koniec dodać paprykę i podsmażyć razem przez kilka minut w płaskim rondlu, w którym będziesz przygotowywać strogonowa rozgrzać olej i podsmażyć mięso ze wszystkich stron na rumiano. Dodać zawartość patelni, podlać bulionem i dusić około 25 minut do miękkości łyżeczkę mąki rozmieszać z niewielką ilością zimnej wody i dodać do tondla. Wymieszać i zagotować gulasz podawać z ulubionymi dodatkami posypany
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Taki gulasz z soczewicy i ciecierzycy jest fantastycznym pomysłem równo na obiad, jak i kolację na ciepło czy imprezowe danie! Spróbujcie! SKŁADNIKI: * cebula – 2 szt * czosnek – 2 ząbki * pomidory pelati – 400 g * podgotowana wcześniej ciecierzyca ( lub w puszce ) – ok. 200 g * podgotowana wcześniej soczewica – 200 g * świeża pietruszka * ziarna kolendry, kmin rzymski, słodka papryka, chili
Ostra na Słodkoprzepadam za wszelkimi gulaszami, konkretnymi zupami, curry i meksykańskim chili. Może być con carne lub sin carne. Dzisiaj zapraszam Was na odmienione chili, czyli meksykańską potrawkę w odchudzonej formie. Jest lżejsza, ale w dalszym ciągu bardzo smaczne i rozgrzewająca. Składniki na 4 porcje: 400 g mięsa z piersi kurczaka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 papryka czerwona 1 papryka żółta
Pełny talerztradycyjnego gulaszu. Wyszło naprawdę rewelacyjnie. Zdecydowanie są to moje klimaty. Polecam wszystkim, którym znudziła się już tradycyjna kuchnia i szukają ciekawych smaków. Danie jest bardzo proste w wykonaniu. Jak prawie wszystkie potrawy jednogarnkowe możemy je przygotować dzień wcześniej, odgrzewane smakuje jeszcze lepiej. Orientalne danie jednogarnkowe z kurczaka Składniki: 2 piersi z kurczaka 1/3 papryki czerwonej
Mania Gotowaniajest nawet zapiekanką z powodu warstwowego ułożenia składników. Nie musimy się tym przejmować - najważniejszy jest smak! Ja swoją wersję przygotowałem w wolnowarze, który jest urządzeniem stworzonym wręcz do wołowych gulaszy. Jeśli nie posiadacie tego cuda, to użyjcie porządnego garnka z grubym dnem lub dużego naczynia do zapiekania z pokrywką i piekarnika. Najważniejsze to długi czas i niska temperatura gotowania(...)łyżki konfitury borówkowej lub żurawinowej 1 kostka lub bulionetka pieczeniowa 1 liść laurowy 3 ziarenka pieprzu 1 ziarenko ziela angielskiego 2 łyżki mąki 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki Wykonanie: Wołowinę pokroić w około 3 cm kostkę. Do dużej miski wsypać mąkę i paprykę. Obtoczyć dokładnie kostki mięsa. Wołowinę obsmażyć na złoto. Nie przepełniać patelni! Mięso musi
zadanie-gotowaniekostkę a następnie natrzeć dokładnie przyprawą curry i odstawić do lodówki na 1 godzinę. Na patelni rozgrzać smalec i obsmażyć delikatnie mięso. Marchewkę umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Paprykę i cebulę pokroić w drobną kostkę. Podsmażone mięso wraz z warzywami przełożyć do garnka a następnie dodać wyciśnięty czosnek, doprawić przyprawami i sokiem z limonki. Dodać 1/2 szklanki wody(...)minut aż będzie odpowiednio miękka. Całość doprawić do smaku, można opcjonalnie dodać mleczko kokosowe lub śmietanę oraz posypać natką pietruszki albo kolendrą. Smacznego! — BTW całości (sam gulasz bez mleczka/ śmietanki): waga 2582g, 4760 kcal, B 258 g, W 50 g, T 394 g. W 100 g: 185 kcal, B 10g, W 2g, T 15g. Artykuł KETO GULASZ CURRY
Ola la LCHFpapryka, majeranek1 kromka chleba razowego sól, pieprz 0,5 l piwa Lacjo Øl Mięso pokroiłam w paski, obtoczyłam w mące i podsmażyłam na oliwie (niestety). Dodałam pokrojoną cebulę oraz paprykę i majeranek. Podlałam ćwiartką piwa, wymieszałam i dusiłam pod przykryciem ponad 30 min. Sos zagęściłam pokruszoną kromką razowego chleba. Dodałam resztą piwa i gotowałam jeszcze przez 15 min. Pełnię szczęścia(...)dość dużym garnku zagotowałam wodę (z odrobiną soli) i wrzuciłam knedlika. Gotowałam go ok. 15-20 min. co jakiś czas obracając. Gotowego podałam pokrojonego w plastry z dodatkiem gulaszu piwnego. *Przepis pochodzi z książki "Najlepsze przepisy kuchni europejskiej
bastalenaMiało być curry z kalafiora, ale wyszło troszkę inaczej. Do kalafiora dołączył bób i miał zastąpić ciecierzycę. Potem poszło już wszystko. Trochę ciecierzycy, trochę papai. Doprawione
KucharzycaWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 26 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 10-12 Składniki: 1 kg ulubionej kiełbasy, 4 nieduże cebule,
JejKuchniaKolejne smaczne, syte i bardzo szybkie w przygotowaniu danie. U mnie dziś podane z ryżem, ale równie dobrze smakuje z makaronem czy ziemniaczkami. Polecam :) Składniki - dwie
Kuchnia z widokiem na ogródmnie w formie gulaszu, jako dodatek do kaszy. Inspiracją był ten przepis. Składniki: - 300-400g pieczonych, smażonych mięs, kiełbasy, itp. (u mnie 240g świeżej karkówki i 160g smażonej gęsiny) - 1-2 plastry wędzonego boczku - 1 cebula - 1 ząbek czosnku (nie trzeba) - 2 ogórki kiszone - 2 łyżki koncentratu pomidorowego - 400ml bulionu (lub wody) - 2 łyżeczki słodkiej papryki - 1/2 łyżeczki ostrej
Smaczne Zdrowekurczaka. Delikatny gulasz, w smaku słodko-kwaśno-ostry, idealny do ryżu lub kaszy jaglanej. Szybki w wykonaniu obiad o ciekawym, niecodziennym i lekko orientalnym smaku. Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 4 plastry ananasa i 1/2 soku z puszki 1 duża cebula sok z 1/2 dużej cytryny lub z jednej małej sól, pieprz, mielona papryka ostra, spora szczypta
Ze smakiem bez glutenukilka dni. Gulasz wieprzowy, w którym dobrze uduszone mięso, rozpływa się w ustach. Dodatki możecie wybrać sami. U nas tym razem młode ziemniaczki, choć idealnie pasuje również kasza jęczmienna. Proste w przygotowaniu, spróbujcie. 3 godziny 4 porcje składniki: 500 g mięsa wieprzowego mąka 2 cebule 3 marchewki koncentrat pomidorowy (jak używam Pudliszki) sól, pieprz, czerwona papryka szklanka bulionu wykonanie: Mięso
Ania i Marcin gotująpolędwiczki w szynce parmeńskiej – gratin ziemniaczane – królik w winie – pulled pork – kotlet schabowy – gicz cielęca w warzywach – boeuf bourguignon – stek z sosem whiskey – schab z pieczarkami – pikantny gulasz z czerwonym winem – kurczak barbecue – pomysł na kurczaka – polędwica z marynowanym pieprzem – placek po węgiersku – młoda kapusta Przygotowanie : 90 minut Ilość porcji: 3-4 Składniki: – 1 kurczak(...)nieduże cebule – 4 ząbki czosnku – garść posiekanej natki pietruszki – sól i pieprz – 1 łyżeczka suszonego estragonu – 1 łyżeczka sproszkowanej papryki – 1 łyżeczka wędzonej papryki Rozgrzej piekarnik do 200 st C. Cebule pokrój w ćwiartki, ząbki czosnku przekrój na pół. Wymieszaj cebule i czosnek z posiekaną natką pietruszki i nadziej nimi kurczaka. Z estragonu, papryk
nietylkopasta.plKolejna odsłona duszonego mięsa w sosie. Bardzo soczyste i delikatne w smaku. Idealne do ziemniaków czy klusek śląskich. Składniki -600 g wieprzowiny -3 łyżki oleju
Zielona Kuchniagulasz całkowicie obala ten mit! Pełen kolorowych warzyw i różnorodnych smaków jest fantastyczną propozycją na letni obiad. Składniki: jagnięcina 1kg (można zastąpić wieprzowiną) biała cebula 2 szt ząbki czosnku 2 szt olej do smażenia mąka czubata łyżka bulion warzywny 3/4l wino czerwone wytrawne 1 kieliszek Sól, czarny pieprz, oregano, tymianek fasolka szparagowa 400g czerwona papryka 1 szt bób
Pyry na Gazcałej rodziny. Gulasz możecie podać z ulubionymi dodatkami np. kaszą, makaronem, ziemniakami, świeżym pieczywem, a nawet sam z zestawem surówek. Spróbujcie. Zachęcam Was również do odwiedzin strony Greckie Przysmaki, gdzie znajdziecie dużo dobrej jakości produktów. W szczególności polecam oliwę z oliwek i oliwki i pesto wykorzystane w przepisie Składniki: 2 duże filety z kurczaka 1/4 zielonej papryki 1 cebula
