oliwek wedle uznania (u mnie około 1 łyżka) - sól - czarny sezam - kilka posiekanych listków bazylii - łyżeczka zalewy z marynowanego imbiru - sok z cytryny do smaku (w zastępstwie ocet ryżowy) Ogórki, mango i gruszkę obierz ze skórki, potnij na mandolinie, dodaj pozostałe składniki i wymieszaj odstaw na czas przygotowania potrawy. Krewetki w sosie kokosowym z orzechami nerkowca. składniki: - 2 porcje dowolnego
SMYKWKUCHNIchrupiąco - to ważny element! Składniki : około 10 brukselek 1 większa lub 2 małe gruszki garść suszonych żurawin garść pokruszonych orzechów włoskich około 30 g pokruszonego niebieskiego sera pleśniowego (np. gorgonzola) 2 duże szalotki 2 łyżki oliwy 1 łyżka miodu lub syropu klonowego 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżeczka musztardy Dijon sól i pieprz oliwa do smażenia Wykonanie: Brukselki pokroić(...)odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Gruszki pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w około 1 - 1.5 cm kawałki (nie obierać). Do posiekanych brukselek dodać żurawinę, orzechy, ser, gruszki i szalotki. Wymieszać. Z oliwy, octu, musztardy, miodu (syropu), soli i pieprzu przygotować dressing i wymieszać z sałatką. Pozostawić na 10 - 15 do przeniknięcia smaków
zadanie-gotowanietutaj! Gęsina na Świętego Marcina – najlepsze przepisy CZERNINA Składniki włoszczyzna sól, majeranek, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie pół kilo wątróbki gęsiej 2 twarde gruszki 200 g wiśni mrożonych 100 g suszonych śliwek 50 ml octu jabłkowego lub wody z kiszonych ogórków Przepis na czerninę bez krwi Ugotować bulion z włoszczyzny, przypraw i wątróbki. Pod koniec gotowania odlać pół litra(...)bulionu, zmiksować go ze śliwkami a do garnka dodać pokrojoną w kostkę gruszkę i wiśnie. Na koniec wymieszać w garnku zmiksowane śliwki, dodać ocet jabłkowy i podawać z kluskami. Mogę być lane albo kupne łazanki. KRUPNIK NA GĘSINIE Z PODROBAMI Składniki: skrzydełka lub mięso rosołowe z gęsi – kilo 0,5 kg żołądków 0,5 kg serc z gęsi
Ugotowane pozamiataneselerem i cykorią Składniki: 2 cykorie 200-250 g roszponki 1/4 (ćwiartka) korzenia selera 2 buraki 1 duża gruszka 100-150 g sera feta 1 łyżka rodzynek 2 łyżki ziaren słonecznika (można też użyć orzechów włoskich) 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny sól i pieprz do smaku Wykonanie: Roszponkę i cykorię dzielimy(...)balsamiczny, oliwę i sól. Układamy sałatkę: do misek (lub do jednej dużej miski) kładziemy roszponkę i cykorię. Następnie układamy plastry buraka i gruszki, dodajemy wiórki selera i fetę. Posypujemy rodzynkami i ziarnami słonecznika. Całość polewamy sosem z octu balsamicznego. Podajemy od razu po przygotowaniu. Smacznego! Szukasz prostych i zdrowych przepisów? Dobrze trafiłaś! Zapisz się do mojego newslettera, a będę
Wiszniówkafareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} „Pijane” gruszki są świetnym dodatkiem nie tylko do deserów. Idealnie komponują się z daniami mięsnymi. Filet z kaczki plus taka gruszka…Mega! Składniki: 2 kg twardych gruszek 500 g cukru 2 laski wanilii 2 szt kory cynamonu 5 gwiazdek anyżu 150 ml octu cydrowego 1,2 litra wody 1 cytryna 250 ml brandy(...)orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Wodę mieszamy z cukrem, octem i przyprawami, zagotowujemy. Do wrzątku wrzucamy gruszki, gotujemy na wolnym ogniu 25 min, zalewę studzimy, dodajemy brandy, przekładamy do dużych słoików, dodajemy plasterki cytryny i zalewamy marynatą
R'n'G Kitchentemperaturze 180 stopni przez 10 minut. Pokrojone kawałki bagietki, skropione oliwą piec około 5 minut. Sałatę roszponkę należy dobrze opłukać, osuszyć, skropić oliwą oraz octem balsamicznym. Podawać z przygotowanymi kawałkami gruszki oraz podpieczoną bagietką. Smacznego
Wino Francja Kuchniatemperaturze 180 stopni przez 10 minut. Pokrojone kawałki bagietki, skropione oliwą piec około 5 minut. Sałatę roszponkę należy dobrze opłukać, osuszyć, skropić oliwą oraz octem balsamicznym. Podawać z przygotowanymi kawałkami gruszki oraz podpieczoną bagietką. Smacznego
Wino Francja KuchniaDelikatny deser bezowy, z lekkim waniliowym kremem i gruszką gotowaną w imbirowym syropie. Przed podaniem udekorowany sosem toffee, wiórkami gorzkiej czekolady i listkami świeżej mięty. Przygotowanie można rozłożyć w czasie - blat bezowy upiec 2-3 dni wcześniej, w kolejnym dniu ugotować gruszki i sos toffee, a w dniu podania ubić krem i złożyć deser w całość. Pomimo minimalnej ilości cukru(...)BEZA 4 białka w temperaturze pokojowej szczypta soli 200 g drobnego cukru do wypieków 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu winnego/ryżowego lub soku z cytryny GRUSZKA 1 duża twarda gruszka 1 łyżka soku z cytryny 1 szklanka wody 2 łyżki cukru kawałek imbiru wielkości kciuka kawałek kory cynamonu 5 goździków 1 gwiazdka anyżu KREM WANILIOWY 350 ml śmietany
