Wakacje się kończą, nadchodzi późne lato, a za nim czas na słodkie wypieki i przetwory z owoców najbardziej kojarzących mi się z tym okresem : jabłek, gruszek i śliwek węgierek. Na pierwszy rzut robię szarlotkę sypaną. Jest pyszna, a przy tym mało wymagająca. Wystarczy mąka,cukier,kasza, jabłka i odrobina tłuszczu. Ciasto w 10 minut (nie licząc pieczenia) - coś idealnego
Bon appetit mon amiearomatyczny rozmaryn, a pikanterii dodaje grubo mielony pieprz i chili. Taki chlebek idealnie komponuje się z serami pleśniowymi. Ja podałam go z camembertem nadzianym orzechami i pieprzem, oraz z gruszką i orzechami włoskimi. Mówię Wam, niebo w gębie! Pieczywo jest delikatne i lekko wilgotne w środku, a skórkę ma super chrupiącą. Kto jak? Kto się skusi? :) 350 g mąki
Mienta blogjedzenia paleo. Mają ochotę to jedzą to co my. Nie wmuszamy w nich zdrowego jedzenia, sami po nie sięgają – z rozsądku A zamiast chipsów dostają jabłuszka, gruszki lub inne owoce. Młody dobrze wie, że np. pieczywo jest niezdrowe (ostatnio będąc w gościach został zaproszony na kolację gdzie serwowali kanapki, głośno zakomunikował wszystkim, że nie je pieczywa ). Tatuś może być
PaleoLifeciasto posypać cukrem pudrem. * Owoców ma być 500 g - można więc, wedle gustu, dodać więcej rabarbaru, lub pół na pół z brzoskwiniami; można też użyć innych owoców, np. jabłek, gruszek, wiśni, truskawek, jagód, borówek... Smacznego
Opowieści z piekarnikaMięciutkie, mocno czekoladowe muffinki, do których pasują praktycznie wszystkie owoce, a z całą pewnością będą to m.in. truskawki, wiśnie, czerwone porzeczki, jabłka, gruszki, śliwki, banany, pomarańcze itp. Ja tym razem wykonałam je z jagodami ( mrożonymi, ale jeszcze chwilka i będzie można już zajadać świeże :) ). Bez owoców też będzie ok, ale po co z nich rezygnować, skoro z nimi jest
Opowieści z piekarnikamoja druga połówka również). A jako, że przygotowuje się bardzo szybko stanowi doskonałe danie na szybki obiad. Możecie przygotować ją standardowo z cebulką, ale spróbujcie np z jabłkiem lub gruszką – jest równie pyszna ! Ja postanowiłam połączyć wątróbkę z pieczarkami i porem Wyszło bardzo smacznie Składniki: 60 dkg świeżej wątróbki drobiowej 1 por 30 dkg pieczarek olej do smażenia mąka
Życie ze smakiemfilm czy zdjęcia z wakacji? A może to i to? Wracając do przepisu, jest to jedno z moich ulubionych paleo ciast . Na jego wierzch można wrzucić dowolne owoce (z gruszką też byłoby mega, chyba następne w kolejce). Ciasto ze śliwkami na blogu już się pojawiały, np. w tym przepisie z kruszonką. Do przygotowania potrzebujecie tylko kilku sładników i śliwek
PaleoLifeprostu trzeba zobaczyć, bo widok ten daje porządnie do myślenia! Wracając do jedzenia.. świeżość owoców morza i soczystość owoców (nawet tych naszych jak śliwki, jabłka, czy gruszki), sprawiała wrażenie, jakby miało się do czynienia z zupełnie innym wymiarem ich smaku. Ich spożywanie to prawdziwa rozkosz… Jednakże, jesteśmy tu w Polsce i grzech nie skorzystać z dobrodziejstw, którymi raczy
Be Fit Be Strongkolejna pozycja w mojej nalewkowej kolekcji i od razu uplasowała się na bardzo wysokiej pozycji. Właściwie przyjęło się robić nalewki z owoców miękkich albo ziołowe. Ale jabłka czy gruszki też się do tego celu nadają. Na nalewkę nadają się nawet grzyby! Nalewka na jabłkach zaskoczyła mnie swoim smakiem, oczywiście pozytywnie. Cukier i alkohol świetnie wyciągnęły smak z dojrzałych jabłek
Smaczna Pyzamarchewki) 3-4 cm łodygi pora (biała część) 1 łyżka oliwy 1 łyżka śmietany 12% natka pietruszki do przybrania Salsa owocowa: 1 twarde i soczyste jabłko 1 twarda, zielona gruszka 1/2 mango 1 łyżka soku z cytryny łyżeczka posiekanych listków mięty Marchewkę i seler obrać, pokroić w kostkę o boku 1/2 cm. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić pokrojone
Dietologciemnym, chłodnym miejscu. D żem z aronii ma nieco cierpkawy smak, jeśli chcesz go nieco zniwelować dodaj do gotującej się aronii 2-3 obrane jabłka lub gruszki. J eśli chcesz, aby Twój dżem miał gęściejszą konsystencję możesz pod koniec gotowania dodać 1 opakowanie pektyny wymieszane z niedużą ilością cukru przeznaczonego w tym przepisie. Gdy dodasz pektynę
Przepisy i porady kulinarnestarym domem Babci był jeszcze starszy sad...jabłka, gruszki i śliwy i ogromniasty orzech też był.. całe lato do późnej jesieni było to miejsce biegania na boska (choć nie raz osa użądliła), Tato kosił trawę kosą i owoce zawsze się jadło prosto z drzewa i odpoczywało się w ich cieniu. Śliwy słodkie i soczyste...ech to były czasy... Moje
Apetyczna babeczkaktórych nie lubię tej pory roku -jest zimno, mokro, ciemno. Ale jesień ma też kilka zalet – jest bajecznie kolorowa, rozdaje to co ma najlepsze: soczyste jabłka i gruszki, pyszne śliwki, zdrowe orzechy i smakowite grzyby. Nie wyobrażam sobie żeby o tej porze roku nie zrobić aromatycznego lecza, nie usmażyć powideł czy nie ususzyć grzybów, tak aby cały
Pieguskowa Kuchniacieście francuskim oraz pasztet z dzika. Przepisy podam później. Było pysznie i ciekawie. Dowiedziałam się m.in jak w warunkach domowych uwędzić mięso i poznałam prosty sposób na pyszne gruszki w winie. W między czasie Kasia i Marcin z Durszlaka, który był partnerem tego wydarzenia, zapoznali nas z historią i planami dalszego rozwoju tego serwisu. Na zakończenie mieliśmy okazję popróbować doskonałe
Pieguskowa Kuchniasmaku przeważa ananas. Moim zdaniem nie tylko ugasi pragnienie, ale także zaspokoi ochotę na coś słodkiego. Dla mnie pyszny! 4. Piękna skóra. Skład: jabłko, pomarańcza, gruszka, mięta, siemię lniane. "To ulubiony sok osób, które kochają gęste soki z miąższem. Odpowiednie proporcje pomarańczy i soku z jabłek, sprawią, że na długo zapamiętasz jego smak. Pomarańcze mają dużo beta
Di gotuje