gulasz z warzywami - 1385 przepisów (strona:31/93)

Pieczona cukinia z parmezanem 158

dodatek do obiadu. Cukinia im młodsza, tym smaczniejsza. Można jeść ją na surowo, smażyć kwiaty cukinii, przyrządzać popularny gulasz – leczo, zapiekankę, placuszki, ratatouille i dodawać do wypieków. Jest uniwersalnym, łagodnym w smaku, lekkostrawnym warzywem o wysokiej wartości dietetycznej. Zawiera potas, żelazo i magnez oraz witaminę

To co kocham
Gulasz z łopatki (z papryką i pieczarkami) 420

gulasz nie jest ekstra szybki w przygotowaniu, ale praktycznie robi się sam, bo po pokrojeniu warzyw i przesmażeniu mięsa pozostaje tylko dusić go na małym ogniu przez około 1,5h. Świetny z kaszą lub ziemniakami, zwłaszcza na chłodne, jesienno-zimowe dni:). 800g łopatki wieprzowej 8 papryk 3 cebule 2 ząbki czosnku 300g pieczarek 3 marchewki 1 pietruszka 3 łyżeczki koncentratu

Szefowa kuchni
Zupa krem z selera 260

Zupa krem z selera. Jak jesień, to gorące zupy, kremy, gulasze, pełne smaków i aromatów. Dzisiaj zapraszam na krem z selera. Nie każdy ceni to warzywo. Przyrządzając je jednak w odpowiedni sposób można zachęcić ich przeciwników. Moje dzisiejsze danie to alternatywa ekspresowa, gdyż do przygotowania potrzebne są jedynie dwa składniki: seler i rosół, a dodatki to inwencja własna. Można

Wino Francja Kuchnia
Tartaletki z ciasta francuskiego 191

obecnie cztery warianty produktów, przy pomocy których możemy przygotować pyszne i pełnowartościowe dania: Spaghetti Bolognese, Lasagne, Zapiekanka makaronowa z szynką oraz Gulasz. „Naturalnie Smaczne! Knorr” to nowe produkty, których skład to w 100% naturalne składniki, jak warzywa, zioła, przyprawy czy mąka. Cząstki składników są ponadto większe niż w dotychczasowych recepturach, co sprawia, że z łatwością można rozpoznać znajdujące się

SzczyptaSmaQ
Węgierska zupa gulaszowa 197

potem powoli zaczął się przyjmować na salonach. Na mieszczańskich stołach zagościł na dobre w XIX w. i już tam pozostał. Oryginalny węgierski gulasz od wieków był gęstą, zawiesistą zupą o pikantnym smaku, z dodatkiem ziemniaków, mięsa oraz warzyw. Gotowano go w kociołku zawieszonym nad ogniskiem. Bogracz (bogrács), bo tak nazywa się kociołek (a także potrawa), był właściwie jedynym naczyniem

Smakowity Blog Kulinarny
Mój kulinarny pamiętnik z Toskanii - Kuchnia toskańska 198

kuchnia toskańska słynie z potraw z dziczyzny, szczególnie królika. Na lekcji gotowania miałam okazję przyrządzać królika cacciatore, czyli po myśliwsku, duszonego z warzywami i białym winem. W restauracjach dostępne są poza tym dania z dzika, jak ten gulasz z ziemniakami.Trippa czyli flakiPrzyznajcie się, chyba nikomu z Was kuchni włoska nie kojarzy się z flakami. Mi również, jednak okazuje się

Chilli Czosnek i Oliwa
Gulasz z ciecierzycą, kurczakiem, dynią i pomidorami 340

Składniki: 500 gram piersi kurczaka 600 gram dyni, waga po obraniu 6-7 pomidorów 100 gram ugotowanej ciecierzycy bądź ciecierzycy z puszki cebula ząbek czosnku łyżka

Mango Papaja
"Kolorowa kuchnia roślinna" - recenzja książki 275

temat wpływu żywności na nasz organizm i zasad dobrze zbilansowanej diety.  Część druga "ABC zdrowego roślinnego gotowania" to obszerne kompendium wiedzy na temat tego, co warto jeść (które warzywa, owoce, kasze, strączki itp.), jak robić zakupy, by nie marnować żywności, jak ją przechowywać i przygotowywać.   Znajdziecie tu naprawdę przydatne i sprytne rozwiązania! Główna- trzecia część - to przepisy podzielone(...)smakowe - np. dyniowa z soczewicą czy krem z pieczonych buraków z malinami. Potem bardzo ciekawe dania główne, tu m.in. zapiekanka pasterska, gulasz pieczarkowo-cukiniowy z pęczakiem. Sałatki i surówki - pełne świetnych zestawień- tęczowa sałatka, sałatka z grillowanymi warzywami i komosą. Napoje i koktajle - warzywne, owocowe i mieszane pyszności. I wisienka na torcie, czyli desery i wypieki ( i mój hit - piernik

