grzyby - 15226 przepisów (strona:320/1016)

Chińskie danie 91

cebula 2-3 ząbki czosnku sól  pieprz sos sojowy chili przyprawa tajska grzybki mun lub nasz polski uszak bzowy natka pietruszki 100 g makaronu ryżowego oliwa do smażenia Grzyby mun należy uprzednio ugotować, uszak bzowy polecam przysmażyć z cebulką na maśle. Warzywa i mięso kroimy w słupki.  Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy mięso i przysmażamy na dużym(...)ogniu, dodajemy marchewkę i po 5 min resztę warzyw. Podlewamy niewielką ilością sosu sojowego, doprawiamy do smaku dalej smażymy na mniejszym ogniu mieszając. Dodajemy grzyby. Podlewamy wodą ok 100 ml , przykrywamy pokrywką i jeszcze dusimy pod przykryciem do miękkości.  Makaron przygotowujemy według przepisu na opakowaniu.  Dodajemy makaron do duszonego mięsa, mieszamy i rozkładamy do miseczek.  Posypujemy

Gotowanie jest łatwe
Kupuj lokalne produkty spożywcze 81

porach roku, może być niedostępność pewnych towarów poza sezonem. Jest na to jednak kilka sposobów. Po pierwsze, zamrażaj! Możesz mrozić owoce sezonowe, mięso, wędliny, garmażerię, a nawet niektóre grzyby. Jeśli podpiszesz pojemniki (wystarczy karteczka samoprzylepna) i dodasz datę zamrożenia, nigdy się nie pogubisz, a będziesz mieć zapasy na parę miesięcy. Po drugie, susz! Możesz suszyć owoce czy grzyby

ProstePesto.pl
Bunion grzybowy z gryczanym ramenem 90

makaron. Ramen to najpopularniejsza zupa w Azji. Przepisów (na tego rodzaju zupy) jest całe mnóstwo. Zapewniam Was, że ten jest też wspaniały! Składniki:  1,5 litra wody 3 grzyby shitake 2 kapelusze prawdziwków lub podgrzybków 2 marchewki ( dałam żółtą i pomarańczową) spory plaster selera kawałek pora mała cebula anyż szczypta cynamonu imbir 2 cm wielkości kciuka 1 łyżeczka(...)soli himalajskiej  pieprz do smaku 1-2 łyżki sosu sojowego olej makaron ramen gryczany 1 kapusta bok choy cząstka cytryny Przygotowanie:  Grzyby wymyć pod bieżącą wodą dodać do garnka i zalać wodą. Odstawić na 20 minut. Obrać warzywa. Marcheki przkroić na mniejsze kawałki. Dodać do garnka pora i selera. Dodać anyż i szczyptę cynamonu oraz imbir. Imbir

AZgotuj!
Słonina z grzybami 112

SUROWIEC I PRZYPRAWY  -słonika cienka bez skóry -sól nie jodowana 24 g/kg -czosnek 3 ząbki na kg -suszone grzyby 6-7 g/kg -grzyby można rozdrobnić na proszek bądź zrobić jak ja co widać na pokazanym wyżej zdjęciu. WYKONANIE Płaty słoniny tniemy w paski- słupki na wysokość puszek/słoików przy puszce trzeba uwzględniając wieczko do słoików układamy

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Wytrawne babeczki z grzybową sałatką 75

Wytrawne babeczki z grzybową sałatką Szukacie pomysłu na przekąskę na imprezę? Lubicie marynowane grzyby i szybkie sałatki? Jeśli tak, to mam dla Was dziś idealny przepis. Wytrawne babeczki z grzybową sałatką. Tak proste, a jednocześnie tak pyszne. Idealne na różne przyjęcia, imprezy i spotkania z przyjaciółmi. Sałatka z grzybami w takim wydaniu cieszy się u mnie dużą popularnością. Takie

Słodkie okruszki
Szarpana sparasina 92

Zdjęcie jeszcze z wyjazdu, dlatego bardziej partyzancka stylówa. W każdym razie znalazłem bardzo smaczny grzyb, którym od kilku lat możemy się cieszyć (wcześniej był pod ochroną), który się nazywa siedzuń sosnowy, nazwa łacińska Sparassis crispa. Można zrobić z niego wiele rzeczy, ale samo ugotowanie go, a nawet przygotowanie go z sosem byłoby nudne, dlatego wymyśliłem takie coś, do czego(...)grzyb idealnie się nadaje z uwagi na jego specyficzny wygląd. Postanowiłem poszarpać go na kawałki i przygotować coś na kształt szarpanej wieprzowiny z tym, że posiłkując się jego łacińskim mianem, nazwać to "sparasina" :) Składniki: - siedzuń sosnowy - przyprawa gyros - bułka - cebula Grzyba dobrze czyścimy i gotujemy. Możemy pokroić go na mniejsze kawałki do czyszczenia, bo ostatecznie i tak go podzielimy

