Zainspirowana zapiekanką podpatrzoną u Gordona Ramsaya przedstawiam Wam dziś fantastyczny deser, bądź też jeśli wolicie śniadanie na słodko. Rabarbar zapiekany z marynowanym imbirem pod kruszonką z orzechów laskowych zaskoczy Wasze podniebienia i sprawi, że odkryjecie nowy wymiar kwaśnych, różowych łodyg. W składzie są też moje ukochane śniadaniowo płatki owsiane. Zobaczcie sami i koniecznie wypróbujcie! RABARBAR pod ORZECHOWĄ KRUSZONKĄ z IMBIREM(...)Składniki na 6 porcji : 1 kg różowego/czerwonego rabarbaru 50g cukru waniliowego 20g marynowanego imbiru japońskiego 150g prażonych orzechów laskowych 100g mąki pszennej pełnoziarnistej 50g masła pokrojonego z drobną kostkę 50g brązowego cukru szczypta świeżo mielonej gałki muszkatołowej 50g płatków owsianych górskich Do podania: 200g jogurtu naturalnego drobno starta skórka z 1/2 cytryny Rabarbar dokładnie oczyścić, następnie pokroić
Dietologtłusty że frytki to przy nim ‘mały pikuś’, zakasałam rękawy i znowu zrobiłam go sama. Ryż smażony – bardzo klasyczny, z wołowiną, z jajkiem, groszkiem, marchwią i szczypiorem, czosnkiem i imbirem. Pysznie, szybko i do pełna! Chińska kuchnia jest szybka pod jednym warunkiem – wcześniej trzeba poświęcić dłuższą chwilę czasu na odmierzenie, odważenie, naszykowanie i pokrojenie wszystkich składników. A trochę(...)drobno kroimy, przekładamy do jednej miseczki. Drobno kroimy cebulki ze szczypiorem – cebulki przekładamy do cebuli, szczypior osobno. Średnią marchewkę obieramy i kroimy w zapałki, przekładamy do osobnej miseczki. Kawałek imbiru wielkości kciuka cienko obieramy i drobniutko siekamy z dwoma średnimi ząbkami czosnku. Przekładamy razem do osobnej miseczki. Zielony groszek – jeśli tak jak ja macie mrożony – przelewamy świeżo zagotowanym wrzątkiem, odcedzamy
Karo in the Kitchenchwilę na testy). Spokojnie możecie tą wersję jaglanki zrobić z borówkami, malinami, a ja pokusiłam się o zrobienie tej jaglanki bardziej wyrazistej w smaku, i zrobiłam ją z gruszką, imbirem oraz kardamonem. Dodałam te przyprawy, bo nie dość , że podkręcają smak gruszki to fantastycznie działają na układ trawienny, czytaj: przyśpieszają przemianę materii. Jestem pewna że z jabłkiem i cynamonem będzie(...)mleka kokosowego z puszki, ale wymieszana cała zawartość puszki 50 ml soku z cytryny 50-80 g cukru 1 banan łyżeczka sody łyżeczka mielonego kardamonu 2 cm kawałek imbiru lub łyżeczka suszonego 2-3 łyżki dowolnego oleju roślinnego Przygotowanie: Do mleka dodaj sok cytrynowy, wymieszaj i odstaw na co najmniej 10 minut. W dużej misce zblenduj na puszystą masę banana
greenscarfprodukcji. Nie ukrywamy, że jesteśmy bardzo zadowolone iż większość z nich pochodzi z naszych rodzinnych rejonów, czyli z Wielkopolski 💗 _________________________________________________ Konfitura wiśniowa korzenna Skład: wiśnie 80%, cukier 19%, pektyna, cynamon, imbir, kardamon. Smak: Już na sam zapach tej konfitury człowiekowi leci ślinka. Aromatyczne kwaśne wiśnie z wyraźną nutą cynamonu i odrobiną odświeżenia jakby pochodzącego od mięty ale wiemy, że jest(...)zasługa mieszanki przypraw, czyli właśnie cynamonu, imbiru i kardamonu. Obecnych jest też sporo dużych, mięsistych i całych wiśni, więc nie jest to nudny gładki dżem. Konfitura jest słodko-kwaśna z przewagą na to pierwsze. To sprawia, że jest idealnym dodatkiem do mniej słodkich budyniów/kremów, gofrów/naleśników. Na początku główny prym wiedzie cynamon dopiero z czasem zaczyna nieco
Candy Pandaswody \r","2 \u0142yzki miodu \r","1\/4 szklanki sosu sojowego \r","4 \u0142y\u017cki m\u0105ki ziemniaczanej\r","1\/2 \u0142y\u017ceczki czosnku\r","1\/2 \u0142y\u017ceczki imbiru\r","1\/2 \u0142y\u017ceczki papryki ostrej \r","400g piersi kurczaka \r","2 \u0142yzki oliwy\r","200g broku\u0142\u00f3w \r","p\u00f3\u0142 czerwonej papryki\r","1 jedna(...)plastrach to kroimy go w kostk\u0119. W ma\u0142ej miseczce mieszamy sok z ananasa, wod\u0119, mi\u00f3d, sos sojowy, 2 \u0142y\u017cki m\u0105ki, czosnek i imbir (drobno posiekane lub w proszku) oraz papryk\u0119. Mieszamy do dok\u0142adnego po\u0142\u0105czenia sk\u0142adnik\u00f3w i odstawiamy na bok. Nie przejmujcie si\u0119, je\u017celi na pocz\u0105ku
