myjemy i suszymy. Robimy tak z każdym mięsem przed jego przygotowaniem. Do przyprawienia używamy naturalnej w 100% przyprawy do drobiu od look food . Możecie również użyć innej przyprawy. Następnie indyka obtaczamy w młodym jęczmieniu. Ten nietypowy dodatek doda naszej potrawie niesamowitego aromatu, ciekawego koloru, ale co najważniejsze – walory zdrowotne. Tak przygotowane mięso zawijamy szczelnie w folię i gotujemy w wodzie(...)aromat zbliżony do pistacji, ma dużo zdrowotnych walorów, a jego piękny zielony kolor może zachęcić małych niejadków do skosztowania pysznego obiadu. Doskonale komponuje się z hummusem i makaronem. Smacznego! Sos nagietkowy – pomysł na orkiszowy makaron Hummus – podstawowy przepis Domowy hummus z jagodami
MarcinChefkostek sera pleśniowego (resztę użyłam do sałatki)1 łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz, bazylia, oregano, papryka słodka, czosnekopcjonalnie: ryż brązowy i sałatka z pomidora, ogórka i oliwekPrzygotowanie:Piersi indyka myjemy, osuszamy i usuwamy wszelkie błony i nieładne rzeczy.Przekładamy na talerz. Zalewamy oliwą. Dodajemy przyprawy: szczypta soli, łyżeczka pieprzu, łyżeczka papryki słodkiej, 1 łyżka oregano, bazylii i czosnku(...)pieczemy kolejne 5 minut w temp. 170'C.Pyszny, soczysty, aromatyczny i przede wszystkim zdrowy obiad do bateria do działania na resztę dnia! Podałam z brązowym ryżem i sałatką z sosem vinaigre. Volià! Smacznego
Kitchens Alphabetczasie mięsko przesmażam na oleju kokosowym około 10 minut , następnie po tym czasie zalewam szklanką zimnej wody i na małym ogniu pod przykryciem gotuję naszą pierś z indyka , kiedy woda wyparuje , sprawdzamy czy mięso jest na tyle miękkie że możemy zestawić z ognia , jeżeli nie możemy dolać jeszcze szklankę wody i pogotować dłużej , a kiedy mięso jest już dobre , doprawiam(...)przesmażenia i aby ser się rozpuścił . Kiedy nasza tortilla jest już dobrze zarumieniona , przekładam na deskę , kroje w trójkąty , i gotowe do podania , ja uwielbiam taką tortille z sosem czosnkowym . Z tej ilości mięsa wychodzą 3 takie podwójne placki
Mój SmakPotrawy na ciepło Mini pizza Chili con carne Bigos Paszteciki z pieczarkami Paszteciki z brązową soczewicą Amarantusowa tarta z marchewką i fenkułem Zapiekanka z kaszanki i ziemniaków Tagliatelle z sosem brokułowo-serowym Kurczak w stylu marokańskim Placuszki dyniowo-serowe z dipem czosnkowym Chorizo z cydrem Burrito z wołowiną, fasolą i papryką Daktyle w bekonie nadziewane gorgonzolą Biała kiełbasa pieczona(...)marynowanymi grzybkami i ogórkami Pracochłonne lecz warte wysiłku Kokosowe krewetki z salsą mango-habanero Łosoś w galarecie Bakłażan i papryka z pastą orzechową Aromatyczny pasztet z selera Rolada z indyka z suszonymi pomidorami Chrupiące polędwiczki kurczaka z pieczonymi ziemniakami Pieczone pierogi z mięsem Chicken Pie Babka ziemniaczana Wegeburgery z marchewką Piróg biłgorajski Zupy jedzone po północy;) Zupa orientalna z kurczakiem
Codziennik Kuchennypowszechny jest majonez, sos curry, a Wielkiej Brytanii nawet ocet. Inne, choć może nie tak często dodawane, sosy do frytek robione są na bazie śmietany lub jogurtu. Jedni wolą sos czosnkowy, koperkowy albo pomidorowy. Do posypania stosuje się najczęściej sól (najlepiej morską, świeżo zmieloną), ale też grubo mielony pieprz, łagodną lub ostrą paprykę. W tym miejscu warto wspomnieć o jednej(...)kcal, a to już sporo jak na jeden posiłek. Jednak jeżeli pozostaniemy przy porcji 100 g plus łyżka ketchupu (15 kcal), dodamy do tego grillowany filet z indyka (123 kcal) i sałatę skropioną sokiem z cytryny (34 kcal), wyjdzie nam: 314 + 15 + 123 + 34 = 496 kcal, a to całkiem normalny posiłek, dlatego frytki jeść można, ale rozsądnie, uważając