Kryzysowa Książka Kucharska
Bieszczady mniej znane i makaron po Bieszczadzku 107

osób robi :) Takie pesto możecie też sobie zrobić samemu. Po prostu musicie zmiksować liście czosnku niedźwiedziego z olejem. Składniki: - makaron gryczany soba - pesto z czosnku niedźwiedziego - borowiki   Wykonanie: Grzyby kroimy i podsmażamy. Makaron gotujemy i mieszamy z grzybami i pesto

Kryzysowa Książka Kucharska
Zalewajka 110

miłego dnia Wam życzę :-) Składniki: 2 litry wody 1 butelka zakwasu na barszcz biały 600 g ziemniaków 2 laski dobrej kiełbasy 1 większa cebula 3 ząbki czosnku suszone grzyby 2 łyżeczki majeranku 3 - 4 łyżki śmietany 3 liście laurowe 3 - 4 ziarenka ziela angielskiego sól pieprz Dodatkowo: jajka  1. Suszone grzyby płuczemy w ciepłej wodzie i przekładamy

kruche babeczki
Soczewiaki – pieczone pierogi z soczewicą 102

szybko ciasto (ja do soczewiaków dodałem ciemnej mąki chlebowej). Farsz jest mega prosty i nawet nie ma się nad czym specjalnie rozpisywać: ugotowaną soczewicę trzeba wymieszać z pieczarkami (lub grzybami leśnymi) przesmażonymi z cebulą. Soczewiaki można usmażyć w głębokim tłuszczu, albo, jak w tym przepisie, upiec. Soczewiaki świetnie smakują z kwaśną śmietaną, dowolną sałatką lub surówką. Przepis wzorowany na soczewiakach(...)oleju na patelni. Dodaj drobno posiekaną cebulę. Smaż na średnim ogniu do momentu aż zmięknie – 5 minut. Dodaj pokrojone drobno pieczarki. Smaż do chwili aż odparuje woda z grzybów. Krok 2 Przesyp soczewicę do szerokiej misy. Rozgnieć widelcem część ziarenek. Dodaj grzyby i cebulę oraz natkę pietruszki. Dopraw do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Krok 3 Przygotuj

Niedzielny kucharz
Wegańskie grillowanie 95

przystawki w tajskim stylu. W tym celu pokrój pół kilograma boczniaków w zgrabne paski, wrzuć je najpierw do miski i skrop olejem, dodając odrobinę pieprzu i soli. Potem przełóż grzyby na mocno rozgrzaną płytę i grilluj. To zajmie ci około 10 minut. W tym czasie przygotuj sos. Posiekaj drobniuteńko jedną trawę cytrynową, wsyp ją do małej miski i dodaj(...)limonki, 2 łyżki jasnego sosu sojowego, szczyptę papryki chili lub niewielki kawałeczek świeżej i łyżeczkę brązowego cukru.  Przygotowane na grillu grzyby przełóż do miski, dodaj sos i pokrojoną cieniutko szalotkę, wszystko wymieszaj, przełóż na półmisek i podawaj. Tofu w roli głównej Po takiej przystawce wszyscy biesiadnicy będą się zastanawiać, czy jeszcze coś bardziej pysznego może pojawić się

Blendman
PODUDZIA Z KURCZAKA W SOSIE WŁASNYM 67

Podudzia z kurczaka w sosie własnym to jeden z naszych ulubionych obiadów . Podane z ziemniakami i tartymi buraczkami smakują wybornie. Do sosu dorzucam też kilka suszonych grzybów, przez co smak sosu jest jeszcze bardziej intensywny. Mięso jest pyszne, miękkie i kruche. Tak naprawdę jest to moje wspomnienie z dzieciństwa, klasyka niedzielnego obiadu na przemian z kotletami schabowymi ;) Znacie to danie(...)sosie własnym - składniki: * 6 podudzi z kurczaka * sól * pieprz czarny mielony * papryka słodka mielona * przyprawa do kurczaka * olej do smażenia * 3 liście laurowe * 4 ziarenka ziela angielskiego * garść grzybów suszonych * opcjonalnie 2 łyżki mąki wymieszane w pół szklanki wody do zagęszczenia sosu Wykonanie: Mięso z kurczaka natrzeć z obu stron solą, pieprzem czarnym, papryką słodką i przyprawą do kurczaka

Zrób to smacznie
Roladki w sosie musztardowo- pieczarkowym 122

strony na rozgrzanym oleju. 4.    Roladki się smażą a my robimy sos, cebulę obieramy, drobno kroimy i szklimy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy pokrojone w plasterki grzyby. Doprawiamy pieprzem oraz solą. 5.    Pod koniec smażenia grzybów, sos zagęszczamy mąką pszenną ( jedna łyżka) rozrobioną z musztardą oraz śmietaną, hartując wlewamy do grzybów

Kulinarna Chwila