świece i to dlatego. Tak właśnie dlatego! Ale za to nie wychodzę z kuchni... wiec postanowiłam chociaż jeden przepis dla was napisać! No to zapraszam was na tartę jabłkową, jabłecznik lub szarlotkę! Tak banalnie prostą i smaczną, że aż szkoda żebyście nie spróbowali :D SKŁADNIKI: - 500g jabłek startych na średnich oczkach +cynamon - bardzo dojrzały banan -100g mąki (u mnie
fitolarun.blogspot.comTo ciasto zrobiliśmy na święta z pierniczkami o smaku imbirowym, ale można też zrobić z innymi ulubionymi ciastkami tj.kokosowe, orzechowe itp Ciasto super, dziękuję Arlette. Utrzeć
Kuchnia PokoleńKruche szalenstwo na koniec lata Musze się przyznać, ze jabłecznik mam opracowany najlepiej. Przyczyna jest dosyć prosta, nawet bardziej niż oczywista. Uwielbiam jabłecznik... I to wszystko, co można z nim pic i jeść, próbując nie mieć wyrzutów sumienia, kiedy zjem za dużo. Wtedy ładnie sobie tłumaczę, ze przecież ten jabłecznik jest bardzo zdrowy... Ciasto, jest mieszanina przepisów, z wyciągniętego
Lajtkraft food intolerancecieście powiedziała mi koleżanka w pracy, byłam zdziwiona że z tak małej ilości składników może powstać takie pyszne ciasto, wypróbowałam i okazało się że było warto. Jabłecznik jest bardzo pyszny a skórka obłędnie chrupiąca. Jabłecznik sypany Składniki: - 1,5 szklanki mąki - 1,5 szklanki cukru - 1,5 szklanki kaszy manny - 150 g masła - 2 łyżeczki cynamonu - 1,2 kg jabłek(...)ostatnią część mieszanki i układamy cienko pokrojone masło lub starte na tarce, tak aby pokryło całą powierzchnię. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 60 minut w 180 stopniach. Jabłecznik jest pyszny na ciepło jak i również na następny dzień. Życzę smacznego
Kulinarne życieKolejny jesienny, przepyszny jabłecznik z orzechową kruszonką. Troszkę jest z nim zachodu, ale na prawdę warto. Jest bardzo aromatyczny, maślany i z dużą ilością jabłek. Przypomina amerykańskie „apple pie”. Jeśli nie mamy formy ceramicznej, możemy przygotować go w tortownicy lub prostokątnej blaszce, bardzo polecam… Składniki: Nadzienie: 2kg umytych jabłek sok z 1/2 cytryny 1 opakowanie cukru wanilinowego(...)tortownicy o średnicy 26cm. Równomiernie ją rozprowadzić i docisnąć dłonią, robiąc 3cm brzeg. 5. Przygotowany spód posypać bułką tartą i wyłożyć masę jabłkową. Wierzch posypać resztą kruszonki. Jabłecznik wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200oC na funkcji góra-dół przez około 45 minut (po około 30 minutach można ciasto nakryć folią, żeby za bardzo się z wierzchu
Mała Cukierenkaszkoda. Warto wzbogacić ciasto aromatem pewnych ziół. Rozmaryn jest bardzo aromatyczny, więc nie trzeba dodawać go zbyt dużo bo zdominuje aromat ciasta. Dla gotowych do wypróbowania aromatu rozmarynu w jabłeczniku,ale wciąż nieprzekonanych, sugeruję dodać choć szczyptę posiekanego rozmarynu, by sprawdzić jaki jest efekt. SKŁADNIKI na tortownicę Ø 26 cm (8-1 kawałków): 250 g miekkiego masła pokrojonego w kostkę(...)pasy z których ułożymy kratkę. Aura jst jesienna więc listki klonu są najefektowniejsze. Figurki z ciqasta ułożyć na jabłkach. Roztrzepać drugie jajko i posmarować nim urzywając pędzla górną powierzchnię jabłecznika: jabłka i ciasto. Piec jabłecznik w 180*C przez 1 godzinę i 15 minut. Po wyjeciu z pieca lekko przestudzić i wtedy obsypac przez sitko cukrem pudrem Podać opcjonalnie
Sztuka gotowania w/g Samirytygodniu postanowiliśmy ponownie wziąć udział w wydarzeniu Ciasto na niedzielę. Naszym zadaniem było upieczenie szarotki . My postanowiliśmy przygotować troszkę inny rodzaj tradycyjnego jabłecznika - francuską szarlotkę, ( tarte ) jabłkową. Składniki: Ciasto 250 g mąki 170 g masła 7 łyżek wody szczypta soli Wierzch 8 jabłek 1/2 cytryna 100 g cukru(...)strony tak by wyszedł nam taki o to piękny kwiatek. Całość posypujemy łyżeczką cukru i pieczemy w 190'C przez 40 minut. Kasia upiekła Szarlotkę Dorota upiekła Jabłecznik z kruszonką Iziona upiekła Szarlotkę sypaną Joanna upiekła Szarlotkę na biszkopcie z galaretką, budyniem i posypką z prażonych migdałów Daria upieka jabłecznik z migdałami Aga upiekła
