Amen. Deser - Malinowy Król www.kuchniasmakow.blogspot.com Składniki kobiałka malin (mogą być mrożone lub ze słoiczka) 2 żółtka 2 + 4 łyżeczki cukru pudru 1 serek mascarpone 1 śmietana 30% 1 opakowanie herbatników odrobinkę startej gorzkiej czekolady Żółtka ubijamy z 4 łyżeczkami cukru pudru. Dodajemy do tej masy serek mascarpone i ponownie ubijamy. W osobnym naczyniu ubijamy śmietanę 30% z odrobinką soli. Wszystkie(...)składniki łączymy razem, delikatnie mieszając. Maliny miksujemy blenderem z 2 łyżeczkami cukru pudru. Na sos. Na spodzie wysokich szklanek kruszymy herbatniki, lekko skropione mlekiem. Na herbatniki kładziemy masę z mascarpone, maliny i znów mascarpone. Całość posypujemy startą gorzką czekoladą. Deser możecie uwieńczyć listkiem mięty. www.kuchniasmakow.blogspot.com Smacznego! Przepis, wykonanie i zdjęcia
Kuchnia smakówprzykład jako chutney do mięs . Tym razem proponuję go w tradycyjnej, słodkiej odsłonie, jako pieczony dodatek do kremowego sernika z chrupiącą imbirową kruszonką z migdałami i szybką podstawą z herbatników. Jest on bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu, a na pewno zachwyci podniebienia całej rodziny. Zapraszam! Scroll down for recipe in English Sernik z pieczonym rabarbarem i imbirową kruszonką(...)łyżki płynnego miodu 200 g drobnego cukru 3 duże jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Składniki na bazę: 60 g roztopionego masła, plus trochę do wysmarowania blaszki 120 g herbatników, drobno zmielonych np. w blenderze Składniki na kruszonkę: 80 g mąki pszennej 40 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę 40 g cukru demerara 1 łyżeczka mielonego imbiru 50 g migdałów
karmelowyśmietana 30 % 3 litry cukier 6 łyżek miód płynny lipowy 30 łyżeczek pestki dyni 200 g słonecznik łuskany 200 g truskawki 1 kg kiwi 1 kg herbatniki biszkoptowe 30 szt Wykonanie: Ubijamy śmietanę na sztywno z cukrem , po 2 łyżki wkładamy do każdego pucharka.Słonecznik i pestki dyni wcześniej prażymy na suchej patelni i ostudzone posypujemy śmietanę(...)kładziemy na pestki dyni( po cztery kosteczki). Polewamy miodem, jedna łyżeczka na pucharek.Kładziemy teraz śmietanę, truskawki pokrojone w kostkę znowu słonecznik i pestki dyni, z boku wkładamy po herbatniku biszkoptowym. - śmietana -słonecznik i pestki dyni -kiwi -miód -śmietana - truskawki -pestki dyni i słonecznika -herbatnik biszkoptowy Sponsorzy chętnie dali produkty do wykonanych w tym dniu dań
Różowa kuchniaMasa: 300g serka homogenizowanego brzoskwiniowego 200 ml śmietanki 30-36% 3 łyżki cukru pudru (płaskie) 3 łyżki mleka w proszku (płaskie) 3 łyżeczki żelatyny (płaskie) Dodatkowo: około 180g herbatników (u mnie Stokłoski - Cukry Nyskie ) 1/2 opakowanie galaretki pomarańczowej 1 opakowanie galaretki cytrynowej 1-2 brzoskwinie Galaretki przyrządzić (osobno) wg przepisu z opakowania i pozostawić do ostudzenia. Żelatynę rozpuścić(...)miksując - z serkiem brzoskwiniowym. Na końcu masę dokładnie połączyć z przestygniętą żelatyną. (Uprzednio wymieszaną z 2 łyżkami masy.) Spód i boki tortownicy (wysłanej papierem do pieczenia) wyłożyć herbatnikami maczanymi w galaretce pomarańczowej. Masę rozsmarować na herbatnikach i wstawić do lodówki, aby lekko stężała. Po tym czasie na serniczku ułożyć koleją warstwę ciastek, brzoskwinie pokrojone w plasterki, a całość
Di gotujelikiery Dalkowski: waniliowy i truskawkowy . Torcik smakuje nieziemsko. Delikatna warstwa waniliowa i galaretka z truskawkowego likieru tworzą połączenie idealne. Uwaga! Tylko dla dorosłych ;))) Spód: 100 g kakaowych herbatników 100 g masła Masa waniliowa: 3/4 szkl likieru Dalkowski Vanilla 250 g serka mascarpone 300 ml śmietanki 30% 2 czubate łyżki cukru pudru 2 czubate łyżki żelatyny Masa Truskawkowa(...)szkl likieru Dalkowski Strawberry 2 płaskie łyżki żelatyny Dekoracja: 100 ml śmietanki 30% łyżka cukru pudru śmietan-fix kilka truskawek i listki mięty Spód: herbatniki drobno rozkruszyć i wymieszać z rozpuszczonym masłem. Wylepić dno tortownicy (śr. 18cm). Odstawić do lodówki. Masa waniliowa: żelatynę namoczyć w 1/3 szkl zimnej wody. Po kilkunastu minutach rozpuścić na bardzo małym ogniu lub w kąpieli
