impreza nie może się obyć bez tej przekąski. Nie wiem tylko skąd wzięła się jej nazwa - keks. Dla mnie keks to ciasto z bakaliam i, a nie andrut z herbatnikami :). W każdym razie cała rodzina kocha ten ichniejszy keks i impreza bez niego jest imprezą straconą. Dla kogo: dla fanów andrutów dla lubiących smak mleka w proszku dla szukających przepisu(...)375g masła (niecałe 2 kostki) 3/4 szklanki cukru 2 jajka 2 szklanki mleka w proszku 2 łyżki ciepłej wody 3 łyżki kakao łyżka cukru waniliowego 300-400g herbatników szklanka orzechów włoskich opakowanie kwadratowych adrutów (4-6 sztuk wafli) Wykonanie: Masło rozpuścić w rondelku wraz z cukrem, cukrem waniliowym i kakao. Ściągnąć z palnika i do gorącej masy
Mania Wypiekaniakulinarne wspomnienie z dzieciństwa. Nie wyobrażam sobie tygodnia z domowymi słodyczami bez tego deseru. Szczególnie lubi go mój syn. Tym razem przyrządziłam wersję z orzechami i oczywiście pokruszonymi herbatnikami. Szczerze ją polecam. Można oczywiście dodać także inne bakalie, ale nie za wszystkimi przepadam. A ponieważ w planach miałam konsumpcję to wybrałam ten dodatek, który mnie pasował ;) Składniki(...)mleka w proszku 150 g masła 1/2 szkl. cukru 1/3 szkl. wody 3 łyżki kakao herbatniki (ok. 100 g) posiekane orzechy (ok. 100 g) Wykonanie: W małym garnku rozpuścić masło, dodać, cukier, kakao oraz wodę i podgrzewać do momentu aż cukier się rozpuści. Wystudzić. W większej misce wymieszać mleko, pokruszone herbatniki oraz posiekane orzechy. Do mleka dodać masę maślaną
zadanie-gotowanieminut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Kisiel cytrynowy: 1,5 szklanki wody 1 szklanka cukru 3 cytryny 2 łyżki masła 2 łyżki mąki ziemniaczanej + 1/3 szklanki wody + 1 paczka herbatników Do rondelka przelać wodę, dodać cukier, sok i skórkę z cytryn, startą na drobnych oczkach oraz masło, zagotować. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w 1/3 szklanki wody, dodać do gotującego się płynu(...)mieszać aż kisiel zgęstnieje. Gorący kisiel wylać na biszkopt, musi być na tyle gęsty, by nie spłynął z ciasta. Na kisiel poukładać herbatniki, całość odstawić do wystudzenia. Pianka cytrynowa: 1 galaretka cytrynowa (u mnie agrestowa) 500 ml śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody, wystudzić. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Połączyć
Domowa cukiernia EwyKostka cappuccino to ciasto na zimno, bez pieczenia- wystarczy tylko zmiksować składniki i schłodzić ciasto w lodówce :) Składniki: 2 opakowania herbatników Petit Beurre Cukry Nyskie, 800 ml śmietanki 30%, 1 łyżka cukru pudru, 8 łyżeczek cappuccino waniliowego, 1,5 opakowania żelatyny do deserów. Przygotowanie: Blaszkę wykładamy herbatnikami. Ubijamy 400 ml schłodzonej kremówki z cukrem pudrem na sztywną pianę(...)koniec dodajemy 3/4 opakowania żelatyny do deserów wymieszanej z wodą zimną i gorącą (wg. przepisu na opakowaniu). Wylewamy masę na herbatniki i schładzamy w lodówce. Masę cappuccino robimy podobnie, tylko zamiast cukru dodajemy cappuccino (można użyć innego smaku). Wylewamy masę i na koniec posypujemy startą gorzką czekoladą. Chłodzimy kilka godzin w lodówce
Aga w kuchnibudyń waniliowy 50 g roztopionego masła mus kokosowy : 3/4 szklanki mleka 5 -6 łyżek wiórków kokosowych 4 łyżeczki żelatyny pół szklanki cukru pudru 330 ml śmietany 30% Dodatkowo: herbatniki na spód sernika owoce ok 300g - użyłam czarnej porzeczki mrożonej . Można zastąpić je innymi owocami - maliny, jagody , borówki , truskawki ... 1 łyżka wiórków kokosowych do obsypania wierzchu(...)sernika Wykonanie : Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia . Na spodzie ułożyć jedną warstwę herbatników. Wszystkie składniki na masę serową włożyć do miski i wymieszać krótko mikserem , tylko do połączenia się składników. Mleko kokosowe po otwarciu puszki należy dokładnie wymieszać. Masę serową wylać na przygotowany spód z herbatników. Posypujemy owocami. (równomierną cienką warstwą ) Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170'C. Na dół
