gulasz z papryka - 1857 przepisów (strona:23/124)

szybkowar-kolorowa papryka z ryżem i drobiem... 172

pary na średnim ogniu gotować 30 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie z wywaru można zrobić sos lub zamrozić i dodać np. do zupy paprykowej, gulaszu przed podaniem posypać posiekanym koperkiem - papryki kolorowe lubimy bardzo i to w różnych daniach, od sałatek po faszerowane, papryka z szybkowara jest krucha, miękka, aromatyczna, doskonała na lekki obiad czy na kolację........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Błyskawiczny 'gulasz' z kiełbaską 266

Szybka, łatwa i jednogarnkowa propozycja obiadowa àla gulasz węgierski- kiełbasa w sosie pomidorowym z marchewką i pieczarkami, wzbogaconym o dodatek wędzonej papryki, aby całość dodatkowo nabrała ciekawego, 'dymnego' charakteru. Do mojego 'gulaszu' użyłam kiełbaski chorizo, ale- o ile zdecydujecie się na wypróbowanie przepisu- możecie dodać innej ulubionej bądź dostępnej. 'Gulasz' można podać najprościej i najszybciej- z bułką, ale smacznie się

Kraina Miodem Płynąca
Gulasz z Cieciorki (Ciecierzycy) bez Mięsa 201

Witam serdecznie Propozycja na pyszny gulasz z cieciorką bez mięsa, jest bardzo smaczny i zdrowy. Będziemy potrzebować: 500 g cieciorki 500 g przecieru pomidorowego 1 cukinia (około 400 g) 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 cebule (około 120 g) 4 ząbki czosnku do smaku: szczypta cukru sól, pieprz, pieprz cayenne olej do smażenia opcjonalnie kilka(...)składniki podsmażę na patelni : na patelnię z rozgrzanym olejem daję cebulę z czosnkiem i smażę aż cebula się zeszkli. Następnie dodaję do cebuli cukinię, paprykę i całość jeszcze smażę około 15 minut. Końcowe przygotowanie gulaszu z cieciorki: Gdy cieciorka jest już miękka (nie odlewam wody w której gotowałam cieciorkę), dodaję do niej usmażone składniki na patelni, przecier pomidorowy, koncentrat pomidorowy

Uwaga Babcia Gotuje
Danie Polskie- Gulasz wieprzowy 149

szczycić Oczywiśce jej początek nie jest zapisany w Polsce. Ale świadczy o o tym że Polak potrafi , i jest kreatywny. Niby nic trudnego,i chyba każdy ma swoją wizję gulaszu to jednak postanowiłam go przedstawić, Ponieważ na tej stronie spotykają się kucharze amatorzy z całego świata. Chciałabym dodać że to zależy od nas jakie mięso użyjemy,może być kurczak(...)zdrowszy. Dodajemy do naszego gulaszu gotujemy okolo 20 min na małym ogniu. Dodajemy majeranek otarty w naszych dłoniach wtedy wydziela się intensywniejszy zapach, Dodajemy słodką paprykę ja zawsze daję jej sporo bo lubię jak gulasz ma ciemniejszy kolor. Wstawiamy makaron do zimnej osolonej wody z dodatkiem łyżki oleju. I gotujemy. Ważne by makaron nasz zachartować pod zimną bierzącą woda dzieki

Viola cooks with passion
Gulasz z szynki wieprzowej 171

cebulę, jednak mój tata dodaje zawsze zawsze jakieś dodatkowe warzywa, będąc grzeczną córeczką, nie mogę przecież być gorsza, prawda? Dlatego w mojej potrawie znajdziecie jeszcze paprykę, ogórka kiszonego czy kukurydzę. Dzięki temu gulasz staje się wielobarwny wizualnie i smakowo. Gotowy jest już po 40 minutach, jednak idealny po 1,5 godzinie powolnego bulgotania. Świetnie nadaje się do kaszy, ziemniaków(...)szynki wieprzowejduża cebula1 marchewkaduży ogórek kiszony2 małe papryki1/2 szklanki ziaren kukurydzyPrzyprawy:3 średnie liście laurowe4-5 ziarenek ziela angielskiegopieprz, sól (wg uznania)płaska łyżeczka mielona słodka paprykapół łyżeczki mielona papryka chilliczosnekodrobina oleju i oliwy czosnkowejSposób przygotowania:Mięso myjemy i kroimy na drobne kawałki.Na rozgrzaną patelnie wlewamy oliwę i olej i ostrożnie wrzucamy mięso. Podsmażamy. Gdy mięso nabierze koloru dodajemy

