Post Omlet z kurkami pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .
Kulinarne PrzebojeFarsz na bazie kurek, koperku i odrobiny zeszklonej cebuli zamknęłam i zawinęłam w pulchnym drożdżowym cieście i upiekłam średniej wielkości rogaliki! Wyszły ekstra, efekt smakowy podobny do pasztecików z grzybami, z tym, że rogaliki bardziej "chrupią" i są bardziej rumiane. Ja podałam je z kwaśną śmietaną z odrobiną pieprzu, ale można ją zastąpić kwaśnym jogurtem naturalnym lub kefirem. Rogaliki równie
Symfonia SmakówWczoraj kupiłam fajne pucharki z fioletowymi, jagodowymi wykończeniami. Wiedziałam, że jagodowy deser będzie w nich wyglądał bardzo apetycznie. Dzisiaj byliśmy w lesie, przy okazji zbierania grzybów nazbierałam trochę jagód i leśnych borówek, z myślą, że jak przyjadę do domu to przygotuję z nich bardzo prosty deser. Najłatwiejszy deser świata to galaretka z owocami. Na drugim miejscu co do łatwości przygotowania
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięNa wszystkich możliwych blogach kulinarnych pojawiło się już tysiąc przepisów z użyciem kurek. A w Warszawie i okolicach - sucho, brak szansy na kupno chociaż pół kurki
Brzuszki ŁakomczuszkiTygodniku Powszechnym oraz kac pomidory na przepis litewski. Gotowałam domowe, polskie obiady: bardzo sycący żurek, zapiekaną paprykę przepisu kuchni Lidla, bitki wołowe z domowymi kopytkami, grzybówkę na suszonych grzybach, duszone kurki cebulą i natką pietruszki. Przygotowywałam też obiady, które praktycznie robią się same; ziemniaki zapiekane z brukselką i rozmarynem z ogródka Piotra z schabem zapiekanym w śmietance i zupie cebulowej
Brzuszki Łakomczuszkiprzyprawa kaukaska (czyli połączenie: soli, gorczycy, czosnku, cukru, papryki słodkiej, chilli) sos chiński (połączenie: soli, marchwi, papryki, pora, cebuli, pasternaku, skrobi ryżowej, cukru, imbiru, papryki słodkiej, kuminu, pieprzu cayenne, grzybów) sól cebulowa przyprawa do ziemniaków (sól, pieprz czarny, majeranek, kminek, pietruszka, papryka słodka, czosnek, cukier, por, marchew, pasternak, cebula) tysiącznik pyłek pszczeli pistacje podprażane łuskane przyprawa do masła (sól, gorczyca
Brzuszki Łakomczuszkisycąca. Można jeść ją na ciepło, jak i na zimno, dlatego resztki dania z powodzeniem można zapakować sobie do pracy „na jutro”. Kurki to jedne z najsmaczniejszych grzybów, dlatego w połączeniu z maślanym kruchym ciastem nadają tarcie wyjątkowy smak. Farsz: ok. 500 g kurek 2 cebule 2 łyżki oleju 1 łyżka masła 1/2 łyżeczki rozmarynu sól, pieprz Ciasto
Poezja smakułyżki sosu sojowego Do wypełnienia nori: 2 garście szpinaku baby serek śmietankowy 1 marchewka ok. 10 cm ogórka zielonego zielonego ok. 10 cm białej rzodkiewki marynowany imbir wasabi kilka grzybów mun sezam biały sezon czarny tzw. paluszki krabowe WYKONANIE Łososia marynujemy w soku z cytryny, sosie sojowym i rozmarynie co najmniej 2 godziny. Następnie pieczemy rybę w piekarniku nagrzanym
OstryKęswłasnoręcznie wyhodowanej kolendry. SKŁADNIKI (porcja na 2 osoby) 100 gram makaronu z fasoli – Vermicelli 1 pojedynczy filet z piersi kurczaka pół żółtej cukinii pół małego fenkułu 4-5 grzybów mun suszonych 4 duże świeże boczniaki 1 duże zielone chilli 1 mała papryczka chilli czerwona 4 centymetry imbiru 3 ząbki czosnku kolendra sos sojowy jasny olej sezamowy ocet ryżowy brązowy
OstryKęsKurki nazywane są złotem lasów a ja całkowicie zgadzam się z tym określeniem. Pełne smaku, zapachu i można z nich przygotować mnóstwo pysznych rzeczy. Trzeba się
Smaczna PyzaNie jesz mięsa, ale czujesz ten ponętny zapach smażonych przez sąsiadkę schabowych. Zjadłbyś, prawda? A jednak nie. Chociaż, może?Zanim stałam się roślinożercą, bardzo często
W kuchni Karmel-itkiMisia. Klękajcie narody! Oto Cebulaczki! Celowo pisane wielką literą – zasłużyły na to :) Proste i szybkie w przygotowaniu. Idealne na domowe imprezki. Robiłem je w różnych wersjach: z kiełbasą, z grzybami, nawet kiedyś na słodko – z konfiturą wiśniową, albo z cynamonem i cukrem. Niezależnie od „wkładu” Cebulaczki jeszcze nigdy mnie nie zawiodły. Ciasto: 0,5 kg mąki 50 gram drożdży
Gotuj z MisiemOkazuje się, że zrobienie sajgonek jest banalnie proste. Nie wiem czemu wydawało mi się, że z tym daniem jest więcej zachodu. W moim osiedlowym sklepie nie było grzybów mun, więc zamiast nich kupiłem mieszankę chińską:) Polecam wszystkim domowe sajgonki. Składniki papier ryżowy 200 gram piersi z kurczaka mieszanka chińska mrożona – 1 opakowanie 6 liści kapusty pekińskiej 1 jajko 2 łyżki
Gotuj z MisiemKolejnym podlaskim przysmakiem , którego wykonanie wcale nie jest takie trudne, jest kulebiak. Pod tą wdzięczną nazwą kryje się drożdżowa rolada z nadzieniem z kiszonej kapusty i grzybów – takim jak na wigilijne pierogi. Danie to nie jest obecnie popularne i raczej ciężko znaleźć kulebiak w jakiejś restauracji. Swoją drogą zastanawia mnie to, że w Białymstoku łatwiej zjeść sushi albo dania kuchni
Gotuj z Misiemsądzę, żeby moja wersja znacząco odbiegała smakiem od oryginału. Jeśli chodzi o dobór składników do frittaty – mamy pełną dowolność. Można ją zrobić z mięsem, rybą, kiełbasą, boczkiem, warzywami, grzybami… ciekaw jestem jak smakowałaby z czekoladą;-) Ze względu na tę różnorodność uważam ją za niezłą alternatywę dla schabowego. Czytaj dalej
Gotuj z Misiem