grzyby - 15226 przepisów (strona:323/1016)

ŚLEDZIE Z GRZYBAMI + FILMIK 79

Śledzie z grzybami to pyszna, szybka w wykonaniu sałatka. Są  smaczne, idealne na święta i nie tylko.  SKŁADNIKI :  700 g śledzi matiasów 2 słoiki grzybów marynowanych 2-3 cebule 1 pęczek natki pietruszki  olej do podsmażenia cebuli sól i pierz do smaku(...)zimnej wodzie, Następnie odcedzamy je i osuszamy. Kroimy w kawałki a cebule w kostkę. Pietruszkę siekamy.  Cebulę podsmażamy na patelni na oleju, doprawiamy solą i pieprzem.  Grzyby odcedzamy i płuczemy pod bieżącą wodą. Następnie drobno kroimy i dokładamy do śledzi.  Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku.  Śledzie najsmaczniejsze są na drugi dzień. Smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
kapusta z grzybami - jak paszteciki 118

świeżych drożdży 1/4 szklanki kwaśnej gęstej śmietany 2 żółtka 1/2 jajka (pozostałe pół zostawić do posmarowania pasztecików) sezam do posypania (u mnie czarny) Farsz: około 250-300 gr. grzyby lesne ,lub pieczarki 2 średnie cebule sól i pieprz do smaku olej do smażenia  Wykonanie    farsz : Umyte grzyby,lub pieczarki ugotować,drobno posiekać .  Cebule drobno

mojej kuchni
kapusta z grzybami - jak paszteciki 121

świeżych drożdży 1/4 szklanki kwaśnej gęstej śmietany 2 żółtka 1/2 jajka (pozostałe pół zostawić do posmarowania pasztecików) sezam do posypania (u mnie czarny) Farsz: około 250-300 gr. grzyby lesne ,lub pieczarki 2 średnie cebule sól i pieprz do smaku olej do smażenia  Wykonanie    farsz : Umyte grzyby,lub pieczarki ugotować,drobno posiekać .  Cebule drobno

w mojej kuchni
ŻEBERKA PIECZONE W KISZONEJ KAPUŚCIE 122

Jeśli jeszcze nie znacie tego smaku to zachęcam , musicie nadrobić zaległości. Składniki: 1,2 kg żeberek wieprzowych  1 kg kiszonej kapusty 2 cebulę 1/2 szklanki suszonych grzybów pół główki czosnku  4 liście laurowe  6 kulek ziela angielskiego  parę kulek pieprzu  2 łyżki majeranku   łyżeczka słodkiej papryki  garść kminku  1/2 łyżeczki chilli(...)łyżeczka sosu sojowego Umyte i osuszone żeberka przyprawić  czosnkiem, solą,pieprzem,sosem sojowym i chilli. Odstawić na noc lub na parę godzin.  Namoczyć grzyby by były miękkie,tak około 1/2 godziny. Kiszoną kapustę odcisnąć z nadmiaru wody, można pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w większą kostkę, dodać liść laurowy,ziele angielskie, kulki pieprzu, paprykę,kminek,majeranek

Niespełnione zdolności kulinarne
Bigos z kiszonej kapusty i karkówki 99

kapusty – 750ml bulionu (lub 750ml wody + 2 łyżeczki domowego koncentratu bulionu warzywnego ) – 400g karkówki – 200g kruchej kiełbasy – 2 cebule – 1 marchewka – 40g suszonych grzybów – 2 łyżki powideł śliwkowych – 2 łyżki koncentratu pomidorowego – 1 łyżka masła – 1 łyżka oleju – 1 łyżka majeranku – 1/2 łyżeczki kminku – 1 liść laurowy(...)dużym garnku. Dodajemy pokrojone w kostkę mięso i dokładnie je obsmażamy. Marchewkę ścieramy na tarce i dodajemy do mięsa. Całość zalewamy 500ml gorącego bulionu i zagotowujemy. Następnie dodajemy suszone grzyby (większe możemy połamać), przykrywamy, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 45 minut. Dodajemy listek laurowy, ziela angielskie, kminek, majeranek, powidła i mieszamy. Następnie dorzucamy odciśniętą i pokrojoną kiszoną kapustę oraz

