grzyby - 15226 przepisów (strona:589/1016)

Faszerowane pieczarki. 203

Grzyby i mięso? czemu nie? SKŁADNIKI: 30dag. łopatki mielonej 6-8 dużych pieczarek sól, pieprz, majeranek, vegeta, lubczyk drobno posiekany, 1 cebula, 1 łyżka masła klarowanego, bułka tarta, 1-2 jajka WYKONANIE: przygotowujemy farsz: rozgrzać masło, dodać mięso mielone i wszystkie przyprawy, drobno posiekaną cebulę, lubczyk, korzenie pieczarek- smażyć około 20 min., oczyścić kapelusze pieczarek, do wnętrza wkładamy farsz

Kuchnia Beaty
Pieczona karkówka szpikowana czosnkiem 242

krok 4 – kojenie i podanie Jak mięso będzie miękkie wyciągamy z piekarnika a potem z naczynia. Powstały z pieczenia sos najlepiej jest potraktować blenderem aby rozdrobnić cebulę i grzyby. I już!!! Pieczeń jest gotowa. Mięso najłatwiej jest pokroić na zimno. Potem w kawałkach możemy włożyć do sosu i odgrzać. Proponowane dodatki – ziemniaki lub z kluski śląskie

Kulinarna Patilogia
Jajecznica z kurkami (bezmleczna) 221

całość wymieszałam. Następnie dodałam jajka, kiedy konsystencja była taka jak lubię - całość posypałam świeżym, drobno posiekanym koperkiem. PODAWAĆ: klasycznie z chlebem lub samą, według własnego smaku UWAGI: przepis na grzyby w zalewie solankowej znajdziesz TU: http://tradycyjnakuchniainaczej.blogspot.ie/2015/05/grzyby-w-zalewie-solankowej.html

Tradycyjna kuchnia inaczej
Risotto z grzybami leśnymi 106

Pyszne kremowe risotto z dodatkiem aromatycznych, leśnych grzybów gotowane w bulionie i białym winie. Ja dodałam świeże kurki oraz suszone prawdziwki ale równie dobrze możecie użyć dowolnej kombinacji świeżych i suszonych grzybów. Jak w każdym risotto, ważny jest rodzaj ryżu, który użyjecie - użyjcie specjalnego ryżu do risotto, najlepiej arborio, który dobrze wchłonie bulion i wino

Milion Smaków
Świąteczna prosta zupa grzybowa 130

pojawiała się u mnie na wigilię od kiedy pamiętam - dokładnie raz do roku. Ma wyjątkowy smak, który kojarzy mi się tylko z Bożym Narodzeniem. To prosta zupa z suszonych grzybów - praktycznie bez innych składników. Po pierwsze, żeby nie zaburzały doskonałego smaku leśnych grzybów, a po drugie - to pierwsze danie na naszym rodzinnym stole - zostaje jeszcze 11 do zjedzenia

Milion Smaków
Pierogi ze słodką kapustą i grzybami leśnymi 117

Pierogi z kapustą i grzybami to tradycyjne danie wigilijne w mojej rodzinie. W odróżnieniu od najbardziej popularnej wersji tego dania w Polsce są robione ze słodkiej kapusty a nie z kiszonej. Daje im to łagodniejszy smak i wyraźniejszy aromat grzybów, a kompozycji dopełnia polewa z podsmażonej cebulki i masła

Milion Smaków
Pierś kaczki w sosie grzybowym 132

Danie smaczne, mało kaloryczne i w sam raz na sezon grzybowy. Pieczona pierś kaczki podana w gęstym sosie z grzybów z małym dodatkiem śmietany. Minimum składników by wyeksponować smak i grzybów i mięsa

Milion Smaków
Rydze z parmezanem i rukolą 105

Rydze to według mnie zdecydowanie najlepsze grzyby rosnące w Polsce. Możne je przygotować na wiele sposobów. Doskonale smakują smażone po prostu na maśle z dodatkiem soli - jeśli jednak chcecie coś bardziej wykwintnego to polecam wersję z dodatkiem parmezanu i rukoli

Milion Smaków
Perliczka faszerowana kaszą gryczaną i grzybami 139

pysznie soczyste. Gdy udało mi się ostatnio kupić perliczkę naszła mnie ochota na przygotowanie jej w nieco staropolskim zwyczaju. Stąd pomysł na farsz z kaszy gryczanej i suszonych leśnych grzybów - dawniej bardzo popularny na polskich stołach. Farszu możecie przygotować nieco więcej niż w przepisie, wówczas może on być dodatkiem do dania. Przygotowania do tego obiadku rozpocznijcie już rano od namoczenia(...)ugotowania grzybów a następnie namoczenia kaszy

Milion Smaków
Tarta grzybowa 82

Takie właśnie są tarty dlatego warto mieć kilka swoich ulubionych, wypróbowanych przepisów w zanadrzu. Tarty grzybowe z dodatkiem sera należą do jednych z moich ulubionych. To dlatego, że uwielbiam grzyby a dodatek śmietany i sera tylko pogłębia ich smak

Milion Smaków
Śmietanowy sos grzybowy 139

Jako wielka miłośniczka grzybów od czasu do czasu eksperymentuję z różnorodnymi sosami na ich bazie. Tym razem proponuję gęsty, kremowy sos - idealny do dań mięsnych. Sos na bazie suszonych grzybów i pieczarek, zagęszczony śmietaną, doprawiony minimalnie by nie zaburzyć nadto klasycznego, grzybowego smaku

Milion Smaków
Rolada drobiowa nadziana grzybami i ziołowym camembertem 273

kroimy w kosteczkę. Wszystko smażymy na rozgrzanej patelni. Przyprawiamy solą i pieprzem. Filet kroimy na cieńsze płaty. Na desce rozkładamy pierwszy płat, przyprawiamy przyprawą do mięsa, układamy suszone pomidory, grzyby z cebulką i ziołowy ser. Przykrywamy drugim płatem mięsa. Formujemy roladę (boki zakładamy do środka). Mięso posypujemy przyprawą do mięsa. Roladę szczelnie owijamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku

VioletoweKucharzenie
Majówka na Orawie. Kwiatki i nie tylko 152

Słabo idzie mi ostatnio relacjonowanie gdzie byłam i co widziałam. Pisałam już, że tegoroczną majówkę spędziłam na polskiej i słowackiej Orawie szukając grzybów. Ale przecież nie samym grzybem człowiek, nawet mocno grzybnięty, żyje. Łażąc po lasach i łąkach napotyka na swojej drodze różne roślinki, mnie lub bardziej ciekawe. A skoro napotka i ma pod ręką aparat fotograficzny to pstryka sobie

Smaczna Pyza
Tarta z żółciakiem siarkowym i bursztynem 178

Żółciaka siarkowego nie da się nazbierać mało. Kiedy już na niego traficie to okazuje się, że do zebrania jest nawet kilka/kilkanaście kilogramów pięknego grzyba z jednego stanowiska. Oczywiście trzeba kierować się rozsądkiem i pozyskiwać tylko tyle ile możemy przerobić, ale wierzcie mi - u mnie załącza się tryb "pazerniak" i zwykle po przyniesieniu do domu boję się

Smaczna Pyza
Sos myśliwski 219

myśliwski jest idealnym wyborem dla ziemniaków, jego składniki można dowolnie zmieniać wedle upodobań smakoszy. Można dołożyć grzyby, zastąpić kiełbasę boczkiem wędzonym , słowem kombinujcie do woli, a ja życzę smacznego:) Składniki 2-3 cebule  1 parka kiełbasy ogórki słodko- kwaśne 1 łyżka masła 0,5 małego słoiczka koncentratu pomidorowego  2 kostki rosołowe  mąka na zasmażkę Sposób Cebulę

Kuchenne aromaty