Placuszki z cukinii i marchewki ze słonecznikiem 203ziemniak 1 marchewka 5 czubatych łyżek słonecznika 2 jajka 3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej mała cebula sól do smaku oliwa z oliwek do smażenia Dip jogurtowo-paprykowy: 3/4 szklanki jogurtu greckiego ostra papryka do smaku Przygotowanie (15 minut): - cukinie, ziemniak, marchewkę i cebulę zetrzeć na tarce o dużych oczkach - dodać jajko, mąkę, sól i słonecznik. Wymieszać i spróbować czy wystarczająco słone
Pora na pora i pomidora
Placki z dynią i cukinią 180sosem jogurtowo – ziołowym. 20 min 2 Składniki: 1/2 średniej dyni 1 mała cukinia 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko sól, pieprz Sos jogurtowo – ziołowy 1/2 szklanki jogurtu greckiego sól, pieprz, suszona bazylia 1 mały żabek czosnku Wykonanie: Dynę obrać ze skórki. Podzielić na mniejsze kawałki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cukinię umyć i zetrzeć również
Ania i Marcin gotują
Jesienne śniadanie 200zdrowe jesienne śniadanie przygotowane na bazie domowego dyniowego musli. Przepis na musli znajdziecie tutaj . Ja szykuję je w słoiczkach, zakręcam i zabieram do pracy. W wersji luksusowej dodaję jogurt grecki, ale jeśli liczycie kalorie dodajcie zwykły jogurt naturalny. Jesienne śniadanie Czas przygotowania: 10 minut Proporcje dla 2 osób Składniki: 300 g naturalnego jogurtu mała kiść ciemnych winogron ziarenka owocu granatu
Kulinarne przygody Gatity
Sałatka z tortellini, suszonymi pomidorami i serem camembert 287słonecznika Sos*: 6 łyżek oleju 2 łyżki octu winnego ząbek czosnku 1,5 łyżeczki miodu sól, pieprz *W wersji oryginalnej zamiast własnoręcznie przygotowanego sosu podany był sos typu greckiego, także to już Wasz decyzja, którą opcję wybierzecie. Mi obie bardzo smakowały ;) Tortellini gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Studzimy. Na suchej, rozgrzanej patelni podsmażamy ziarna słonecznika
Czerwona Porzeczka
SZASZŁYKI Z PIERSI KURCZAKA 192około dwu centymetrowe plastry. Nadziewam na patyczki do szaszłyków, smaruję oliwą i smażę na grillowej patelni. Piersi z kurczaka można podawać z sosem typu tzatziki: jogurt grecki,kiszony ogórek,czosnek,koperek,ser feta,pieprz. Składniki miksujemy. Sos idealnie pasuje do pieczonych mięs a także ryb. Smacznego
potrawyregionalne
FASZEROWANE PIECZONE ZIEMNIAKI 179całości. Farsz można przygotować w zależności od gustów za każdym razem inny. Dzisiaj proponuję: Posiekaną białą kapustę,marchewkę,starte jabłko, kukurydzę i pokrojonego wędzonego kurczaka. Dodałam majonez, jogurt grecki,sól,pieprz. Wszystko wymieszałam i odstawiłam na pół godziny żeby składniki przeszły smakiem i kapusta zmiękła. W międzyczasie włożyłam do miseczki łyżkę masła, roztartych parę ząbków czosnku, słodką czerwoną
potrawyregionalne
RYBA PO GRECKU 168Rybę po grecku można jeść na ciepło lub na zimno. Na co dzień lub od święta. 8 płatów filetów z mintaja usmażyłam na patelni. Można je obtoczyć w mące lub w bułce tartej z jajkiem. Starłam dwie cebule i białą część pora i podsmażyłam na patelni. Dodałam parę ziarenek ziela angielskiego i liście laurowe. Na tarce o grubych oczkach
potrawyregionalne