Malinowa KawiarenkaSkładniki: herbatniki 200 gram, margaryna 250 gram, cukier 3/4 szklanki, jajka 4 sztuki "L", sok z limetki 2 łyżki, skórka z limonki 100 gram, twaróg 1 kg/wiaderko, budyń śmietankowy 1 opakowanie, kasza manna 1/2 szklanki, kakao 2 łyżki, galaretka wiśniowa 2 opakowania w garnku najlepiej teflonowym stopić margarynę, wsypać cukier, skórkę z limonki, wlać sok z limonki, dodać(...)wiaderka wsypać budyń, kaszkę manną i szybko mieszać do zagotowania masy forma 25x24 cm wyłożona papierem do pieczenia, na dnie ułożyć herbatniki na herbatniki wylać 3/4 masy i wyrównać wierzch do pozostałej masy wsypać kakao i wymieszać rózgą masę kakaową rozsmarować na masie jasnej, schować do lodówki galaretki rozmieszać w 900 ml gorącej wody, wystudzić i prawie tężejącą wylać
W Mojej Kuchni LubięSzybko znika. 400 g jogurtu greckiego 2 jajka 0,5 szklanki cukru( mniej jeśli budyń jest z cukrem) 0,5 łyżki cukru waniliowego 1/4 szklanki oleju 45 g budyniu herbatniki do wyłożenia blachy 20 na 20 cm około 12 herbatników (mogą być dowolne ja użyłam kakaowych) Żółtka oddziel od białek. Z żółtek zrób kogiel - mogiel. Dodaj olej jogurt, budyń(...)proszku i 1/4 szklanki cukru. Dobrze zmiksuj. Białka ubij z pozostałym cukrem. Piane dodaj do pozostałych składników. Delikatnie wymieszaj. Przygotuj formę posmaruj ją masłem obsyp mąką i wyłóż herbatnikami. Wlej ciasto. Wstaw do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i piecz około 50 minut bez termoobiegu. Pozostaw w piekarniku do wystygnięcia. Smacznego
cukrem pudrem posypanepieczenia. Dzięki temu nie tylko zaoszczędzam czas ale też zawsze mam w domu zapas na wypadek niespodziewanej weny twórczej. *foremka 25*34 cm Składniki: 30 kakaowych herbatników paczka biszkoptów okrągłych (mogą być z kakaowym środkiem) 200 g masła w temperaturze pokojowej 1 szklanka cukru pudru 1 jajko 200 g orzechów włoskich 2 jabłka 2 opakowania galaretki pomarańczowej(...)lubicie, ja użyłam herbaty) Orzechy włoskie zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (jak do marchewki). Jajko sparzyć wrzątkiem i oddzielić żółtko od białka. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Herbatniki moczyć w herbacie i ułożyć na dnie foremki. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkiem na pulchną, jasną masę. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaszklanki słodkiego mleka 3 żółtka 2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru waniliowego 3/4 szklanki cukru 25 dag masła 25 dag kokosu ok.3 paczek herbatników maślanych 1 szklanka adwokatu Wykonanie: W 1/2 szklanki mleka roztrzepujemy żółtka, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną. Dwie szklanki mleka zagotowujemy z cukrem, dodajemy rozprowadzoną mąkę z żółtkami i gotujemy(...)Masło ucieramy, dodajemy po jednej łyżce przestudzonego budyniu. Następnie dodajemy . kokos i adwokat i delikatnie mieszamy łyżką. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia ciasta, na nim rozkładamy 1 paczkę herbatników (10 dag ), nakładamy masę , a na masę herbatniki - powinny wyjść 3 warstwy. Na wierzch wykładamy krem i posypujemy kokosem . Ciasto wkładamy do lodówki i przykrywamy folią. Smacznego
Gorący kąsekszklanki cukru 750 g serka mascarpone sok wyciśnięty z 1/2 cytryny 1 wafelek czekoladowy „Lusette” Panierka: 2 jajka 1 płaska łyżka cukru pudru 100 g herbatników Dodatkowo: 50 g czekolady deserowej 50 g czekolady mlecznej kilka listków świeżego szpinaku 1 wafelek czekoladowy „Lusette” olej do smażenia Przygotowanie: Dodatkowo: Listki świeżego szpinaku rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem(...)jasno złoty kolor. Ostudzić, często mieszając. Następnie dodać mascarpone, sok z cytryny i szpinak. Zmiksować i zamrozić (najlepiej przez noc). Panierka: Jajka ubić z cukrem pudrem na puszystą masę. Herbatniki przełożyć do foliowego woreczka i rozbić tłuczkiem do mięsa. Łyżką do lodów forować kulki i do każdej włożyć kawałek wafelka. Następnie każdą kulkę otoczyć w ubitym jajku, potem w herbatnikach