Be Fit Be Strong
Bakłażany faszerowane makaronem 70

więc może to było powodem. Dostałam masę warzyw do przerobienia – ziemniaki, marchew, cebulę, pięęęękną kapustę, korzeni pietruszek sztuk paręnaście, pęczki natki pietruszki sztuk chyba 764, nawet czosnek. I grzyby! Właśnie! Chłopaki, dzięki za grzyby. Faszerowane bakłażany nie należą do ekspresowych potraw, ale od czasu do czasu, można postać chwilę dłużej w kuchni. I do faszerowania używajcie raczej

Kardamonovy
Jajecznica z kurkami 77

Pyszna, ale pod warunkiem, że jest smażona na maśle. Korzystajcie więc z dobrodziejstw września i pochłaniajcie kurki ile wlezie. Natka pietruszki nie jest jakoś bardzo niezbędna, ale ja lubię grzyby z dodatkiem tego zioła. W sumie jak grzyby i natka, to powinien też znaleźć się tutaj czosnek. Dobra, już. Jest ok. Składniki: 6 jajek garść kurek 2 łyżki

Kardamonovy
Sałatka ziemniaczana z ziołami i sosem tatarskim 93

typu sałatkę, ale za nią wezmę się za jakiś czas. Ps. Zuzik, dzięki za pomoc. Składniki: 10 średnich młodych ziemniaków mały pęczek koperku mały pęczek natki pietruszki 8 marynowanych grzybów (mogą być pieczarki) 2 ogórki konserwowe 1 mała cebula 2 płaskie łyżki jogurtu greckiego 2 płaskie łyżki majonezu 1 płaska łyżeczka musztardy sok z połowy cytryny 1 płaska łyżeczka cukru(...)pudru (opcjonalnie) sól pieprz Ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości, obieramy, kroimy w grubsze półplasterki i wrzucamy do miski. Ogórki, cebulę i grzyby kroimy w drobną kostkę. Cebulę sparzamy wrzątkiem. Jogurt mieszamy w miseczce z majonezem, musztardą, sokiem z cytryny i cukrem, wlewamy do ogórków, cebuli i grzybów, mieszamy. Do ziemniaków dodajemy poszatkowane zioła i sos tatarski, doprawiamy solą

Kardamonovy
Śledź z wędzoną makrelą 141

się hitem.Wszystkim domownikom bardzo posmakowała, dlatego zagości u nas również na Wigilii.    Składniki: 1/2 kg solonych śledzi. Farsz: ok 200 g wędzonej makreli, 1 cebula, 10g suszonych grzybów, 3 ogórki kiszone, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, pieprz, sól, oliwa z oliwek. Dekoracja: majonez, świeża natka pietruszki. Filety śledziowe wymoczyć w zimnej wodzie przez noc. Grzyby ugotować w niewielkiej(...)minuty. Jeśli po tym czasie nadal są twarde, zostawiamy pod przykryciem w wodzie. Makrelę obrać ze skóry i dokładnie oczyścić z ości. Zemleć przez maszynkę razem z cebulą i grzybami. Ogórki kiszone kroimy w drobną kosteczkę.  Wszystko razem dokładnie połączyć, dodać koncentrat. Doprawić do smaku. Pastą smarować płaty śledziowe, zawinąć jak rolmopsy i spiąć wykałaczką. Ułożyć na talerzu. Polać

Słodki Zakątek
Wigilijna zupa grzybowa wg Aleex 97

cebulę. 6. Dodać ziemniaki, marchew i listek laurowy, zalać bulionem i gotować przez 15 minut. 7. Zupę doprawić do smaku odrobiną soli i pieprzu. 8. Do zupy dodać grzyby z wodą, a następnie ugotować do miękkości. 9. Po ugotowaniu część grzybów ostudzić i pokroić w paseczki. Odłożyć. 10. Całość zagotować, ponownie doprawić do smaku solą i pieprzem(...)zestawieniu z ognia dodać świeżo siekany koperek lub pietruszkę. 11. Zupę zmiksować. 12. Do zupy dodać śmietanę. 13. Włożyć paseczki grzybów do zupy. Można je rozłożyć bezpośrednio do talerzy. Smacznego

W mojej kuchni
Gołąbki z dodatkiem suszonych grzybów 128

Składniki: ( z podanej porcji wyszło 17 sztuk) Kapusta biała główka Ryż 200 g  Mięso mielone 1 kg Grzyby suszone 40 g Cebula duża Olej 4 łyżki Koncentrat pomidorowy 2 łyżki Pieprz łyżeczka lub wg uznania Sól 1 i 1/2 łyżeczki lub wg uznania  Grzyby namoczyć w wodzie całą noc. Kolejnego dnia ugotować w tej samej

