grzyby - 15226 przepisów (strona:26/1016)

Uszka z grzybami – uszka wigilijne 72

Uszka z grzybami – uszka wigilijne Bez jakiego dania nie wyobrażacie sobie Wigilii? U nas obowiązkowo muszą być uszka z grzybami i czerwony barszcz. Takie wigilijne uszka pływające w dobrze doprawionym barszczu to podstawa. Dziś dzielę się z Wami sprawdzonym przepisem na uszka z grzybami. Farsz jest pyszny i prosty, przygotowany na bazie dobrych, leśnych grzybów. Z ciastem dobrze się(...)szklanki mąki pszennej (320 g) – u mnie mąka tortowa TOTA niepełne ¾ szklanki gorącej wody (170 ml) ⅓ łyżeczki soli 2 łyżki oleju rzepakowego Na farsz: 60 g suszonych grzybów 1 cebula około 1 łyżki bułki tartej sól i czarny mielony pieprz do smaku około 2-3 łyżki oleju do smażenia *podaję składniki na około 90 uszek, ilość zależy od wielkości

Słodkie okruszki
Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym 59

Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym podane z pełnoziarnistym makaronem to obiad, który jeszcze nigdy mnie nie zawiódł. Jego przygotowanie zajmuje maksymalnie pół godziny, a efekt jest zawsze przepyszny! Leśne grzyby W moim rodzinnym domu grzyby pojawiały się okazjonalnie. Najczęściej dodawało się kilka suszonych grzybów do krupniku i bitek wołowych . A ja grzyby zawsze lubiłam i było(...)grzybową , która pojawiała się wtedy na stole. Wszyscy moi znajomi zajadali się barszczem, a mi się uszy trzęsły na widok wspaniałej wigilijnej grzybowej z domowymi łazankami . W mojej kuchni grzyby pojawiają się zdecydowanie częściej, zarówno suszone, jak i świeże – najczęściej podgrzybki , borowiki , kurki , maślaki . Zawsze uwielbiałam je jeść, a niedawno także polubiłam je zbierać. Satysfakcja z koszyka wypełnionego

Na-talerzu.pl
Schab wieprzowy w sosie grzybowym 58

Jeżeli tylko lubicie grzyby, to na pewno skusicie się na schab wieprzowy w sosie grzybowym. Pyszny, konkretny, sycący i oczywiście mocno grzybowy. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":["https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2021\/08\/schab-w-sosie-grzybowym-250x250.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2021\/08\/schab-w-sosie-grzybowym-198x164.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2021\/08\/schab-w-sosie-grzybowym-320x200.jpg"],"recipeIngredient":["4 plastry schabu,\r","1 cebula(...)u0105bek czosnku,\r","1 szklanka wody,\r","s\u00f3l, pieprz,\r","1 li\u015b\u0107 laurowy,\r","2 ziarenka ziela angielskiego,\r","grzyby,\r","1\/2 szklanki \u015bmietanki 12%,\r","oliwa z oliwek,\r","odrobina mas\u0142a."],"name":"Schab wieprzowy w sosie grzybowym","recipeCategory":"dania mi\u0119sne, grzyby, obiady","cookTime":"PT1H40M","prepTime":"PT0H0M","recipeInstructions":["Cebul\u0119 pokroi\u0107

Bardzo Gruby Smok
Staropolski bigos z kiszonej kapusty 253

Zobacz jak zrobić tradycyjny bigos z kiszonej kapusty krok po kroku. Sprawdź jak smakuje prawdziwy, domowy bigos z kiszonej i białej kapusty, suszonych grzybów, śliwek, czerwonego wina i różnych gatunków mięs. Bigos długo gotuję i odgrzewam. Z pewnością tu tkwi tajemnica smaku i aromatu polskiego bigosu. Poznaj moje porady oraz wskazówki i przygotuj pyszny bigos krok po kroku. Danie przygotujesz(...)dniach duszenia i odgrzewania. Każdego dnia gotuję go minimum przez godzinę. Składniki na 7 kg staropolskiego bigosu. 2 kg kiszonej kapusty 2 kg świeżej, białej kapusty 100 g suszonych grzybów + 500 ml wody 500 g łopatki wołowej 300 g surowego boczku bez skóry 500 g łopatki wieprzowej 500 g schabu wieprzowego 200 g dobrej kiełbasy (wędzona, myśliwska, krakowska

