zabiera tylko 10 minut. Wychodzi wilgotne, kwaskowe i bez zakalca, co niestety przytrafia się podczas pieczenia tego typu ciast. Można użyć dowolnych, sezonowych owoców. Składniki: – 1 duży jogurt grecki 450 g – 2,5 szklanki mąki pszennej – 3/4 szklanki cukru – 2 jajka – 1/2 szklanki oleju – 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia – 1 łyżeczka
To co kochamJedna porcja (przedstawiona poniżej) dostarcza (bez musu kokosowego): 291 kcal; B: 16,4g; W: 49; T: 1,3 g. Składniki (jedna porcja) - 200 g truskawek - kubeczek jogurtu naturalnego greckiego - 1 łyżeczka słodzika Mus czekoladowy: - 40 g namoczonych daktyli - 1 łyżeczka kakao Wykonanie Truskawki myjemy i dzielimy na dwie części. Pierwszą z nich blendujemy na gładki mus. Drugą łączymy
Health-Fit-Lifełyżki soku z cytryny szczypta soli NADZIENIE OWOCOWE 400g truskawek 200g rabarbaru 2 łyżki brązowego cukru 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej POLEWA JOGURTOWA 60g cukru pudru 1 łyżka jogurtu greckiego 1 łyżka soku z cytryny Wykonanie: CIASTO KRUCHE - składniki na ciasto powinny być zimne - mąkę przesiać z cukrem pudrem, dodać pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło, jajko, skórkę cytrynową
Smakołyki BerenikiPITAGORAS Urodzony około 572 p.n.e. grecki matematyk, filozof, mistyk. Tak długo jak człowiek będzie zabijał zwierzęta, ludzie będą zabijali się nawzajem. W istocie, ten kto zabija i zadaje ból, nie zazna radości i miłości. PLUTARCH Urodzony około 50 n.e. jeden z największych pisarzy starożytnej Grecji, historyk, filozof-moralista, orator. Czy naprawdę pytasz jaki powód skłaniał Pitagorasa do niejedzenia mięsa
wege i kropkarosołu: 2 pietruszki 4 marchewki ćwiartka selera do tego 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 4 korniszony, pokrojone w kostkę 4 ugotowane jajka puszka kukurydzy konserwowej majonez jogurt grecki sól, pieprz do smaku Wykonanie Wszystkie składniki pokroić w kostkę . Majonez , jogurt mieszamy doprawiamy do smaku pieprzem i solą .Całość sosu mieszamy z warzywami z kasza jaglana .Pozostawiamy na około
w mojej kuchnisklepowych słodkich napojów, dobrze jest przygotować wodę z cytryną i miętą. SKŁADNIKI: 1 mała główka kalafiora 2 pomidory lub garść koktajlowych 1 główka sałaty 2 jajka 100 ml jogurtu greckiego 1/2 łyżeczka papryki wędzonej 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich kilka kropli octu jabłkowego lub winnego sól pieprz Jajka gotujemy na twardo. Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie
Kuchnia od dwojgagram biszkoptów 4 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki gorącej wody 250 gram śmietany 36% 3 łyżki cukru pudru 800 gram jogurtu naturalnego lub greckiego 1,5 kg truskawek 2 galaretki truskawkowe rozpuszczone w 750 ml gorącej wody Biszkopty rozkładam w formie. W dużej misie ubijam śmietanę, dodaję cukier i jogurty. Miksuję, dodaję ostudzoną żelatynę. Mieszam
Mango PapajaSałatka Cezar to obok nicejskiej i greckiej najbardziej znana sałatka świata. Banalnie prosta, okrutnie smaczna i w żaden możliwy sposób nie dietetyczna. To czysty hedonizm pod przykrywką słowa „sałatka” – świeżutka, chrupka sałata rzymska, pyszne grzanki i sos, którego smak ciężko jest wyrzucić z pamięci. Ona tylko wygląda niepozornie, to umami w najczystszej postaci! Zawsze zadziwia mnie fakt, jak jedna
Karo in the Kitchenporcje: 2 duże piersi z kurczaka marynata do kurczaka: ząbek czosnku, zielona pietruszka, sól, pieprz) sałata lodowa 4 małe kromki pieczywa pełnoziarnistego ogórek zielony sos: 400ml jogurtu greckiego, łyżka musztardy francuskiej, awokado 4 łyżki granatu do ozdoby rzeżucha Sposób przygotowania: Piersi przekrój wzdłuż i lekko roztłucz a następnie zamarynuj w posiekanym czosnku, posiekanej zielonej pietruszce oraz soli i pieprzu. Następnie
wysmienityporcje): 3 gruszki 2 brzoskwinie (użyłam ciasteczkowych) 2 łyżki konfitury brzoskwiniowej sok z połowy cytryny 4-5 łyżek gotowej granoli, zmiksowanej na pył jogurt naturalny lub grecki do podania syrop klonowy Owoce myję i kroję. Mieszam z sokiem z cytryny i konfiturą brzoskwiniową. Przekładam owoce do kokilek i posypuję zmiksowaną granolą. Zapiekam w piekarniku nagrzanym
Mango Papajamąki (u mnie pszenna pełnoziarnista, może być też orkiszowa) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli kawałek masła lub oliwa do smażenia do podania: 100 g jogurtu greckiego wymieszanego z pesteczkami z 1/2 laski wanilii 100 g świeżych truskawek pokrojonych na plasterki 100 g pokrojonych wyłuskanych pistacji opcjonalnie trochę miodu do polania Przygotowanie placuszków z ricottą: Piekarnik rozgrzej
Chilli Czosnek i Oliwabiałka 1 szklanka cukru 180ml oleju 340g mąki krupczatki 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki sody 250g świeżego szpinaku Krem: 500g naturalnego jogurtu greckiego 500ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36% 500g umytych, obranych, pokrojonych truskawek 20g żelatyny + 2/3 szklanki zimnej wody 5-6 łyżek cukru pudru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier
Mała CukierenkaProponuję Wam prosty i lekki deser jogurtowy z owocami. Składniki na 2-3 porcje: ok. 1 szklanka mrożonych owoców (u mnie jeżyny) 250 ml gęstego jogurtu naturalnego (najlepszy grecki) cukier do smaku Mrożone owoce wysypać do blendera. Dodać niewielką ilość cukru (na około 1 szklankę owoców dodałam 1 łyżkę cukru) i zmiksować. Dodać naturalny jogurt i wymieszać. Od razu
Codzienna kuchnia niecodziennajednocześnie mniej kaloryczne. Zachęcam do spróbowania! Przygotowanie: 20 min. Chłodzenie : 3 godz. Dla 6-8 osób ● 250 g malin* ● 450 g ricotty ● 4 jogurty typu greckie o smaku naturalnym** ● 24 podłużne biszkopty. ● 20 cl niesłodzonej kawy z ekspresu ● 2 łyżki niesłodzonego kakao ● 60 g drobnego cukru*** ● 2 łyżki ekstraktu waniliowego**** Przygotowanie: W misce ubij lub zmiksuj ricottę
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaSmaczny i szybki dodatek do obiadu. Dla mnie to punkt obowiązkowy wiosennych surówek. 1 sałata masłowa pęczek rzodkiewek pęczek szczypiorku 180 g kwaśnej śmietany 18% 3 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka miodu sok z cytryny sól Umyte i osuszone liście sałaty rwiemy na mniejsze kawałki. Przekładamy do miski. Oczyszczone rzodkiewki kroimy na półplasterki lub na ćwiartki. Szczypiorek drobno siekamy
Smaki Na Talerzu