gulasz wieprzowy - 971 przepisów (strona:30/65)

Gulyásleves – węgierska zupa gulaszowa 193

zwana jest gulyásleves lub krócej gulyás. Aromatyczna zupa wyróżniająca się intensywną barwą oraz nutą czosnku, pomidorów i dużej ilości papryki. Od wieków gulasz był gęstą, zawiesistą zupą o pikantnym smaku, z dodatkiem ziemniaków i różnego rodzaju mięsa: wieprzowego, baraniego czy wołowego oraz warzyw: papryki i pomidorów. Gulyásleves nie należy do lekkich zup, wprost przeciwnie - podczas gotowania nie żałujemy smalcu

Wędrówki po kuchni
Potrawka z jelenia po niemiecku 141

początku XX wieku, gdyż pojawia się w większości książek kucharskich z tamtego okresu. Minimalnie oczywiście zmodyfikowany :) 1 kg mięsa z jelenia na gulasz, 5 ziaren pieprzu czarnego, 5 jagód jałowca, łyżka tymianku świeżego, sól, smalec gęsi lub wieprzowy, 2 cebule, 100 ml bulionu wołowego, 250 ml czerwonego wytrawnego wina, 20 suszonych śliwek, 1 winne jabłko, 100 g orzechów włoskich łuskanych

królestwo garów
Gulasz z warzywami 228

robię go zbyt często, ale za to jak już zrobię to staram się żeby był wyjątkowy:)) Tym razem przygotowałam gulasz wieprzowo - wołowy z dodatkiem warzyw, ziół i bogactwem przypraw;))  Składniki:  500g wołowiny,  500g szynki wieprzowej bez kości,  2 marchewki,  puszka groszku,  cebula,  sól ziołowa (użyłam Kamis),  1/2 łyżeczki ostrej papryki (użyłam Kamis

Z miłości do słodkości
Gulasz wieprzowy z mix warzywami 134

czerwona, słodkie pomidory i   kukurydza ozłocona. Całości z sosem pomidorowym połączone, ziołami, chili i grillowaną cebulką doprawione. I tak gulasz uzyskał smaku ciekawego, bardzo smacznego. Składniki: 1 opakowanie mix warzywny z chili Rolnik, ok. 1 kg szynki wieprzowej, 2 ząbki czosnku, 2 białe cebule (150 g), 2 pietruszki korzeń   (150 g), 2 marchewki (150 g), ½ pora(...)koperku. Przygotowanie: Rada: czas duszenia (jednak) zależy od tego jak pokroiliśmy mięso, dlatego ważne jest, aby wszystkie kawałki były podobnej grubości i cienkie, warzywa nam się nie rozpadną, a gulasz szybko przygotujemy. Mięso oczyszczamy z błonek, myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem i kroimy na niewielkie plasterki o równej grubości ok. 0,5 cm. Przekładamy do pojemnika, solimy, oprószamy pieprzem, curry

Moniki Smakołyki
Gulasz meksykański 178

jutrzejszy obiad polecam pyszny gulasz mięso- warzywny. Potrawa jest bardzo łatwa do przygotowania. Doskonale smakuje z kromką świeżego pieczywa. SKŁADNIKI: 800g karkówki wieprzowej, 1 cebula, 200g pieczarek, 1 czerwona papryka, 300g mrożonej mieszanki meksykańskiej Hortex, 1,5 litra wody, 1 łyżka mąki, 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej, 1 łyżeczka papryki ostrej mielonej, 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego(...)mąkę i papryki mielone. Mieszam. Mięso zalewam wodą. Dodaję liście laurowe, ziele angielskie i kminek. Gotuję około godziny. 2. Pieczarki kroję w półplasterki i podsmażam na oliwie. Dodaję do gulaszu. Paprykę kroję w kostkę. Dodaję do mięsa razem z mieszanką meksykańską. Gotuję około 20 minut. Następnie dodaję koncentrat pomidorowy. Razem gotuję przez około 10 minut. Gulasz doprawiam do smaku solą

Tradycyjna kuchnia Kasi
Gulasz wieprzowy z marchewką i groszkiem 191

Zimowa aura za oknem sprzyja gotowaniu rozgrzewających, sycących dań. Gulasze pojawiają się u nas często:). Dziś z dodatkiem marchewki i groszku. Zapraszam! 1 kg szynki lub łopatki wieprzowej 3 cebule 300g mrożonego groszku 3 marchewki 1 pietruszka 1 pęczek natki pietruszki 3 łyżki mąki liść laurowy, ziele angielskie, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany, sól, pieprz olej 1. Mięso(...)natkę oraz przyprawy. Dusimy przez kolejną godzinę, w międzyczasie uzupełniając kolejnym litrem wody. Na koniec mąkę rozprowadzamy w niedużej ilości zimnej wody, wlewamy do garnka i gotujemy aż gulasz zgęstnieje

Szefowa kuchni
Gulasz. 135

zbyt chłodno. Mam nadzieję, że szybko się ociepli. W końcu mamy lato. Na rozgrzewkę, mam dla Was gulasz. Do gulaszu zrobiłam knedliki , bo mąż bardzo lubi. Do tego suróweczka i pyszny obiad gotowy. Składniki: 1 kg. szynki wieprzowej 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 marchewka 3 szklanki gorącej wody sól, pieprz 2 liście laurowe 3-4 kulki ziela angielskiego duża(...)lubczyk. Marchewkę obrać i pokroić w plasterki. Dodać do mięsa. Przykryć i dusić 60-70 minut. Wyłączyć gaz. Mąkę rozmieszać z niewielką ilością zimnej wody. Wlać do gorącego gulaszu, mieszając żeby nie było grudek

Agusiowe smakołyki
Galareta z żołądków drobiowych 155

drobiowych żołądków. Gulasz jest bardzo smaczny to wiem na pewno, a galarety z drobiowych żołądków nigdy wcześniej nie robiłam więc kiedyś musi być ten pierwszy raz. Składniki: żołądki drobiowe 600 g marchew 4 szt seler 150 g pietruszka korzeń 100 g sól i pieprz do smaku magii do smaku bulion drobiowy 2 litry żelatyna wieprzowa 50 g Cykoria wywar drobiowy

Różowa kuchnia
musztardowy gulasz z łopatki 155

Bardzo pożywne danie, idealne na zimę. Dodatek musztardy to niewielka zmiana ale gulasz nabrał nowego, wyrazistego smaku. Można go podać z kaszą lub ziemniakami i obowiązkowo z surówką.  Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej 1 cebula 200 g pieczarek 1 duża marchewka 3-4 łyżki zielonego groszku 2 łyżki musztardy ząbek czosnku ziele angielskie liście laurowe sól pieprz 1 łyżka(...)Wrzucić liście laurowe, ziele angielskie, podlać odrobiną wody i dusić pod przykryciem. Po około pół godziny dodać plasterki pieczarek, marchewkę pokrojoną w kostkę i groszek. Kiedy warzywa będą miękkie gulasz przyprawić, dodać musztardę. Mąkę rozmieszać z odrobiną wody i zagęścić sos, zagotować

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Gulasz z ananasem i papryką. 134

Składniki: 800 g karkówki wieprzowej 1 puszka ananasa 2 ząbki czosnku 2 cebule 2 czerwone papryki 3 średnie pomidory 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 4 łyżki oleju

O kuchni z uczuciem
Gulasz 124

tego przepisu przygotowuje już od kilku lat ... w oryginale był to Boeuf Stroganow, ale ja trochę zmodyfikowałam przepis i wyszedł taki gulasz po mojemu. Świetnie smakuje z makaronem. Polecam :) Składniki na 6 porcji : około 1 kg polędwiczki wieprzowej 1 duża cebula 0,5 l bulionu warzywnego 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki musztardy  500 g pieczarek 1 papryka czerwona

cucinare
Gulasz 104

tego przepisu przygotowuje już od kilku lat ... w oryginale był to Boeuf Stroganow, ale ja trochę zmodyfikowałam przepis i wyszedł taki gulasz po mojemu. Świetnie smakuje z makaronem. Polecam :) Składniki na 6 porcji : około 1 kg polędwiczki wieprzowej 1 duża cebula 0,5 l bulionu warzywnego 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki musztardy  500 g pieczarek 1 papryka czerwona

cucinare
Gulasz z karkówki na ostro 181

Składniki: 0,5kg karkówki 3 cebule mała główka czosnku przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, ostra papryka, rozmaryn, majeranek ocet jabłkowy do marynaty Mięso marynuję na dzień przed

prawdziwe jedzenie
Feijoada completa, czyli brazylijski gulasz 195

konkursów? Ja uwielbiam. I właśnie dlatego postanowiłam wziąć udział w konkursie "Podróż kulinarna z Hortex". I tak powstała moja wersja feijoada completa. Jest to potrawa kuchni brazylijskiej, swego rodzaju gulasz mięsno - fasolowy, w którym sos jest jedynie spoiwem dla składników. Ja strasznie nie lubię, jak mięso wręcz pływa w sosie, dlatego u mnie jest go niewiele.  Nigdy wcześniej(...)posiekane bardzo drobno papryczki (bez pestek) i warzywa z mieszanki Hortexu. Podsmażyć przez parę minut, po czym dodać pokrojone mięso wieprzowe i wołowe i wymieszać. Dolać szklankę wody i dusić przez 15 minut. Po tym czasie mocno doprawić, by gulasz był bardzo ostry, dodać fasolę osączoną z zalewy i gotować do miękkości. Podawać posypany poszatkowanym szczypiorkiem i pietruszką.   Tradycyjnie

W poszukiwaniu inspiracji
Gulasz z szynki (bardzo prosty) 88

poczułam dawne dobre lata i maminą kuchnię. Pewnie nie gotuję tak dobrze jak ona. Wiadomo, mama gotuje zawsze najsmaczniej! Ten gulasz przygotowałam na oleju, jednak zdecydowanie wolę na smalcu. To jest dopiero smak i aromat! Składniki: * 1 kg szynki wieprzowej * olej lub smalec * 2 cebule * 3 ząbki czosnku * majeranek * sól * pieprz * 1 łyżka mąki *3 liście laurowe * 5 kulek ziela(...)oleju. Posoliłam i dodałam całe ząbki czosnku. Chwilę wszystko jeszcze gotowałam i zagęściłam mąką rozbełtaną w 1/2 szklanki wody. Dodałam 1 łyżkę majeranku, przyprawiłam solą i pieprzem, wymieszałam. Ten gulasz przygotowałam na obiad na następny dzień.  Kiedy ostygł przykryłam z wierzchu folią spożywczą  Stella .  Używam produktów tej firmy do pieczenia, zapiekania oraz przechowywania żywności.  W okresie

Pieprzyć z Fantazją

Proponowane wyszukiwania