Słodkie Przyjemności
Placek po cygańsku (od podstaw): placek ziemniaczany, gulasz wołowy, surówka mieszana, sos czosnkowy 176

a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); PLACEK PO CYGAŃSKU Składniki na gulasz: - około 1 kilograma mięsa wołowego - 1 papryka zielona - 1 papryka czerwona - 1 puszka pomidorów bez skóry - 2 cebule - 100 mililitrów czerwonego wina wytrawnego - woda - 3-4 ząbki czosnku - mąka  - ziele angielskie - liść(...)laurowy - owoce jałowca - pieprz cayenne - smalec (może być również inny dowolny tłuszcz) - sól Przygotowanie gulaszu: Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Podsmażamy na rozgrzanym smalcu i przekładamy do garnka. Mięso oczyszczamy, płuczemy i kroimy w średnich rozmiarów kawałki. Obtaczamy w mące i podsmażamy na tej samej patelni, co cebulę. Również przekładamy do garnka. Wylewamy na patelnię wino i zagotowujemy, a następnie

Życie zamknięte w smaku
gulasz z indyka z warzywami... 154

wszystko dusić pod przykryciem i co jakiś czas mieszając z 20 minut nie dolewać wody - warzywa puszczą swój sok i będzie sosik na koniec dodać paprykę, zioła prowansalskie i maggi najlepiej gulasz smakuje z ryżem........SMACZNEGO!!! Royal Brand - SÓL MORSKA GUERANDE: kraj pochodzenia Francja - sól z atlantyckiego wybrzeża Bretanii zielonoszare zabarwienie powodują naturalne minerały - zastosowanie: wzbogaca wszystkie dania, szczególnie owoce

W Mojej Kuchni Lubię
Leczo z cukinią, chorizo i wołowiną / Beef, chorizo and zucchini stew 227

Dziś przedstawiam coś idealnego na obiad na te chłodne już, jesienne dni. Obłędne i rozgrzewające leczo z pikantnym chorizo, rozpływającą się w ustach wołowiną i warzywami

karmelowy
Gulasz wołowy z pieczarkami 174

400g) 400 g pieczarek Puszka gotowanej czerwonej fasoli 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 5 ziarenek pieprzu 2 łyżeczki czerwonej papryki w proszku 1/2 łyżeczki płatków chilli Olej do smażenia Sól, pieprz Jak zrobić idealny gulasz wołowy z pieczarkami?  Wołowinę dokładnie myjemy, oczyszczamy z błonek i kroimy w kostkę gulaszową, czyli na ok. 2 cm kawałeczki. Na patelni(...)się gulaszu. Pieczarki kroimy w ćwiartki. Obsmażamy na oleju, na średnim ogniu, na złocisty kolor. Dodajemy do gotującego się dania.  Do gulaszu dodajemy pomidory z puszki, fasolę z puszki, liście laurowe, ziele angielskie, ziarnka pieprzu, paprykę w proszku, płatki chilli. Garnek przykrywamy i gotujemy na najmniejszym ogniu przez ok. 3-3,5 godziny.  Co 10-15 min mieszamy

Kuchnia Łukasza
Quinoa i gulasz z sarny na niedzielny obiad 148

niedzielny obiad pyszna quinoa i aromatyczny gulasz z dziczyzny ;) do tego podałam marynowaną cebulkę i jak się pewnie domyślacie domownik był bardzo zadowolony na widok tego dania. Trzeba przyznać, że jednak faceci to w większości mięsożercy.  Składniki: 2 szklanki ugotowanej białej quinoy 300 gram mięsa gulaszowego z sarny 1 cebula 30 ml nalewki z czosnku niedźwiedziego (można zastąpić wódką(...)cebulą i dusimy pod przykryciem na oliwie z oliwek do miękkości. W czasie duszenia, gdy mięso się już zetnie, doprawiamy je solą pieprzem i odrobiną wędzonej papryki, można też dorzucić gałązkę rozmarynu. Gulasz podajemy oczywiście z quinoą ;) polecam też jako dodatek sałatkę z marynowanej cebuli, która jest bardzo łatwa i szybka w wykonaniu. 2 małe czerwone cebulki kroimy w cienkie

Quinoa Raz!
Gulasz z karkówki z warzywami 200

połączeniu z warzywami i ziołami smakuje przepysznie. Gulasz można podać z puree ziemniaczanym, ryżem, kluskami śląskimi albo kaszą gryczaną. Polecam! Składniki na gulasz z karkówki z warzywami: około 400 g karkówki wieprzowej 2 cebule średnia marchew papryka czerwona 2 łyżki koncentratu pomidorowego szklanka bulionu (jeśli nie mamy, może być woda) natka pietruszki, kolendra, czosnek granulowany, papryka ostra, papryka wędzona, sól(...)dodajemy marchew pokrojoną w kostkę, po kolejnych 5-7 minutach paprykę pokrojoną w paski. Całość zalewamy resztą bulionu, dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy. Wszystko dusimy ze sobą do miękkości warzyw i mięsa. Na koniec posypujemy posiekaną natką pietruszki lub kolendrą. [caption id="attachment_7599" align="aligncenter" width="685"] Gulasz z karkówki z warzywami[/caption] Zobacz inne przepisy na gulasz

