szkl. mąki tortowej 1 budyń waniliowy Cykoria 1 i 2/3 szkl. drobnego cukru 4 jajka 1 szkl.oleju rzepakowego 300 g jogurtu naturalnego greckiego lub naturalnego gęstego 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Cykoria 3/4 kg owoców [ u mnie maliny] kisiel truskawkowy Cykoria UWAGA: Kisiel dajemy tylko do soczystych owoców jak rabarbar, truskawki, maliny
Moje domowe kucharzenieosoby): 1 połowa fileta z kurczaka 1/2 średniej wielkości pomidora 1/2 średniej wielkości czerwona cebula 1/2 kulki mozzarelli sól pieprz papryka słodka papryka ostra 1 sos sałatkowy np. grecki 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka masła Przygotowanie: Fileta umyć, osuszyć dokładnie. Oczyścić błonki nożem, ponakrajać w poprzek (kroimy tak ale żeby nie przeciąć całkiem) robiąc takie jakby kieszonki. Obsypać
Gotuj z Mąkąmrożony brykiet) Kilkanaście pieczarek 1 cebula 1 puszka pomidorów krojonych 1 łyżka oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku 2 łyżki serka śmietankowego 2 łyżki jogurtu greckiego Gałka muszkatołowa, sól, pieprz Drobno posiekaną cebulę szklimy na oliwie, dodajemy czosnek i pieczarki. Trzymamy wszystko na patelni tak długo - aż woda z pieczarek odparuje. Zawartość patelni przekładamy
Mamuśka wraca do formySernik bez sera i spód z herbatników, a do tego akcent w postaci śliwek. Składniki : jogurt typu greckiego duży 400 g waniliowy serek homogenizowany 150 g 2 jajka budyń waniliowy bez cukru 3 łyżki cukru pudru 4 małe śliwki węgierskie płaska łyżeczka kakao ok 80 g herbatników 50 g masła Przygotowanie: Herbatniki rozdrabniamy. Masło rozpuszczamy. Mieszamy razem. Wypełniamy dno foremek
Lena Gotujecycuszki to podstawa-wiadomo to nie od dziś. Tak więc, żeby nie było tak monotonnie tym razem pierś curry! SKŁADNIKI 1 podwójna pierś Duży jogurt grecki, lub naturalny 3 łyżeczki curry 2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki czosnku granulowanego 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego Mała cebula Piersi oczyszczamy
Mamuśka wraca do formySkładniki: - szklanka mąki kukurydzianej - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 0,5 łyżeczki soli - jajko - 20 g czekolady gorzkiej - 3 łyżki jogurtu greckiego - 40 g cukru/słodzika Wykonanie Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia oraz sól. Wbijamy jajko oraz wlewamy jogurt. Całość dokładnie miksujemy. Na koniec wrzucamy pokrojoną w kostkę czekoladę. Całość łączymy. Na blasze wyłożonej papierem
Health-Fit-LifeDelikatna, jesienna, no pyszna! SKŁADNIKI : 1 kg dyni 1 cebula 1 marchewka 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku 1 litr bulionu 1 łyżka jogurtu greckiego Sól, pieprz Cebulę kroimy w piórka, marchewkę w cienkie plasterki, czosnek przeciskamy lub kroimy - to wszystko wrzucamy do garnka razem z oliwą i masłem, podsmażamy. Dynie obieramy, kroimy w kostkę
Mamuśka wraca do formysmaku lata! Składniki na 2 porcje: na pastę: 4 jajka na twardo (ugotowane 8 minut od momentu zagotowania się wody) garść natki pietruszki – drobno posiekanej łyżka jogurtu greckiego 100 g hummusu (u mnie opakowanie hummusu pikantnego Profi ) łyżeczka musztardy szczypta soli świeżo mielony pieprz dodatkowo: 2 kwiaty cukinii lub dyni surowe jajko łyżka masła bułeczka kiełki
Ugotowane pozamiataneniewielkim ogniu, pomału, aby nie spalił się z wierzchu i aby dosmażył się w środku. Podawać gorący z ulubionymi dodatkami ( u mnie z domowej roboty dżemem jagodowym oraz jogurtem greckim ). Na zimno też smakuje pysznie ;) Smacznego
Opowieści z piekarnikałyżeczki pieprzu 25 g masła 1/4 szkl mleka 300 ml bulionu warzywnego Krakus 10 łyżek koncentratu barszczu czerwonego Krakus 2 łyżki ćwikły z chrzanem Krakus 400 g jogurtu greckiego kiełki do dekoracji Przygotowanie: Do garnka wlewamy bulion i zagotowujemy. Do gotującego się bulionu dodajemy koncentrat barszczu i ćwikłę, mieszamy i razem gotujemy przez 1 minutę. Do jogurtu dodajemy kilka łyżek
słodkie i nie tylko historie kulinarnezabiera tylko 10 minut. Wychodzi wilgotne, kwaskowe i bez zakalca, co niestety przytrafia się podczas pieczenia tego typu ciast. Można użyć dowolnych, sezonowych owoców. Składniki: – 1 duży jogurt grecki 450 g – 2,5 szklanki mąki pszennej – 3/4 szklanki cukru – 2 jajka – 1/2 szklanki oleju – 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia – 1 łyżeczka
To co kochamJedna porcja (przedstawiona poniżej) dostarcza (bez musu kokosowego): 291 kcal; B: 16,4g; W: 49; T: 1,3 g. Składniki (jedna porcja) - 200 g truskawek - kubeczek jogurtu naturalnego greckiego - 1 łyżeczka słodzika Mus czekoladowy: - 40 g namoczonych daktyli - 1 łyżeczka kakao Wykonanie Truskawki myjemy i dzielimy na dwie części. Pierwszą z nich blendujemy na gładki mus. Drugą łączymy
Health-Fit-Lifełyżki soku z cytryny szczypta soli NADZIENIE OWOCOWE 400g truskawek 200g rabarbaru 2 łyżki brązowego cukru 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej POLEWA JOGURTOWA 60g cukru pudru 1 łyżka jogurtu greckiego 1 łyżka soku z cytryny Wykonanie: CIASTO KRUCHE - składniki na ciasto powinny być zimne - mąkę przesiać z cukrem pudrem, dodać pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło, jajko, skórkę cytrynową
Smakołyki BerenikiPITAGORAS Urodzony około 572 p.n.e. grecki matematyk, filozof, mistyk. Tak długo jak człowiek będzie zabijał zwierzęta, ludzie będą zabijali się nawzajem. W istocie, ten kto zabija i zadaje ból, nie zazna radości i miłości. PLUTARCH Urodzony około 50 n.e. jeden z największych pisarzy starożytnej Grecji, historyk, filozof-moralista, orator. Czy naprawdę pytasz jaki powód skłaniał Pitagorasa do niejedzenia mięsa
wege i kropkarosołu: 2 pietruszki 4 marchewki ćwiartka selera do tego 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 4 korniszony, pokrojone w kostkę 4 ugotowane jajka puszka kukurydzy konserwowej majonez jogurt grecki sól, pieprz do smaku Wykonanie Wszystkie składniki pokroić w kostkę . Majonez , jogurt mieszamy doprawiamy do smaku pieprzem i solą .Całość sosu mieszamy z warzywami z kasza jaglana .Pozostawiamy na około
w mojej kuchni