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniajest spory wybór świeżych i odpowiednich do pory roku dodatków. Składniki (porcja dla jednej osoby) : 3 liście sałaty lodowej (świetnie pasuje tu mieszanka z rukolą) 3 wątróbki z indyka olej do smażenia mała czerwona cebulka łyżka octu balsamicznego pół łyżki kutchupu łyżka soku malinowego 2-3 łyżki oliwy pieprz ewentualnie: 2 łyżki mąki (u mnie ryżowa, bo daje większą(...)patelnię sama się obtoczy). Rozgrzać olej na patelni i wrzucać wątróbkę. Smażyć z dwóch stron aż skórka z mąki zmieni kolor na złotobrązowy. W czasie smażenia wątróbki przygotować sos: do szklanki dodać ketchup, ocet balsamiczny, sok malinowy i oliwę. Wszystko dobrze wymieszać. Sos można przygotować w zamykanym słoiczku lub w szejkerze do dipów. Wtedy znacznie lepiej się wymiesza
Weekendy w domu i ogrodziepiersi indyka 1 marchewka 3 lyzki posiekanych orzechow wloskich 3 lyzki tymianku 3 lyzki masla 1 cebula oliwa z oliwek sol, pieprz chili w proszku wykonanie:Piers indyka oczyszczamy, myjemy i osuszamy.Rozbijamy mieso, a nastepnie nacieramy je mieszanka: 2 lyzek oliwy z oliwek, lyzeczka soli, tymiankiem, 1 lyzeczka pieprzu i odstawiamy do lodowki na godzine.W tym czasie nalezy przygotowac farsz(...)lekko zeszkli podlewamy miesa odrobina wody. Mieso dusiy na malym ogniu pod przykryciem okolo godziny. W razie potrzeby podlewamy woda.Podajemy na zimno lub na cieplo z uzyskanym sosem ze smazenia.Smacznego
Przysmaki KarolkiKotlety drobiowe przygotowane w piekarniku, to smaczna propozycja na obiad. Pierś płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy ręcznikiem papierowym, potem kroimy na 1cm kotlety. Mięso solidnie
chleba naszegoUwielbiam takie posiłki! Dużo zielonych liści , świeżych i chrupiących warzyw, dodatek kaszy lub makaronu i coś, co dostarczy mi białka - kurczak, indyk, ryba lub właśnie ostatnio tuńczyk! Kiedyś kupiłam puszkę tuńczyka, otworzyłam, powąchałam, spróbowałam i podziękowałam 😃😁 Kompletnie nie moje smaki. Jednak pomyślałam, że dam tuńczykowi jeszcze jedną szansę, w końcu tak wiele osób(...)prosty, idealny skład, pochodzenie ekologiczne i duże kawałki ryby. Coś przegenialnego! Użyty w poniższej sałatce smakował cudownie! Sałatka to oprócz warzyw i tuńczyka także kasza gryczana, pyszny sos, a także migdały. Całość smakuje wyśmienicie! Taka sałatka dobrze sprawdzi się na lekki obiad, który można również zapakować do pracy, szkoły, uczelni. Składniki (1 porcja): 50 g miksu sałat
Zdrowie na języku :Pświęta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz… Polecam pieczone udo z indyka , smaczne i dietetyczne . SKŁADNIKI : ok. 1 kg udo z indyka, vegeta, przyprawa do pieczonego kurczaka Kotanyi , czosnek granulowany, słodka papryka w proszku, 1/2 kostki mięsnej Winiary, lub kostka rosołowa. 1 szklanka wody. opcjonalnie, jeśli ktoś lubi bardzo słone, to może trochę(...)zimnego piekarnika. Piec w temp. 190-200 st C. przez 1 godzinę . Po tym czasie zdjąć przykrycie i piec kolejną godzinę odkryte mięso, polewając je dość często powstałym sosem. 4. Po upieczeniu podawać gorące. Udko znakomicie smakuje też na zimno. 5. Powstały sos pieczeniowy możemy zagęścić odrobiną mąki ziemniaczanej i polać nim plastry mięsa. Tak przygotowane udo jest pyszne
Pysznosci Babci Basiurozmaicona propozycja na obiad z mięsa mielonego. Jeśli znudziły się Wam tradycyjne mielone - to ten przepis jest właśnie dla Was! (4 spore sztuki) 400g mięsa mielonego (użyłam z indyka) 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 3/4 łyżeczki czosnku granulowanego przyprawy do smaku Farsz: 50-60g żółtego sera 1-2 garście zielonej fasolki szparagowej Dodatkowo: olej do smażenia(...)lodówki. Po tym czasie roladki wygładzić za pomocą zwilżonych dłoni. Smażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu (na ręczniku kuchennym). Podawałam z ryżem i sosem serowo-czosnkowym
Di gotujenadaje się do jedzenia na ciepło, ale także fantastycznie smakuje na zimno jako pasta do kanapek. Polecam wszystkim, nie tylko osobom na diecie ;) Składniki : 500g mielonego mięsa z indyka 1 czerstwa bułka 1 jajko 1 mała cebula 1 mały ząbek czosnku 1 łyżka oliwy 2-3 marchewki 2 pietruszki kawałek korzenia selera kawałeczek pora, tylko biała część(...)warzywa będą lekko miękkie, wtedy dodać mięso, dokładnie wymieszać i gotować na niewielkim ogniu aż mięso będzie ugotowane, a płyn odparuje. Masę warzywno mięsną odcedzić. Bułkę namoczyć w sosie z warzyw i mięsa, jeżeli nie było jej wystarczająco dużo, bułkę namoczyć w wodzie. Rozmoczoną bułkę i jajko dodać do warzyw i wszystko dokładnie wymieszać. Przełożyć do podłużnej formy (keksówki
Codzienne Gotowaniekliknięć i aromatyczna paczka jest u nas w domu. Ja jestem zdecydowanie na tak! Dziś swoją podróż po smakach zaczynam od INDII! Składniki; 50 dag filetu z indyka 1 cebula 3 pomidory 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki masła 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki przyprawy tikka masala Skworcu 1 łyżeczka przyprawy garam masala Skworcu 1 łyżeczka(...)kilka chwil. Pomidory sparzamy , zdejmujemy skórkę. Wrzucamy do malaksera i również miksujemy. Powstałą passatę wlewamy na patelnię. Dodajemy przecier pomidorowy. Mięso myjemy i kroimy na większą kostkę, wrzucamy do sosu. Dolewamy mleko i gotujemy około 10 min. Pastę należy przygotować trochę wcześniej a mianowicie orzechy nerkowca zalewamy zimną wodą, odstawiamy na co najmniej pół godz. Następnie odlewamy wodę a orzechy
Radość kipiąca uśmiechem.przepadam za tym mięsem i nie do końca potrafię je dobrze przygotować, dlatego przygotowałam roladki z indyka. I sukces, zniknęły z talerzy błyskawicznie. SKŁADNIKI: 6 sznycli z piersi indyka 12 plasterków boczku surowego (bardzo cienko pokrojonego) papryka grillowana w zalewie ser żółty musztarda Dijon olej 1 1/2 szkl bulionu 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki śmietanki 30 % sól pieprz(...)pozostałego po smażeniu płynu dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Zalać całość bulionem i doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Na koniec dodać śmietankę, wymieszać i tak przygotowanym sosem zalać roladki. Piec 20-25 minut w nagrzanym piekarniku 180 stopni (pod przykryciem
Kuchnia w opałachmyślę, będę jakieś zwykle zapiekanki robił i wymyśliłem sobie lazanię z tymi produktami. Co i jak? (na dwie rynienki, czyli około 4-6 porcji) -300 gram mielonego fileta z indyka -brokuł -papryka czerwona słodka -sól, pieprz -3 ząbki czosnku -3 duże łyżki startego parmezanu -cheddar w plastry pokrojony -śmietana 12% -śmietanka 18% -jogurt naturalny -łyżka oliwy -cebula posiekana zwykła -pół(...)Mieszamy intensywnie rozdrabniając brokuł. Odstawiamy. Mięso wyrabiamy z papryką, solą, pieprzem i oliwą. Wrzucamy na mocno rozgrzaną patelnię. Smażymy 4-5 minut. Do rynienki wkładamy płat makaronu, na niego sos brokułowo - serowy, mięso i plaster cheddara, zamykamy kolejnym płatem makaronu. znów sos i tak dalej, aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę makaronu przykrywamy szczelnie cheddarem i podlewamy resztką sosu
BaRepas