groszek - 3077 przepisów (strona:19/206)

Zupa krem z zielonego groszku 223

takie dni kiedy ciężko nam jest znaleźć czas na przygotowanie obiadu. Na takie okazje zawsze mam w zanadrzu opakowanie mrożonego groszku, z którego mogę przygotować pyszną, pożywną i przede wszystkim ekspresową zupę krem.  Składniki: 450g groszku (mrożony lub świeży w sezonie) 600ml bulionu 2 szalotki łyżka masła  1/2 łyżeczki ostrej papryki 2 łyżki soku z limonki sól(...)pieprz Do posypania (do wyboru): grzanki  groszek ptysiowy cheddar parmezan kminek natka pietruszki szczypiorek mięta bazylia kwaśna śmietana lub jogurt grecki Przygotowanie: Szalotki posiekać, wrzucić do garnka z rozgrzanym masłem i podsmażyć. Groszek przepłukać i dorzucić do garnka. chwile podsmażyć mieszając i zalać bulionem. Gotować aż groszek będzie miękki, około 10 minut. Doprawić do smaku ostrą papryką, limonką solą

Piąty grzech główny
Filet z indyka z sosem z botwinki i młodymi ziemniaczkami 170

Kocham takie obiady, które pachną i smakują wiosną. Składniki: 4 filety z indyka 1/2 pęczka botwiny 2 łyżka mascarpone 1/4 szklanki wina półwytrawnego + 1/4 szklanki wina do marchewki i groszku 1 łyżka masła + 1 łyżka masła do smażenia marchewki i groszku sól, pieprz łyżka syropu z Agawy 5-6 młodych ziemniaczków 1/2 pęczka koperku 2 marchewki 1/2 puszki groszku Filety(...)parze razem z ziemniakami (młode ziemniaki 25 minut, filety z indyka 15 minut). W tym czasie kroimy marchewkę w kostkę i dusimy na łyżce masła kilka minut, dodajemy groszek i dokładnie mieszamy. Wlewamy wino, doprawiamy sola, pieprzem i dusimy całość kilka minut. Na patelni rozpuszczamy masło, botwinę myjemy, drobno siekamy i dusimy na maśle. Wlewamy wino i czekamy aż część

Mango Papaja
SAŁATKA ZE SZPARAGAMI I MIĘTĄ 166

wiem, że w kolejny maj znowu moja miłość do szparagów zapłonie.        Uwielbiam łączyć nietuzinkowo. Świeże, zielone szparagi, delikatna i aromatyczna mięta. Zielony, słodki groszek i stanowcze, elastyczne jajko. Cóż więcej rzec? Spróbuj koniecznie! SAŁATKA ZE SZPARAGAMI I MIĘTĄ /własny; współpraca z Winiary;/ 2/3 pęczka szparagów 1/4 pęczka liści świeżej mięty 1 puszka zielonego groszku(...)wodzie z dodatkiem soli i cukru (!)**.  Studzę i kroję w niewielkie kawałki. Miętę płuczę, obieram z liści, które drobno siekam. Wszystko wrzucam do miski, dodając odcedzony z zalewy groszek, posiekane jajka, kolendrę, majonez i musztardę. Delikatnie łączę, ewentualnie doprawiając solą i pieprzem. SMACZNEGO! * groszek z puszki można zamienić na zblanszowany groszek zielony; ** wpis o gotowaniu szparagów pojawi się

W kuchni Karmel-itki
ZUPA KREM Z ZIELONEGO GROSZKU 204

Już od jakiegoś czasu "chodziła" za mną zupa z zielonego groszku, ale jakoś nie mogłam się za nią zabrać... Aż do wczoraj, w końcu pamiętałam o zakupie mrożonego groszku i powstała z niego wyśmienita zupka. Że będzie dobra to podejrzewałam, bo słyszałam już o niej z różnych źródeł, ale, że aż tak, to się nie spodziewałam. Dla mnie była wprost(...)cudowna w smaku. Dodatkowo bardzo łatwo i błyskawicznie się ją przygotowuje. Wystarczy mrożony groszek, trochę włoszczyzny, a pozostałe składniki, myślę, że każdy ma w domu: woda, sól, pieprz, cebula, czosnek, kilka plastrów wędzonego boczku lub ogonówki, szynki, itp. Dosłownie 40 minut i mamy gotową pyszną zupkę. Przepis na ok.6 porcji. Składniki: - 900g mrożonego groszku - 200g włoszczyzny w słupki (lub starta

