jabłka w cieście francuskim, które nie tylko obłędnie smakują, ale i pięknie wyglądają. Poniżej, pod przepisem znajdziecie listę osób, które z nami piekły. Inspiracja z bloga Ala piecze i gotuje. Róże z jabłka w cieście francuskim Czas przygotowania: 60 minut Proporcje na 7 ciasteczek Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 czerwone jabłka 1 szklanka wody(...)rolujemy, uważając, aby plasterki jabłka nie wypadły. Zwinięte róże wkładamy do foremek na muffiny, przykrywamy folia aluminiową i pieczemy w temperaturze 200 stopni bez termoobiegu. Następnie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 8-10 minut, uważając, aby jabłka się nie przypaliły. Ciasta studzimy na kratce, przed podaniem posypujemy cukrem pudrem
Kulinarne przygody Gatityzimnego masła 3 żółtka 1 jajko 2-3 łyżki śmietany 2,5 szklanki mąki, najlepiej krupczatki ½ szklanki cukru pudru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie: 1,5 kg jabłek, a najlepiej 2 kg 2-3 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki cukru z wanilią ½ szklanki brązowego cukru Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. Podzielić(...)wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto schłodzone w lodówce rozwałkować, podsypując mąką, wylepić dno blachy. Poukładać jabłka, posypać cynamonem i cukrem z wanilią. Na jabłka zetrzeć równomiernie zamrożone ciasto, posypać brązowym cukrem i piec około 1 godziny w temperaturze
Czerwień i błękitSKŁADNIKI 4 szklanki mąki 200 g masła 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 2 jajka 2 żółtka 2 łyżki jogurtu 2 kg jabłek 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki kakao Na stolnicę wysypujemy mąkę, robimy dołek, wbijamy jajka i żółtka oraz dodajemy resztę składników. Dużym nożem mieszamy, szatkujemy składniki do momentu aż wszystko dobrze się(...)Można zetrzeć ciasto na grubej tarce lub gładko wywałkowane położyć na jabłkach. Jeżeli chcemy zrobić piankę to pieczemy szarlotkę bez górnej warstwy a pianą smarujemy wyjmując ciasto 5 minut przed końcem pieczenia. Pianę ubijamy z cukrem i smarujemy po jabłkach i ponownie wkładamy na ok 7-10 min do piekarnika. Pieczemy
harrisaząbki czosnku. Odstawiamy na noc do lodówki. Przed pieczeniem mięso doprowadzić do temperatury pokojowej. Gęś układamy w naczyniu do pieczenia skórą do dołu. Możemy dodać ziemniaki i jabłka. Nogi gęsi pieczemy w temperaturze 160 stopni. Pierwsze 1,5-2 godziny mięso musi być przykryte folią aluminiową. Następnie odwracamy gęś skórą do góry i pieczemy bez przykrycia. Smacznego
Magia jedzenia.Pyszny deser... Zdrowy i banalny w wykonaniu. Jest to również doskonały dodatek do pieczonej kaczki. Składniki: 4 jabłka 8 łyżek konfitury z żurawiny 4 łyżki miodu Przygotowanie: Jabłka umyć i osuszyć. Odciąć górne części i łyżeczką delikatnie wydrążyć gniazda nasienne, uważając żeby nie uszkodzić dna jabłka. Do każdego jabłka włożyć po dwie łyżki konfitury(...)żurawiny. Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 30 minut. Każde z jabłek polać łyżką miodu i zapiekać jeszcze przez 5 minut
Piąty grzech głównykilka ostatnich. Jabłka w cieście 4-5 jabłek 3 jajka 2 łyżki syropu klonowego 1 szkl. mleka dowolnego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 180g mąki pszennej olej kokosowy Jabłka umyć i obrać ze skórki, następnie pokroić w plastry i z każdego wykroić środek z gniazdem nasiennym (na rynku są też dostępne specjalne metalowe tubki do wykrawania(...)czym przewrócić na drugą i smażyć na złoto już bez przykrywki. Można też w nieco lżejszej formie rozgrzać piekarnik do 200 stopni, umoczyć jabłka w cieście, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zapiekać 10-15 minut, aż się ciasto zarumieni. My pożeraliśmy bez niczego, ponieważ same ze sobą są po prostu pyszne! Jabłek było trochę
Przepysznik - BLW i nie tylkoSzarlotka z bezą Składniki: 3 szklanki mąki pszennej, 5 dag cukru, 15 dag cukru pudru, 25 dag margaryny, 2 łyżki śmietany, 4 jajka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 kg jabłek, cukier waniliowy, łyżka cynamonu, sól. Wykonanie: Mąkę i proszek do pieczenia siekamy nożem z margaryną. Następnie dodajemy 5 dag cukru, żółtka i śmietanę i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy
paapilotkaamarcepanu 4 duże jajka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 180 g mąki 100 g mielonych orzechów (u mnie nerkowce) pół łyżeczki cynamonu 3 łyżeczki proszku do pieczenia 4-6 jabłek 3 łyżki cukru + 1 łyżeczka cynamonu cukier puder do posypania ciasta Przygotowanie: 1. Tortownicę o śr. 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem. Piekarnik rozgrzać do temperatury(...)następnie (dalej mieszając) stopniowo dosypywać składniki suche. 5. Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy. 6. Jabłka obrać, pokroić na połówki, usunąć gniazda nasienne, następnie obtoczyć je w cukrze wymieszanym z cynamonem, ponacinać i delikatnie powtykać w ciasto. 7. Formę z ciastem wstawić do piekarnika i piec przez 60 min. 8. Po wystudzeniu posypać ciasto cukrem pudrem. Źródło/ Inspiracja: www.cincin.cc
Domowa Cookierenka Agiskładniki* 200 g mielonego maku* 3 łyżki miodu* 100 g margaryny* 200 g cukru* 6 łyżek kaszy manny* 2 łyżeczki proszku do pieczenia* 4 średniej wielkości jabłka* 1,5 szklanki bakalii ( orzechy, rodzynki, migdały, owoce kandyzowane)Sposób wykonaniaZagotować 220 ml wody, dodać miód i mak, gotować mieszając na delikatnym ogniu do spęcznienia maku, następnie odstawić do wystudzenia.Jabłka obrać(...)dalej ucierając dodawać po jednym żółtku, całość utrzeć na puszystą masę, następnie dodawać po łyżce mak oraz wsypywać po trochu kaszę mannę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dalej ucierać, na koniec dodać jabłka i bakalie.Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno i delikatnie wymieszać z masą makową.Ciasto wylać do formy (24/30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.Piec
Mix smakujasną kremową masę, potem dodajemy stopniowo jajka, mąkę, proszek do pieczenia, sól, ekstrakt waniliowy, skórkę z cytryny oraz mleko. Ciasto powinno być dość rzadkie i gładkie. 1 jabłko obieramy i kroimy na kawałki o wielkości ok. 1 cm. Dodajemy je do ciasta i miksujemy. Pozostałe 2 jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach (można użyć(...)więcej jabłek, jeśli wolicie bardziej jabłkowy smak). Foremki smarujemy masłem i wykładamy do nich po ok. 3 spore łyżki ciasta. Na wierzchu układamy starte jabłka i posypujemy je cynamonem. Pieczenie: Temperatura - 180ºC Czas - ok. 30 minut (po wbiciu patyczka powinno się znaleźć na nim odrobinę okruchów lub powinien być suchy) Po wyjęciu ciasto studzimy w foremkach. Możemy wyjąć
Cooking MonsterSkładniki: Biszkopt orzechowy: 6 jajek 6 łyżek zmielonych orzechów 4,5 łyżki bułki tartej 6 łyżek cukru 1,5 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ciasto jabłkowe: 1 kg jabłek 6 żółtek 20 dag margaryny 45 dag mąki pszennej 1,5 łyżka cukru pudru 6 dag drożdży 4 łyżki kwaśnej śmietany 3 łyżki bułki tartej szczypta(...)przygotowane drożdże. Ciasto szybko wyrabiamy. Połowę ciasta wykładamy na blaszkę. Na tę warstwę wykładamy jabłka starte na tarce o grubych oczkach połączone z bułką tartą. Jabłka przykrywamy drugą połową ciasta. Pieczemy również ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Masa: Z mleka, cukru, budyniu gotujemy budyń. Do utartego masła dodajemy przestudzony budyń. Sposób przełożenia: - biszkopt orzechowy, - masa