Smakołyki Asimiseczki, zmiksuj blenderem; spożywaj rozsmarowując pastę na kromkach chleba, posmarowanych margaryną. Zabrakło mi marchewki, więc dorzuciłam dwie rzodkiewki, Drugie śniadanie 150 ml mleka 2% 20 g rodzynek 30 g herbatników Przepis: herbatniki w całości włożyć do miseczki, dodać rodzynki, całość zalać mlekiem. Obiad 120 g mięsa z piersi kurczaka bez skóry 85 g kaszy jęczmiennej perłowej 200 g buraka(...)użyłam miodu z płatkami róży. Śniadanie zjadłam o 8. Pierwszy głód poczułam o 10:30, ale drugie śniadanie zjadłam dopiero ok. 12:00. Lepsze dla mnie byłoby zjedzenie herbatników i rodzynek i popicie ich mlekiem. Obiad przygotowywałam głodna i nie mogłam się doczekać. Zjadłam go ok. 15, był smaczny, ale mógłby być bardziej kolorowy. Korzystając z włączonego piekarnika zapiekłam składniki
KucharzycaSkładniki: 300 g herbatników MASA ŚMIETANOWA 500 ml śmietanki 30% 60 g żelatyny fix deserowej 565 g ananasa w puszce (w kawałkach) 2 łyżki cukru pudru MASA BUDYNIOWA 2 budynie śmietankowe 200 g masła w temp. pokojowej 500 ml mleka 5 łyżek cukru MASA ŚMIETANOWA Żelatynę miksujemy z 50 ml zimnej wody i 100 ml wrzątku, dodajemy 100 ml syropu(...)masło w temperaturze pokojowej ucieramy na gładką masę następnie dodajemy po jednej łyżce budyniu cały czas miksując do uzyskania jednolitej masy. Na dnie foremki o wymiarach 36x25 cm wykładamy herbatniki, następnie masę budyniową, znów herbatniki a na górę masę śmietanową. Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Smacznego
Moje-pitraszeniejest przysmakiem nie tak słodkim jak się wydaje, jest cieniutka, wiec kawałki trzeba kroić duże i jest kolejnym deserem, który zrobi każdy i to bardzo szybko. Składniki: 150 g herbatników 150 – 250 g wafelków czekoladowych 2-3 łyżki kremu czekoladowego, np. Nutella 2 łyżki masła 200 g twaróg delikatny President 200 g chałwy o dowolnym smaku pół puszki masy(...)kajmakowej Herbatniki i wafelki miksujemy na pył. W garnuszku rozgrzewamy łyżkę masła i krem czekoladowy. Nie gotujemy i uważamy aby się nie przypaliło. Wsypujemy zmiksowane herbatniki i wafelki czekoladowe. Mieszamy na bardzo wolnym ogniu, po bardzo krótkiej chwili, jak tylko się wszystko połączy ciasteczkową masę wykładamy na blaszkę do tarty, lub na silikonową formę tortową. Jak trochę ostygnie wkładamy
Kocham CzekoladęSkładniki ser twarogowy, 1kg jajka, 4 szt cukier, 1 szkl mleko, 1/2 szkl czekolada mleczna, 200g śmietanka 30%, 4-5 łyżek margaryna, 250g budyń waniliowy, 2 opak herbatniki, 2 duże opak Przygotowanie Ser mieszamy z jajkami. W dużym rondlu z grubym dnem rozpuszczamy margarynę, dodajemy cukier. W mleku rozpuszczamy budynie dolewamy do rondla, na końcu dodajemy ser z jajkami. Całą(...)masę gotujemy na małym gazie przez około 10-15 minut, aż masa zgęstnieje. Formę do ciasta wykładamy folią spożywczą oraz warstwą herbatników. Na ciastka wylewamy połowę masy serowej, wyrównujemy. Układamy następną warstwę herbatników i drugą połowę masy. Na wierzch ponownie warstwa ciastek. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy śmietankę. Mieszamy do uzyskanie gładkiej, lśniącej konsystencji. Wylewamy polewę na sernik
Gotowanie moimi oczamiwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Były już kuleczki kokosowe z wafelkami ( klik ), z herbatnikami ( klik ), tak więc teraz postanowiłam wykorzystać resztę masy krówkowej i stworzyłam pyszne, rozpływające się w ustach pralinki maślano-karmelowe/krówkowe. Są rewelacyjne w smaku i niezwykle proste w przygotowaniu. Polecam! (do 25 sztuk) 200g masy krówkowej (gotowej z puszki) 50g masła(...)220g herbatników maślanyc h (*) (u mnie firmy Cukry Nyskie ) Dodatkowo: wiórki kokosowe lub zmielone orzechy do obtaczania Masło i masę krówkową dokładnie zmiksować. Całość połączyć z pokruszonymi (niezbyt dokładnie) ciastkami i wstawić do lodówki - na około 20 minut. (Aby masa mniej się kleiła.) Następnie z masy formować kulki - nieco mniejsze od orzecha włoskiego. Wszystkie kuleczki obtoczyć (po kolei
Di gotujepuszka brzoskwiń w zalewie 4 łyżki gorzkiego kakao 100 g mlecznej czekolady pokrojonej w kostkę 100 g orzechów włoskich poszatkowanych opakowanie skórki pomarańczowej kandyzowanej duże opakowanie herbatników Polewa: 8 łyżek cukru 4 łyżki kwaśnej śmietany 6 łyżek kakao 120 g masła 82% 2 łyżeczki żelatyny Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek i ubić(...)drugiej gorzkie kakao, orzechy, czekoladę i skórkę pomarańczową, dokładnie mieszamy. Wystudzony biszkopt nasączamy sokiem pozostałym z odsączenia brzoskwiń. Wykładamy na niego jasną masę, równamy. Na jasną masę układamy herbatniki, jeden obok drugiego. Ciasto wkładamy na około 30 minut do lodówki. Po tym czasie wykładamy drugą, ciemną masę i ją również pokrywamy herbatnikami. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki do stężenia, najlepiej
Krakowskie smaki Anitrzeba przedstawiać, pewnie wszyscy je znają. Jest to klasyk, który robił furorę w czasach, gdy na półkach w sklepach nie było prawie nic. Pyszne połączenie czekolady, z herbatnikami i mlekiem w proszku. Po prostu niebo w gębie :D Składniki: 200 g masła 2 szklanki cukru 2 szklanki mleka w proszku 3/4 szklanka mleka 2-3 łyżki kakao(...)herbatników Wykonanie: Masło, cukier, mleko i kakao rozpuszczam na wolnym ogniu, mieszam aż składniki połączą się ze sobą i studzę do temperatury pokojowej. Do wystudzonej czekolady dosypuję mleko w proszku i mieszam mikserem. Herbatniki kruszę drobno i dodaję do masy. Mieszam drewnianą łyżką aż wszystko się połączy. Prostokątną foremkę do keksu wykłada papierem do pieczenia, przekładam masę
Ciasteczkowy Potwórrazem królują ciasta bez pieczenia lub czekolada. Składniki: 500 ml mleka 2 żółtka 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 10 dag margaryny 5 łyżek cukru 54 herbatniki 1 słoik lub puszka brzoskwiń 2 opakowania galaretki brzoskwiniowej aromat np. cytrynowy Połowę mleka wlać do garnka, dodać cukier i zagotować. W pozostałym mleku zmiksować żółtka i obie mąki. Mieszankę wlać(...)rozpuścić w 900 ml gorącej wody. Pozostawić do chwili, aż zacznie tężeć. Brzoskwinie osączyć z zalewy i pokroić na plasterki. Prostokątną blaszkę wyłożyć folią spożywczą. Ułożyć 18 sztuk herbatników, na to 1/3 kremy budyniowego - rozsmarować. Potem kolejną warstwę herbatników i kremu i jeszcze raz zrobić tak samo. Na wierzchu ułożyć plasterki brzoskwiń. Zalać tężejącą galaretką. Ciasto chłodzić kilka godzin
Ewusiowe SmakiPomysł na takie ciasto podpatrzyłam tutaj , u mnie z braku ciemnych ciastek są jasne.. Ciasta bez pieczenia możecie zobaczyć u : 1 paczka krakersów 1 duża paczka herbatników 4 szkl.mleka 3 czubate łyżki mąki pszennej 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej laska wanilii lub cukier waniliowy 1/2 szkl.cukru 1 margaryna 100 g wiórków kokosowych Na polewę(...)gotującego mleka mieszaninę mąk i ugotować budyń. Wystudzić.Margarynę utrzeć na puszystą masę dodając po łyżce budyniu i na koniec wiórki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć warstwę herbatników, na nie wyłożyć połowę masy, ułożyć warstwę krakersów lekko je dociskając i na nie resztę masy. Na masie ułożyć warstwę herbatników i polać polewą.Wstawić do lodówki do stężenia. Przygotować polewę
Moje domowe kucharzeniekilka kropel olejku waniliowego - 1 mała łyżeczka proszku do pieczenia - 200 g białej czekolady - 100 g gorzkiej czekolady - 250 g malin + kilka do ozdoby - 10 sztuk ciemnych herbatników Sposób wykonania : Najlepiej wszystko wcześniej przygotować , tzn czekolady rozpuścić w osobnych miseczkach w kąpieli wodnej ,odstawić , blaszkę 26 cm wyłożyć herbatnikami , piekarnik nagrzać na 180 stopni, Ser utrzeć dodając łyżkami chłodną białą(...)obrotach jak zrobi się biała piana dodać cukier i ubić na pół sztywno , do masy serowej dodać ubite białka i delikatnie wymieszać,dodać maliny , wymieszać i wyłożyć masę na herbatniki, polać ciemną czekoladą i widelcem zrobić wzorki jak na zdjęciu . Wstawić do nagrzanego piekarnika , obniżyć temperaturę do 140 stopni i piec 70-80 minut , trzeba pilnować bo każdy piekarnik inaczej
Wypieki Rene