Smaczne Zdrowe
Pieczone, drożdżowe pierogi z kurczakiem, cebulą, groszkiem i parmezanem 204

Jakoś na blogu ostatnio zrobiło się strasznie słodko ;) Żeby nie było, że blog ma tylko przepisy na ciasto, dzisiaj proponuję Wam pieczone drożdżowe pierogi z kurczakiem, cebulką, groszkiem i parmezanem. Coś pysznego! Smaczne zarówno na ciepło (ale kto by chciał jeść coś ciepłego w takie upały ;)) jak i na zimno  (ta opcja lepiej do mnie dzisiaj przemawia ;)). Wystarczy dorobić(...)nich ulubiony sos i przekąska gotowa. Pierogi sprawdzą się zarówno na jakiejś domowej imprezie czy na pikniku. Polecam z czystym sumieniem!   'pieczone drożdżowe pierogi z kurczakiem, cebulą, groszkiem i parmezanem' Składniki: * ciasto: - 25g świeżych drożdży - 1,5 łyżeczki cukru - 2,5 szklanki mąki pszennej - duża szczypta soli - 125 ml mleka + 2 łyżki - 50g masła - 3 żółtka + 1 jajko * farsz

CookYourself
Krem z zielonego groszku z miętą 224

Klasyk wśród zdrowych i pożywnych zup kremów. Zupa z zielonego groszku z dodatkiem świeżej orzeźwiającej mięty. Składniki: 450 g mrożonego groszku 500 ml bulionu lub wody duża cebula oliwa z oliwek spora garść świeżej mięty sól, pieprz kilka łyżek śmietany kremówki Cebulę posiekać i podsmażyć w garnku na 2 łyżkach oliwy.  Wlać bulion i zagotować. Wsypać mrożony groszek(...)gotować przez kilka minut, aż groszek zmięknie. Wrzucić miętę i zmiksować zupę blenderem na gładki krem.  Doprawić solą, pieprzem i śmietanką. Dokładnie wymieszać.  Podawać z groszkiem ptysiowym lub grzankami

wyzwania kuchenne
Tagliatelle z łososiem, groszkiem w sosie lekko cytrynowym 207

problem, jeśli planujecie taki makaron od razu przygotować. Ja dziś proponuje kolejne szybkie danie – danie w 5 minut – dla tych wszystkich pracusiów :) Tagiatelle z łososiem, groszkiem w sosie lekko cytrynowym. Polecam! Składniki: (1 porcja) 100g makaronu Tagliatelle lub parpadelle lub podobnego 1/2 łyżeczki oleju/oliwy (co lubicie) garść groszku mrożonego 50-70g łososia wędzonego 3-4 łyżki śmietany(...)cytryny   Przygotowanie: Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu, al dente. W trakcie gotowania makaronu przygotować sos: Na patelni rozgrzać pół łyżeczki oleju/oliwy, a gdy się zagrzeje wrzucić mrożony groszek. Smażyć chwilę (1-2 minuty) na średnim ogniu, cały czas mieszając. Groszek powinien w tym czasie lekko zmięknąć. Dodać pokrojonego w paski łososia. Smażyć tak długo, aż łosoś się zarumieni

Moja Delicja
Zupa krem z groszku i brokułów 142

zabrania do pracy, a że jest błyskawiczna można ją zrobić  nawet z samego rana lub  dnia poprzedniego wieczorem. W moim dzisiejszym menu króluje zupa krem z zielonego groszku w towarzystwie brokułów.   Składniki:  1 brokuł 1 duży por   1 łyżka masła   1.5 l bulionu drobiowego   2 ziemniaki   1/2 torebki mrożonego groszku(...)jogurt Por oczyść i pokrój w cienkie talarki. Podsmaż na łyżce masła. Dodaj brokuły podzielone na różyczki. Zalej bulionem i gotuj do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania dodaj mrożony groszek. Smiksuj zupę blenderem. Dopraw do smaku solą, pieprzem, lubczykiem i koperkiem. Gęstość zupy możesz zmodyfikować, dodając nieco wody. Por oczyść i pokrój w cienkie talarki. Podsmaż na łyżce masła. Dodaj