POMIDORY Z FETĄ,JOGURTEM I CZOSNKIEM 478miseczce rozmieszałam jogurt bałkański , starłam do niego dwa albo więcej ząbków czosnku -w zależności od ilości pomidorów i nałożyłam go na cebulkę. Na wierzch starłam na grubej tarce grecką fetę i wszystko posypałam świeżym koperkiem. Prawda,że fajne połączenie? A jak smakuje! Spróbujcie koniecznie. Smacznego
potrawyregionalne
SZASZŁYKI Z PIERSI Z INDYKA Z WARZYWAMI I KASZĄ KUS KUS 247grubszą kostkę. Dodałam pokrojone korniszony można również kiszone ogórki, sporo koperku, 2-3 ząbki czosnku, sól i pieprz do smaku. Wymieszałam wszystko z jogurtem greckim i majonezem. SMACZNEGO! Polecam inne rodzaje szaszłyków: GRILLOWANE SZASZŁYKI W CURRY GRILLOWANE MIELONE SZASZŁYKI Z KAPARAMI I SOSEM CZOSNKOWO ZIOŁOWYM SZASZŁYKI Z PIERSI Z INDYKA Z ANANASEM I KASZĄ
potrawyregionalne
KEBAB Z SALSĄ Z BAKŁAŻANÓW I CZERWONEJ FASOLI 183sól oregano oliwa Salsa z bakłażana: 1 szt.bakłażanu 1/2 małej cukini puszka czerwonej fasoli czerwona świeża papryka 1 szt.cebuli pasta pomidorowa czosnek sól,pieprz oliwa Składniki sos: jogurt grecki 2-3 szt.ogórka kiszonego 2-3 ząbki czosnku świeży koperek kawałek sera feta Pokroiłam drobno cebulę,paprykę,bakłażana i cukinię. Warzywa podsmażyłam na patelni. Przełożyłam je do garnka,dodałam
potrawyregionalne
SOLA ZE SZPINAKIEM I SOSEM KOPERKOWYM 215omega-3,jod,selen,witaminę D,wapń i magnez. Proponuję dziś filety z soli z sosem koperkowym ze szpinakiem i pieczonymi ziemniakami. Zacznijmy od sosu. W miseczce wymieszałam jogurt grecki i sporo świeżego koperku. Dodałam sól,pieprz i sok z połowy cytryny. W garnku rozmroziłam szpinak. Osobiście wolę i najlepsze są świeże liście szpinaku... ale mamy marzec więc pozostał
potrawyregionalne
SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z CZOSNKIEM 487oczywiście może być podawana jako samodzielne danie. Tylko cztery składniki...a jaki smak!! Składniki: Ilość dowolna ziemniaki kiszone ogórki sporo świeżego koperku parę ząbków czosnku majonez lub/i jogurt grecki sól czarny pieprz słodka czerwona papryka Kiszone ogórki obrałam ze skórki i pokroiłam w drobną kostkę. Wycisnęłam i odsączyłam je z nadmiaru soku. Przełożyłam do miski. Ziemniaki podgotowałam
potrawyregionalne
KOKOSOWY KURCZAK CURRY W SOSIE Z MLEKA KOKOSOWEGO Z ANANASEM 246chwilę podgotowałam. Świeżego ananasa obrałam i pokroiłam w kostkę. Wrzuciłam go do garnka. Wymieszałam i chwilę poddusiłam. Gdy kurczak był już miękki wlałam jogurt naturalny. Najlepiej jeśli użyjecie gęstego greckiego. Można go zastąpić śmietaną jogurtową. Na tym etapie można wyłączyć już gaz i wymieszać go z kurczakiem. Jeszcze tylko łyżka koncentratu pomidorowego i danie gotowe. Ugotowałam ryż i podawałam
potrawyregionalne
KOKOSOWE NALEŚNIKI Z MANGO 225ciasto naleśnikowe szukajcie TU w przepisie na naleśniki w syropie pomarańczowym do ciasta pół szklanki wiórków kokosowych dojrzały owoc mango (ewentualnie inny ulubiony sezonowy) naturalny, gęsty jogurt grecki lub serek waniliowy syrop klonowy Do tradycyjnego i wymieszanego ciasta naleśnikowego wsypałam wiórki kokosowe. Usmażyłam naleśniki Obrałam ze skórki mango i pokroiłam w kostkę. Na usmażone placki nałożyłam
potrawyregionalne