została mała porcja, zbyt mała by obdzielić gości, i tak ten pyszny likier dostał swoje ostatnie 5 minut. Zabłysnął w towarzystwie jabłek w prostym sosie, znakomitym dodatku do deserów w podobnych nutach smakowych. Wybór padł na pieczony sernik, który od jakiegoś czasu miałam zamiar połączyć z nasionami chia. Powstał pyszny, bardzo lekki sernik z ciekawą fakturą nadaną przez(...)Tortownicę (średnica 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, żeby sernik nie wyciekł dołem, z zewnątrz zabezpieczyć folią aluminiową, żeby w trakcie pieczenia woda nie wlewała się do tortownicy. Masę przelać do tortownicy, wstawić do większej foremki napełnionej wodą (do 2/3 foremki z sernikiem), piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 20 minut. * skrobię ziemniaczaną
SzczyptaSmaQpłatków owsianych błyskawicznych - 0,5 szklanki płatków górskich - 4 łyżki miodu Płatki wymieszaj w misce. 3/4 ich ilości wysyp do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, polej trzema łyżkami miodu i 100g stopionego masła. - 5 jabłek dużych - 4 łyżki cukru brązowego lub białego - cukier waniliowy - łyżeczka cynamonu - 4 łyżki płatków owsianych - 150 g stopionego masła (nie używajcie margaryny! ) - masło możecie(...) na wyłożonym wcześniej spodzie z płatków owsianych, posyp połową ilości cukru i cynamonu, wyłóż resztę jabłek i posyp pozostałym cukrem, cynamonem i cukrem waniliowym. Na to wysyp resztę płatków, polej stopionym masłem. Posyp na wierzch płatki migdałów i polej miodem. Pieczemy w temp 180 stopni C przez 50-60 minut na złoty kolor. Gotowe! Mówiłam, że proste
SMYKWKUCHNImąkę, budynie, proszek do pieczenia przesiewamy, mieszamy. Dodajemy stopniowo do ucieranego ciasta. Na końcu wlewamy kilka kropel olejku waniliowego. 3. Z przygotowanego ciasta odlewamy ok 1/3, dodajemy do niej kakao, mieszamy. Do pozostałych 2/3 dodajemy rodzynki. Na wyłożoną papierem tortownicę wylewamy najpierw ciasto ciemne i wyrównujemy. Na to nakładamy ciasto jasne z rodzynkami. 4. Jabłko obieramy, usuwamy środek(...)dzielimy na ok. 16 części. Do miski wsypujemy mąkę i cynamon, wrzucamy jabłka i mieszamy, tak by się delikatnie "obrały". Nadmiar mąki zdmuchujemy. 5. Podobnie robimy z truskawkami. Owoce układamy obok siebie, wbijając je lekko w ciasto. Wkładamy do nagrzanego do 180 st piekarnika i pieczemy ok 45 minut. Po tym czasie wyciągamy i posypujemy przygotowaną wcześniej kruszonką
Kuchnia w czekoladzieróżnorodne przepisy, ponieważ każdy z nas przecież lubi co innego. Mam nadzieję, że odnajdziecie w tym zbiorze coś dla Was. Przekąski, małe dania Pieczarkowe poduszeczki do kubka czerwonego barszczu Pieczone talarki ziemniaczków i grzybki w lekko pikantnej wersji Pieczarki zatapiane w chrupiącej i delikatnie czosnkowej panierce Chrupiąca przekąska sylwestrowa ze śledzikiem Grzybowe crostini w pikantnej wersji Pikantne(...)pstrąga i zieleni brokułów Kolorowa sałatka z pieczonymi w miodzie migdałami Lekka sałatka z selerem naciowym, jabłkiem i rzodkiewką Zajrzyjcie również do zestawienia 10 szybkich sałatek/surówek Dania/potrawy na ciepło Kawałki kurczaka w chrupiącej panierce (ala'kfc) Pizza domowa z ziołowym kurczakiem Chrupiący kurczak w miętowo-bazyliowej panierce Delikatne pieczone ziemniaczki z kiełbaskami bankietowymi i słodką