W kuchennej krainie
Grilowane pulpeciki łososiowe na sałatce ze strączków groszku cukrowego 188

Całkiem niedawno odkryłam jak smaczne są młode strączki groszku cukrowego - słodkie i chrupiące. Do groszku można podać na przykład grillowane pulpeciki z łososia i mamy pyszne, zdrowe i bardzo oryginalne wiosenne danie. Składniki dla 4 osób: 400 g świeżego łososia norweskiego 2 jajka 3-4 łyżki bułki tartej sól, pieprz cytrynowy natka pietruszki 300 g strączków groszku cukrowego (bardzo młodych(...)łyka) Sos do groszku: 2 łyżki musztardy 2 łyżki miodu sok z 1/2 cytryny 50 g orzeszków nerkowca (lub inne) Ze strączków obciąć końcówki i gotować dokładnie 2 minuty w osolonej wodzie. Strączki muszą pozostać lekko chrupiące i jędrne. Łososia zmielić blenderem na gładką masę, dodać przyprawy oraz natkę pietruszki, dokładnie wymieszać i ostawić mięso na 1 godzinę do lodówki

Jadło i czytadło
Wołowina z pieczonym naleśnikiem i zielonym groszkiem 202

Proponujemy inną wersję naleśnika, bardzo wyrośniętą, pieczoną w piekarniku, z dodatkiem duszonej wołowiny i słodkiego zielonego groszku.     Składniki: -ok. 35 dkg wołowiny -2 marchewki -45 dkg mrożonego zielonego groszku -ząbek czosnku -ok. 5 dkg masła -12 dkg mąki oraz 2 łyżki do sosu -3 jajka -275 ml mleka -150 ml oleju -sos sojowy -sól. pieprz    Wołowinę(...)smaku pieprzem i solą.    Zawartość patelni przekładamy do rondelka, dodajemy plasterki marchewki i dusimy na maleńkim ogniu przez ok.20 minut. W razie potrzeby dolewamy rosół.    Groszek wrzucamy do gorącej, osolonej wody. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 5-7 minut. Odcedzamy.    Na patelni roztapiamy pozostałe masło, dodajemy pozostałą połowę czosnku,   marchewkę i groszek

Maminek kulinarny
Marchewka z groszkiem - dodatek do drugiego dania 175

Dostałam marchewkę i groszek, z ogródka. Nie jakieś kupne, niewiadomego pochodzenia tylko PRAWDZIWE:) Powstała marchewka z groszkiem. Do obiadu. Składniki: kilka sztuk małej, młodej marchewki groszek w łupinkach 1/2 kostki bulionu z zielem angielskim i listkiem laurowym 1/3 kostki bulionu warzywnego 1 łyżka śmietany 18% 1 łyżeczka mąki Marchewkę oczyścić, pokroić wzdłuż na pół. Zazwyczaj kroję marchewkę w małą kostkę(...)przypadku zależało mi na zachowaniu kształtu małej marchewki Groszek wyłuskać Warzywa przełożyć do garnuszka, zalać wodą, dołożyć kostki rosołowe i gotować do miękkości Gdy warzywa będą miękkie, zagęścić sos śmietaną z mąką ( podobnie jak robiłam przy sosie do pulpetów ): śmietanę i mąkę przełożyć do kubeczka, wymieszać i podlać wywarem spod warzyw. Dokładnie wszystko połączyć i całość przelać do garnka

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Placuszki z dipem groszkowym, fetą w winnym sosie 125

Składniki : 5 większych ziemniaków 4 cebule 4 łyżki mąki 1 jajko 150 g zielonego groszku sól, pieprz olej do smażenia ser feta 150 g mrożonego groszku 600 ml bulionu warzywnego 150 ml białego wytrawnego wina 150 ml śmietany 50 g świeżego koperku 50 g masła szczypior Przygotowanie: Ziemniaki i 2 cebule zetrzeć do miski. Nadmiar wody odlać, wbić do ziemniaków(...)jajko, wsypać mąkę, przyprawić i smażyć placuszki ( wielkość jaką to woli ).  W rondelku podsmażyć na 25 g masła posiekaną cebulę i dodać do niej groszek. Mieszając, smażyć przez chwilę. Wlać bulion ok 300 ml i gotować do miękkości ( jeśli bulion odparuje, a groszek jeszcze nie będzie miękki, dolać odrobinę wody - nie za dużo bo nie wyjdzie gęsta masa ). Ugotowany

Gaździnka warzy
Bagietka z paluszkami rybnymi i pure z groszku, Dzika pycha i Piaty smak, czyli Srodowe Rybki odc.54 190

jestem autorką tegoż dania. Rachel Khoo zamieściła na nie przepis w "Mojej małej francuskiej kuchni", od której nadal nie mogę się oderwać! Bagietka z paluszkami rybnymi i pure z groszku 250 g białej zwartej ryby bez skóry i ości 4 łyżki mąki sól, pieprz 2 lekko ubite białka 50 g bułki tartej olej do smażenia bagietka  cytryna do podania(...)kwaśna śmietana do podania pure z groszku: szalotka, drobno posiekana ząbek czosnku, drobno posiekany łyżka masła 50 ml warzywnego bulionu łyżeczka soku z cytryny łyżeczka skórki otartej z cytryny szczypta cukru Przygotowujemy pastę z groszku. Na łyżce masła szklimy cebulkę i czosnek. Dodajemy groszek i smażymy aż stanie się miękki. Wlewamy bulion i wyłączamy gaz. Całość blendujemy na gładko. Doprawiamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Roladki z wątróbką 255

odrobina przypraw a wszystko spakowane w delikatne filety z udek kurczaka i upieczone w warzywach.     Składniki: -8-10 filetów z udek kurczaka -25 dkg wątróbki drobiowej -puszka groszku konserwowego -2 marchewki -1 cebula -10 suszonych pomidorów -przyprawa barbecue -słodka papryka -sól, pieprz -2 łyżki pokrojonej natki pietruszki -olej    Udka delikatnie rozbijamy z jednej strony(...)solą, pieprzem i skrapiamy olejem. Udka przyprawiamy przyprawą, solą, pieprzem i słodką papryką. Pozostawiamy na czas przygotowania warzyw.    Cebulę, marchew i suszone pomidory kroimy w kostkę. Odsączamy groszek.    Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy wątróbkę.    Zdejmujemy z patelni, odsączamy i kroimy w kostkę.    Dwie łyżki groszku zgniatamy widelcem na papkę

Maminek kulinarny
Zielone fusilli z gorgonzolą, winogronami i orzechami 212

Słodycz winogrona świetnie przełamała  c ierpkość sera gorgonzola, gorzki smak orzechów oraz słoność suszonych pomidorów. A  neutralny smak szpinaku doskonale przyjął taki bogaty bukiet smaków. Natomiast zielony groszek nadał rześkości.  A, że jestem wielką szczęściarą, po szpinak daleko nie musiałam pójść ... bo do własnego ogródka. Mamy piękną jesień dlatego mój szpinak wyrósł nawet w październiku. Orzechy(...)makaronu lubella - pełnoziarniste świderki 1 opakowanie świeżego szpinaku (albo jak w moim przypadku-jedna miska ;) ) 200 g sera gorgonzola  100 ml śmietanki kremówki (30 %) 1 szklanka mrożonego zielonego groszku 1 garść orzechów włoskich ok. 5 pomidorków suszonych z oliwy 1 ząbek czosnku 1 kiść winogrona sól do gotowania makaronu pieprz olej do smażenia Gotujemy makaron w lekko osolonym wrzątku

Bon Appetit Małgorzaty