Hiszpańska galaretka z pigwy, dulce de membrillo 261twarogiem czy serem korycińskim. Galaretka z pewnością polubi się także ze słoną, suszoną szynką czy z piersią kaczki.Jeżeli macie możliwość, kupcie duże owoce pigwy jabłkowej lub gruszkowej, a nie pigwowca, ponieważ będziecie mieli zdecydowanie mniej roboty z ich krojeniem i wydrążaniem (pamiętam, jak kiedyś nasza kuchnia po wydrążaniu pigwowca była cała w jego pestkach). Hiszpańska galaretka z pigwy
Chilli Czosnek i Oliwa
gruszki w soku z winogron na ciastkach zbożowych z bitą galaretkową śmietaną... 183pieczenia na dno blaszki wsypać rozkruszone ciastka zbożowe z żurawiną na pokruszone ciastka wlać tężejące gruszki i schować do lodówki na 1 godzinę ciastka wciągną wilgoć z galaretki gruszkowej i będą jak upieczony spód galaretkę wsypać do szklanki i wlać pół szklanki gorącej wody i szybko wymieszać do rozpuszczenia galaretki śmietanę schłodzoną 30% ubić na sztywno, pod koniec ubijania wlać
W Mojej Kuchni Lubię
Filet z dorsza z gruszką i salsą warzywno-owocową. 221kostkę i to wszystko łączymy z sosem z zasmażki.W ten sposób musztarda Dijon i sos Worcestershire nadały rybie nowy ciekawy ,pikantny , słodkawy smak ,a salsa warzywno - gruszkowa świetnie współgra z rybą i ryżem
Kulinarny karnet Christophera
Roszponka z jajkiem i skwarkami. 234wnuczęta przyjdą do babci i dziadka z życzeniami ,to musimy ich ugościć. Dla maluszków dziadek przygotuje jeżyka .Babcia ,która jest w kuchni artystką na pewno upiecze coś słodkiego. Gruszkowy jeżyk. Bok gruszki lekko ściąć tak, aby gruszka ładnie leżała. Obrać 1/3 ze skórki od strony ogonka. Winogrona ,możliwie małe ,przekroić na pół , nadziać na wykałaczki i wbijać w gruszkę
Kulinarny karnet Christophera
Deser awayuki. 232masę wyłożyć do naczynia o równym dnie, na wysokość 1,5 - 2cm. W masę powciskać maliny lub ułożyć na wierzchu. Rozpuścić galaretki cytrynowe, chociaż bardzo dobrze komponują się gruszkowe i zimne wylać na piankę z malinami. Gdy deser dobrze stężeje pokroić w kwadraty lub wykroić walce. Itadakimasu--z pokorą przyjmę ten posiłek. Tak mówią Japończycy przed posiłkiem
Kulinarny karnet Christophera
Sos chiński z kurczakiem (bez glutenu, jajek i mleka) 510jeśli ktoś woli użyć gotowej mieszanki przypraw kuchni chińskiej). Zagotować na małym ogniu. Dodać brązowy cukier. (Aby pogłębić kolor sosu i wzmocnić aromat można dodać łyżkę gęstego syropu jabłkowo-gruszkowego) Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z 1,2 szklanki zimnej wody, wlać do sosu i zagotować aż zgęstnieje. Podawać z ryżem lub makaronem z grochu i fasoli mung (na zdjęciu
głodny alergik
Bułki z siemieniem lnianym i orzechami (bez glutenu, mleka i jajek) 288łyżeczki siemię lniane mielonesiemię lniane całe ziarna 2 łyżeczki2 łyżeczki cukier (najlepiej brązowy) 2 łyżeczki sól 0,5 łyżeczki drożdże instant 7 g olej (użyłam rzepakowy)smarowidło jabłkowo-gruszkowe 3 łyżki2 łyżki woda 1 szklanka mleko (sojowe, ryżowe lub inne) 1 szklanka orzechy laskowe (niekoniecznie)Przygotowanie:Wymieszać suche składniki, dodać mleko, wodę (powinna być ciepła - około 30 stopni
głodny alergik
