Grilla czas zacząć! Przed nami weekend majowy, co prawda nie mamy jeszcze upałów, ale myślę że wielu z Was będzie delektować się wspaniałościami z grilla. Poniżej prezentuję kilka moich przepisów kulinarnych tzw. pewniaków idealnych na grilla :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldGrilla czas zacząć! Przed nami weekend majowy, co prawda nie mamy jeszcze upałów, ale myślę że wielu z Was będzie delektować się wspaniałościami z grilla. Poniżej prezentuję kilka moich przepisów kulinarnych tzw. pewniaków idealnych na grilla :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldłyżeczki majeranku - sól - pieprz - cukier Zioła, przyprawy i sos sojowy znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl 1. Przygotować marynatę do mięsa. Fileta umyć, osuszyć i natrzeć olejem z przyprawami. Rozgrzać grill elektryczny lub patelnie grillową. Grill wykładam papierem do pieczenia aby mięso było bardziej soczyste, a płytki grilla pozostaną czyste. Filet jest gotowy po około 10-12 minutach po zapiekaniu(...)grillu 1000 W. Gorące mięso kroimy na małe paski i podajemy z sałatą. 2. Dressing mieszamy z sałatą i podajemy z kurczakiem. Smacznego
Apetyczna babeczkaSałatka do grilla Lekka sałatka, ze świeżych warzyw idealnie sprawdza się na grillu. W okresie letnim przygotowuję ją bardzo często właśnie jako dodatek przy grillowaniu, ale też jako sałatkę do obiadu, polaną tylko oliwą z sokiem z cytryny W pełni sezonu korzystam z przydomowych warzyw, ze świeżej, młodziutkiej sałaty, szczypiorku, rzodkiewek itp.,ale kiedy jeszcze nie możemy cieszyć(...)mieszamy. Wszystkie składniki na dressing łączymy ze sobą w małej miseczce i polewamy warzywa, najlepiej tuż przed podaniem, wtedy sałata pozostanie chrupiąca. Sałatka świetnie sprawdzi się jako dodatek do grilla, do obiadu, lub jako posiłek do pracy. Artykuł Sałatka do grilla pochodzi z serwisu NiePieprz
NiePieprz.plTworzenie własnych przypraw i sosów urozmaica klasyczne potrawy z grilla. Oto kilka przepisów na bardziej naturalne domowe przyprawy i sosy do grilla, które można przygotować w domu. Domowy ketchup. Smak dobrych pomidorów jest wyjątkowy. Można powiedzieć, że nie trzeba ubierać go w dodatkowe aromaty używając przypraw. Pomidory należy przeciąć wzdłużnie na pół, pozbyć się nasion, Miąższ przecisnąć przez sitko(...)soli do smaku i cukru do lekkiego osłodzenia jeśli to konieczne. Domowa musztarda. Własną musztardę można zrobić z kilku prostych składników. I będzie ona doskonałym dodatkiem do dań z grilla. Aby ją przygotować wystarczy połączyć kilka łyżek nasion gorczycy (żółtych i brązowych) z taką samą ilością octu, soku z cytryny, kurkumą, solą i cukrem. Całość należy dokładnie wymieszać np. przy
naRuszciebogaty w smaki ostry i owocowy sos może być również doskonałą glazurą do łososia, kiełbasek z grilla lub nawet klopsów. Polecamy również nim polać np. podgrzany ser Brie i podawać z krakersami. Składniki: 1 ½ kg skrzydełek z kurczaka 2 łyżki oleju roślinnego 1 cebula 2 szklanki malin (najlepiej świeżych lub rozmrożone niesłodzone) 2 łyżki czerwonego octu winnego 2 łyżki melasy(...)około 12 minut).Następnie nieznacznie ostudzić. Przelać całość do blendera i dokładnie wymieszać do formy przecieru. Następnie przecedzić przez gęste sitko. Skrzydełka natrzeć pozostałą solą i pieprzem. Umieścić na grillu i grillować aż będą gotowe. Następnie skrzydełka umieścić w przygotowanym wcześniej malinowym sosie i grillować jeszcze po 2 minuty z każdej strony. Podawać z pozostałym sosem malinowym do maczania. Zobacz
naRuszciedworze zimno, zima zbliża się wielkimi krokami a u mnie w domu... wielkie grillowanie! Nie ma to jak grill elektryczny! Poszperałam w lodówce i na mój grill wrzuciłam kiełbaskę, piersi z kurczaka, boczek a nawet znalazłam kawałeczek schabu. Wszystko było bardzo smaczne.:) Schab i pierś przyprawiałam tak samo. Składniki: -pierś -schab -przyprawy (papryka słodka, majeranek, kucharek, ostra papryka) Sposób przygotowania(...)Piersi i schab myjemy. Mięso kroimy na plastry o grubości ok. 1cm. Przyprawiamy z obu stron i kładziemy na rozgrzany grill. Smażymy aż się zarumienią. Na moim grillu znalazła się również kiełbasa zwyczajna, ponacinałam ją w kwadraciki i wrzuciłam na ruszt. Oprócz kiełbasy był również boczek wędzony. Kupiłam go w plastrach więc za wiele nie musiałam przy nim robić. Smażyłam
Magia jedzenia.bogaty w smaki ostry i owocowy sos może być również doskonałą glazurą do łososia, kiełbasek z grilla lub nawet klopsów. Polecamy również nim polać np. podgrzany ser Brie i podawać z krakersami. Składniki: 1 ½ kg skrzydełek z kurczaka 2 łyżki oleju roślinnego 1 cebula 2 szklanki malin (najlepiej świeżych lub rozmrożone niesłodzone) 2 łyżki czerwonego octu winnego 2 łyżki melasy(...)około 12 minut).Następnie nieznacznie ostudzić. Przelać całość do blendera i dokładnie wymieszać do formy przecieru. Następnie przecedzić przez gęste sitko. Skrzydełka natrzeć pozostałą solą i pieprzem. Umieścić na grillu i grillować aż będą gotowe. Następnie skrzydełka umieścić w przygotowanym wcześniej malinowym sosie i grillować jeszcze po 2 minuty z każdej strony. Podawać z pozostałym sosem malinowym do maczania. Zobacz
naRuszcieTworzenie własnych przypraw i sosów urozmaica klasyczne potrawy z grilla. Oto kilka przepisów na bardziej naturalne domowe przyprawy i sosy do grilla, które można przygotować w domu. Domowy ketchup. Smak dobrych pomidorów jest wyjątkowy. Można powiedzieć, że nie trzeba ubierać go w dodatkowe aromaty używając przypraw. Pomidory należy przeciąć wzdłużnie na pół, pozbyć się nasion, Miąższ przecisnąć przez sitko(...)soli do smaku i cukru do lekkiego osłodzenia jeśli to konieczne. Domowa musztarda. Własną musztardę można zrobić z kilku prostych składników. I będzie ona doskonałym dodatkiem do dań z grilla. Aby ją przygotować wystarczy połączyć kilka łyżek nasion gorczycy (żółtych i brązowych) z taką samą ilością octu, soku z cytryny, kurkumą, solą i cukrem. Całość należy dokładnie wymieszać np. przy
naRuszciePapryka w ketchupie... Paseczki kolorowych papryk. Pióra ostrej cebuli. Zatopione w zalewie ketchupowej. Idelany dodatek do mięs i kanapek. Pyszna przekąska na imprezy czy grilla. Polecam! Składniki: 3 kg papryki (u mnie żółta i czerwona); 1 kg cebuli. Zalewa: 1 litr dobrej jakości ketchupu pikantnego; 1 szklanka octu spirytusowego 10%; 1 szklanka białego cukru; 1 szklanka oleju; 2 łyżeczki(...)Pudliszki. Jeśli papryka ma być delikatna w smaku, należy dodać łagodnego ketchupu. Jest to doskonała alternatywa dla papryki konserwowej. Papryka w ketchupie idelanie nadaje się do mięs z grilla. Paprykę można także jeść podgrzaną, np. z dodatkiem ananasa, jako sos np. słodko - kwaśny do ryżu. Szklanka = 250 ml. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni MiejskaGrillowany łosoś z koktajlowymi pomidorami, to idealny pomysł na lekkie, zdrowe i szybkie danie na grilla. Czasami tak niewiele nam potrzeba do szczęścia.... Natura, słońce i biesiada na świeżym powietrzu. Składniki : 2 filety z łososia ok. 300-400g sól pieprz ząbek czosnku zioła prowansalskie oliwa z oliwek sok z cytryny gałązka pomidorów koktajlowych (kilkanaście sztuk) 2 plasterki cytryny Sposób(...)sól, pieprz i zioła prowansalskie, a ząbek czosnku kroimy drobno i dodajemy również do marynaty wszystko mieszamy, polewamy marynatą rybę i odkładamy na 15 min. w tym czasie rozpalamy grilla, pomidory obtaczamy w oliwie z oliwek - można do smaku posolić je delikatnie, ale to już wedle własnego uznania, bowiem mniej słone potrawy wydobywają z siebie swój prawdziwy smak i aromat