Słodkie okruszkiCiasto z nutką jabłek i masy budyniowej na deszczowe popołudnie :)Czas pieczenia: 4 x 20 min Temperatura pieczenia: 180 °C Wielkość formy : Ciasto:4 szkl mąki1/2 szkl cukru2 jajka2 łyżki budyniu śmietankowego2 łyżeczki amoniaku2 łyżeczki proszku(...)szklanki cukruWszystkie składniki zagotować2 jajka3/4 szkl śmietany2 budynie śmietankowe1 cukier waniliowyWszystkie składniki połączyć, rozmieszać i wlać do gotującego się mleka, gotować aż masa zgęstnieje cały czas mieszając.Masa jabłkowa:jabłka prażonegalaretka ( u mnie agrestowa)Jabłka rozgrzać i wymieszać z suchą galaretkąDodatkowo:rodzynkiPrzełożenie:placek - masa budyniowa - placek - masa jabłkowa - placek - masa budyniowa - pokruszony placek i rodzynki
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaorkiszowej - 1 jajko - 150 gram margaryny do pieczenia - 100 gram cukru trzcinowego - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 mały cukier waniliowy - szczypta soli budyniowa masa: - 1 opakowanie budyniu waniliowego - 300 ml mleka - 2 łyżki cukru - 1 mały kubeczek jogurtu naturalnego jabłka - 6 małych jabłek - 2 łyżeczki cynamonu Przygotowuję ciasto: Łączę ze sobą wszystkie składniki, powstałe ciasto dzielę(...)już dodaję jogurt naturalny i dokładnie mieszam. Przygotowuję jabłka: Jabłka obieram, kroję w cieniutkie plasterki, posypuję cynamonem. Na ciasto wykładam jabłka, na to masę budyniową, na wierzch ścieram kulę ciasta wyciągniętą z lodówki. Piekę ok. 50-60 minut w temp. 170'C. SMACZNEGO! :-) * * * ciasto podano na talerzu z Porcelany Bogucice
Wielopokoleniowoczas mieszając a następnie kisiel. Blachę wyklejoną ciastem posypujemy bułką tartą, przekładamy na nie przygotowane jabłka, które posypujemy cynamonem. Na jabłka przekładamy ubitą pianę a na wierzch ścieramy na grubych oczkach ciasto, które leżakowało w zamrażarce. Pieczemy w 180 C przez około 1 godziny na złoty kolor
Zainspirowana w kuchnioczkach i odciśnijcie łyżką lub w rękach sok ! Składniki ( na 12 szt.):300 g "wiórek" pozostałych po odciśnięciu soku ( w tym około 200g z marchwi, 100 g z jabłek )200 g cukru2 jajka całe210 ml oleju rzepakowego60 ml jogurtu naturalnego240 g mąki pszennej3/4 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka sody oczyszczonej1/4 łyżeczki imbiru w proszku1/2 łyżeczki cynamonu, np Kamis50(...)wymieszać składniki suche, czyli: mąka, cukier, soda, proszek do pieczenia, cynamon, imbir.Do drugiej miski wbić jajka, dodać jogurt naturalny, olej rzepakowy - mieszamy rózgą lub miksujemy mikserem - nie ubijamy ! Jajka muszą się tylko roztrzepać i połączyć z pozostałymi składnikami.Do mokrych składników dodajemy suche - dokładnie mieszamy.Wsypujemy"wiórki" marchewki z jabłkiem, dodajemy czekoladę - mieszamy.Do formy na muffinki wkładamy papiotki, każdą papilotkę
kolorowotorcikowowarzywami Piersi nadziewane porem, jabłkiem i żurawiną Polędwiczka z szpinakiem i suszonymi pomidorami Pierś w cieście francuskim Pulpety w sosie pomidorowo fasolowym Roladki z kurczaka z żurawiną i fasolką szparagową Filet z kurczaka w warzywnym sosie Pieczeń z szynki z duszonymi warzywami Chrupiące kurczaczki Pierś w migdałach i pomidorowym sosie Schab z jabłkami i pomarańczą Rolada z indyka
Ala piecze i gotujemąki 122 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 30gr proszku budyniowego szczypta soli ok 2kg jabłek 1,5 opakowania galaretki truskawkowej 500 ml śmietany kremówki(...)budyniem i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wylać na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia (tylko dno) i piec około 35 min w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka Po upieczeniu szybko wyjąć biszkopt i upuścić go z około 60cm na podłogę. Jabłka zetrzeć na grubych oczkach i gotować około 10 minut. Następnie dodać galaretkę i dokładnie wymieszać. Pozostawić do lekkiego
