Czereśnie Sauté i książka „W mojej francuskiej kuchni” Susan Herrmann Loomis 245przygotowywanie posiłków przez Francuzów od przyzwyczajeń zakupowych, po wystrój ich kuchni, potrawy, wspólne spędzanie czasu przy wybornych, ale prostych potrawach jak np.: Kiełbaski w pomidorach na złocistym ryżu, gruszki w syropie, omlet ze śmietanką i ziołami. Pokazuje jak Francuzi kochają jedzenie i jak się nim delektują ze znajomymi, przyjaciółmi. Książka jest uroczą, przyjemną opowieścią, relaksuje i sprawia, że mam ochotę
Mała Cukierenka
Czekoladowy pudding ryżowy 222mleka 2 płaskie łyżki masła 1 woreczek ryżu/ 0,5 szklanki 100 g gorzkiej czekolady 3 łyżki brązowego cukru Dodatkowo jakiś owoc jeżeli oczywiście chcecie. Ja użyłam gruszki w syropie. Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: Mleko podgrzewamy w rondelku do zagotowania, w osobnym rondlu roztapiamy masło i dosypujemy ryż, smażymy ok 2-3 minut, aż ryż stanie
Niezły Młynek
Przetwory tradycyjnie zakręcone - warsztaty Lidla 216sokami to gorąco polecamy. Są bardzo smaczne. Prowadzący, Paweł Małecki, opracował dla nas 5 przetworów do przygotowania: - mus jabłkowy z brzoskwiniami - konfitura truskawkowa z czekoladą mleczną - jabłka karmelizowane - gruszki w syropie - powidła śliwkowe Wszystko to według swoich autorskich przepisów. Nie będziemy tutaj opisywać każdej rzeczy z osobna. Powiemy tylko, że przetwory wyszły naprawdę smaczne i będziemy o nich wspominać
Marder&Marder Manufacture
Przetwory tradycyjnie zakręcone by Spiżarnia Lidla. Warsztaty cukiernicze z Pawłem Małeckim. 242wprowadzeniu Pawła i po zapoznaniu się z tymi blogerami, których nie znaliśmy wcześniej ruszyliśmy do rondli wyposażeni w noże i obieraki. Na pierwszy ogień poszły gruszki w syropie w wersji klasycznej lub z dodatkiem malin dla zabarwienia owoców. Czas przygotowania 15 minut + 10 minut pasteryzacja. Nic skomplikowanego i mamy znakomity dodatek do deserów i ciast. Powidła
SzczyptaSmaQ
106. Akwarium - deser dla dzieci! 139galaretka Blue Coracao 1,5 szklanki wody o smaku pomarańczy np. Żywiec Zdrój (niegazowanej) 1 płaska łyżeczka żelatyny 1/2 szklanki wiórek kokosowych owoce do zrobienia rybek: winogrono, arbuz, gruszka z syropu, melon .... i co tylko zechcemy roślinność do akwarium to: melisa, mięta. Galaretkę rozpuścić w 1 1/2 szklance gorącej wody a żelatynę w 1/2 szklance gorącej wody pomarańczowej (ważne
Jadło i czytadło
WINNA GRUSZKA W CIEŚCIE FRANCUSKIM 155cukrem goździkami i cynamonem doprowadzamy do wrzenia. Wkładamy do gotującego się wina na 20 minut (na małym ogniu). Gruszki wyciągamy a wino gotujemy do momentu aż powstanie gęsty syrop. Po wystygnięciu gruszek z ciasta francuskiego wycinamy cienkie i długie paski. Każdym paskiem owijamy gruszkę aby zrobć taki płaszcz. Wkładamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 200 st C. Podajemy
Kuchnia w oparach
Smoothie jabłko-gruszka-ogórek 183oczyszczające. Dla kogo: dla lubiących domowe soki i napoje dla szukających orzeźwienia dla lubiących przemycać warzywa w codziennej diecie Składniki: 2 jabłka bez pestek gruszka bez pestek 100g ogórka 2 łyżki syropu z agawy ok. 200ml wody Wykonanie tradycyjne: Gruszkę, jabłka i ogórek włożyć do blendera. Rozdrobnić, a następnie dodać syrop z agawy i wodę i ponownie zmiksować(...)blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji. Wykonanie w Thermomixie: Gruszkę, jabłka i ogórek włożyć do naczynia miksującego. Rozdrobnić 10s obr. 7, a następnie dodać syrop z agawy i wodę i wymieszać