Ania gotuje
STEK CIELĘCY Z GNOCCHI I GRZYBAMI 60

Krótko grillowane jędrne mięsko, niesamowicie leśny i smaczny sos grzybowy z brązowymi całymi kapeluszami i gnocchi! Stek cielęcy z gnocchi i grzybami to przesmaczna podróż do pachnącego lasu. Stek cielęcy krótko grilluje, gnocchi podsmażam a z grzybów przygotowuje przepyszny sos. Dodaję nieco sosu sojowego dla wyostrzenia koloru i smaku i nie mogę oderwać się od talerza. INNE PYSZNE DANIA GŁÓWNE(...)WĘGIERSKU     ZUPA TAJSKA Z KURCZAKIEM     PAD THAI Z KURCZAKIEM     FASOLKA Z CUKINIĄ NA RUKOLI Z HALLOUMI   Stek cielęcy z gnocchi i grzybami: – Krótko grillowane jędrne mięsko – Przesmaczna podróż do lasu – Z brązowymi całymi kapeluszami – Pyszny i aromatyczny – Niesamowicie leśny i smaczny ILOŚĆ PORCJI: 3 CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT + 1 GODZINA MARYNOWANIE CO POTRZEBUJESZ

globuskulinarny
Marynowane grzyby 93

przepis nie pojawił się wcześniej na moim blogu. Powiem więcej, byłam przekonana, że on już tu jest 😀. nadrabiam więc zaległości i zostawiam Wam mój przepis na marynowane grzyby. W naszym domu nie lubimy zbyt słodkiej marynaty do grzybów, więc ja nie daje zbyt dużo cukru. Kulinarne inspiracje Na blogu znajdziecie też inne przepisy na grzybowe przetwory: Domowy koncentrat grzybowy(...)Domowa przyprawa grzybowa   Suszone grzyby Śliwkowa konfitura z grzybami   Marynowane grzyby   Marynowane grzyby Czas przygotowania:  Składniki: 2 kg małych grzybów ( najlepiej prawdziwków) 1 łyżka soli Marynata 1 szklanka octu 10% 3 szklanki wody 2 łyżki cukru 1 łyżka soli 1 duża cebula 4 listki laurowe 1 łyżeczka gorczycy kilkanaście ziarenek czarnego pieprzu kilka

Kulinarne przygody Gatity
Grzybki marynowane 69

lasach zaczęły pojawiać się grzyby, uwielbiam je zbierać, przyrządzać i zjadać ;). Część została zamarynowana, a część ususzona, zrobiłam też pyszny sos grzybowy. Lubicie marynowane grzybki? Jeśli tak to zapraszam po przepis, wg niego robią moi rodzice i teraz robię ja, a przepis pochodzi z książki o przetworach, rok 1974. Zapraszam :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Grzybki marynowane Składniki małe grzybki(...)winnego Zalewa: 500 ml wody 250 ml octu 10 % 5 ziaren ziela angielskiego 5 ziaren pieprzu 2 listki laurowe szczypta gorczycy 30 g cukru Instrukcje Do marynowania bierzemy tylko grzyby zdrowe i świeżo zebrane. Jeden litr zalewy wystarczy na 3 słoje litrowe grzybków. Grzyby należy bardzo starannie oczyści i opłukać w kilku wodach, aby całkowicie wypłukać piasek

To co lubię - gotuję i polecam
Risotto z grzybami leśnymi 69

Ubiegły rok był bogaty w grzyby leśne, było ich naprawdę bardzo dużo. Zapewne w Waszych zamrażarkach i słojach nadal są przechowywane te dobrodziejstwa. Chcę Was zaprosić do zrobienia aromatycznego risotto właśnie z tymi grzybami. SKŁADNIKI: 350 g świeżych lub mrożonych grzybów leśnych kilka grzybów suszonych 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 5 łyżek masła klarowanego 2 woreczki ryżu(...)marchewki 1/2 pietruszki mały kawałek selera 3 listki lubczyku 100 ml wina białego sól, grubo mielony pieprz posiekana natka pietruszki WYKONANIE: suszone grzyby moczyć przez kilka godz. lub całą noc w szklance wody,następnie wyjąć i osuszyć na papierowym ręczniku, grzyby świeże oczyścić, pogotować około 20 min. z marchewką, pietruszką,selerem i lubczykiem(doprawić bulion ewentualnie solą

Kuchnia Beaty
Grzybowa pieczeń z warzywami i czerwoną soczewicą 99

Pieczeń z grzybami, warzywami i soczewicą to smaczne i sycące danie nie tylko na bezmięsny obiad. Sezon na grzyby prawie się skończył. Jeszcze można w niektórych miejscach je znaleźć, ale to już raczej samotne niedobitki. W tym roku grzybów było niesamowicie dużo i można było zrobić spore zapasy na zimę. Ja najwięcej mam grzybów mrożonych. Po rozmrożeniu są niemal(...)identyczne jak świeże. Nie jestem wielbicielką suszonych, które mimo pięknego zapachu i smaku idealnego do zup i sosów, dla mnie są mniej atrakcyjne w kuchni niż grzyby świeże. No ale każdy ma prawo do swoich smaków i swojego gustu, prawda? Dzisiaj przygotowałam kolorową pieczeń z grzybów, soczewicy i warzyw. Składniki nie są zmielone, więc nie jest to pasta. Myślę

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ziemniaki faszerowane grzybami 154

pory nadziewałam wiele warzyw, ale nigdy nie wybierałam do tego ziemniaków. Okazuje się, że do czasu. Obfitość grzybów sprawiła, że postanowiłam zmienić ten stan rzeczy. I dziś zapraszam na grzyby nadziewane grzybami. Składniki : 5 dużych ziemniaków 300 g świeżych grzybów cebula pół łyżeczki mielonego kminku pół łyżeczki mielonej kozieradki pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku parmezan lub inny twardy(...)długo dojrzewający olej do smażenia młotkowany pieprz sól Ziemniaki wyszorować i ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. Grzyby rozdrobnić. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać dwie łyżki oleju i obsmażyć na nim grzyby. Gdy woda wyparuje z patelni, dodać do grzybów cebulę. Zeszklić. Do grzybów i cebuli dodać kminek i kozieradkę. Dolać do grzybów

Weekendy w domu i ogrodzie
Leśne grzyby duszone w sosie pomidorowym 80

Kolejny rok suszy nieźle namieszał. Warzywa i owoce osiągają ceny rekordowe i strach pomyśleć co będzie za kilka miesięcy. Tym bardziej trzeba wykorzystać wysyp grzybów. Ja, niestety, znam się na nich bardzo mizernie i chyba nie miałabym odwagi zjeść tych, które samodzielnie zebrałam. Mam jednak wokół siebie prawdziwych pasjonatów i wykorzystuję to teraz robiąc przetwory z grzybów. Zimą będzie fantastycznie(...)otworzyć słoiczek z takimi pysznymi grzybkami, nie uważacie? Dzisiaj dzielę się z Wami zmodyfikowaną wersją przepisu na grzyby duszone w pomidorach . Tym razem zamiast świeżych pomidorów użyłam passaty. Składniki: ok. 1 kg świeżych leśnych grzybów 1/2 średniej główki czosnku 2 średnie cebule sól i pieprz do smaku 3-4 łyżki oleju 500 ml passaty pomidorowej (lub ewentualnie gęstego soku