Amatorka kuchennajego przeciwnik i przynajmniej nie uczula. Kolejną prostą potrawą są karobowe racuchy z jabłkami. Uwielbiam placki, więc mogę jeść je codziennie. :) Składniki: 1 średnie jabłko 4 łyżki mąki pszennej graham 1 czubata łyżeczka karobu 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 3 łyżki mleka aromat waniliowy cukier puder do dekoracji olej do smażenia(...)Sposób przygotowania: Jajka ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy mąkę, karob, proszek do pieczenia, mleko. Wszystko dokładnie miksujemy. Kolejno dodajemy obrane i pokrojone w kostkę jabłko. Mieszamy łyżką. Na rozgrzaną patelnię z olejem po jednej łyżce kładziemy masę na placki. Smażymy z obu stron do zarumienienia. Smacznego
Truskawkowa Fiestaczubate szkla nki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru pudru 220 g miękkiego masła 3 ż ółtka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy Ponadto: ok. 1,5 kg jabłek (moje były słodkie, więc nie dodawałam do nich już cukru. Jeśli będziecie mieli kwaśną odmianę, proponuję dodać łyżkę cukru) sok z cytryny szczypta cynamonu Wykonanie: Wszystkie
Walijskie Pichcenieprzypomniałam sobie, że wśród nich jest ktoś, kto nie znosi rabarbaru. Stąd pomysł na drugą - z brzoskwinią i jabłkiem. Strucla z rabarbarem i amarantusem lub brzoskwinią i jabłkiem Składniki: Ciasto drożdżowe (na dwie strucle) 500 g mąki pszennej paczka suszonych drożdży (8 g) 8 g cukru waniliowego 2 łyżeczki cukru szczypta soli jajko ok. 200 ml ciepłej wody(...)zostawiając marginesy na górze i po bokach. Zwinąć mocno w roladę. Brzegi podwinąć pod spód. Przełożyć struclę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, kładąc struclę na złączeniu ciasta. Drugą struclę przygotowałam z cząstkami 2 brzoskwiń i jabłka, rozkładając je w paski na rozwałkowanym cieście. Zwinąć i przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Strucle odstawić jeszcze na kwadrans
Weekendy w domu i ogrodzieoleju 150 g zmielonych orzechów włoskich 50 g rodzynek 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia Użyłam blaszki o wymiarach : 24 cm x 24 cm Link do filmu z przygotowania : Ciasto ''Dziad'' https://www.youtube.com/watch?v=KClocoKXSY0 Przygotowanie : Najpierw przygotuję jabłka : Jabłka obieram , przekrawam na pół i usuwam gniazda nasienne . Następnie kroję w drobną kostkę . Pokrojone jabłka(...)dokładnie mieszam . Tak przygotowane jabłka odstawiam na około 2 godziny . Po 2 godzinach : Jabłka ładnie puściły sok , teraz do jabłek w misce dodaję pozostałe składniki ciasta : jajka , mąkę , rodzynki , orzechy włoskie , sodę , proszek do pieczenia . Całość mieszam tak żeby wszystkie składniki dokładnie się wymieszały . Pieczenie ciasta Dziad : Ciasto przekładam do foremki wysmarowanej tłuszczem i wyrównuję górę łyżką
Uwaga Babcia Gotujeproste – jabłka! Miękkie lub twarde, soczyste, te bardziej i mniej kruche. Słodkie albo te lekko cierpkie. Idealne na przetwory, do ciasta, do pieczenia albo do chrupania. Najszybsze połączenie? Ryż na mleku i karmelizowane jabłka. Szybko, bardzo pachnąco i bardzo jesiennie. Ryż na mleku wymaga cierpliwości. Lepiej się rozkleja i robi bardziej kremowy, gdy gotujemy go na małym ogniu
Karo in the Kitchen