Salonik smakówszklanka mąki pszennej typ 500 (można dodać wyższy typ, aby były bardziej zdrowsze) 4 łyżki płatków owsianych 1 szklanka mleka 1 średni banan 1 średniej wielkości jabłko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżki miodu 1 łyżka oliwy/ oleju szczypta soli Przygotowanie: Myjemy jabłko, obieramy, kroimy na ćwiartki i wykrajamy środek. Na tarce o dużych oczkach zetrzyj jabłko. Zblenduj banana(...)jednej miski dodajemy suche skłądniki - mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia, sól i mieszamy. W drugiej łączymy mokre - mleko, banana, jabłko, miód, oliwę. Do miski z suchymi dodajemy mokre i mieszamy. Odstawiamy na około 10 minut. Rozgrzewamy patelnię i nakładamy ciasto na placki. Zmniejszamy ogień na średni i smażymy z dwóch stron. Podajemy z ulubionymi składnikami i gotowe! Smacznego
Gotowanie, czyli hobby dla każdegośniadanie do pracy lub szkoły.Zdecydowanie polecamy! Czas przygotowania: 10 minut + 25 minut pieczenia Ilość porcji: 12 babeczek Składniki: 140g miękkiego masła (fantastyczną promocję na masło znajdziecie TUTAJ ) 140g cukru trzcinowego 140g mąki pszennej ½ łyżeczki sody oczyszczonej ½ łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka 3 małe słodkie jabłka pokrojone w kostkę (lub jabłka ze słoika, które przygotowujecie(...)mikserem cukier z masłem. Następnie ciągle miksując dodajemy po jednym jajku, a na koniec ekstrakt waniliowy. Odkładamy mikser. Dodajemy przesianą mąkę, sodę oczyszczoną oraz proszek do pieczenia. Całość mieszamy delikatnie szpatułką. Dodajemy jabłka i ponownie mieszamy. Foremkę do muffinek wykładamy papilotkami, nakładamy do każdej ciasto. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 160 stopni na około 25 minut (pieczemy do suchego
Kolizje SmakówLejdi, Maggie, Mirabelką, Emmą i Chantel zdecydowałyśmy się na szarlotkę, jako że sezon na jabłka w pełni.Myślałam, że długo będę szukać przepisu, który mnie zainteresuje, ale kiedy otworzyłam na pierwszej stronie gazetkę Pieczenie jest proste, nr 5/2010, moim oczom ukazała się wspaniała tarta. Właściwie taki wzbogacony o orzechy apple pie, bo całość jest przykryta(...) tylko odrobinę - idealnie zmieściły się na powierzchni tarty. Całość współgra ze sobą doskonale - cynamonowe, soczyste jabłka, orzechowa, ale nieco inna za sprawą rumu masa jest przepyszna, a do tego kruche ciasto, którego pierwszy chyba raz w życiu nie podpiekłam przed pieczeniem, i w niczym mu to nie zaszkodziło - tak samo chrupkie jest na spodzie, jak i na wierzchu.Najlepsze
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzygotowań! Składniki na tortownicę o śr. 26 cm: 130 g miękkiego masła 150 g cukru 4 jajka 200 g mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 3 duże jabłka cukier puder do posypania CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne i nacinamy wzdłuż (jak na zdjęciu(...)stopni Celsjusza. Spód formy wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem, odstawiamy na bok. 3. W misie miksera umieszczamy masło, cukier i jajka i miksujemy. Nie przerywając ubijania dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Miksujemy do połączenia składników. 4. Masę przelewamy do formy, na wierzchu układamy jabłka, lekko dociskamy. Wkładamy do piekarnika i pieczemy
My Culinary Art