grzyby - 15226 przepisów (strona:35/1016)

Suszone grzyby, brokuły i kasza gryczana… Będzie zupa! 95

Macie ochotę na pyszną zupkę. Grzybowa z suszonych grzybów z dodatkiem brokułów i kaszy gryczanej jest przepyszna, aromatyczna i rozgrzewająca. Suszone grzyby pachną niesamowicie. Dla mnie grzybowa musi być intensywna w smaku i zapachu. Świetnym dodatkiem do grzybowej zupy jest rozmaryn, który podkreśla smak zupy. Zdarza mi się, że przesadzam z romarynem ale ja naprawdę bardzo lubię tą przyprawę(...)która przypomina mi zapachem las i grzyby . Dlatego rozmaryn świetnie pasuje w potrawach z leśnych grzybów, nie mniej w grzybowej. Bardzo często gotuję grzybową z brokułami. Bardzo mi odpowiada połączenie grzybów z brokułami nie tylko w zupie. Piekę często tartę z grzybami i brokułami . Ciekawym dodatkiem w tym przepisie jest również kokosowa śmietanka. To taka propozycja dla osób uczulonych

codojedzenia
Pasztet grzybowy z kaszą jaglaną 65

roku suszone grzyby, jakie dostaję od mamy swojego partnera traktuję z nabożną wręcz czcią – wydzielam małe ich ilości, które wykorzystuję z największą rozwagą w najlepszych daniach. I choć moje zapasy grzybów zostały już mocno uszczuplone, a dla każdej kolejnej porcji znajduję zastosowanie z cięższym sercem (niechybnie i ku mojej rozpaczy się skończą), to dla tego jednego dania warto było(...)przypraw i z delikatną orzechową nutą. Pasztet bezmięsny, wzbogacony o odżywczą kaszę jaglaną, pełen słodkawych od smażenia warzyw i pieczarek. Tak pyszny, że jego kawałki wydzielam podobnie, jak wcześniej grzyby, które nadały mu smak. Wystarczy pamiętać o solidnym doprawieniu (kluczem do powodzenia jest tu majeranek i biały pieprz) i właściwym usmażeniu pieczarek, a z łatwością i identycznym efektem powielicie

Even Better Food
Pasztet grzybowy z kaszą jaglaną 83

roku suszone grzyby, jakie dostaję od mamy swojego partnera traktuję z nabożną wręcz czcią – wydzielam małe ich ilości, które wykorzystuję z największą rozwagą w najlepszych daniach. I choć moje zapasy grzybów zostały już mocno uszczuplone, a dla każdej kolejnej porcji znajduję zastosowanie z cięższym sercem (niechybnie i ku mojej rozpaczy się skończą), to dla tego jednego dania warto było(...)przypraw i z delikatną orzechową nutą. Pasztet bezmięsny, wzbogacony o odżywczą kaszę jaglaną, pełen słodkawych od smażenia warzyw i pieczarek. Tak pyszny, że jego kawałki wydzielam podobnie, jak wcześniej grzyby, które nadały mu smak. Wystarczy pamiętać o solidnym doprawieniu (kluczem do powodzenia jest tu majeranek i biały pieprz) i właściwym usmażeniu pieczarek, a z łatwością i identycznym efektem powielicie

Even Better Food
Pyszny obiad zgotowałam! 86

Zapraszam na pyszny i szybki obiad, makaron z pesto i grzybami. Wreszcie pokazały się grzyby. Co prawda ostatnio nie miałam czasu na zbieranie, choć bardzo bym chciała pochodzić po lesie ale koleżanka z pracy ostatnio mi nazbierała kurki i pieprzniki. Świeże grzyby z lasu, domowe pesto i własnoręcznie zrobiony makaron. Proste danie z makaronu z tego co miałam(...)będzie smakować danie z makaronu. Drobne dodatki jak otarta skórka z cytryny czy dukkah sprawiają, że pesto nabiera innego innego smaku. Dawno odkryłam, że pesto świetnie pasuje z grzybami. Często przyrządzam to danie w różnych odsłonach o choćby tagliolini czy gemelli . Tym razem wybrałam makaron mafaldine . Oprócz grzybów znajdziecie w tej potrawie zielony groszek i kukurydzę. Strączki i kukurydza świetnie

codojedzenia
Przysmak gajowego 112

Śledzie z grzybami, zwane przysmakiem gajowego , to jedna z moich ulubionych wersji przygotowania tej ryby. Do ich wykonania potrzeba niewielu składników i można wyczarować śledzie pachnące lasem, choć uczciwie trzeba napisać, że należy uzbroić się w cierpliwość, gdyż całe danie musi odstać w lodówce choć jedną noc. Gdy już to nam się uda, możemy cieszyć się przysmakiem gajowego i zawartym(...)smakiem grzybów, cebuli i oczywiście śledzi, wyobrażając sobie, że jesteśmy w pięknym lesie na grzybobraniu. Choć równie dobrze możemy wyobrażać sobie cokolwiek innego. Składniki na przysmak gajowego 4 filety śledziowe a’la Matjas 1 duża cebula 4 suszone grzyby 50 ml oleju 1 płaska łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżki octu 2 ziarenka jałowca 2 ziarenka ziela angielskiego

niecodziennikpary
Kotleciki z kaszy z sosem grzybowym 117

Kasza i grzyby to zawsze fajny patent na pyszny i zdrowy obiad. Kotleciki z kaszy z sosem grzybowym to jedna z wielu możliwości na ich wykorzystanie na naszym stole. Tym razem grzyby znajdziecie i w kotlecikach i w aromatycznym sosie. Aby nieco odchudzić danie, kotletów nie smażyłam na tłuszczu, tylko po prostu upiekłam je w piekarniku. Serdecznie(...)szczypta gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczka granulowanego czosnku 1/2 łyżeczki czerwonej papryki sól pieprz 3 łyżki tartej bułki 1 jajko oliwa z oliwek  Sos grzybowy: wywar z ugotowanych suszonych grzybów 200 ml gęstej śmietany 18% 1 czerwona posiekana cebula 500 g małych podgrzybków  sól pieprz 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku świeży tymianek  Wykonanie: Suszone grzyby

Kulinarne przygody Gatity
Wigilia grzybowa, czyli dlaczego mikołaj jest czerwony 119

chciały mieć pewne doznania, niestety przeciętny człowiek nie miał zbyt wielkiej wiedzy na ten temat. Każda wioska miała jednak kogoś takiego, kto miał. Był to szaman, który przygotowywał magiczne grzyby i tego dnia odwiedzał domy rozdając im tego typu prezenty. Strój mikołaja - są teorie, że szaman nosił czerwoną skórę jelenia, jednak część badaczy bezpośrednio odnosi się do ubarwienia muchomora(...)śniegu. Wykopywane tunel, aby można było się wydostać z domu. Tym samym tunelem, którym wychodził też dym z ogniska, szaman przychodził z prezentami. Renifery - zaobserwowano, że renifery jedzą te grzyby. Dopiero niedawno odkryto, że doskonale wiedzą co robią, ale dawno temu wierzono, że skoro człowiek ma poczucie latania, to pewnie renifery mają podobnie. Ponad to, po zjedzeniu grzyba, mogło

Kryzysowa Książka Kucharska
Krokiety w panierce z suszonymi grzybami 107

Krokiety z kapustą i grzybami robię często lecz na święta aby wzmocnić ich grzybowy smak do panierki wsypuję zmielone suszone grzyby.  Panierka w proporcjach 15/20 gramów suszonych grzybów + 150 gramów bułki tartej jajko wymieszane z 2/3 łyżkami wody  Ciasto na naleśniki ok. 2 szklanki mąki pszennej ok.1 szklanka mleka  ok.1 szklanka wody może być(...)gazowana 2 jajka 50 ml. oleju sól Farsz 600/700 gramów kapusty kiszonej 10/15 gramów suszonych grzybów 1 mała cebula łyżka masła sól pieprz Składniki na ciasto naleśnikowe miksujemy na jednolitą masę ciasto powinno być lejące nie za gęste aby usmażone naleśniki nie pękały podczas zwijania. Odstawiamy na 15/20 minut. Następnie smażymy cienkie naleśniki. Farsz Grzyby do kapusty namoczyć dzień

Andzia Pichci
"Na grzyby... 3." - podsumowanie akcji kulinarnej 124

połowie listopada zakończyła się trzecia edycja mojej akcji kulinarnej "Na grzyby...". Jedenastu uczestników zgłosiło swoje przepisy na kulinarnych agregatorach (Mikser Kulinarny i Durszlak). Zebraliśmy wspólnie 18 przepisów (wszystkie zaakceptowane publikuję niżej). Uczestnikom bardzo dziękuję za udział i podzielenie się swoimi przepisami 😊 Wszystkich zapraszam do zapoznania się ze zgłoszonymi przepisami. GRZYBY MARYNOWANE W ZALEWIE OCTOWEJ, IDEALNE autorka:  smaczne-zdrowe.blogspot.com(...)Angela Gulasz kurkowy - Golden Chanterelle Goulash Recipe - Gulash di funghi galletti (gallinacci) autorka:  Angela  | blog: Smakołyki Angeli, Angela's Delicacies, Le Prelibatezze di Angela Ziemniaki faszerowane grzybami autorka:  Badylarka  | blog: Weekendy w domu i ogrodzie Piwne krokiety z grzybami autorka:  Badylarka  | blog: Weekendy w domu i ogrodzie Zupa ze świeżych grzybów

Weekendy w domu i ogrodzie
Tarta z grzybami leśnymi 83

straganach pojawiły się już leśne grzyby. I o ile nie jestem jeszcze gotowa na jesień to na grzyby już się cieszę. Nie wiem jak Wy ale ja lubię je zarówno zbierać jak i jeść. Najczęściej robię z nich zupę, albo sos do makaronu. Dziś jednak coś innego - tarta z grzybami leśnymi, porem i jajeczno-śmietanowym sosem z dodatkiem(...)natki pietruszki. Kruche ciasto i aromatyczne nadzienie. Smakuje pysznie - jak ubieracie grzybów (lub kupicie) to polecam jako obiad dla całej rodziny. 0 false 18 pt 18 pt 0 0 false false false /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding

Smaczny zeszyt
Zupa grzybowa 146

Niezwykle aromatyczna zupa z grzybów leśnych z makaronem. To chyba mój ulubiony sposób na wykorzystanie leśnych grzybów. Włoszczyzna, grzyby, obowiązkowo dużo natki pietruszki. Prosta i przepyszna. To już ostatnie chwile na grzyby, póki co pogoda jesienna bardzo dla nas łaskawa, ale już zapowiadają znaczne ochłodzenie więc to chyba ostatni weekend na zbieranie grzybów. Może jeszcze zdążycie:) Zupa grzybowa(...)marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek por 1 łyżka oleju 2 łyżki masła 2 nasiona ziela angielskiego 2 liście laurowe kilka ziaren pieprzu 1 duża cebula 1/2 kg grzybów leśnych kila grzybów suszonych (opcjonalnie) 150 ml śmietany kwaśnej 18% 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz do smaku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Wykonanie: Marchewkę, selera i pietruszkę zetrzeć