Codzienna kuchnia niecodzienna
Jak oczyścić grzyby 100

poradami jak oczyścić grzyby leśne by nie straciły na smaku, aromacie i nie stały się wodniste – warto je znać by móc cieszyć się pełnią walorów grzybów.   Jak czyścić grzyby: Grzybów nie wrzucamy do miski pełnej wody i nie moczymy w wodzie (szybko chłoną wodę), bo stracą swój piękny aromat i smak i staną się wodniste; Grzyby oczyszczamy za pomocą małego pędzelka; Grzyby możemy również przecierać papierowym ręcznikiem Jeśli zabrudzenie jest duże, lub grzyb ma na sobie sporo piasku, wtedy grzyby myjemy pod bieżącą wodą, pamiętając by woda była zimna a mycie krótkie. Artykuł Jak oczyścić grzyby pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
GOŁĄBKI WIGILIJNE 216

cebule 3 średnie ziemniaki 1 główka białej kapusty sól, pieprz olej do smażenia 1 kostka bulionowa grzybowa Sos: wywar z grzybów 150 ml śmietanki 30% 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka sosu sojowego sól, pieprz Wykonanie: Farsz: Suszone grzyby płuczemy na sitku pod bieżącą wodą, następnie przenosimy do garnka, zalewamy zimną wodą i zostawiamy na całą noc. Następnego dnia(...)gotujemy w tej samej wodzie co się moczyły, do momentu aż będą miękkie. Grzyby odcedzamy, ale wody nie wylewamy. Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Grzyby kroimy na mniejsze kawałki. Na rozgrzanym oleju podsmażamy do zeszklenia cebulę, a następnie wrzucamy pokrojone grzyby. Przyprawiamy pieprzem oraz solą. Kaszę gryczaną przepłukujemy kilkakrotnie na sitku pod bieżącą wodą. Przenosimy

Kuchnia MagdaLeny
Paszteciki z kapustą i grzybami 185

Farsz: 400 g kiszonej kapusty 1 duża cebula 250 g pieczarek 20 g suszonych grzybów po kilka ziaren ziela angielskiego i liści laurowych sól, pieprz do smaku Ponadto: kminek, mak lub sezam do posypania pasztecików (można pominąć) 1 jajko do posmarowania ciasta Przygotowanie Suszone grzyby zalewamy wodą i zostawiamy na kilka godzin. Następnie grzyby gotujemy w wodzie(...)której się moczyły przez około 15 minut. Odcedzamy zachowując oddzielnie wywar i grzyby. Grzyby kroimy w kostkę. Kapustę płuczemy na durszlaku w zimnej wodzie, następnie mocno odciskamy. Kapustę przekładamy do garnka, ponownie zalewamy wodą, dodajemy pół łyżeczki soli, liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy ją około 40 minut na wolnym ogniu. Następnie odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Kiedy

e-PrzepisyKulinarne
GOŁĄBKI WIGILIJNE 235

cebule 3 średnie ziemniaki 1 główka białej kapusty sól, pieprz olej do smażenia 1 kostka bulionowa grzybowa Sos: wywar z grzybów 150 ml śmietanki 30% 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka sosu sojowego sól, pieprz Wykonanie: Farsz: Suszone grzyby płuczemy na sitku pod bieżącą wodą, następnie przenosimy do garnka, zalewamy zimną wodą i zostawiamy na całą noc. Następnego dnia(...)gotujemy w tej samej wodzie co się moczyły, do momentu aż będą miękkie. Grzyby odcedzamy, ale wody nie wylewamy. Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Grzyby kroimy na mniejsze kawałki. Na rozgrzanym oleju podsmażamy do zeszklenia cebulę, a następnie wrzucamy pokrojone grzyby. Przyprawiamy pieprzem oraz solą. Kaszę gryczaną przepłukujemy kilkakrotnie na sitku pod bieżącą wodą. Przenosimy

Kuchnia MagdaLeny