Słodkie okruszkiGulasz z Mięsa Mielonego , coś innego ale również dobrego. Moja wersja oczywiście jak pozostałe przepisy jest odchudzona , nie jest typowo tradycyjna. Polecam każdemu by spróbował :) SKŁADNIKI: 🍴🍴🍴🍴🍴🍴🍴🍴🍴🍴 500 g mięsa mielonego z wieprzowiny 200 g warzyw mrożonych słupki 2 ząbki czosnku 500 ml przecieru pomidorowego 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej 1 łyżka
Gotowanie PatkiWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 18 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-3 Składniki: około 250 g polędwicy wieprzowej, mały por, mała marchewka
JejKuchniaaromatycznym gulaszem drobiowym i mnóstwem warzyw. Danie proste w przygotowaniu, placki polecam osobom na diecie bezglutenowej. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 200 ml mleka 1 kopiasta szklanka mąki z ciecierzycy ja użyłam Incola 1/2 łyżeczki soli 2 jajka do smażenia olej słonecznikowy 2 piersi z kurczaka 4 duże pieczarki 1 mała cukinia 1 cebula 1 czerwona papryka 1 marchewka 2 łyżki
Sama słodycz i szczypta chiliminut. Papryki umyć, wykroić gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Fasolkę szparagową umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Do mięsa dolać nieco wody, dodać wszystkie przygotowane warzywa i nałożyć pokrywkę. Gdy mięso i warzywa będą już miękkie, to w garnuszku lub szklance wymieszać mąkę z wodą i przelać do gulaszu mieszając. Doprawić solą
Passions hobbies lifeLeczo (z węgierskiego lecsó) potrawa węgierska. Może być podawane jako dodatek do potraw mięsnych albo jako samodzielna potrawa. Składniki: torebka białego ryżu 1 cebula
potrawyregionalneDawno już nie jadłam duszonych żołądków. Pamiętam jak moja mama kiedyś je przyrządziła. Postanowiłam przypomnieć sobie zatem ten ich smak. Wyszły pyszne! Składniki: żołądki indycze 3
potrawyregionalnebardziej wyrazisty smak niż piersi, a z wyluzowanych można przyrządzać tysiące pysznych potraw. Pyszne są sporządzone z udek roladki , faszerowane czym tylko dusza zapragnie, bardzo lubimy także gulasz czy tradycyjne kotlety panierowane w bułce tartej. Dziś zapraszam na kolejne danie z tego smacznego kawałka drobiu: klasyczne pulpety w sosie pomidorowym :)) Składniki: 500 g mięsa z wyluzowanych udek(...)jajko sól pieprz majeranek ziele angielskie 1 łyżka kaszy manny 2 marchewki bulion puszka pomidorów w sosie własnym słodka papryka śmietana 18% koperek Wykonanie: Na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekaną drobno cebulę, aż do zezłocenia. W misce mieszamy zmielone mięso z udek kurczaka, jajko, bułkę tartą, podsmażoną cebulę oraz przyprawy: sól, pieprz, majeranek. Dokładnie mieszamy do połączenia się składników
Walijskie Pichcenierozgrzewający gulasz ale w wersji bezmięsnej. Tak było i tym razem. Do tego doszła ochota na grzyby rozbudzona przez trwający właśnie sezon dla grzybiarzy. Na grzyby co prawda nie udało mi się jeszcze w tym roku wybrać ale do sklepu po boczniaki - owszem. To właśnie boczniaki są podstawą tego dania. Towarzystwo zapewniają im świeża czerwona papryka, marchewki, pomidory i szereg
Milion Smakówbardzo gorącym gulaszem Składniki na sałatę: kilka liści sałaty lodowej i kolorowej drobno porwanej 1 cebula czerwona pokrojona w półksiężyce łodygę selera naciowego pokrojonego w kosteczkę 1 jabłko łyżeczka masła kilka pomidorów koktajlowych 1 łyżeczka dżemu z czarnej porzeczki Sos 2 łyżki oliwy z oliwek łyżka octu winnego łyżeczka cukru soku z limonki pół łyżeczki słodkiej papryki Wykonanie: Jabłko myjemy
kgwjanczewoSkładniki: filet z piersi indyka (lub kurczaka) 500 g ananas (świeży lub z puszki) 1 szt mango lub brzoskwinie (świeże lub z puszki) 1 szt jabłko
głodny alergik