granat - 3120 przepisów (strona:3/208)

TARTA Z GRANATEM 159

Jeśli lubisz granaty to ciasto jest w sam raz dla Ciebie. Kruchy spód, słodka masa mleczno serowa i świeżutki granat na wierzchu. Palce lizać, napewno sięgniecie po dokładkę.Składniki:25 dag mąki15 dag masła3 łyżki cukrujajkosól morska młynek Kamismasa:24 dag serka mascarpone250 ml schłodzonego mleka skondensowanego słodzonego2 jajka2 granatyWykonanie:Masło posiekać z mąką, dodać cukier, szczyptę soli,jajko,zagnieść(...)fasolę, zapiekać 20 min w 180 st. Wystudzić.Mascarpone zmiksować z mlekiem i jajkami. Wylać na ciasto, piec 25 minut w 180 st. Na upieczone ciasto wyłożyć gęsto granat

Z Majeczką w kuchni
Sok z granatu organiczny 127

charakteryzuje się lekko cierpkim smakiem. Nie jest słodki, ale też nie jest kwaśny. Zawiera 100% sok z owoców granatu. Mi bardzo ten smak przypadł do gustu. Jedynym minusem może być cena, za pół litrową butelkę trzeba zapłacić 25, 50 zł, a można go kupić tutaj . Sok z granatu jest bardzo zdrowy-  granat zmniejsza ryzyko zachorowań na raka, przeciwdziała procesom(...)starzenia i obniża poziom cholesterolu. Ze względu na swoje właściwości oraz smak polecany jest wszystkim, którzy dbają o swoje zdrowie. Owoce granatu wzmacniają organizm i zwiększają jego odporność. Jest jednym z najbogatszych źródeł łatwo przyswajalnych polifenoli. Ponadto sok na etykiecie posiada znak BIO.  Biorąc w sklepie do ręki produkt oznaczony w taki właśnie sposób możemy być pewni, że jest

Aga w kuchni
Rukola z gruszką i granatem 212

Dzisiaj kolorowo i smacznie i zdrowo. Rukola z gruszką i granatem to fajne połączenie smakowe. Znajdziemy smak słodki, słony i kwaśny. Na talerzu fajne kolory więc przyciągają oko nie tylko osób dorosłych ale i dzieci. Składniki: 0,5 opakowania rukoli 0,5 gruszki owoc granatu ser sałatkowy w zalewie Sos 1 łyżka miodu 1 łyżka musztardy sarepskiej 0,5 łyżki(...)Doprawić do smaku solą, pieprzem i ponownie wymieszać.  Rukolę opłukać i pozostawić na sicie do odsączenia. Gruszkę obrać z skórki pokroić w paski. Przygotować 2-4 łyżki ziarenek granatu. Ser odsączyć z zalewy. Rukolę przełożyć do miski polać połową sosu wymieszać i przełożyć na talerz. Na górę rozłożyć pokrojone gruszki, ziarenka granatu polać sosem i na końcu ułożyć kosteczki

Ala piecze i gotuje
Deser z granatem, otrębami i migdałami!- Dietetyczny!- DESER FIT! 191

potrzebne jakieś słowa? Wystarczy spojrzeć i człowiek od razu by schrupał! Pyszny! DESER DIETETYCZNY Z GRANATEM I MIGDAŁAMI! SKŁADNIKI DLA 3 OSÓB: -150 ML JOGURTU BAŁKAŃSKIEGO - 1 BANAN  - 1/2 GRANATA - 4 ŁYŻKI BORÓWEK - 3 ŁYŻKI OTRĘBÓW ORKISZOWYCH GRANULOWANYCH ZE ŚLIWKĄ - PO 2 MIGDAŁY NA DESER - KILKA KROPEL WODY RÓŻANEJ W wysokiej szklance, ułóż od dna, jogurt, kilka borówek(...)kilak plastrów banana, troszkę otrębów, granat, aż do wypełnienia szklanki po brzegi. Na wierzch, ułóż obficie ziarna granatu i posiekany migdał.  Skrop kilkoma kroplami wody różanej (jeżeli nie lubisz, kilka kropel syropu z agawy). SMACZNEGO! POLUB MNIE

