piątek. Zapraszam na delikatną piankę w pięknym niebieskim kolorze. Do tego chrupiące ciasteczka Stokłoski od Cukry Nyskie i mamy lekki oraz pyszny deser. Polecam Składniki: 1 op. herbatników Stokłoski od Cukry Nyskie 250 ml śmietanki 18% słodkiej galaretka niebieska na 500 ml wody Przygotowanie: Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Na dno pucharków
słodkie i nie tylko historie kulinarneZalewamy ciasto mlekiem, a następnie dodajemy do masy sproszkowane daktyle i kilka kropel aromatu rumowego. Całość mieszamy i jeśli konsystencja jest za rzadka to dosypujemy kakao lub do kruszamy herbatników lub ciasta jeśli jeszcze nam zostało. Jeśli masa wyszła za sucha to dodajemy jeszcze mleka lub miękkiego masła. 4. Z masy formujemy trufelki i obtaczamy je w kakao zmieszanym
Gotowanie...to proste !Czekolada bardzo delikatna w smaku i myślę, że znalazła wielu wielbicieli. 78% zawartości kakao w czekoladzie to mój faworyt. W czekoladzie możecie wyczuć smak przypieczonego chleba czy też herbatników, odnajdziecie nuty prażonego słodu i karmelowy wyraźny aromat. Ten moment kiedy w chwili ugryzienia, jest mocny i słyszalny trzask, lubię tą chrupkość w czekoladzie, wtedy wiem, że to produkt
SMYKWKUCHNIJest bardzo wiele wersji tego ciasta – deseru. Na biszkopcie, cieście kruchym, półkruchym, na herbatnikach, z owocami lub bez… i nie tylko. Malinowe ptasie mleczko na cieście półkruchym z przepisu… z ubiegłego wieku. Skład niki na ciasto półkruche (forma 35 x 26 cm): - 500 g mąki krupczatki - 125g cukru pudru - 250g mocno schłodzonego masła - 2 żółtka - 1 łyżka gęstej, kwaśniej
mojewypiekiinietylkobrzoskwiniowa Winiary 200 ml śmietany 30 % krem budyniowy: 250 g masła 2 budynie waniliowe bez cukru Winiary 4 łyżki cukru 2 żółtka 750 ml mleka 3.2% 110 g herbatników z czekoladą kakao do posypania Pure z dyni: Dynię kroję na kawałki razem ze skórą, pozbawiam nasion, układam na blaszce na papierze i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp
wesoła kuchniazobaczyć jak wyglądało wtedy życie? Składniki 400 g mleka w proszku 100 g cukru 75 g masła pół szklanki wody 200 g bakalii (migdały, rodzynki, orzechy) Opakowanie 63 gramy herbatników maślanych od Cukry Nyskie Przygotowanie W garnuszku na niewielkim gazie rozpuszczamy masło, cukier, dodajemy wodę. Dokładnie mieszamy i lekko studzimy. W osobnym naczyniu mieszamy mleko w proszku i bakalie
Życie zaczyna się w kuchniwielką imprezę lub świąteczny czas. To wypiek na wyjątkowe okazje. Jest tak smaczny, że znika w mgnieniu oka, dla amatorów nie tylko kawowych smaków. SKŁADNIKI: Spód: 180 g herbatników zbożowych pełnoziarnistych Cukry Nyskie 50 g masła Masa serowa: 500 g tłustego twarogu w kostce 2 czubate łyżki serka mascarpone 3 duże jajka ¾ szklanki mleka 3,2% ¾ szklanki cukru
Wanilia i Kardamonpozostawionym kremem zrobić rozety. *****Ja dodatkowo ozdobiłam tort czekoladowymi kulkami Kulki robimy następująco do miski dajemy około 50g roztopionej czekolady, około 20g roztopionego masła i około 5 sztuk herbatników maślanych zmielonych. Z masy formujemy kulki i obtaczamy je orzechami. Tort wstawiamy najlepiej na kilka godzin lub całą noc do lodówki. Polecam gorąco, jest rewelacyjny, jeśli ktoś jest miłośnikiem
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokumnie w domu Raffello robiło się na biszkopcie i taki przepis możecie znaleźć na ciastkożercach – zarówno w postaci tortu jak i blachy ciasta . Ciasta na krakersach i herbatnikach to specjalność rodziny mojego męża. Postanowiłam zatem rozszerzyć nieco moje ciastkowe horyzonty ;) Dziś zatem przepis bez pieczenia: Raffaello na krakersach. Z podanych składników zrobiłam ciasto w tortownicy o średnicy
Ciastkozercyprzepisie nie będzie strasznie i krwawo, ale za to bardzo dyniowo. Poniżej znajdziecie przepis na kremowy, delikatny sernik z dynią. SERNIK z DYNIĄ Składniki: spód: 200 g herbatników 100 g masła masa serowa: 500 g sera białego 2 szklanki musu z dyni (1 nie za duża dynia) 4 łyżki mąki ziemniaczanej 3 jajka 1/3 łyżeczki cynamonu
Bon appetit mon amieJeden raz już wykorzystałam coca-colę do wypieków. Było to podczas pieczenia TEGO ciasta (klik) , gdzie colą zalewało się mielone orzechy i herbatniki. Efekt był wyśmienity, dlatego postanowiłam ponowić próbę, tym razem jednak wykorzystując ją do samego ciasta. Muszę się przyznać, że ciasto to piekłam kilka razy. Za pierwszym totalnie mi nie wyszło… tzn dobrze mi się
Smaki Na Talerzułyżek roztopionego masła Przygotowanie: Ciasteczka miksujemy na pył lub wkładamy do woreczka, szczelnie zamykamy i rozdrabniamy za pomocą wałka. Masło topimy i mieszamy z pokruszonymi herbatnikami. Tak przygotowaną bazę przekładamy na dno formy do tarty lub tortownicy o średnicy 23 cm. Odstawiamy w chłodne miejsce na pół godziny. Składniki na krem: 400 g mascarpone
bistro mamaCoś słodkiego na niedzielne popołudnie. Kremowe połączenie kawy, czekolady i aksamitnej śmietanki. Po prostu pycha. TORCIK A'LA TRIAMISU Składniki: (forma 24 cm) spód: 300 g herbatników czekoladowych (lub po 150 jasnych i ciemnych) 100 g masła masa czekoladowa: 4 tabliczki czekolady deserowej 500 ml śmietany 30% 100 ml likieru kawowego lub amaretto masa śmietankowa: 250 g serka mascarpone
Bon appetit mon amieKROK 3 KAPELUSZE WIEDŹM - 10 -12 rożków do lodów - 3 -4 już upieczone babeczki - 2 tabliczki czekolady - 6 łyżek mleka lub śmietanki - jako złoty pyłek wykorzystałam zmielonego na pył herbatnika Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej dodajemy mleko. Oblewamy nią rożki do lodów i posypujemy zmielonym pyłem z herbatnika. Gotowe babeczki kroimy na talarki, posłużą nam za rondo do kapelusza! Oblewamy
SMYKWKUCHNI