Smaczny zeszyt
Przepisy na jesienne potrawy 186

zaczęło znowu padać! Jesień jest piękna, kiedy świeci słońce. Kiedy pada humor poprawią przepisy na jesienne potrawy. Co gotujecie jesienią? U mnie dominują potrawy z grzybów. Grzyby dodaję do wszystkiego. Robię z nich sosy, przyrządzam farsze, gotuję zupy i gulasze. Grzyby pachną lasem i są niesamowicie pysznym dodatkiem do jesiennych potraw. Makaron z grzybami Wciąż zbieram grzyby i natychmiast coś tam z nimi gotuję. Moje ulubione przepisy na jesienne potrawy z grzybami to bez wątpienia makaron z grzybami i gulasze. Nieważne jakie grzyby wpadną mi w ręce. Smażone grzyby czy grzyby w sosie to sensacja dla smakowych kubków. Gulasz z kurczaka i soczewicy Uwielbiam jesienią mięsne gulasze. Są sycące i można je jeść

codojedzenia
Aksamitna zupa grzybowa z mrożonych podgrzybków 141

naszym domu powstaje z grzybów mrożonych. Jak naszykować elegancką, aksamitną na podniebieniu zupę z mrożonych podgrzybków? Bardzo prosto! Pokażę Wam, co robię żeby smak mrożonych grzybów był w zupie mocno skoncentrowany. I DZIEŃ, WIECZOREM Grzyby odmrażamy przez noc – przesypujemy je z woreczka do głębokiej miseczki i wstawiamy do lodówki. Podgrzybki powinny się odmrażać powoli – puszczą dużo wody. Tej wody(...)żadnym wypadku nie odlewamy! To skoncentrowany, grzybowy smak – wzmocni smak zupy. Gdybyśmy grzyby wrzucili zamrożone – smak naprawdę mocno by się rozmył i wygotował. W ten sposób zachowujemy cały aromat grzybów.   II DZIEŃ Szykujemy wszystkie pozostałe składniki zupy. W małym głębokim rondlu rozpuszczamy dwie łyżki klarowanego masła. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy obrane i pokrojone w cienkie plasterki szalotki

Karo in the Kitchen
Najtańsza wigilia 139

pośrednictwem zwierząt. Problem był taki, że aby to wszystko działało, trzeba było organizm wprowadzić w odpowiedni stan. Szybko dostrzeżono, że pewne dary ziemi posiadają takie właściwości. Głównie niektóre gatunki grzybów, ale i mak, który trafił tu stosunkowo późno. Ot, cała tajemnica :) Zwyczajowo liczba dań powinna być nieparzysta. W najbiedniejszych rodzinach było ich 5 lub 7, a w bogatych(...)nimi plasterki selera. Pierogi z kapustą i grzybami Danie z cyklu - podaruj sobie odrobinę luksusu. Pierogi potrafią być drogie, ale tylko dlatego, że są pracochłonne. Stąd, w wielu krajach, uchodzą za danie luksusowe. Kiedy byłem w UK, to kosztowały funta za sztukę. Natomiast sama produkcja jest tania. Składniki: - mąka - kapusta kiszona - grzyby Wykonanie: W zasadzie zasada robienia ciasta

Kryzysowa Książka Kucharska
Wigilijna zupa grzybowa z grzybowymi pierożkami wonton 149

niezwykłość świątecznego wieczoru i smak naszej kolacji. To obok barszczu z uszkami najpopularniejsza zupa serwowana na wigilijnym stole. Składniki: Zupa grzybowa: 70g suszonych grzybów (podgrzybków, borowików, maślaków) 25g suszonych grzybów zmielonych do postaci proszku 1 cebula 3 marchewki 1 pietruszka 1 kawałek selera 15cm pora 1,5l bulionu warzywnego 5 ziela angielskiego 6 ziaren czarnego pieprzu 4 listki laurowe 80ml(...)sztuk dużych pieczarek 1cebula 2 łyżki masła sól pieprz Ciasto na pierożki wonton: 350g maki pszennej 2 jajka 100ml letniej wody szczypta soli Wykonanie: 1. Zupa grzybowa: Suszony grzyby zalać wodą i odstawić na około 6 godzin, a najlepiej zostawić na całą noc. Po tym czasie odcedzić i pokroić w paski. Marchew i pietruszkę pokroić w kostkę. Cebulę obrać

Szalona Kuchnia Eweliny

Proponowane wyszukiwania