Kulinarne przygody
PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI 126

Obowiązkowy punkt podczas kolacji Wigilijne to właśnie pierogi z kapustą i grzybami, osobiście najbardziej lubię odsmażane, wyśmienicie smakują z barszczem czerwonym. Pierogi można przygotować wcześniej i zamrozić Składniki. około 80 sztuk: Ciasto  1 kg mąki pszennej  jajko szklanka przegotowanej, ciepłej wody łyżeczka soli Farsz:  0,5kg kiszonej kapusty 30 dkg suszonych grzybów (namoczyć(...)duża cebula olej sól, pieprz   Sposób przygotowania: Cebulę obrać pokroić w kostkę, podsmażamy na oleju. Grzyby przecedzić, i drobno pokroić dodać do kapusty i cebuli. Smażymy ok 30 minut mieszając od czasu do czasu. Gotowy farsz doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Ciasto na pierogi zagnieść. Wałkujemy na   grubość ok 3 mm, szklanką wycinamy kółka, nakładamy

RAROSSA
Tagliatelle z boczniakami 123

pokroić w paski, pietruszkę i czosnek posiekać. na patelni rozgrzać 2 solidny chlust oliwy, wrzucić boczniaki i smażyć, na średnim ogniu ok. 10 minut aż zaczną się lekko rumienić. grzyby przesunąć do krawędzi patelni na środek wylać łyżkę oliwy i wrzucić pietruszkę z czosnkiem. podsmażyć chwilę i wymieszać z grzybami. całość podlać winem, doprawić solą, pieprzem i chili(...)zredukować.  poddusić na małym ogniu kolejne 5 minut. w międzyczasie ugotować makaron al dente w dobrze osolonej wodzie. makaron odcedzić, przerzucić na patelnię i wymieszać z grzybami. serwować posypany startym parmezanem, świeżo zmielonym pieprzem i posiekaną pietruszką. Smacznego

Pasta Po Polsku
KAPUŚNIACZKI DROŻDŻOWE 135

minut, energicznie zagarniając ciasto z boków miski do środka, aż będzie elastyczne i zacznie odchodzić od boków. Przykrywamy i odstawiamy na 1-2 godziny do wyrośnięcia.  FARSZ: Suszone grzyby, jeśli używamy, zalewamy 1 szklanką wody i odstawiamy na minimum 1 godzinę do namoczenia. Odsączamy i drobno kroimy. Kapustę opłukujemy, jeśli jest bardzo kwaśna. Kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy(...)garnka i zalewamy 2 szklankami bulionu lub wody. Dodajemy przyprawy, pokrojone suszone grzyby i stawiamy na ogniu.  Zagotowujemy, przykrywamy pokrywką i redukujemy płomień do minimalnego. Gotujemy 1 godzinę. Co jakiś czas mieszamy i w razie potrzeby uzupełniamy ilość płynu.  Na koniec kapusta powinna być miękka, a płyn odparowany .   Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na małym

cool and minty
Obiad gaździny dla całej rodziny 199

swojskie połączenie smaków. Zestaw jest bardzo prosty i elastyczny, ponieważ schab możesz zastąpić np. piersią z kurczaka lub innym ulubionym mięsem. Podstawą są placki ziemniaczane oraz przesmażona kapusta z grzybami. Jest to bez wątpienia jedno z lepszych połączeń smakowych ze swojskich składników, jakie mieliśmy okazję zrobić. Pomysł zaczerpnęliśmy ze strony ŚLĄSKIE SMAKI . Koncepcja połączenia prostych, bardzo polskich produktów w zaprezentowany(...)smażymy tradycyjne placki ziemniaczane, mając na uwadze, żeby były nieco większe od kotletów schabowych. 3. Kapustę przygotowujemy według tego PRZEPIS – u. Dodajemy do niej zrumienione na patelni grzyby. 4. Kotlety obtaczamy w mące, jajku oraz bułce i smażymy na rozgrzanym smalcu na złoty kolor. 5. Układamy kolejno: placek ziemniaczany, następnie kotlet schabowy i na końcu łyżkę lub dwie

Kuchnia Na Wypasie