zobacz ich smakSuper pomysł na grilla, pyszne i chrupiące szaszłyki z mięsa wieprzowego i nie tylko, podane z duszonymi ziemniakami z pieczarkami, oprószone świeżymi ziołami. Jest to fajny posiłek na kolację przy grillu w gronie rodziny czy znajomych. Na grilla przygotowałam szaszłyki z wieprzowiny, wędzonego boczku i gruszki! Dała tak niepowtarzalny aromat i smak. Goście byli bardzo zadowoleni! Polecam! Duszone ziemniaczki, często(...)olejem. Wstawiamy do lodówki na minimum 5 godzin, a najlepiej na całą noc. Na szpadkach nadziewamy na przemian, mięso, gruszkę i boczek, w proporcjach jakich lubicie. Pieczemy na grillu na złoty kolor. Podajemy z gorącymi ziemniaczkami! Smacznego! Zapraszam na Facebooka SmykW kuchni i na mój profil na Instagramie Smyk_W_Kuchni (#smykwkuchni). Buźka
SMYKWKUCHNIWyposażenie: grill z rożnem – polecamy grille Broil King wyposażone w zestaw rożna z osobnym tylnym palnikiem tacka ociekowa na tłuszcze i soki termometr do mięsa (zalecany ale nie jest on niezbędny) Składniki: kawałek mięsa wołowego (polędwica wołowa, zrazowa dolna – około 1 ½ kg-2 kg ) Sól morska lub kamienna Przygotowanie: Mięso kroimy na równe 3-4 kawałki w poprzek włókien. Każdy(...)uzyskać kształt litery C i tak nabijamy je na szpikulec rożna. Bezpośrednio przed grillowaniem posolić mięso solą kamienną lub morską. Nie używać innych przypraw ani go nie marynować!. Przygotować grilla do grillowania na rożnie (metoda rożna obrotowego). Tak przygotowane mięso pieczemy w grillu z zamknięta pokrywą przy użyciu rożna do momentu uzyskania pożądanego stopnia wysmażenia znanego nam z steków
naRuszcieintensywnym poranku, pełnym załatwiania urzędowych spraw, postanowiliśmy spędzić resztę dnia na świeżym powietrzu. A że naszła już pora obiadowa, nie obyło się bez dań z grilla. Poza tradycyjnymi kiełbaskami postanowiłam przyrządzić szybkie, ale jakże pyszne szaszłyki aromatyzowane świeżym lubczykiem. Warzywa, kiełbasa i lubczyk... wspaniałe połączenie. A tzw. "kropką nad i" był sos barbecue od Folwark , który idealnie sprawdził się(...)wielkość). Na patyczki do szaszłyków nadziewamy kolejno - plaster kiełbasy, paprykę, plaster cukinii oraz listek lubczyku. Kolejność tą zachowujemy, przez całą długość patyczka, kończąc kiełbasą. Nadziane szaszłyki układamy na kratce grilla i zostawiamy do czasu, aż uzyskamy pożądane przez nas stopień "wysmażenia" kiełbasy. Ja wolę mniej wysmażoną kiełbasę i warzywa, dlatego szaszłyki są bledsze, ale czas jaki spędzą szaszłyki na grillu
Słodkie okruszkiLato sprzyja grilowaniu! Zdecydowanie przyjemniej jest spędzić wieczór smażąc smakołyki na grillu, niż dusząc się w gorących oparach kuchennego gotowania. Do dzisiejszej propozycji na obiad/kolację wykorzystałam to co teraz mamy dostępne pod ręką czyli bób, jarmuż z ogródka i oczywiście ... grilla :) Składniki: (na 2 porcje) 2 kawałki polędwicy wieprzowej pół kilo bobu(...)kulki mini-mozzarelli. Wszystko polewamy sosem przygotowanym z oliwy, soli, pieprzu i suszonego koperku. Polędwicę rozbijamy tłuczkiem. Oprószamy pieprzem. Nie solimy - aby mięso nam nie stwardniało. Grillujemy na rozgrzanym grillu - po parę minut na każdą stronę. Mięso przekładamy na talerze i dopiero wtedy solimy. Smacznego
Taste Therapy