cool and mintyprzepisu na ciasto czekoladowe z gruszką, tylko nie wypijcie tej kawy... Dziś na deser ciasto z owocami! Szybkie ciasto czekoladowe z gruszkami! ❗❗❗Nasze ciasto czekoladowe z gruszkami, to ciasto bez jajek. Dlatego, że na naszym kanale mamy wszystkie ciasta bez jajek. Skoro mamy przepis na ciasto czekoladowe z gruszkami bez jajek, to na pewno(...)słodkie to można dodać więcej) 2 czubate łyżki kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki octu jabłkowego 1/3 szkl. oleju 1 szkl. czarnej kawy (ciepłej ale nie gorącej) 3 gruszki średniej wielkości Szklanka o pojemności 250ml. Przygotowanie: Ksylitol plus kawa, olej i ocet mieszamy dokładnie w misce. W drugiej misce
Dieta Rozdzielna i Zdrowiejeszcze bardziej horyzonty i smaki. Wiele połączeń smakowych okazało się moimi faworytami. Bardzo smakowały mi śledzie piernikowe, które na pewno zagoszczą na moim wigilijnym stole, jak śledzie z gruszką i orzechami, które akurat przygotowywałam, ale także moją uwagę zwróciły śledzie podane na blinach z kawiorem. Powyżej prezentuję Wam kilka fotografii wykonanych przez fotografa podczas warsztatów, a poniżej kilka moich(...)łyżka miodu ocet winny biały sól do smaku 1 opakowanie rukoli Śledzie kroimy na 3-4 części i mocno skrapiamy octem winnym. Rukolę myjemy i wykładamy na talerz. Następnie układamy cienko pokrojoną gruszkę w plastry, a na nią śledzie. W międzyczasie prażymy orzechy włoskie (najlepiej 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C) i robimy dressing: mieszamy
SMYKWKUCHNIIdealne połączenie: słodka gruszka, delikatny kremowy ser i słona szynka. Wszystko to podane na roszponce i polane sosem z octu balsamicznego. Do tego można dorzucić podprażone na suchej patelce orzechy włoskie, ja niestety jestem na nie uczulona, wiec u mnie wersja bez orzechów Sałatka będzie idealnym dodatkiem do grilla. Sałatka z gruszką i serem pleśniowym z sosem balsamicznym Składniki: opakowanie(...)roszponki ser camembert 5 plasterków szynki dojrzewającej 2 gruszki sok z połowy cytryny odrobina miodu Sos balsamiczny: 5 łyżek oliwy z oliwek 2,5 łyżeczki octu balsamicznego 2 łyżeczki miodu łyżeczka musztardy łyżeczka oregano pieprz sól Roszponkę dokładnie myjemy i osuszamy. Ser kroimy na plasterki, a szynkę dzielimy na mniejsze kawałki. Gruszkę obieramy, kroimy na plasterki, skrapiamy sokiem z cytryny
PatiGotujeświeże figi 1/2 sera camembert 1/2 świeżej gruszki 2 plasterki szynki 1 garść pokruszonych orzechów włoskich oliwa z oliwek aromatyzowana ziołami, przepis znajdziecie tutaj ocet balsamiczny Przygotowanie: Rukolę rozkładamy na talerzu. Figi dzielimy na ósemki, gruszkę i ser camembert kroimy na półplasterki, układamy na rukoli. Szynkę dzielimy na mniejsze kawałki, całość posypujemy orzechami włoskimi, skrapiamy oliwą z oliwek aromatyzowaną ziołami
Moja smaczna kuchniaCzas przygotowania: 60 minut Porcje: 4 Składniki: 150 g mini mozzarelli, 1 duża gruszka, 2 papryczki chili, oliwa Monini Classico Extra Vergine, 2 łyżki syropu z agawy lub miodu, 50 ml białego wytrawnego wina, 1 łyżeczka octu winnego, szczypta kurkumy, listki tajskiej bazylii i czerwony pieprz do przybrania. Pesto: 4 małe buraki, 4 łyżki oliwy(...)pieprz do smaku. Przygotowanie: Buraki wyszorować, osuszyć, zawinąć w folię aluminiową, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 40 minut. Gruszkę obrać, pokroić w plastry (ok. 0,5 cm), zagotować z winem, octem winnym, 2 łyżkami syropu z agawy, przeciętymi na pół papryczkami i kurkumą. Gotować 5 minut aż sos zgęstnieje. Buraki obrać, pokroić w mniejsze kawałki, zmiksować
SzczyptaSmaQsojowe ) – 1/3 szkl * sól – 1 szczypta * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * oliwa z oliwek – 1 łyżeczka CHUTNEY: * gruszka – 1 szt * mała cebula – 1 szt * miód – 1 łyżka * czosnek – 1 ząbek * ocet jabłkowy – 1 łyżeczka * sól, pieprz, chili , cynamon(...)szczypcie * oliwa z oliwek – 1 łyżeczka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CHUTNEY: Na odrobinie oliwy podsmażamy drobno posiekaną cebulę, dodajemy pokrojoną w kostkę gruszkę, podlewamy odrobiną wody i prażymy do miękkości. Pod koniec dodajemy przeciśnięty czosnek, ocet winny, łyżeczkę miodu i po szczypcie przypraw – mieszamy. OMLET: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodajemy ubite na sztywno białka oraz
Ostra na Słodko