e-PrzepisyKulinarne
Gulasz Wieprzowy (ze Schabu) 499

najlepiej kolorowego) 2 szklanki wody olej łyżeczka musztardy sarepskiej łyżeczka przecieru pomidorowego (opcjonalnie) czubata łyżka kwaśnej śmietany 12-18% (opcjonalnie) przyprawy: słodka papryka ostra papryka czosnek w proszku pieprz tymianek ma j eranek sól Gulasz Wieprzowy (ze Schabu) - Sposób przygotowania: Mięso kroimy w niedużą kostkę. W naczyniu mieszamy ok. 4 łyżki oleju z ok. 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, czosnku, pieprzu(...)ziela angielskie, pieprz oraz szczyptę soli. Całość gotujemy na niedużym ogniu przez ok. godzinę. Następnie dodajemy łyżeczkę musztardy , łyżeczkę przecier u pomidorowego oraz doprawiamy szczyptą tymianku, majeranku oraz słodkiej papryki. Możemy także doprawić dodatkow ą ilością soli oraz pie prz u. Gdyby po tym czasie woda całkowicie się wygotowała tro szeczk ę jej dolewamy. Gdyby natomiast sos był za rzadki

Słodka Strona
Wegetariański placek po węgiersku. 176

miłośników takiego jedzenia. My lubimy placki ziemniaczane bardzo, a do tego gulasz z warzyw to już pełnia szczęścia :) Polecamy dzisiejszą propozycję. Koniecznie wypróbujcie :)   Wegetariański placek po węgiersku (4 osoby) Składniki na placki: 8 ziemniaków 1 cebula 1 jajo 5 pieczarek pieprz, sól, tymianek, bułka tara, ostra papryka Placki ziemniaczane przygotowujemy jak klasyczne. Czyli ścieramy ziemniaki i cebulę na tarce(...)jeden duży składany na połowę. Osobiście preferujemy pieczenie ich po dwa na patelni i nakładamy gulasz na wierzch. Łatwiej się robi i wygodniej konsumuje. Składniki gulasz: 1 puszka soczewicy 1 młoda cukinia 1/2 papryki czerwonej 3 gałązki selera naciowego 1 duża cebula 2-3 łyżki kukurydzy konserwowej 1 passata  ok. 250 ml oliwa z oliwek pieprz, ostra papryka, słodka

vegetanie
Ratatouille inaczej 162

danie nieco nawiązuje do popularnego w Polsce, choć zupełnie nie rodzimego, bo przecież węgierskiego leczo . Ratatouille opiera się na składnikach warzywnych, przede wszystkim na bakłażanach, cukinii, papryce, pomidorach i cebuli. Podobnego jarskiego gulaszu można szukać na terenie całego basenu Morza Śródziemnego, gdyż Włosi maja swoją peperonatę , Grecy briam , Maltańczycy kapunatę , a w Andaluzji zjemy pisto . Moja wersja ratatouille to nawiązanie(...)cukinia 1 większy bakłażan   2 duże pomidory 2 kulki mozzarelli 1 cebula 2 ząbki czosnku 400 ml passaty pomidorowej 2 łyżeczki suszonego oregano 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki 1 łyżeczka octu balsamicznego ok 2 łyżeczki brązowego cukru sól, pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie: 1. Warzywa kroimy w plastry o grubości ok 3-4 mm, bakłażany solimy

Słodki Kompromis
Gulasz wieprzowy z marchewką, pieczarkami i papryką na jasnym piwie 137

Smaczny gulasz z idealnie kruchą polędwicą wieprzową, marchewką, papryką oraz pieczarkami na jasnym piwie z dodatkiem sosu pomidorowego. Proste danie do przygotowania na obiad dla całej rodziny, które świetnie komponuje się z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym. Standardowe połączenie łatwo dostępnych składników w jedno, pyszne danie. Składniki (na 4 porcje): 500 gram polędwicy wieprzowej 500 gram pieczarek(...)oraz przyprawy i całość smażę na dużym ogniu 3-4 minuty. Następnie dodaję pokrojoną paprykę w kostkę, pieczarki w ćwiartki oraz marchew w plastry. Całość smażę kilka minut, po czym wlewam piwo i redukuję ilość płynu o połowę. Wlewam bulion i gotuję gulasz na wolnym ogniu przez godzinę. Po tym czasie dodaję passatę pomidorową i gotuję gulasz jeszcze

Mango Papaja