gwiazdki smażone - 214 przepisów (strona:8/15)

Kotlety z jajek 190

Kotlety z jajka to alternatywa zamiast mięsa. Jest przy nich troszkę roboty ale smakują super. Zakupy: - 5-6 jajek ugotowanych na twardo - 2 surowe jajka - natka

Tanio smacznie i prosto
Gofry z owocami i musem truskawkowym 161

naleśniki). Gofry smażymy koło 7 minut na rumiany kolorek. Krok 2 Truskawki myjemy , odsączamy z wody i wkładamy do blendera, wlewamy zimną śmietanę i blender-ujemy.Wkładamy do lodówki do schłodzenia . Krok 3 Czereśnie myjemy i drylujemy ,a melona kroimy w kostkę Krok 4 Ubijamy śmietanę z cukrem brzozowym na sztywno, wkładamy do rękawa cukierniczego ( końcówka gwiazdka) i dekorujemy nasze gofry

Różowa kuchnia
Pączki wiedeńskie 156

udało mi się pożyczyć ją od koleżanki. Pączki wiedeńskie Składniki: CIASTO: szklanka wody 10 dag masła szczypta soli 20 dag mąki pszennej 5 jajek (rozmiar M) tłuszcz do głębokiego smażenia LUKIER: 20 dag cukru pudru łyżka soku z cytryny 2-4 łyżki wrzącej wody kolorowa posypka cukrowa - niekoniecznie Wykonanie: Mąkę przesiałam do miseczki. W rondlu zagotowałam wodę z masłem(...)zaledwie letnie, zaczęłam je miksować wbijając kolejno jajka, przy czy następne jajko dodawałam dopiero wtedy, kiedy poprzednie całkowicie się wchłonęło. Gotową masę przełożyłam do rękawa cukierniczego z końcówką duża gwiazdka. Poprzednio miałam dużo mniejszą tylkę i wyszły mi cienkie obrączki, które w środku były bardziej wysmażone, ale mimo to smakowały doskonale. W głębokiej patelni o średnicy 28 cm rozgrzałam tłuszcz

Kuchenne zapiski Edyty
Churros 120

głębokiego smażenia Masło, wodę i cukier rozgrzać w garnku. Kiedy masło i cukier się rozpuszczą wsypać mąkę i mieszać drewnianą łyżką. Ciasto stale mieszać do momentu aż będzie jednolite i szkliste, a następnie odstawić do wystudzenia. Do wystudzonego ciasta dodawać pojedynczo jajka i miksować. Gotowe ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać ciasto przez tylkę w kształcie gwiazdki na rozgrzany

O kuchni z uczuciem
Orzechowe pancakes z korzenno-pomarańczowym sosem 129

goździków gwiazdka anyżu 1 łyżka masła sok z 1 pomarańczy cząstki z 1/2 pomarańczy 1 łyżka brązowego cukru Sos: W rondelku rozpuszczamy łyżkę masła. Dodajemy łyżkę cukru i sok z pomarańczy oraz skórkę. Dorzucamy przyprawy korzenne. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu aż syrop nieco zgęstnieje i przejdzie aromatem przypraw. Na koniec dorzucamy cząstki pomarańczy i jeszcze chwilkę smażymy. Pancakes

My simple kitchen
Buraczane naleśniki z tuńczykiem, szpinakiem i groszkiem 222

smażymy naleśniki (10 sztuk). Cebulkę kroimy i podsmażamy na maśle. Dodajemy szpinak i groszek i dusimy aż rozmrożą się i zmiekną. Dodajemy odsączonego z oleju tuńczyka oraz rozdrobniony ser feta. Doprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz solą i pieprzem. Dusimy jeszcze chwilkę aż smaki się połączą. Zestawiamy z ognia. Za pomocą małej foremki (np. w kształcie serduszka lub gwiazdki) wycinamy

