Niedawno robiłam urodziny, a wraz z nimi przygotowywałam duuuużo przekąsek. Poniżej przedsmak i inspiracja oraz kilka linków do przekąsek, które znalazły się na stole: koreczki faszerowane
Brzuszki ŁakomczuszkiKoreczki rzecz prosta i uwielbiana przez wszystkich. Można je zrobić na milion sposobów wykorzystując wszystkie możliwe składniki. W mojej propozycji podawane są na połówce arbuza (bez
Brzuszki ŁakomczuszkiTo chyba jedna z najszybszych przekąsek, na pewno efektowna i pyszna. Składniki: pomidorki koktajlowe małe kulki mozzarelli oliwa z oliwek rewelacyjnie sprawdziłby się ocet balsamiczny
Brzuszki Łakomczuszkiodsłona śledzi – tym razem z jabłkami. Jest to patent mojej Mamy. Takie śledzie zawsze pojawiają się na naszym stole na Wigilię. Dobrze sprawdzają się też jako przystawka na domową imprezę. Ładnie prezentują się na półmisku, a w smaku – sprawdźcie sami :) Czytaj dalej
Gotuj z Misiemmoże raczej gałki z mięsa mielonego w pieczarkach. Sprawdzają się zarówno jako danie obiadowe, oraz jako przekąska na imprezie (taka całkiem konkretna przekąska). Przygotowanie ich nie jest skomplikowane ani bardzo pracochłonne. Czasem gdy planuję zrobić na obiad kotlety mielone, kupuję dodatkowo trochę pieczarek i część mięsa wykorzystuję do faszerowania. Szkodniki oczywiście wyjadają mięcho, zostawiając nietknięte pieczarki, ale kto im zabroni
Gotuj z MisiemPrzepis znalazłam na blogu Cynamon.blogujaca.pl . Jest to świetny pomysł na dodatek do obiadu, przekąskę na kolację czy na imprezę. Robi się dość szybko i łatwo. W oryginale oprócz warzyw i ryżu było jeszcze salami, którego nie dodałam, ze względu na to, że u mnie kuleczki były dodatkiem do obiadu. Po oryginalny przepis zapraszam na stronę autorki ;) Kuleczki są smażone
Czerwona Porzeczkasprawdza się prawie zawsze, a w tym deserze słodka beza i kwaskowy krem komponują się wręcz idealnie. Ja zrobiłam sobie sama taki prezent na urodzinki, a Wy na jaką imprezę przygotowalibyście taki smakołyk? Może stanie się on przebojem zbliżającej się (a dla niektórych szczęściarzy już rozpoczętej) majówki? Smacznego długiego weekendu! PS. Niestety moje urodzinowe menu nie zostało wystarczająco dobrze obfotografowane
Ratunku obiadlekko dociskamy. Boki i wierzch tortu pokrywamy pozostałym kremem czekoladowym. Złożony tort wstawiamy do lodówki na ok. 1 godz. (Ja wszystkie powyższe etapy przygotowania tego tortu wykonałam dzień przed imprezą, na którą go szykowałam. Jedynie dekorację zostawiłam sobie na dzień następny, więc mój tort spędził na tym etapie całą noc w lodówce i serdecznie polecam tę metodę.) Krem śmietankowy
Ratunku obiadmarchewka 1,5 zł cebula 1 zł czosnek 1 zł przyprawy i chili ok. 2 zł wina nie liczę, bo jest opcjonalne, poza tym można wykorzystać pozostałości po imprezie czy kolacji ;) Koszt całego dania: 17 zł Porcja
Obiad za dychęwykonanie też jest niczego sobie, no ale... Właściwie nie wiem dlaczego do tej pory nie umieściłam jeszcze tego przepisu... ?!? Tak czy inaczej nie może się bez niego odbyć żadna impreza, a tym bardziej święta!!! Sernik z pianką mojej Mamy ♥ Składniki: Ciasto: 2 szkl. mąki; 1/4 szkl. śmietany kwaśnej; 100 g margaryny; 3 żółtka; 1/2 szkl. cukru; 2 łyżeczki proszku
MiksturownikPrzepis na sałatkę dostałam od cioci, bardzo mi posmakowała na imprezie u Niej w domu. Jest prosta. Ale najważniejsze, że bardzo smaczna!!! Sałatka z kurczakiem i makaronem. Składniki: podwójna pierś z kurczaka; 200 g makaronu w kształcie ziarenek ryżu; 2 ogórki świeże; pęczek koperku; 4 łyżki majonezu; przyprawa gyros; sól, pieprz; opcjonalnie oliwa z oliwek. Dokładnie opłukanego kurczaka kroimy
MiksturownikEuropejski Festiwal Smaku Lublin 2013 Jak już wspominałam na fan pagu, w dniach 5-8 września w Lublinie odbył się Europejski Festiwal Smaku . Ta kulinarno-kulturalna impreza zgromadziła smakoszy, koneserów, kucharzy i wszystkich tych co kochają nie tylko kulinaria. Na Starym Mieście w Lublinie oraz na Błoniach pod Zamkiem, wielu wystawców prezentowało lokalne specjały. Nie obyło się bez pokazów
kolorowotorcikowosmakoszy i pasjonatów kuchni, ale nie tylko. Przechodnie również chętnie zatrzymywali się, by popatrzeć jak powstają wyśmienite dania. Występy zespołów Balkanika, The Gypsy Kal Band, Translola uświetniły imprezę i były pretekstem do wspólnej zabawy. Na zaproszenie Pana Waldemara Sulisza – Dyrektora Artystycznego Festiwalu – do Lublina zjechały się blogerki z całej Polski. Uczestniczyłyśmy w pokazie kulinarnym, w restauracji
kolorowotorcikowo