cookplKolejny jesienny, przepyszny jabłecznik z orzechową kruszonką. Troszkę jest z nim zachodu, ale na prawdę warto. Jest bardzo aromatyczny, maślany i z dużą ilością jabłek. Przypomina amerykańskie „apple pie”. Jeśli nie mamy formy ceramicznej, możemy przygotować go w tortownicy lub prostokątnej blaszce, bardzo polecam… Składniki: Nadzienie: 2kg umytych jabłek sok z 1/2 cytryny 1 opakowanie cukru wanilinowego(...)tortownicy o średnicy 26cm. Równomiernie ją rozprowadzić i docisnąć dłonią, robiąc 3cm brzeg. 5. Przygotowany spód posypać bułką tartą i wyłożyć masę jabłkową. Wierzch posypać resztą kruszonki. Jabłecznik wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200oC na funkcji góra-dół przez około 45 minut (po około 30 minutach można ciasto nakryć folią, żeby za bardzo się z wierzchu
Mała CukierenkaKiedy przychodzi weekend zazwyczaj pieczemy coś słodkiego. A co może być jesienią lepsze od domowego jabłecznika? Tylko jabłecznik na kefirze! :) Nie będę się dużo rozpisywać, bo po prosu trzeba go upiec i spróbować, bo ciężko dobrać słowa, aby opisać tą rozkosz - chrupiące ciasto, a w środku miękkie, słodkie jabłka - poezja. "Ten jabłecznik jest tak pyszny, że powinien być nielegalny
two broke sisterswróciłam w piątek wieczorem po 22 z pracy to upichciłam pyszny jabłecznik z budyniem. Przepis mam z mojego starego zeszytu. Trochę zmodyfikowałam go dodając rodzynki i żurawinę. I w tej wersji bardzo mi smakuje :-). Miałam w sobotę opublikować Wam przepis, ale bardzo bolała mnie głowa i nie byłam w stanie na niczym się skupić. Coś ostatnio zmęczona jestem po tygodniu(...)pewnie wina pogody, jesień się zbliża. Coś wykombinuję, żeby to zmęczenie poszło sobie precz ;-). Wiem, że mi wybaczycie i dacie się w niedzielę zaprosić na kawkę i przepyszny jabłecznik :-). Pozdrawiam i życzę spokojnej nocy. JABŁECZNIK Z BUDYNIEM, ŻURAWINĄ I RODZYNKAMI. Składniki: 250 g masła 220 g cukru 160 g mąki pszennej tortowej
Zakątek rozkoszy kulinarnychprzedstawię Wam mój ulubiony przepis. Przyda się przede wszystkim dla tych, którzy w święta będą musieli obejść się bez tych wszystkich łakoci! Ommm <3 Mamuś nadchodzę, szykuj serniczek, jabłecznik, makowiec... Później to razem wybiegamy! Jak zawsze! Teraz do konkretów: Może moje zawodne ,,na oko'' wam się na nic nie przyda ale myślę, że to, co zdołałam ''wypocić'' poniżej - sprosta
fitolarun.blogspot.comPyszny keks z jabłkami i bakaliami - proste ciasto z jabłkami, które wyjdzie każdemu. Wilgotny, orzechowo-migdałowy, naprawdę łatwy jabłecznik :) SKŁADNIKI 2 szklanki mąki tortowej 1 szklanka cukru pudru 3 jajka 1/2 kostki masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich 1/2 szklanki płatków migdałowych 5 niedużych jabłek PRZYGOTOWANIE Mąkę przesiewamy z proszkiem
Moje Kuchenne RewelacjeJakiś czas temu publikowałam mój sprawdzony przepis na czekoladowy jabłecznik z budyniem , a dziś przyszedł czas na waniliowy jabłecznik z budyniem. Przepis pochodzi ze starego zeszytu mojej mamy i jest pyszny! Ciasto jest kruchutkie, jabłka kwaskowe,a wszystkie smaki łączy kremowy budyń. Jest spektakularne i zawsze się udaje. Polecam! Składniki na waniliowy jabłecznik z budyniem 3 szklanki mąki krupczatki
Rozpustne gotowanieBardzo prost y, smaczny i efektowny jabłecznik z ćwiartkami jabłek :) SKŁADNIKI 125g masła 125g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego szczypta soli 1/2 łyżeczki aromatu cytrynowego 3 jajka 200g mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki mleka 2-3 duże jabłka 1 łyżeczka roztopionego masła cynamon PRZYGOTOWANIE W malakserze ucieramy masło na gładką masę. Dodajemy stopniowo cukry, olejek
Moje Kuchenne RewelacjeJabłecznik z bezą to ciasto idealne na jesienne dni. Najlepiej smakuje, gdy jest posypany cukrem pudrem oraz podany na ciepło. Wbrew pozorom poniższe ciasto jest łatwe i szybkie do przygotowania, a w smaku jest naprawdę pyszne. Jeżeli lubicie białą bezę to najlepiej dopiero po 35 minutach pieczenia jabłecznika wycisnąć pianę z białek. Dzięki temu beza nie powinna opaść i zmienić(...)koniec ubijania dodawać (powoli!) cukier puder - cały czas ubijając białka. Przygotowaną masę włożyć do szprycy i wycisnąć na sam wierzch ciasta. Piekarnik rozgrzać do 180 °C . Jabłecznik piec około 45-55 minut. Białka przed ubiciem na sztywną pianę Warstwy od spodu: starte ciasto, duszone jabłka i ponownie starte kruche ciasto Dekorowanie pianą z białek Pomysł na przepis kotlet.tv
Ugotować