Oryginalny smaksernikowego 5 łyżek mąki pszennej budyń śmietankowy lub waniliowy 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 5 jajek (w temperaturze pokojowej) szczypta soli łyżeczka aromatu waniliowego 200g maślanych herbatników 150g roztopionego masła 3-4 duże łyżki miodu Przygotowanie: Herbatniki umieszczamy w misie blendera. Po skruszeniu ciastek dodajemy do nich roztopione(...)mieszając. Po połączeniu wszystkich składników stopniowo wbijamy żółtka, oddzielając je od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Łączymy je drewnianą szpatułką z serem. Masę serową wykładamy delikatnie na ubite herbatniki. Wstawiamy do rozgrzanego do 130 stopni piekarnika na 75-90 minut. dole piekarnika ustawiamy miseczkę z wodą, aby sernik był gładki. Studzimy przy otwartych drzwiach piekarnika. Smacznego
ChilliJemyNiespodzianką w tym cieście jest użyty do masy składnik, a mianowicie pepsi (lub coca-cola). Ciasto jest przepyszne. Nigdy nie przypuszczałam, że zalanie orzechów i pokruszonych herbatników tym gazowanym napojem da taki wyśmienity efekt. Musicie spróbować sami. Ciasto robiłam już kilka razy i zawsze zachwyca. Polecam:) Biszkopt: 5 jajek 1 szkl. mąki pszennej 2 łyżki kakao 2/3 szkl. cukru(...)łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa orzechowa: 150g herbatników 140-150g orzechów włoskich 3/4 – 1 szkl. coca-coli 200g masła 3-4 łyżki cukru pudru Masa śmietanowa: 400 ml śmietany kremówki 2 łyżeczki żelatyny lub śmietan-fix 2-3 łyżki cukru pudru (do smaku) Dodatkowo: 1/4 szkl. coca-coli do nasączenia ciasta 50g mlecznej czekolady Białka
Smaki Na Talerzuspód: 250 g herbatników kakaowych 100 g masła masa truskawkowa: 600 g serka homogenizowanego Danio 400 g mrożonych truskawek 1 galaretka truskawkowa 3 łyżeczki żelatyny 1 szklanka wrzątku masa śmietanowa: 500 ml śmietanki 36% 1 łyżka cukru z wanilią 2 łyżeczki żelatyny do dekoracji: cukrowe serduszka Herbatniki rozdrobnić za pomocą blendera. Masło roztopić,połączyć z rozdrobnionymi herbatnikami
Kolorowa kuchnia ElkiZapraszam na lekki torcik w słonecznych kolorach. Torcik nie jest bardzo słodki ale słodyczy dodaje mu słodka wafelkowa posypka.Zapraszam... Składniki: 100 g herbatników 50 g masła 500 ml kefiru 200 ml śmietanki słodkiej 18% żółta, zielona i czerwona galaretka 1 wafelek Lusette o smaku cappuccino tortownica o średnicy 16cm Przygotowanie: Zagotowujemy 600 ml wody. Każdą galaretkę wsypujemy do oddzielnej(...)miseczki i zalewamy po 200 ml gorącej wody. Mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy do zastygnięcia. Herbatniki kruszymy (np. wałkiem do ciasta) na drobno. Masło rozpuszczamy na patelni i lekko przestudzonym zalewamy pokruszone herbatniki.Mieszamy razem (powinny wyglądać jak mokry piasek). Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wysypujemy herbatniki z masłem. Rozprowadzamy równą warstwę lekko ugniatając do dna. Wstawiamy do lodówki
słodkie i nie tylko historie kulinarnewarstwę truskawkową: 250 g mascarpone 200 ml kremówki 30% galaretka truskawkowa słoiczek dżemu truskawkowego na krem: 250 g mascarpone 400 ml kremówki 30% opakowanie śnieżki dodatkowo: duża paczka herbatników 2 łyżki kakao Upiec biszkopty: białka ubić na sztywno, następnie dodawać cukier a później żółtka. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i wmieszać do masy jajecznej. Podzielić na połowę(...)mascarpone z dżemem, na końcu dodać tężejącą galaretkę. Blaszkę wyścielić papierem do pieczenia. Na dnie położyć biszkopt kakaowy i wyłożyć masę truskawkową. Od razu położyć na nią warstwę herbatników. Kremówkę ubić na sztywno ze śnieżką i cukrem pudrem. Połączyć z mascarpone. Z kremu odłożyć trzy łyżki, resztę rozsmarować na herbatnikach. Przykryć biszkoptem a na wierzchu rozsmarować pozostały
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia