grzyby - 15226 przepisów (strona:459/1016)

Nadziana kapusta 199

Uwielbiam gołąbki. Najbardziej z kapusty włoskiej, która ma pięknie pomarszczone liście i nieco ostrzejszy smak, niż kapusta biała. Jako, że grzybów w tym roku było pod dostatkiem, ususzone zużyłam do przygotowania farszu. Już połączone z kaszą jaglaną stanowią idealną potrawę! A gdy zawiniemy je w miękkie liście kapusty i polejemy sosem stworzymy doskonałą mieszankę smaków. Mimo, że nie znajdziecie(...)całą wodę. Na szklankę kaszy dajemy dwie szklanki wody. Grzybki moczymy w wodzie, najlepiej zrobić to wieczór wcześniej, po czym gotujemy przez jakiś czas, żeby zmiękły. Kaszę łączymy z grzybami i doprawiamy do smaku.  W kapustę zawijamy nadzienie. Na dno dużego garnka układamy liście kapusty, po czym kolejno układamy w nim gołąbki. Najlepiej robić to warstwowo. Zalewamy je wodą

Sajkofanka smaku
Leczo 254

doprawić solą morską z pieprzem, gotować do miękkości, około godziny. Grzyby obrać, pokroić w dość dużą kostkę. Obsmażyć na oleju. Cebulkę posiekać i zeszklić na oleju od smażenia grzybów. Kiełbasę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i podsmażyć. Mięso urobić, doprawić solą morską z pieprzem oraz ognistą mieszanką przypraw. Z mięsa formować małe klopsiki, obsmażyć na oleju ze wszystkich

Z miłości do słodkości
A ja znow o pierogach 156

zwykle bywa. W kuchni tez przywoluje juz Swieta. Moj dom powoli wypenia sie ich aromatem. Dzis byl to zapach suszonych grzybow. Pierozki z ciasta francuskiego z kapusta i grzybami skladniki: opakowane ciasta francuskiego zoltko do posmarowania farsz z kapusty z grzybami wykonanie: Z ciasta francuskiego wycinamy za pomoca szklanki kola, napelniamy farszem i sklejamy. Zeby sie pierozki nie rozkleily najlepiej

Przysmaki Karolki
Placki ziemniaczano-kapuściane z sosem grzybowym 1076

Idzie jesień, chłodne dni, a w lesie wysyp grzybów. I jak tu nie zrobić pysznie chrupiących placków, polanych aromatycznym sosem z leśnych grzybów. No nie da się... Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Dyniowe bułczane knedle z sosem z maślaków 165

Postanowiłam jednak tym razem ze nie podam go z makaronem, ale zrobię knedle i to z dynia która aż się prosiła o dodanie jej do tego dnia. Dynia i grzyby, super połączenie. Mniam. A dodatek mięsa nie jest obowiązkowy jednak u mnie w tym obiedzie musiał być, bo mięsożercy nie dali mi szans na jarski obiad. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Placki ziemniaczane z pesto i oliwkami pod sosem grzybowym 201

placki, ale w wersji mojego męża, który wymyślił je sobie w stylu śródziemnomorskim bo z pesto i oliwkami. Pomysł to był strzał w dziesiątkę, bo polskie placki, polskie grzyby, włoskie pesto i oliwki to małżeństwo doskonale. Polecam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Lumaconi z sosem grzybowym i szparagami 186

Sezon na szparagi niedługo się skończy, wiec trzeba go wykorzystać maksymalnie, a ze w lodowce zalegały i mrożone grzyby z jesiennych zbiorów mojego męża postanowiłam je wykorzystać i przygotować makaron z nimi i szparagami. Użyłam makaronu lumaconi bo to są takie fajne male koszyczki które super nadziewaj ą się sosem. I wyszło całkiem przyjemne pyszne danie, do tego szybkie

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Gulasz z pieczarkami na winie i rosti 189

zapewne wiecie ze często w naszym domu goszczą rożne gulasze. Lubię je robić, bo są niewymagające w składniki, z tego co akurat jest w domu, do tego jakieś warzywa, grzyby, a zawsze w zamrażarce leży kawałek łopatki, na wypadek gdy innego pomysłu na obiad brak. I gotowe. Dla odmiany postanowiłam gulasz podać z placuszkami rosti, są równie szybkie

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Krokiety 343

Zapraszam serdecznie na krokiety Smazymy nalesniki. Na drugiej patelnie smazymy mieso mielone(500 gr ). Doprawiamy. Obgotowujemy kapuste I grzyby. Na woku obsmazylam kapuste z grzybami, dodajemy sol I pieprz.   Na nalesnik ukladamy farsz I rolujemy.   Rozbijamy jajko, obtaczamy krokiet w jajku I bulce tartej. Smazymy na wolnym ogniu, ze wszystkich stron.   Smacznego

Smaki Edyty
Zrazy ze schabu wg Buni 334

szerokiego schabu 4 paski wędzonego boczku ( grubości ok 1 cm , a długości takiej jak szerokość kotleta po rozklepaniu ) 4 paski skórki z razowca 1 średni ogórek kiszony garść suszonych grzybów ( krojonych -tak ok 10 dużych kapeluszy ) 4 płaskie łyżeczki ostrej musztardy sól pieprz mielony papryka mielona słodka majeranek 1 cebula biała 1 cebula czerwona 1 cebula cukrowa sos sojowy grzybowy(...)stron. Przełożyć do garnka   razem z tłuszczem od smażenia . Na patelnię wlać 1 szklankę wody i zagotować .Przelać do garnka z mięsem. Dolać jeszcze 2 szklanki wody. Dołożyć grzyby suszone, pokrojone w ,, piórka ,, cebule , kostki pieczeniowe.  Dusić z lekko uchyloną pokrywką 1 godzinę ( lub trochę dłużej tak by sos się zgotował i był gęsty ). Wyjąć zrazy - usunąć

Buniabaje w kuchni
Sos tatarski z dodatkiem papryki konserwowej 234

robiłam już w wielu wersjach - podstawowy ( majonez, śmietana, musztarda zwykła, korniszony i grzyby), z dodatkiem kaparów, z miodem zamiast cukru, z marynowanym patisonem albo z marynowanymi pieczarkami zamiast grzybów leśnych. Dziś następna wersja z papryką konserwową. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Wigilijny groch z kapustą 174

ulubione danie. Może też robicie? Jeśli nie to zapraszam na przepis. Jest banalnie prosty, ale bardzo smaczny.     Składniki : * paczka grochu połówek * pół kilograma kiszonej kapusty  * 5 grzybów suszonych * cebula * 5 łyżek oleju rzepakowego  * sól , pieprz , majeranek   Przygotowanie : Groch noc wcześniej namoczyć. Ugotować do miękkości z majerankiem i solą. Kapustę ugotować z namoczonymi grzybami. Odcedzić groch(...)kapustę. Kapustę posiekać razem z grzybami. Rozgrzać olej, przesmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, dodać kapustę oraz groch. Przyprawić. Podawać na ciepło

Magiczne Życie Marty
Nietypowo. I kurczak. 317

pomidorowego garść suszonych grzybów 100g marynowanych pędów bambusa * Kurczaka oczyściłam, pokroiłam w kostkę i zamarynowałam w sosie sojowym,  oliwie i ostrym sosie. Zostawiłam na godzinę w lodówce. Pokroiłam ananasa w kostkę. Cebulę pokroiłam w talarki i zeszkliłam na maśle. Następnie wrzuciłam kurczaka, którego podsmażyłam na złoto. Marynatę zostawiamy. Do smażącego się kurczaka dorzuciłam pokrojone suszone grzyby.  Groszek

W kuchni Karmel-itki
Smardzobranie 115

Najlepiej czuję się we własnym domu a poza nim źle śpię i ciężko mi się przestawić nawet przez kilka dni. No ale przecież nie będę siedziała w domu gdy grzyby czekają ! Początek maja to czas smardzobrania na Słowacji. Nie każdej wiosny udaje nam się tam pojechać bo jednak mamy kawałek, ale warto się postarać wyskoczyć, tak jak my, chociaż

Smaczna Pyza
Pizza razowa ze smardzami 151

już takie rzadkie. Takie wieści usłyszałam w ubiegłym roku na spotkaniu z mykologami a jak będzie to czas pokaże. Więcej informacji o smardzach stożkowatych znajdziecie w oddzielnym dziale "Grzyby gatunkami" jaki właśnie powstaje na blogu a ja zapraszam na przepyszną, wiosenną pizzę :) ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza