Jesień już w pełni na drzewach liści brak a w zapasach na zimę pełno jabłek. Co z tym zrobić? Nic prostszego niż szarlotkę. Najlepsze jesienne ciasto
ciastkarnia na kruchym spodziezaplanować świąteczne wypieki, dlatego tradycyjnie już przychodzę do Was z zestawieniem ciast, które doskonale sprawdzą się na Wielkanocnym stole. Wiem, że bardzo lubicie te moje wpisy, dlatego z przyjemnością przygotowałam kolejny ze sprawdzonymi przepisami na puszyste babki, kruche mazurki, rozpływające się w ustach serniki i apetyczne warstwowe ciasta z kremem. Jednym słowem dla każdego coś pysznego. Wystarczy, że klikniecie(...)kremem Bananowa Ciasteczka Kruche z kremem cytrynowym Maszynkowe Kruche z dżemem Serniki: Sernik z mlekiem w proszku Sernik krakowski Sernik z brzoskwiniami i kokosową kruszonką Sernik brownie z żurawiną Odchudzony sernik Seromakowiec Sernik z białą czekoladą Sernik królewski Sernik z kokosową bezą Wiedeński Sernik z makiem i jabłkami Sernik z rosą Ciasta z makiem: Makowy pleśniak Makowiec
Cynamonowe szczęściemargarynę. Wymieszać dokładnie ugniatając masę ciasta. Ciasto ma mieć postać zwartej, nierozpadającej się kulki. Ciasto dzielimy na 1/3 i 2/3 masy. 1/3 zarezerwowana jest na kruszonkę ciasta. 2/3 masy rozwałkujemy podsypując mocno mąką, aby ciasto nie przywarło do podłoża. Musimy rozwałkować kółeczko, takie, jak nasza forma. Sprytnie przekładamy na wałku na formę do pieczenia. Ciasto dociskamy do formy, musi zachodzić(...)brzegi. Warto tez pokłuć widelcem dno, aby oddychało. Ciasto jest kruche więc delikatnie musimy się z nim obchodzić :) Wierzch smarujemy powidłami i posypujemy posiekanymi orzechami. Na górę układamy, lekko nakładając na siebie plasterki jabłka. Na całość skrapiamy resztą ciasta, a uwieńczeniem jest posypka z cynamonu oraz cukru waniliowego. Pieczemy 25 min w 180 C. Gotowe posypujemy cukrem pudrem :) Enjoy
Lajtkraft food intoleranceGALARETKOWIEC NA CHRUPIĄCYM CZEKOLADOWYM SPODZIE PRZEPIS TUTAJ *** *** PSZCZÓŁKA MAJA – CIASTO Z BRZOSKWINIAMI PRZEPIS TUTAJ *** *** RUROCIĄG – CIASTO BEZ PIECZENIA PRZEPIS TUTAJ *** *** CIASTO RAJSKI PTAK PRZEPIS TUTAJ *** *** BABKA MAJONEZOWA PRZEPIS TUTAJ *** Babka majonezowa *** WIELKANOCNE MAZURKI Z CZEKOLADĄ PRZEPIS TUTAJ *** Wielkanocne mazurki *** KRUCHE CIASTECZKA WIELKANOCNE PRZEPIS TUTAJ *** *** NAJPROSTSZY MAZUREK KAJMAKOWY PRZEPIS TUTAJ *** *** KRUCHE MAŚLANE CIASTECZKA PRZEPIS TUTAJ *** *** ZAJĄCZKI – WIELKANOCNE PASZTECIKI
Blog z ApetytemUwielbiam wszystkie ciasta z jabłkami. Do wszelkich jabłeczników i szarlotek moim zdaniem najlepiej nadaje się szara reneta, ale na tą trzeba jeszcze trochę poczekać. Użyte przeze mnie owoce były wyjątkowo drobne i soczyste, stąd rozgotowałam je ze skórką a następnie przetarłam przez sito. Tak powstały mus zagęściłam mąką ziemniaczaną, choć dobry efekt(...)uzyska się, dodając kisiel o wybranym smaku. Rzecz jasna, gdy używamy mniej soczyste jabłka, wystarczy je obrać, pokroić w plasterki i ułożyć na cieście. Można zaszaleć z dodatkami- u mnie padło na orzeźwiającą miętę ;) Składniki: kruchy spód: 225g mąki 4 żółtka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 100g masła masa jabłkowa: 1-1,5 kg soczystych jabłek pół
Wrzosowa Polanajabłecznik z budyniem' Składniki: * ciasto: - 1 opakowanie masła (200g) - 2 szklanki mąki - 3 łyżki kakao - 2 jajka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 3/4 - 1 szklanka cukru - 2 łyżeczki cynamonu * masa jabłkowa: - 10 średniej wielkości jabłek - 1 łyżeczka cynamonu - 1-2 łyżki cukru * masa budyniowa: - 2 budynie waniliowe - 750 ml mleka - cukier (jeśli potrzeba do przyrządzenia budyniu) Ciasto: Masło(...)utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać po 1 jajku, cały czas miksując. Następnie dodać mąkę, kakao, proszek do pieczenia, cukier, cynamon. Ugnieść kruche ciasto. Podzielić na połowę. Jedną połówkę umieścić w zamrażalce, drugą rozłożyć dno formy. Blachę umieścić w lodówce. Masa jabłkowa. Jabłka obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w plasterki.Dodać cukier i cynamon. Wymieszać. Jabłka
CookYourselfwielkości (5 średnich) 50-100 g płatków migdałowych lub innych ulubionych posiekanych orzechów Przygotowanie kruchego ciasta: Wszystkie suche składniki wymieszaj, wysyp na dużą deskę/blat dodaj zimny olej kokosowy i banana. Dużym nożem siekaj wszystkie składniki i zagarniaj, siekaj i zagarniaj do środka, aż ciasto zacznie się sklejać w kruszonkę. * W między czasie dostałam spóźniony ale jakże miły prezent urodzinowy(...)podpieczony spód wyłóż równomiernie jabłka. Zetrzyj resztą ciasta na wierz i posyp płatkami migdałowymi delikatnie mieszając z ciastem. Możesz opcjonalnie posypać łyżką cukru, ja użyłam resztek kandyzowanego. Całość dociśnij dłonią. Piecz przez 40-45 minut ww 185-190 C na środkowej półce piekarnika. Oczywiście ja musiałam serwować Miśkom jeszcze gorące ciasto, więc lekko się jeszcze rozpadało, ale po całkowitym wystudzeniu
greenscarfPrzepis na to ciasto widziałam na kilku amerykańskich stronach internetowych. Od dawna bardzo mnie kusiło i kojarzyło się z połączeniem naszego polskiego sernika z jabłecznikiem. W związku z tym zdecydowałam się go wykorzystać i "przełożyć" na polskie nasze składniki. Ciasto jest dosyć słodkie, ale bardzo delikatne w strukturze. Ze swoimi aromatycznymi warstwami serowo-jabłkowymi, dodatkowo uwieńczone warstwą z orzechów pekan(...)jabłka (reneta lub szara reneta)* 1 łyżka soku z cytryny 50 g cukru trzcinowego 1 łyżka przyprawy do szarlotki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1-2 łyżki wody Kruche ciasto z orzechami: 90 g masła 100 g cukru trzcinowego 120 g mąki pszennej 30 g mielonych orzechów laskowych lub pekan 1 łyżeczka przyprawy do szarlotki Warstwa sernikowa: 700 g serka śmietankowego
Świat CiastaKruche ciasto: 450g mąki pszennej, łyżeczka proszku do pieczenia, 200g margaryny Palma z Murzynkiem, 150g cukru, 3 żółtka, szczypta soli. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, zrobić dołeczek,wbić żółtka, wymieszać nożem. Dodać cukier oraz posiekane masło. Zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na dwie nierówne części. Jedną część zamrozić, drugą włożyć na godzinę do lodówki. Ciastem z lodówki(...)natłuszczonej formy. Nakłuć gęsto widelcem i piec około 10 minut w temp. 180st. Masa jabłkowa: 1,2 kg jabłek, 3 łyżki cukru, 2 łyżki przyprawy do jabłecznika, łyżka margaryny Palmy z Murzynkiem. Jabłka obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Margarynę rozpuścić, dodać jabłka oraz cukier, dusić około 15 minut na małym ogniu. Pod koniec dodać
Z miłości do słodkościPlacek z jabłkami to ciasto, które zaskakuje nie tylko sposobem wykonania, ale również smakiem. Przepis ten znalazłam w czasopiśmie "Ciasta domowe" i postanowiłam wypróbować, mimo że
Smakołyki BerenikiWitajcie! Dziś mamy małą rocznice. ;-) Dokładnie trzy lata temu rozpoczęliśmy naszą blogową działalność. A więc krótko i na temat: W kuchni Katie obchodzi dzisiaj swoje trzecie
W kuchni KatieWieczorową porą Naszła mnie ochota na zrobienie czegoś słodkiego. W zasadzie od rana coś tak za mną chodziło. Chyba każda kobieta tak ma? prawda? :) Bardzo lubię jabłecznik, ale u mnie odpada bo mam jakiś straszne uczulenie na jabłka. Gdy tylko zjem jabłko to momentalnie w buzi pojawiają mi się afty, boli niemiłosiernie przez około tydzień. Moja mama(...)akurat wczoraj tak wróciłam :) Kolory Wiedziałam jedno, musi być kolorowo skoro mam zachęcić też do zjedzenia mojego Gabrysia. Szybko przejrzałam szafki. Produkty jak znalazł będzie krem z budyniu i kruche ciasto. Składniki na krem karpatkowy: budyń waniliowy 100g masła Budyń ugotować według zaleceń producenta, przestudzić i dodać masło,zmiksować aż do uzyskania gładkiego kremu. Składniki na kruche tartaletki
ClauditteMissCookingJesień to nie tylko dynia, gruszki i grzyby. Jesień to także nasze pyszne polskie jabłka. Bardzo lubię wykorzystywać te zdrowe owoce w mojej kuchni. Przygotowuję
Kulinarne przygody GatityJuż kilka razy w przeróżnych cukierniach widziałam szarlotkę z kokosową warstwą na górze. Tak mnie to zainspirowało, że zrobiłam swoją domową wersję. Bardzo zasmakowała moim
Nastoletnie WypiekaniePuszka mleka kokosowego leżała w czeluściach lodówki kilkanaście tygodni, wiec przyszedł czas na jej skonsumowane! Część płynna została wykorzystana w tym przepisie, a ''śmietanka'' została ubita
fitolarun.blogspot.comTrudno mi wstawić jeden odnośnik do strony, z której pochodzi ten przepis. Pierwszy raz trafiłam na niego daaawno temu, zaciekawił mnie, ale jakoś nie było okazji
Walijskie Pichcenie