Co jeść jesienią na śniadanie? - migawki ze Slow Food Festival 197doprawioną cynamonem, podaną z kremem jabłkowym Rajman. Jak smakowała? Trochę dziwnie, ale była smaczna:) Gotowa jajecznica ląduje na talerzach. Spokojnie, starczy dla wszystkich. A do jajecznicy prawdziwa ciekawostka - mus gruszkowy z wątróbką z pstrąga z Kalinówki. Produkt ekskluzywny -wyobraźcie sobie, ile trzeba pstrągów, aby uzyskać porcję musu dla kilku osób?Ja podrobów nie jadam, dlatego swoją kanapeczkę oddałam Mężowi
Chilli Czosnek i Oliwa
Konfitura gruszkowo-pomarańczowa 192już pisałam przy okazji posta o drożdżowym kwiatku z gruszkami i pomarańczą, bardzo mi posmakowało nadzienie, które do niego wtedy przygotowałam. Postanowiłam więc zrobić parę słoiczków konfitury gruszkowej, właśnie z dodatkiem pomarańczy. Dzisiejszy przepis dołączam do akcji "Jak gruszki na wierzbie" organizowanej przez Anię z bloga Krzywa kromeczka. Konfitura gruszkowo-pomarańczowa Składniki
Kulinarne przygody Gatity
Drożdżowy wieniec cynamonowy (Estoński kringel) 229bułeczek cynamonowych Kanelbullar, ale nie zawiera kardamonu. Jest przepyszny i przepięknie się prezentuje. Posmakuje też wszystkim, którzy nie lubią przesłodzonych ciast. Rewelacyjny z konfiturą gruszkową z nutką wanilii lub gruszkowo-pomarańczową. Przepis pochodzi z bloga Życie smakiem się toczy.Dołączam go do listopadowej listy Na zakwasie i na drożdżach.Drożdżowy
Kulinarne przygody Gatity
Domowe lody truskawkowe z karmelizowanym rabarbarem 213kupiłam gotowych lodów, domowa produkcja szła pełną parą ! Sezon zaczynam od domowych lodów truskawkowych z karmelizowanym rabarbarem. Duet idealny ! Oto moje inne propozycje lodowe: Domowe lody pomarańczowe Domowe lody gruszkowe Domowe lody żurawinowe Domowe lody wiśniowe Domowe lody morelowe Domowe lody porzeczkowe Domowe lody malinowe Domowe lody kawowe z rodzynkami Domowe lody cafe latte Domowe lody z borówką amerykańską Domowe
Kulinarne przygody Gatity
Domowe lody wiśniowe z karmelizowanym rabarbarem 217smak rabarbaru. A tutaj lodowa ściągawka innych smaków, które pojawiły się na blogu.: Lody rabarbarowe z borówką amerykańską Domowe lody truskawkowe z karmelizowanym rabarbarem Domowe lody pomarańczowe Domowe lody gruszkowe Domowe lody żurawinowe Domowe lody wiśniowe Domowe lody morelowe Domowe lody porzeczkowe Domowe lody malinowe Domowe lody kawowe z rodzynkami Domowe lody cafe latte Domowe lody z borówką amerykańską Domowe
Kulinarne przygody Gatity
Sezon na przetwory 321rabarbarowa z kardamonem Konfitura pomarańczowa z imbirem i goździkamiKonfitura pomarańczowa z kardamonemKonfitura cytrynowa z cynamonem Konfitura gruszkowo-pomarańczowaKonfitura z jarzębiny z gruszkami Mus śliwkowy Dżem dyniowy z pomarańczami Konfitura gruszkowa z nutka waniliiDżem śliwkowyKonfitura morelowa z tymiankiem
Kulinarne przygody Gatity
Krem gruszkowo-czekoladowy z nutą chili 251Obrane gruszki przekładamy do garnka, dusimy na małym ogniu do momentu całkowitego rozgotowania się gruszek i częściowego odparowania soku. Gruszki możemy zmiksować blenderem na idealnie gładką masę. Do masy gruszkowej dodajemy oba rodzaje czekolady, mieszamy cały czas aż czekolada się rozpuści i powstanie gładki krem. Gorący krem z gruszek i czekolady przekładamy do słoików i pasteryzujemy. W wysokim garnku wyłożonym
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię