drodzy,wywodzi się z kuchni żydowskiej z języka jidisz "forszmak" znaczy przystawka i jest to śledź bardzo bardzo drobno pokrojony z cebulą, niby zupa ale nie zupa,taki trochę gulasz śledziowy. Widziałam, to na własne oczy podczas szabatu. Oczywiście w kuchni polskiej przeszedł ogromną ewolucję i w niczym nie przypomina oryginału. Przeglądałam różne przepisy i można go spotkać pod różną(...)rodzinnym obiedzie. Dzisiaj przygotowałam taki właśnie domowy znany mi z dzieciństwa. Zapraszam do wspólnego gotowania. SKŁADNIKI: 50 dkg karczku wieprzowego 4 kiszone ogórki 2 czerwone papryki 1/2 zielonej papryki 1 duża cebula 3 łyżki koncentratu pomidorowego ok.2 szklanki wody 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka śmietany (opcjonalnie) liść laurowy, ziele angielskie
pieprzny smaczekrodzynek 1 łyżka tahini 2 łyżki soku z cytryny szczypta soli i pieprzu kasza kuskus do podania Batata obierz, przekrój na pół i pokrój w plastry o grubości ½ cm. Paprykę umyj i pokrój w dość dużą kostkę (2 cm). Rozgrzej dużą patelnię i upraż na niej sezam (nie za długo, aby się nie przypalił, bo będzie gorzki i niejadalny – zdejmij(...)się skarmelizuje. Dodaj cynamon, rodzynki, tahini, sok z cytryny, szczyptę soli i wlej ½ szklanki wody. Następnie całość zamieszaj, zagotuj, przykryj, zmniejsz ogień i gotuj przez 10 minut. Gotowy gulasz posyp wcześniej uprażonym sezamem i podawaj z kaszą kuskus. 2 porcje
Roślinna - blog wegańskiWyśmienite danie z wołowiną w roli głównej- Boeuf Stroganow- czyli gulasz wołowy z pieczarkami w delikatnym sosie pomidorowym.Oryginalnie Stroganowa robi się z polędwicy, jednak jej cena jest przerażająco droga, albo ciężko ją dostać wówczas można użyć innej części (ja wykorzystałam ligawę) i po prostu dusić mięso trochę dłużej, ważne, aby była to wołowina :)Mięso jest miękkie i wręcz rozpływające się(...)porcje: * wołowina- 400 g* pieczarki- 300 g* cebula- 1 duża szt.* koncentrat pomidorowy- 2 czubate łyżki* woda- 1 i 1/2 szklanki* przyprawy: listek laurowy, ziele angielski, sól, pieprz, papryka słodka, papryka chili* olej do smażeniaPokrojoną w piórka cebulę zeszklić na oleju.Dołożyć pokrojone pieczarki i smażyć na wolnym ogniu do momentu, aż zredukuje się woda po pieczarkach.Wołowinę pokroić
Kraina Miodem PłynącaJuż mówiłam, że bardzo lubię tego typu dania. Są sycące i rozgrzewające, a poza tym proste w przygotowaniu. Być może moje chilli nie jest tradycyjnym, meksykańskim
Ratunku obiadOd lat fascynuje mnie bułgarska potrawa - giuwecz. Jak by na nią spojrzeć to jest z nią tak jak z naszym bigosem. Co dom i kraina geograficzna
Buniabaje w kuchniCzy wiecie jak szybko i prosto przygotować bruschetty z pomidorami i mozzarellą? W tym wpisie pokażemy Wam, że przygotowanie tej przekąski jest bardzo szybkie, proste i
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Dziś na szybki obiad postanowiłam przygotować meksykański gulasz z kurczaka z dodatkiem różnych fasolek. Danie jest bardzo smaczne, łatwe i stosunkowo szybkie w przygotowaniu, lekko pikantne, podane w kukurydzianych tortillach z dodatkiem kwaśnej śmietanki, jest idealne na sycącą obiado-kolację. Składniki : 1 średnia cebula pokrojona w drobną kostkę 3 ząbki czosnku rozgniecione i posiekane pół łyżeczki brązowego cukru(...)pokrojona na mniejsze kawałki puszka krojonych pomidorów 150-200ml przecieru pomidorowego puszka mieszanych fasolek (u mnie była to fasola czarna i czerwona, black eye, flażoretka) słodka i ostra papryka w proszku oraz szczypta wędzonej oliwa do smażenia do przybrania - czerwona cebula, świeża kolendra, kwaśna śmietanka Przygotowanie : Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, przesmażyć na niej cebulę, a gdy zmięknie
Codzienne Gotowaniepierwotnym zamyśle miał być kurczak w sosie piwnym, jednak się rozmyśliłam, gdyż nie jestem fanką goryczy piwa i postanowiłam przyrządzić gulasz. Podałam go z kuskusem. Dzisiejsze danie nie jest ani skomplikowane, ani kosztowne, a na pewno smaczne.Czy Was też złapała taka jesienna chandra? Albo to ta pogoda tak na mnie wpływa albo za dużo mam na głowie i to mnie(...)szybko:) Składniki na 3 porcje:pół żółtej papryki30 dag piersi z kurczaka1 łyżka śmietany0,5 litra bulionu lub woda i kostka rosołowa4 łyżki sosu sojowego0,5 łyżki słodkiej papryki w proszkuodrobina ostrej papryki w proszku1 marchewka1 cebula1 ząbek czosnku3 ziela angielskieliść laurowymały kawałek pora 1,5 - 2 łyżki mąki sólpieprz olejPrzygotowanie: Pierś, cebulę i paprykę pokroić w kostkę, natomiast
Fabryka pomysłówCzulent to tradycyjna potrawa kuchni żydowskiej. Jest to wolno duszony gulasz z koszernego mięsa, fasoli i kaszy, z dodatkiem cebuli. Przygotowałam czulent z wołowiny, białej fasoli i kaszy gryczanej wg przepisu Pani Janiny Olszowy z książki „Nasze kasze”. Danie okazało się bardzo smaczne, soczyste i treściwe. Czulent podawany bywa najczęściej z ziemniakami lub po prostu z chlebem i kiszonymi ogórkami(...)puszka białej fasoli) 3-4 ząbki czosnku 4 łyżki tłuszczu (olej lub klarowane masło) 3 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 5 szklanek gorącej przegotowanej wody 2-3 liście laurowe Dzień wcześniej fasolę płuczemy, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 15 minut. Następnie odcedzamy, zalewamy świeżą wodą i pozostawiamy
Trzeci talerzPyszny i sycący gulasz wołowy z suszonymi śliwkami. Liście laurowe, jałowiec i czerwone wino podkreślają walory mięsa. Przygotowanie go wymaga trochę czasu, ale zapewniam, że warto " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Nie ma w nim za wiele składników, smak tkwi w prostocie. Z kaszą gryczaną i kiszonymi ogórkami będzie pomysłem na pyszny obiad lub można zjeść(...)mięsa wołowego 9 suszonych śliwek 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 3 szklanki bulionu mięsnego 3/4 szklanki wytrawnego czerwonego wina 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka suszonej słodkiej papryki 1 łyżeczka majeranku 3 liście laurowe 4 kulki jałowca 2-3 łyżki mąki 1 łyżka masła 2 łyżki oleju rzepakowego szczypta chili sól pieprz Przygotowanie: Mięso wołowe pokroić w większą kostkę
Oryginalny smakStroganow to danie, które jednocześnie może zastąpić nam zupę i drugie danie. Jest bardzo syte i dzięki odrobinie ostrej papryki bardzo rozgrzewające. Z całą pewnością mięsożercy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Prosty przepis na bitki wieprzowe duszone z warzywami. Pyszne i proste do przygotowania danie obiadowe ze schabem w roli głównej. Jeśli znudziły wam się klasyczne schabowe
e-PrzepisyKulinarnerozgrzewające zupy krem z dyni, kuszące ciasta dyniowe i muffiny, zaskakujące i pyszne musy i kremy dyniowe, jak również możemy dodawać dynię do innych potraw - ja dorzucam do gulaszu, potrawki warzywnej z ryżem i innych. Czyli możemy jeść dynię na słodko, jak i wytrawnie. Uwielbiam dynię i na początek podzielę się z tobą najprostszym sposobem na placki dyniowe. Może trochę(...)nasion smakują równie dobrze. Placki dyniowe z nasionami chia pół małej dyni (ok. 0,5 kg) średnia cebula 2 jajka 3 łyżki mąki 2 łyżki nasion chia sól, pieprz, papryka słodka można również dodać posiekaną natkę pietruszki lub koperek Przygotowanie Dynię obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Cebulę drobno pokroić. Wrzucić do miski. Dodać jajka, mąkę i nasiona
dobra gospodyni dom wesołym czyni