Mienta blog
Ciasto gruszkowe w aromatycznym syropie 167

gwiazdka anyżu 1 płaska łyżeczka cynamonu 1 łyżka mąki ziemniaczanej ciasto: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 1/2 szklanki mąki 3/4 szklanki oleju 1 łyżeczka proszku Gruszki obrać i pokroić w cząstki o grubości ok 2 cm. Cukier wsypać na dużą patelnie zalać 1/2 szklanki wody, dodać rozłupany kardamon, anyż i cynamon, gotować przez 5 minut i wrzucić gruszki. Smażyć

Jadło i czytadło
Żeberka w sosie śliwkowym 125

Bardzo często stosuję takie połączenie w sezonie śliwkowym. 70 dkg żeberek 2 cebule 1 ząbek czosnku sól, pieprz szałwia, rozmaryn świeży 3 łyżki oliwy 1/2 szklanki wina czerwonego 1 gwiazdka anyżu cynamon kardamon 1/2 kg śliwek węgierek Żeberka kroję na kawałki, przekładam do miski, dodaję pokrojoną cebulę, sól, pieprz, rozmaryn i szałwię pokrojoną, czosnek sprasowany, oliwę. Obtaczam w marynacie(...)lodówki. Na drugi dzień przekładam mięso na patelnię i przesmażam z każdej strony,  podlewam od czasu do czasu wodą. Po pół godzinie dodaję wino i dalej smażę, dodaję część śliwek obranych, kardamon, cynamon, anyż, i na wolnym ogniu duszę żeberka przewracając je od czasu do czasu. Jak mięso będzie już prawie miękkie dodaję resztę śliwek, żeby zachować ich cząstki

wesoła kuchnia
Pierś gęsi konfitowana 130

wyjść.  pierś gęsi, tłuszcz (najlepiej gęsi, może być masło lub olej rzepakowy), kilka ziaren pieprzu czarnego, 8 goździków, 1/2 laski cynamonu, 1 płatek gwiazdki anyżu, Pierś gęsi oczyścić z resztek piór, przyciąć skórę wokół mięsa. Skórę naciąć w ukośna kratkę, uważając aby nie przeciąć mięsa. Do garnka wrzucić przyprawy, włożyć pierś i zalać ciepłym tłuszczem, tak aby mięso było(...)przykryte. Gotować na małym ogniu 25 - 30 minut, aż gdy temperatura wewnątrz mięsa osiągnie 57 stopni. Mięso wyjąć z tłuszczu i ułożyć na letniej patelni, skórą do dołu. Smażyć aż skóra się ładnie zrumieni a tłuszcz wytopi. Zdjąć z patelni i odłożyć na parę minut. Pokroić pierś na grube plastry. Podałam z puree ziemniaczanym i jabłkami karmelizowanymi. zastawa

królestwo garów
Omlet piernikowy z powidłami śliwkowymi i jogurtem 171

herbata, jabłka, gruszki, śliwki... wszystko pięknie podane, aby poprawić Nam nastrój w gorsze dni... a gdy przychodzi weekend warto zafundować sobie odrobinę przyjemności w postaci korzennego omleta z uroczymi gwiazdkami wypełnionymi jogurtem i powidłami śliwkowymi :) Składniki : 2 jajka 1 łyżka mąki pełnoziarnistej żytniej 1 łyżeczka kakao ciemnego  1/2 łyżeczki przyprawy korzennej 1 łyżeczka otrębów pszennych,żytnich lub owsianych(...)łyżeczka powideł śliwkowych Białka oddzielić od żółtek. Ubić je na sztywno, dodać żółtka i zmiksować. Wsypać mąkę, kakao i otręby, delikatnie wymieszać. Patelnię wysmarować masłem i wylać ciasto. Smażyć na małym ogniu, do lekkiego ścięcia wierzchu, przewrócić i smażyć jeszcze chwilkę. Przełożyć na talerz. Foremkami do ciasteczek wyciąć kształty. Podawać z dodatkami. Smacznego

Chocolate Muffin Blog
Massaman Curry z kurczakiem 390

Kwaśny. Składniki (dla dwóch osób): 1 duża pierś z kurczaka 1 cebula 1 duży ziemniak 50 g pasty massaman curry 250 ml mleka kokosowego 1 łyżka sosu rybnego 1 gwiazdka anyżu 2 liście laurowe 1/4 szklanki obranych fistaszków 2 łyżki oleju arachidowego 1-2 łyżeczki puree z tamaryndowca* 2 łyżeczki cukru* +do podania: ryż jaśminowy CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MINPOZIOM TRUDNOŚCI(...)ziemniaka kroimy w kostkę o boku 2 cm, cebulę kroimy w piórka, orzeszki prażymy na suchej patelni. 2. W rondelku z grubym dnem rozgrzewamy olej. Wrzucamy pastę curry i smażymy 1 minutę. Dodajemy mleko kokosowe i kurczaka, doprowadzamy do wrzenia. zmniejszamy ogień, dodajemy ziemniaki, orzechy (kilka zostawiamy do przybrania), anyż, liście laurowe, puree z tamaryndowca i cukier. Gotujemy

Tajskie smaki
Dyniowe curry indyjskie z czarnuszką! Obłędne! 188

Arla Apetina Indie - 1 szklanka miąższu z pieczonej dyni Hokkaido - 2 filety z piersi kurczaka  - 1 cebula szalotka - 1 laska cynamonu - 2 ząbki czosnku - 1 łyżka miodu - 1 gwiazdka anyżu - 1 łyżka ziaren czarnuszki - 1 łyżka przyprawy curry indyjskie - 1/2 łyżeczki mielonej kolendry - 1/3 łyżeczki kminu indyjskiego - 6-8 kropli Tabasco - 1 szklanka wody KASZA JAGLANA: - 1 szklanka kaszy(...)łyżka posiekanej kolendry i natki pietruszki - kurkuma KROK PO KROKU JAK ZROBIĆ: - kurczaka kroimy w sporą kostkę - szalotkę i czosnek posiekaj - na rozgrzaną patelnię wlej olej rzepakowy i smaż przez 4 minuty cebulę, czosnek i kurczaka - dodaj przyprawy i zmiksowany w blenderze miąższ z dyni - całość duś na patelni przez 20 minut - dodaj serek Indie -Arla Apetina, wymieszaj dokładnie - smaż

SMYKWKUCHNI
Chrupiące pałeczki z kurczaka 594

Jako, że dzięki "Gwiazdce" stałam się posiadaczką m.in. profesjonalnej frytownicy (dziękuję Kochanie!:)  nasze ostatnie menu nabrało rumieńców;) Zwłaszcza drobiowe kęski, chrupiące ziemniaczki, rumiane pieczarki czy  pałeczki z kurczaka, które prezentuję poniżej:  Chrupiące pałeczki z kurczaka Składniki: 10 podudzi z kurczaka (pałeczek) na ciasto naleśnikowe 1 szklanka mąki  1/2 szklanki mleka  ok. 1/4 szklanki  wody(...)jajko sól, pieprz, czosnek, papryka, zioła prowansalskie  dodatkowo : bułka tarta olej do smażenia Podudzia myjemy, wrzucamy do garnka z wodą z dodatkiem soli i  i gotujemy około 10 min. Jeżeli planujemy je smażyć nieco później, zostawiamy je do tego czasu w wodzie - dzięki temu  będą po usmażeniu bardzo soczyste w środku a chrupiące z zewnątrz. Z podanych

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Pączkowy zawrót głowy w serialu iZombie - pączki wiedeńskie 150

ciasto zostawić do ostudzenia. Jak masa będzie już letnia, to można pojedynczo wbijać jajka, miksując do połączenia składników. Gotową masę przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego zakończonego końcówką z gwiazdką. Wcześniej powycinać sobie kwadraty 10x10 cm z papieru do pieczenia i posmarować każdy olejem. W garnku rozgrzać olej (najlepiej po jego nagrzaniu ustawić palnik na minimum żeby olej nie był(...)wyrastać będą się palić). Na każdy kwadrat wyciskać nieco grubsze okręgi i wrzucać razem z papierem do oleju (pączkiem w dół, papier na górze). Po chwili papier zdjąć. Pączki smażyć z obu stron na złoty kolor po czym wyciągać i układać na talerzu z wyłożonym ręcznikiem papierowym do odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Gotowe pączki ostudzić i polukrować. Lukier: cukier puder

Passions hobbies life