herbatniki - 5808 przepisów (strona:323/388)

Sernik gotowany 187

Najdelikatniejszy sernik jaki kiedykolwiek jadłam. Wspaniała puszysta konsystencja, po prostu rozpływa się w ustach. Zamiast kruchego pieczonego ciasta można dodać herbatniki lub biszkopty. Z podanego przepisu wychodzi duża tortownica o średnicy 26 cm. Przepis wzięłam z tej strony. Składniki na 3 kruche spody: 400 g mąki pszennej 2 duże żółtka lub 3 małe 150 g cukru pudru

Na słodko lub wytrawnie
PTASIE MLECZKO 116

galaretka fioletowa (ametystowa) 1 łyżka soku z jagód 1 galaretka truskawkowa 1 łyżka soku truskawkowego 1 galaretka cytrynowa owoce (użyłam borówki i porzeczek) 1/4 kostki masła 10-12 herbatników Petit Beurre A jak to zrobić: Każdą z galaretek rozpuścić w osobnej szklance gorącej wody, odstawić do przestygnięcia. Ciastka pokruszyć i połączyć z roztopionym masłem, do konsystencji mokrego piasku. Masę

Kuchnia w opałach
WIŚNIOWE TRUFLE 129

jeszcze trochę czasu. Jednak już wiem, że te trufelki znajdą się w tym zestawie na pewno, zaraz obok moich ulubionych - pomarańczowych :) Myślę, że solenizantowi posmakują. SKŁADNIKI: 80 - 100 g herbatników (drobno zmielonych) 100 g białej czekolady 50 g masła 100 ml śmietanki 30 % 100 g masy marcepanowej 2 łyżki zmielonych orzechów (u mnie migdały i włoskie) 2 łyżki drobno

Kuchnia w opałach
Karolinki, czyli mini drożdżówki z migdałowym nadzieniem 195

DZIĘKUJĘ! Masa migdałowa: 200 g zmielonych migdałów - użyłam gotowych mielonych migdałów Kresto , 1 jajko , 6 lekko czubatych łyżek cukru pudru , 5 łyżek słodkiej śmietanki , 4 łyżki bardzo drobno pokruszonych herbatników , 3 łyżki likieru amaretto lub kilka kropel aromatu migdałowego. Wszystkie składniki wymieszać dokładnie i odstawić na kwadrans. Ciasto: około pół kg mąki pszennej + do podsypywania

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sernik zebra 9844

dopiero po wstępnym przestygnięciu można studzić go dalej na blacie kuchennym - całkowicie ostudzony sernik schłodzić przez całą noc w lodówce Sernik zebra można przygotować również na spodzie z rozdrobnionych herbatników i masła, ja jednak preferuję klasyczne kruche ciasto i w większości przepisów na blogu właśnie takie znajdziecie w przepisach na serniki. Sernik należy przechowywać pod przykryciem w lodówce, kroić

Smakołyki Bereniki
Deser z kokosowo-migdałową nutą 119

smaki w jedną całość, stworzyłam całkiem pyszny, delikatnie kremowy deser.  Lekki deser z kokosowo-migdałową nutą Składniki :  na spód (tortownicy o śr. ok. 26 cm): - 200 g herbatników/ciasteczek zbożowych  -100 g masła -1/4 szklanki mleka Ciastka rozkruszyć na drobny pył, wymieszać ze stopionym masłem z mlekiem. Rozprowadzić na spodzie tortownicy wcześniej wyłożonej papierem

Kuchnia Ellie
Tarta limonkowa z przepisu Nigelli Lawson 956

Nigella to bogini. Jej słodkości to jest coś na co zawsze można liczyć! I w dodatku bez żadnego pieczenia, kombinowania - raz, dwa i gotowe! Składniki spód 250g pełnoziarnistych herbatników 100g masła 50g gorzkiej czekolady 1 łyżka kakao masa 300ml śmietany 36% (2 małe opakowania) puszka słodzonego mleka skondensowanego (ponad 400g) sok z 4 limonek dekoracja skórka z limonek starta

W kuchni wieczorem
Sernik Wiedeński 359

następnie mąkę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka należy ubić na sztywna pianę a następnie partiami powinniśmy dodawać ją do masy serowej. Na dno silikonowej tortownicy ugniatamy zmielone herbatniki. Ciasto przelewamy do tortownicy i wstawiamy do nagrzanego do 170`C piekarnika i pieczemy około 45 minut. Studzimy w piekarniku - ciasto powinno lekko opaść. Po około 20-30 minutach

Słodkie Przyjemności
"Mleczniak" - czekoladowo-kokosowy 158

Ciasta przypomina blok, ale nie ma w nim orzechów i herbatników. I jest miększy. Wyszedł pyszny, choć zastanawiałam się nad tym czy, aby coś z tego będzie. Przepis wpadł mi do głowy i po prostu musiałam go zrobić. Zajadaliśmy się nim dzisiaj ;). Najlepiej przetrzymać go w lodówce przez całą noc przed jedzeniem. Składniki: Masa Biała szklanka mleka w proszku

Moje pyszne gotowanie
Ciasto kokosowo-czekoladowe bez pieczenia [PRZEPIS] 4977

ZOBACZ JAK JE ZROBIĆ: SKŁADNIKI, PRZEPIS, ZDJĘCIA Ciasto kokosowo-czekoladowe bez pieczenia

Jakugotujesz.pl
Sernik z wiśniami 330

lubi sernika? Inspiracja od Kasi a moje wykonanie lekko zmodyfikowane. To mój najlepszy sernik na zimno. Idealnie kremowy, kwaskowaty - pyszny! Składniki : Spód : * 200g herbatników * 50g masła Masa : * 300g twarożku do sernika bądź mielonego twarogu półtłustego  * 250g serka mascarpone * galaretka wiśniowa * łyżka cukru pudru Galaretka : * 350g wiśni * 2 galaretki wiśniowe Przygotowanie : Ciastka pokruszyć, masło rozpuścić. Wymieszać. Przesypać do tortownicy

Magiczne Życie Marty
Brigadeiros czyli brazylijski słodyczowy szał! 151

gorzkiego kakao) 3) łyżka masła lub margaryny np. Kasi 4) do przybrania polecam: płatki dekoracyjne o smaku czekoladowym (dla Twardzieli), wiórki kokosowe, zmielone orzechy, płatki migdałów lub też zmielone herbatniki 5) małe papierowe foremeczki na babeczki Przygotowanie: Do garnka dajemy najpierw masło/margarynę i stawiamy garnek na średni ogień (w przypadku naszej kuchenki indukcyjnej to 6). Dodajemy puszkę

Smaki Brazylii
Kremówka 336

wyjęciu z zamrażarki pokroiłam na plastry, poukładałam na 2 takich samych blaszkach, wyłożonych papierem do pieczenia. Wyrównałam widelcem, ponakłuwałam. Część, która będzie stanowiła górę ciasta ponacinałam na kształt herbatników (radełkiem), aby potem łatwiej było kroić. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180º C, piekłam do lekkiego zarumienienia (ok. 15-20 minut). W międzyczasie przygotowywałam masę budyniową. Odlałam 3/4 szklanki mleka

mojewypiekiinietylko
Ciasta bez pieczenia 3984

prażonym słonecznikiem Ostatnio napisała do mnie przyjaciółka, czy znam jakieś ciasto z prażonym słonecznikiem. Na pierwszą myśl przyszedł mi słonecznikowiec, ale okazało się, że jadła inne – prawdopodobnie na herbatnikach. Wtedy wpadłam na genialny pomysł, żeby przekształcić słynnego 3 bita i tak oto powstało to mega pyszne ciasto :)) Wypróbujcie je koniecznie! Przejdź do przepisu… Ciasto 3 bit Przejdź

Kulinarne Przeboje
Sernik truskawkowy na zimno 183

sypkiej. W przepisie podaję jednak żelatynę zwykłą tak jak w oryginale, gdyż jest ona bardziej popularna.  Przepis ze strony  Moje Wypieki Składniki  na spód: 140 g herbatników 70 g masła na masę: 500 g świeżych truskawek 2 łyżki soku z cytryny 1 szklanka jogurtu naturalnego 1 szklanka śmietany kremówki 1/4 szklanki miodu ( dałam mniej) 3 łyżki

Stare Gary