz cynamon. Tak przygotowaną masą jabłkowo - dyniową wykładamy na ciasto pokryte wcześniej orzechami. Drugą część
Aromatyczne Podróże2godz. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Jabłka obrać i pokroić pozbywając się gniazd nasiennych. Włożyć do garnka razem z konfiturą pigwową. Można podlać odrobiną wody i prażyć na małym ogniu, aż jabłka będą miękkie. Dodać cynamon. Budynie rozpuścić w zimnej wodzie i wlać do bulgoczących jabłek. Zagotować. Biszkopt przekroić na pół i włożyć pierwszy krążek do formy
https:KKuchniaMniambiałej kapusty z marchewką i jabłkiem znają chyba wszyscy. Najlepiej smakuje w towarzystwie naszego ukochanego, pospolitego schabowego:) A dzisiaj na moim stole zawitała biała kapusta ale bez jabłka, za to z prażonym słonecznikiem, kukurydzą i sosem czosnkowym. Surówka nabrała mocy, innego smaku i od razu schaboszczak smakował o niebo lepiej:) Składniki: pół główki małej lub średniej białej kapusty
na moim stole...łyżeczki cukru waniliowego (używamy swojego) 500 g rabarbaru maką ziemniaczana do oprószenia rabarbaru cukier puder Masa: 1,5 kg jabłek 2 galaretki pomarańczowe Przygotowanie: Jabłka rozdrabniamy drobno i prażymy około 20 min. Po tym czasie wsypujemy do nich galaretki i odstawiamy do wystygnięcia. Rabarbar kroimy na małe kawałki i pruszymy cukrem pudrem i mąką ziemniaczaną. Układamy
Lili w kuchniciasto: 250 gram maku, 8 jajek, 230 gram cukru, 60 gram bułki tartej, 3 łyżki mielonych migdałów solonych prażonych, wanilia, skórka cytrynowa, jabłka: 4 jabłka, 8 łyżek cukru galaretka: 1 litr soku jabłkowego klarowanego, agar – agar, miód do smaku, do nasączenia: 50 ml naparu z mocnej herbaty z goździkiem, 25 ml miodu pitnego, miód do smaku Mak wypłukać
królestwo garówżycie ludzkie jest tylko snem, zdawało się już nie jednemu. I mnie również uczucie to stale towarzyszy.” owsianka z jabłkiem,cynamonem, czereśniami i prażonymi płatkami migdałamiNie wiem, czy się nie przeziębiłam, bo jakoś nie za dobrze się czuje. :( Grrr... nie mogę być chora, chciałam dzisiaj iść pobiegać, a nie leżeć w łóżku.W sumie pogoda też nie zachęca do wyjścia
More food, love and dreamsKasza jaglana z bananem, jabłkiem, suszonymi daktylami i prażonymi migdałamiinspiracjaNie mam głowy do nauki, nic mi się nie chce, najlepiej bym usiadła i tak po prostu sobie posiedziała gapiąc się w ścianę, ale tuż za rogiem czeka na mnie sprawdzian z niemieckiego... serio ten język to zło, uczę się go dwa miesiące a już mam dość, jedyne moje marzenie
More food, love and dreamswiśniowym z winem Porto Kaczka pieczona w glazurze pomarańczowo-miodowej Udka kaczki duszone w soku jabłkowym Udka kacze w glazurze pomarańczowej Kaczka pieczona z jabłkami i pomarańczami Sałatka z kaczką, glazurowanymi figami, gorgonzolą i prażonymi orzechami Rolada z indyka nadziewana kiełbasą i żurawiną Gęś z puree z dyni i glazurowanymi burakami Kurczak hasselback z ricottą i szpinakiem Kotlety schabowe(...)wiśniowym z winem Porto Kaczka pieczona w glazurze pomarańczowo-miodowej Udka kaczki duszone w soku jabłkowym Udka kacze w glazurze pomarańczowej Kaczka pieczona z jabłkami i pomarańczami Sałatka z kaczką, glazurowanymi figami, gorgonzolą i prażonymi orzechami Rolada z indyka nadziewana kiełbasą i żurawiną Gęś z puree z dyni i glazurowanymi burakami Kurczak hasselback z ricottą i szpinakiem Kotlety schabowe
karmelowy