Mania Wypiekania
Pankejki z gruszką na trudne poranki 203się ciepłymi placuszkami. Ja się dałam skusić! ŚNIADANIOWE PLACUSZKI Z GRUSZKĄ 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka mleka 1 jajko szczypta soli 1 gruszka tłuszcz do smażenia syrop klonowy lub lejący miód do podania Gruszkę trzemy na tarce o grubych oczkach (ze skórką i ogryzkiem). Mąkę, proszek, mleko, sól i jajko mieszamy miotełką albo mikserem(...)uzyskania jednolitej masy. Dodajemy startą gruszkę. Na rozgrzanej, natłuszczonej patelni smażymy placki z dwóch stron na złoty kolor. Jemy na ciepło, polane syropem klonowym. Jamie podawał je z gęstym jogurtem i miodem- to też musi być cudowna kombinacja. To są bardzo delikatne placuszki- w sam raz dla mnie, bo nie lubię intensywnych smaków rano. Pachną lekko gruszką
les mirabelles
Kompot z gruszek 161gruszek ( u mnie klapsy) 1 cytryna 2 l wody 10-15dag. cukru WYKONANIE: gruszki pokroić na ćwiartki włożyć do miski, zalać sokiem z cytryny, odstawić zagotować syrop z wody i cukru gruszki włożyć do słoików, zalać syropem pasteryzować15
Kuchnia Beaty
KOKTAJLE OCZYSZCZAJĄCE - 5 PRZEPISÓW 191szpinak powinny jednak uważać osoby cierpiące na kamicę nerkową, ze względu na kwas szczawiowy występujący w liściach szpinaku. Składniki: garść świeżego szpinaku 1 pomarańcza 1 gruszka 2 łyżki syropu Aloe Vera (dostępny w Naturhouse ) 100 ml wody mineralnej Wykonanie: Pomarańczę, gruszkę oraz szpinak myjemy i osuszamy. Gruszkę oraz pomarańczę obieramy ze skóry i kroimy na mniejsze kawałki
Kuchnia MagdaLeny
Płatki jaglane z gruszkami, orzechami i morelami 196paznokcie, są również świetnym źródłem witaminy E. Składniki na 1 porcję: 4 łyżki płatków jaglanych 1 szklanka mleka 3 suszone morele kilka orzechów (dałam pekan) 1 gruszka 1 cm imbiru 1 łyżeczka syropu z agawy 1/2 szklanki soku jabłkowego Gruszkę obrać i pokroić w plasterki. Gotować w soku jabłkowym ze startym imbirem przez około 5 minut, aż gruszka zmięknie(...)drugim garnuszku podgrzać mleko, dodać płatki jaglane i syrop z agawy. Gotować na małym ogniu przez chwilę, aż płatki zgęstnieją. Przełożyć na talerz, dodać gruszkę oraz pokrojone orzechy i morele. Pyszne i zdrowe śniadanie gotowe! Inspiracja
Moja Galeria Smaku
Gruszki w soku cytrynowym z rodzynkami 184Przygotowanie: Umyte obrane gruszki, kroimy wzdłuż usuwając gniazda nasienne, ewentualnie ogonki Rodzynki przelać gorącą wodą i osączyć 1 litr wody zagotować z cukrem, sokiem z cytryny i przyprawami, gruszki wsypać do syropu, gotować ok. 10 min Po tym czasie gruszki przekładamy do słojów, zalewamy gorącą zalewą, zakręcamy dekielkami i gotujemy słoje ok. 15 min. Wyglądają apetycznie, myślę, że będą smaczne
Proste Potrawy
Zacznij dzień wiosennie. 183dodać porcję owoców/bakalii/płatków lub niewielką kanapkę, żebyśmy czuli się syci;) Składniki (2 porcje) 1/2 szklanki płatków jęczmiennych/owsianych 8 truskawek 1 gruszka łyżka wiórków kokosowych 180 g jogurtu naturalnego szczypta imbiru szczypta cynamonu łyżka syropu z agawy lub miodu (opcjonalnie) Płatki prażymy na suchej patelni aż się zarumienią. Zdejmujemy z ognia i mieszamy z wiórkami. Masę(...)układamy w szklankach. Dodajemy 1/2 startej na grubych oczkach gruszki. Jogurt mieszamy z imbirem i cynamonem, wlewamy do szklanek tworząc kolejną wartwę. Na wierzch układamy pokrojone truskawki i gruszki, ewentualnie polewamy syropem z agawy/miodem
Powiedz dietom nie