Moje Kuchenne Rewelacje
Smalczyk z mięskiem i warzywami-całkiem inny 224

Ostatnio robiłam smalczyk z wędzonym boczkiem i jabłkami-przepis znajdziecie  TUTAJ ale bardzo szybko go zjedliśmy i teraz postanowiłam zrobić smalczyk z mięskiem i warzywami, Jest to stary przepis mojej mamy,Bardzo często przez nią robiony i jest zupełnie inny niż wszystkie smalczyki. Smaruje się super prawie jak pasztecik-i uwierzcie mi nic więcej na świeżutkim chlebku nie trzeba(...)pietruszka pół selera duża cebula  4-5 ząbków czosnku 3 kostki smalcu sól pieprz Przygotowanie: mięsko kroimy jak na gulasz do garnka dajemy pół kostki smalcu i wrzucamy mięsko, jak trochę się podsmaży dodajemy pokrojone w spore kawałki warzywa  i rozgniecione 3 ząbki czosnku, dusimy do miękkości,możemy w razie potrzeby dodać jeszcze trochę smalcu, doprawiamy solą

Swojskie jedzonko
Gulasz na piwie 161

który nadaje mu aromatu. U mnie danie podane z kluskami kładzionymi, ale można je również podać z ziemniakami, świeżym pieczywem lub kaszą. Zamiast piwa można użyć bulionu warzywnego. Polecam! Gulasz na piwie Składniki na 4 porcje: 600g mięsa gulaszowego (wieprzowego lub wołowego) 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 marchewki 250ml jasnego piwa 200ml bulionu warzywnego przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka(...)marchew, przekładamy do mięsa. Na patelnię po smażeniu wlewamy piwo, mieszamy drewnianą łyżką by zebrać wszystko po smażeniu mięsa i warzyw. Piwo przelewamy do rondelka, dodajemy bulion, cukier, cynamon, 2 listki laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego. Gulasz dusimy pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec doprawiamy mocniej do smaku solą i pieprzem. Kluski: jajko mieszamy widelcem z wodą

Smak mojej kuchni
Aromatyczny gulasz paprykowy 211

paprykę i pokrojonego w półplasterki pora, a także sól, pieprz, paprykę słodką, ostrą i majeranek do smaku. Duszę do momentu aż warzywa będą miękkie. W miseczce rozprowadzam śmietanę z musztardą, mąką i kilkoma łyżkami gorącego wywaru z gulaszu. Zawiesinę dodaję do rondla ciągle mieszając. Smacznego

Cook&Love
Pełnoziarniste spaghetti z pastą ajvar i kwiatami cukinii. 190

wykonania. Powiem Wam, że warto od razu zrobić sobie jej więcej by wykorzystać do gulaszów, makaronów - bo jest naprawdę bardzo smaczna i można używać ją na wiele sposobów. A sama papryka którą znajdziemy w tej chwili w warzywniakach to dojrzewające w słońcu warzywa o idealnym smaku do tego typu dań. Pastę ajvar połączyłam z pełnoziarnistym makaronem i podałam ze smażonymi

Poezja Smaków - blog kulinarny
Bulion drobiowy na pieczonych skrzydełkach. Kryształowe consomme 311

kotu. Część bulionu możecie zjeść od razu, a część zamrozić. Zamrożone kostki będą ideale do sosów, zup, gulaszy i wszystkich potraw mięsnych, na jakie przyjdzie Wam ochota. Consomme to klarowna zupa, której bazę stanowi właśnie mocny wywar z mięsa bądź ryb i warzyw. W warunkach restauracyjnych zupę klaruje się przez dodanie do niej surowego mięsa wymieszanego z białkami

Karo in the Kitchen
20 dań idealnych na delegację 1453

kurczaka w sosie musztardowym 7. Karkówka w sosie cebulowym 8. Schab na mleku 9. Duszona wątróbka drobiowa z warzywami 10. Schab w sosie pieczarkowym 11. Flaki z boczniaków 12. Schab w sosie własnym 13. Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym 14. Gulasz z karkówki 15. Gulasz z żołądków drobiowych w sosie własnym 16. Klopsy w sosie pomidorowym 17. Pulpeciki wieprzowe

Ugotować
Gulasz wieprzowy z batatami 125

bataty. Bataty pomimo tego, że są słodkawymi ziemniakami świetnie komponują się w towarzystwie mięsa i pozostałych warzyw, a dodatek kminu rzymskiego sprawia, że całość smakuje wyjątkowo Zachęcam do przygotowania tego pysznego jednogarnkowego dania   Przepis na 3-4 porcje dania Gulasz wieprzowy z batatami   SKŁADNIKI: Marynata: 2 łyżki oliwy 1 płaska łyżeczka soli 1 lekko czubata łyżeczka papryki słodkiej

WSZYSTKO SMACZNE