gruszki - 6374 przepisów (strona:146/425)

PLACUSZKI GRYCZANE Z GRUSZKĄ 111

SKŁADNIKI na 8 placuszków: 100 g mąki gryczanej 3 łyżki miodu 2 łyżki proszku do pieczenia 180 ml mleka 2 jajka 2 gruszki Olej do smażenia Cukier puder do posypania PRZYGOTOWANIE:  Gruszkę obieram i trę na tarcę o grubych oczkach. Do kubka blendera albo miseczki wlewam mleko.Dodaję mąkę, jajka, miód, proszek do pieczenia. Całość dokładnie mieszam(...)bylo grudek. Dodaję tartą gruszkę. Mieszam ze sobą. Na patelni rozgrzewam olej. Za pomocą łyżki nakładam porcję ciasta. Smażę na rumiano. Podaję ciepłe posypane cukrem pudrem

Gotowanie Patki
Nalewka figowa ( ze świeżych owoców ). 106

Składniki : 1 kg świeżych fig 1 jabłko 1 gruszka 25 dkg cukru 2 l czystej wódki 40 % Sposób wykonania :   F igi, gruszkę i jabłko umyj, osusz. Figi pokrój na mniejsze kawałki razem ze skórką. Z jabłka i gruszki usuń gniazda nasienne, pokrój razem ze skórką na kawałki. Pokrojone owoce wrzuć do czystego, wyparzonego wcześniej słoja. Zasyp cukrem wymieszaj. Słój

Przepisy i porady kulinarne
Zupa z zielonego groszku z gruszką, miętą i serem z niebieską pleśnią 133

dobre jedzenie. Zupa z zielonego groszku ma właśnie takie działanie i to nie tylko za sprawą terapeutycznych właściwości zielonego koloru, a także powalającego smaku. Kompozycja smaku zielonego groszku, słodkiej gruszki, orzeźwiającej mięty i wyrazistego ale nie przytłaczającego sera z niebieską pleśnią to prawdziwa kulinarna petarda. O ile wcześniej przygotujecie bulion, przygotowanie zupy zajmie Wam kilkanaście minut, więc nawet się(...)zastanawiajcie, tylko gotujcie i jedzcie na zdrowie i dobry humor:)   Składniki: 400 g mrożonego groszku zielonego Bonduelle 1 gruszka 1 cebula 1 łyżka masła garść listków świeżej mięty 150 g sera z niebieską pleśnią 1 litr bulionu warzywnego sól pieprz orzechy włoskie Przygotowanie: W garnku o grubym dnie rozgrzewamy łyżkę masła i szklimy na nim pokrojoną w kostkę

Smakowity Blog Kulinarny
Tarta z gruszką, camembertem i miodem 123

naprawdę smaczna, nietypowa i oryginalna tarta:). Gruszka, miód i camembert tworzą zgrany team. Całość jest słodka a charakteru dodaje camembert. Mniam! Ciasto na tartę: 100g zimnego masła 200g mąki pszennej 1 jajko L 1/2 łyżeczki soli  Dodatki: 50g masła 2 gruszku 1 ser camembert 4 łyżki płynnego miodu rukola 1. Masło kroimy na kawałki, łączymy z mąką, jajkiem(...)powstania zbitego, gładkiego ciasta. Po tym czasie wałkujemy, wykładamy do formy (np. tortownica lub naczynie do tarty), nakłuwamy widelcem. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 190 stopni. 2. Gruszki cienko kroimy, smażymy do zarumienienia na rozgrzanym maśle. Ser camembert kroimy w kostkę. Gruszki i ser układamy na tartę, pieczemy przez 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika na wierzch kładziemy rukolę

Szefowa kuchni
Szaszłyki z łososia z gruszką i pomarańczem 121

moja rodzina bardzo lubi. Do tego chrupiący chleb z camembertem i plastry pomarańczy i więcej do szczęścia nie potrzebuje. Szybkie, proste i jakie dobre :-) 30 dkg łososia 1 gruszka 1 cukinia 8 pomidorków koktajlowych 1 pomarańcza 6 kromek chleba 1 ser camembert z pieprzem przyprawa do grilla sok z cytryny olej rzepakowy 1 cebula czerwona Łososia kroję na kawałki, przekładam(...)miski, posypuję przyprawą do grilla, dodaję cztery łyżki oleju, mieszam i odkładam na godzinę do lodówki. Cukinię kroję w cienkie plastry i zanurzam na pięć minut we wrzącej wodzie. Gruszkę obieram, kroję na kawałki, skrapiam sokiem z cytryny. Na patyczki do szaszłyków nabijam pomidorka, plaster cukinii zwinięty w harmonijkę, łososia, plaster cebuli, gruszkę i tak do końca patyczka. Szaszłyki smaruje

wesoła kuchnia
Koktajl z jagodą kamczacką 167

wiem, czy to kwestia odmiany, ale moje owoce były bardziej kwaśne niż słodkie. Z tego powodu odpada delektowanie się jagodami prosto z krzaczka. Jednak w koktajlu, ze słodką gruszka i ananasem smakowały super. Składniki na 2 porcje: 1/2-3/4 kubka jagody kamczackiej 1 banan 1 słodka gruszka 1/4 słodkiego, dojrzałego ananasa kawałek imbiru 1 łyżeczka oleju kokosowego lub innego 1 szklanka(...)wody mineralnej Wykonanie: owoce przebrać, umyć. Gruszkę, banana i anansa obrać ze skóry i pokroić na mniejsze kawałki w kielichu blendera umieścić wszystkie składniki i zmiksować do pożądanej konsystencji podawać zaraz po przygotowaniu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Korzenne ciasto z żurawiną, gruszką i migdałami 86

zapieczonymi w smacznym cieście. Polecam gorąco! Składniki: 1 szkl mąki pszennej 2 jajka 1/2 szkl cukru pudru 50-70g masła 2 łyżeczki miodu 60g płatków migdałowych 1 duża gruszka 100g świeżej żurawiny szczypta pieprzu ziarenka z 1/2 laski wanilii 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru 1/4 łyżeczki kardamonu Wykonanie : masło stopić w rondelku, przestudzić(...)Jajka zmiksować z miodem i masłem, stopniowo dodawać sypkie składniki do całkowitego ich połączenia. Formę do pieczenia wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Przełożyć ciasto, wyłożyć pokrojoną w plastry gruszkę oraz żurawinę, owoce lekko wcisnąć w ciasto. Posypać płatkami migdałowymi. Piec ok. 35-45minut w 180C. Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego! /inspiracja Waniliowa Chmurka/ Artykuł Korzenne ciasto

Raj dla Podniebienia
Curry soczewicowe z kremem z bananów i gruszką 108

szklanki komosy ryżowej 2 łyżeczki suszonego tymianku 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka kolendry 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki czerownej papryki 1/3 łyżeczki przyprawy harissy (opcjonalnie) 1/2 cukinii 1 gruszka 1 puszka śmietanki kokosowej lub mleczka kokosowego 2 łyżeczki oleju kokosowego sól i pieprz do smaku krem bananowy 2 średnio dojrzałe banany 4 łyżki pulpy pomidorowej 1/2 ostrej papryki szczypta(...)podsmażamy. Następnie podlewamy wodą i na wolnym ogniu dusimy pod przykryciem. 3. W trakcie duszenia dodajemy stopniowo przyprawy: tymianek, gałkę, kolendrę, curry, paprykę, sól i pieprz. 4. Dodajemy plastry gruszki oraz krem bananowy. 5. Wlewamy śmietankę kokosową / mleczko kokosowe. 6. Na sam koniec dodajemy cieniutko pokrojone plastry cukinii i gotujemy przez kilka ostatnich minut. 7. Odgrzewany każdy następny raz smakuje

Raj dla Podniebienia
SAŁATKA Z GRILLOWANYMI GRUSZKAMI, RUKOLĄ I SEREM PLEŚNIOWYM 222

SAŁATKA Z GRILLOWANYMI GRUSZKAMI, RUKOLĄ I SEREM PLEŚNIOWYM to idealna... Artykuł SAŁATKA Z GRILLOWANYMI GRUSZKAMI, RUKOLĄ I SEREM PLEŚNIOWYM pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Śniadaniowa quinoa z gruszką, wiśniami i orzechami włoskimi 137

Dawno nie było żadnej prostej śniadaniowej propozycji, więc zrobiłam taką właśnie komosankę z tym co miałam pod ręką - dojrzałą gruszką, wiśniami w dwóch postaciach (suszonymi i liofilizowanymi) i orzechami włoskimi. Bardzo fajne śniadanko ;) Polecam! Składniki: 4 łyżki płatków quinoa 2 łyżki płatków jaglanych 2 łyżki płatków gryczanych pół gruszki kilka suszonych wiśni  kilka liofilizowanych wiśni 4 orzech włoskie Wykonanie(...)Płatki zalewamy niewielką ilością wrzątku i odstawiamy na 5 minut (łasuchy mogą dosłodzić miodem, lub innym słodzidłem), następnie mieszamy je z wiśniami, dodajemy gruszkę pokrojoną według uznania i posypujemy orzechami. Śniadanie gotowe

Quinoa Raz!
Sałatka kusksus z łososiem 133

owoce bo w takich połączeniach gustujemy. 1 opakowanie roszponki 2 pomarańcza 100 g łososia wędzonego 1 cebula czerwona 5 pomidorów suszonych 1/3 szklanki kaszy kuskus 1 papryczka chili 2 gruszki sól 1/2 łyżeczki bazylii i oreagno oliwa od pomidorów suszonych 1 ząbek czosnku 1 łyżka octu winnego olej Roszponkę myję i osuszam. Pomarańcza sparzam filetuję tak żeby pozyskać sam miąższ(...)zalewam wrzącą wodą powyżej 0,5 cm od linii kaszy w misce. Zostawiam na 15 minut pod przykryciem i potem studzę. Na talerzu układam roszponkę, dodaję kaszę, kawałki łososia. Gruszki obieram i kroję na ćwiartki i samże na patelni grillowej na odrobinie oleju. Jak gruszki zmiękną lekko i przestygną dodaję pokrojone do sałatki, razem z kawałkami pomarańcza, pomidorami, cebulą, oraz

wesoła kuchnia
Placuszki z płatków owsianych i gruszek 143

mąkę. Powinno być widać co to jest, małe kawałeczki płatków. Zmielone płatki połączyć z całymi, dodać żółtka, sól, mleko. Dokładnie wymieszać i zostawić na 30 minut. Gruszki obrać, wyciąć gniazda nasienne, obrać ze skórki. Pokroić na średniej wielkości kawałki. Ja lubię czuć owoce. Pokrojone gruszki dodać do masy z płatkami, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy

Kuchnia Pokoleń
Supersiła - koktajl przyspieszający metabolizm! 616

działa przeciwzapalnie oraz gingerolowi z imbiru (który spala tłuszcz zmagazynowany na brzuchu i w organach wewnętrznych). Zawiera oczywiście mnóstwo witamin, antyoksydantów i składników mineralnych (bardzo bogata w minerały gruszka - ma potas który obniża ciśnienie, jod pozytywnie wpływający na pracę tarczycy czy bor poprawiający pracę mózgu). Koktajl odchudzający a także oczyszczający nasz organizm! Sok może być też super bazą do drinków(...)KLIK!) . Znajdziecie tam ponad 100 przepisów na zielone koktajle :) SKŁADNIKI (na 2 porcje - każda po 300 ml - 155 kcal)  2,5 cm świeżego korzenia imbiru 1/2 ananasa 2 gruszki PRZYGOTOWANIE Obieramy ananasa i wydrążamy jego środek, gruszki pozbawiamy gniazd nasiennych, imbir obieramy. Wyciskamy sok w kolejności wymienionych składników. Schładzamy lub dodajemy kostki lodu. Możemy też zmiksować składniki uzupełniając koktajl

Moje Kuchenne Rewelacje
Jaglanka kokosowa z jabłkiem, gruszką oraz Inką. 157

świetnie nadaje się do składu posiłku śniadaniowego. Tak więc kombinujemy, tworzymy i chwalimy się jaglanką kokosową z nutką Inki oraz ze świeżymi owocami. Polecam! Jaglanka kokosowa z jabłkiem, gruszką oraz Inką. Składniki: 200 g kaszy jaglanej puszka mleczka kokosowego 400 ml mleko krowie pasteryzowane - 100 ml brązowy cukier według uznania 50 g wiórków kokosowych (drobno mielonych) czubata łyżeczka Inki(...)Klasycznej nieduża gruszka nieduże jabłko Wykonanie: Kaszę przepłukać pod bieżącą wodą, przełożyć do rondelka i zalać mlekiem kokosowym. Dołożyć kawę zbożową. Wstawić na palnik i na małym ogniu, często mieszając, gotować jaglankę przez 15 minut.  Po tym czasie zdjąć z ognia, dosypać wiórki, dołożyć cukier wedle uznania i nakryć pokrywką, pozostawiając danie na 15 minut do napęcznienia

Poezja Smaków - blog kulinarny
JAGLANKA Z GRUSZKĄ I TWAROGIEM 136

szklanki kaszy jaglanej 1 duża gruszka 100 g twarogu półtłustego 2 łyżki żurawiny 1/4 łyżeczki cynamonu 1 łyżka syropu klonowego 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka miodu  Kaszę przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu ale nie solimy wody. Żurawinę namaczamy we wrzątku. Gruszkę obieramy, wyciągamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło i miód ,wrzucamy na nią gruszkę

KuchcikoweLove

Proponowane wyszukiwania