Mostek w kuchnidanie ma swoje korzenie. Mowa o placku, którego głównymi składnikami są mąka z ciecierzycy i jogurt. Sam placek jest doprawiony iście hinduskimi i typowymi dla azjatyckich rejonów przyprawami- Kurkumą, imbirem i świeżą papryczką chili. Jakby było tego mało to zdradzę wam że Dhokla, bo tak nazywa się ten specjał ma jeszcze jedną charakterystyczną cechę jest zawsze skrapiana jest z nietypowym(...)użyjcie zwykłego naturalnego) 200 g mąki z ciecierzycy 2 łyżeczki oleju rzepakowego 2 łyżeczki Polski cukier kryształ 2 papryczki chili 4 łyżki wody 3 cm kawałek świeżego imbiru 5 łyżek soku z limonki 1 płaska łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/4 łyżeczki soli szczypta czarnego pieprzu Na syrop: 2 łyżeczki Polski
vaniliowoczekoladowałyżką masła. Dodaj krewetki i smaż przez 1,5 minuty. Następnie przewróć krewetki na drugą stronę i smaż kolejne 1,5 minuty. Smacznego! Krewetki marynowane w soku pomarańczowym z imbirem i czosnkiem Składniki: 16 – 20 surowych krewetek 1/3 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki imbiru mielonego Kamis 1 łyżeczka czosnku granulowanego Kamis(...)łyżki posiekanych liści świezej kolendry lub bazylii Wykonanie: Sok pomarańczowy wymieszaj z oliwą, imbirem i czosnkiem. Do marynaty dodaj krewetki, całość wymieszaj i odstaw na 30 – 40 minut do lodówki. Krewetki ułóż na rozgrzanym grillu. Grilluj około 2 – 3 minut aż będą różowe, następnie przewróć na druga stronę, grilluj kolejne 2 minuty. Wersja z patelni: Na patelni rozgrzej
Moja pasja smakuNiedawno zamówiłam z kawiarni herbatę imbirową. Pachniała kusząco, ale w smaku…niestety, czuć było sztuczny, nienaturalny aromat imbiru, wręcz dominujący w całym napoju. A nie o to przecież chodzi w herbacie smakowej. Nuta przewodnia nie może całkowicie zabić smaku herbaty. Zima za pasem, a ja herbatę imbirową często stosuję przy chłodach i infekcjach. Niezwykle świetnie sprawdza się w zimie(...)ponieważ szybko rozgrzewa. Polecam samodzielne przygotowanie herbaty z naturalnym imbirem! Składniki : 700ml wody, kawałek imbiru, kilka plasterków cytryny i limonki, 2 łyżeczki miodu Wykonanie : Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy obrany i pokrojony w plasterki imbir, plasterki cytryny i limonki. Gotujemy ok.15min. Napój przelewamy do kubka, słodzimy miodem. Gotowe! Artykuł Herbata imbirowa pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla Podniebieniaciąży dotyka nawet 85% kobiet. Jak sobie z tym radzić? Czy są jakieś domowe nie inwazyjne sposoby na zmniejszenie tych dolegliwości? Istnieje wiele badań naukowych świadczących o dobroczynnym działaniu imbiru, który zredukował objawy takie jak nudności czy wymioty. Jak możemy spożywać imbir? Może być dodawany do wytrawnych potraw lub słodkich przekąsek lub dodatkiem do herbaty. Poniżej przepis zawierający imbir oraz(...)daktylom. Składniki (około 5 porcji) duża marchewka pół szklanki daktyli pół szklanki płatków owsianych pół szklanki orzechów pekan łyżka masła orzechowego łyżka oleju kokosowego lub łyżka masła łyżeczka imbiru łyżeczka cynamonu pół łyżeczki kurkumy wiórki kokosowe do obtoczenia Sposób przygotowania: Marchewkę zetrzyj na tarce. Orzechy oraz daktyle posiekaj. Zmiksuj wszystko (za wyjątkiem wiórków kokosowych) za pomocą malaksera lub blendera
wysmienityrabarbar to warzywo i pasuje do kurczaka równie dobrze jak inne, a nawet tak samo dobrze jak owoce: mango czy ananas. Dodatek selera sprawił, że było co pochrupać. Dodatek imbiru dodał pikanterii. Ostatecznie rolą rabarbaru było nadanie specyficznego, kwaskowatego smaku. 2-3 porcje: 2 piersi kurczaka 3-4 łodygi selera naciowego 3-4 łodygi rabarbaru olej kokosowy do smażenia(...)korzenia imbiru Kurczaka myjemy, kroimy w kostkę. Rabarbar i seler obieramy z twardego łyka, kroimy w kostkę. Seler drobniej, rabarbar zmięknie w trakcie duszenia. Imbir ścieramy na tarce lub siekamy drobno. W dużym rondlu lub woku rozgrzewamy 1/2 łyżeczki oleju kokosowego. Podsmażamy krótko imbir, a następnie dodajemy mięso i smażymy na dużym ogniu. Gdy mięso się podsmaży zmniejszamy ogień
KucharzycaPyszna zupa krem z marchewki i imbiru. Delikatnie słodka z imbirową nuta. Kolejna propozycja zupy krem na moim blogu. Oj chyba pojawi się niebawem sporo zup, kremów na blogu :) Składniki (2 porcje): - 6 marchewek - 1 mały seler - 1 duża pietruszka - 1 litr bulionu - 1 łyżka masła - świeży imbir (gruby plaster 2-3cm) - sól, pieprz Warzywa i imbir obrać(...)ostrzem. Ustawić obroty na 9, czas: 30s. Dodać masło i uruchomić program Slow Cook P1 Następnie zalać bulionem, dodać przyprawy i ustawić program Soup P1. Przygotowanie tradycyjne: Warzywa z imbirem wsadzić do garnka, zalać bulionem i gotować do miękkości warzyw. Doprawić solą i pieprzem. Zmiksować blenderem na gładki krem. Podawać z pestkami dyni i słonecznika. Smacznego
CookYourselfZainspirowana zakupem takich cytrynek z imbirem w jednym ze sklepów internetowych, postanowiłam zrobić je sama. Nie dość, że wyszło ich dużo więcej - 500 ml słoik, natomiast kupne to 230 gramów - to na pewno taniej. Smakiem zawartość słoika specjalnie nie odbiega. Jedynie cytrynki nie wyglądają tak ładnie, jak te zakupione w sklepie. No i moje nie są z alkoholem, więc trzeba(...)przechowywać w lodówce. Te kupne mają alkohol. Składniki: 2 duże cytryny 5-6 cm korzenia imbiru (moja znajoma zastąpiła 1 łyżką mielonego) 5 łyżek brązowego cukru 1 łyżka lejącego miodu 150 ml gorącej wody Cytryny sparzyłam we wrzątku. Pokroiłam na plasterki o grubości 2mm. Przełożyłam do garnka. Sok, który mi został, przelałam do cytrynek Imbir obrałam i starłam na małych
Szczęśliwa kuchniaZainspirowana zakupem takich cytrynek z imbirem w jednym ze sklepów internetowych, postanowiłam zrobić je sama. Nie dość, że wyszło ich dużo więcej - 500 ml słoik, natomiast kupne to 230 gramów - to na pewno taniej. Smakiem zawartość słoika specjalnie nie odbiega. Jedynie cytrynki nie wyglądają tak ładnie, jak te zakupione w sklepie. No i moje nie są z alkoholem, więc trzeba(...)przechowywać w lodówce. Te kupne mają alkohol. Składniki: 2 duże cytryny 5-6 cm korzenia imbiru (moja znajoma zastąpiła 1 łyżką mielonego) 5 łyżek brązowego cukru 1 łyżka lejącego miodu 150 ml gorącej wody Cytryny sparzyłam we wrzątku. Pokroiłam na plasterki o grubości 2mm. Przełożyłam do garnka. Sok, który mi został, przelałam do cytrynek Imbir obrałam i starłam na małych
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comdiety. Krem z marchewki i selera Składniki na 4 porcje: 3 duże marchewki 1 pietruszka 4 łodygi selera naciowego 1 duży ziemniak 1 cebula 2 ząbki czosnku kawałek świeżego imbiru 1,5 l bulionu warzywnego przyprawy: sól, pieprz, sok z cytryny Dodatkowo: grzanki czosnkowe do podania Wykonanie: Cebulę i czosnek kroimy drobno, marchew i pietruszkę kroimy w talarki, seler kroimy(...)kawałki, ziemniaki kroimy w kostkę, imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach. W dużym garnku rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego, wrzucamy wszystkie warzywa oprócz imbiru i smażymy kilka minut. Następnie dodajemy imbir, wlewamy bulion i gotujemy zupę pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie. Zupę miksujemy na krem, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podajemy z grzankami. SMACZNEGO
Smak mojej kuchni