SMYKWKUCHNI
Sałatka z roszponką, kozim serem i granatem 319

Bomba witaminowa! Samo zdrowie, uwielbiam takie sałatki. Wspaniałe połączenie wszystkich składników, koziego sera i granatu. Warto jej spróbować, szczególnie dlatego, że jej przygotowanie zajmuje 5 minut! Składniki: 300 gram roszponki garść kukurydzy  ziarenka granatu ( granat kroimy na pół i nad miseczką porządnie uderzamy w niego tłuczkiem, nasiona będą same wypadały :)) 200 gram sera koziego  prażone płatki migdałowe- garść(...)łyżka oliwy z oliwek W dużym naczyniu układamy umytą i wysuszoną roszponkę, kukurydzę, kozi ser- kruszymy w dłoniach, nasiona granatu. Polewamy całość łyżką oliwy z oliwek i posypujemy prażonymi migdałami.  Gotowe, smacznego

Mango Papaja
Rozrywkowy kurczak - czyli pierś z kurczaka z mozzarellą i granatem 229

Serii z granatem ciąg dalszy - dziś propozycja na ciepło: Rozrywkowy kurczak -  czyli pierś z kurczaka z mozzarellą i granatem Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka 125 gram mozzarelli 1/2 granatu zioła prowansalskie przyprawy (sól, pieprz, curry) 4 łyżki ketchupu pikantnego 1/3 szklanki wody/bulionu Mięso natrzeć przyprawami, posypać ziołami prowansalskimi, odstawić na min. 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie(...)przełożyć do naczynia żaroodpornego, podlać odrobiną wody lub bulionu, posmarować ketchupem, przykryć i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 40 minut. Mozzarellę pokroić w plastry, granat wypestkować. Na gorące mięso wyłożyć ser i pestki i zapiekać razem około 3-5 minut

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Surówka z czerwonej kapusty, fig i granatu 42

Surówka z czerwonej kapusty z suszonymi figami i granatem to propozycja na bezmięsny dodatek do mięs . Dzięki wykorzystaniu słodkich fig ta wegańska surówka nabiera lekko-słodkiego smaku, natomiast dodatek granatu nadaje jej delikatny akcent cierpkości. Tego typu surówka jest fajnym dodatkiem zwłaszcza do smażonych oraz grillowanych mięs jak i serów. Przygotowanie surówki jest szybkie , łatwe i zaczynam je na ogół(...)poszatkowania kapusty. Kolejno kroję figi, natkę i siekam orzechy. Z granatu wyjmuję ziarna i robię to poprzez opukanie zewnętrznej strony tego owocu tępą stroną noża. W małej miseczce łączę składniki dressingu a następnie zalewam nim uprzednio pokrojone warzywa i owoce. Ta prosta surówka z kapusty pasuję świetnie do poniższych dań: kotlety mielone z indyka szaszłyki drobiowe karmelizowane żeberka z piekarnika

MeCooks
RACUCHY DROŻDŻOWE Z BORÓWKAMI GRANATEM I MIĘTĄ 89

drożdżowe czy te na szybko bez drożdży na jedną modłę, z jabłkami i cukrem pudrem. I to był wielki błąd! Otóż okazuje się, że racuchy drożdżowe z borówkami, granatem i miętą są po prostu znakomite. To racuchy w których borówki nadają im tego czegoś a przy tym zdrowy smak, granat nieco słodyczy i jednocześnie kwasowości. A mięta na finiszu, ożywia(...)NALEŚNIKI Z KARMELIZOWANYMI GRUSZKAMI     KOTLETY JAJECZNE Z PAPRYKĄ     NALEŚNIKI SIATKOWE Z OWOCAMI     SAŁATKA Z RZODKIEWKĄ I MOZZARELLĄ   Racuchy drożdżowe z borówkami granatem i miętą: – Są po prostu znakomite – Borówki nadają im tego czegoś – Granat dodaje nieco słodyczy i jednocześnie kwasowości – Pyszne i zdrowe – A mięta na finiszu, ożywia całą tą historię ILOŚĆ PORCJI

globuskulinarny
Domowy kisiel z czarnego bzu i granatu z białą morwą 111

Dziś typowo PROzdrowotnie czyli: wzmacniamy się!. Świetna propozycja dla dużych i małych. Nasz kisiel będzie z czarnego bzu który szczyci się konkretną zawartością witaminy C i rutyny oraz granatu pełnego antyutleniaczy. Kisiel posłodzimy cukrem brzozowym i dodamy owocu morwy białej dzięki czemu ograniczymy wchłanianie cukrów i ochronimy zęby. Nasz kisiel będzie lekko kwaskowy a osłodzi go genialna w smaku morwa(...)suszonego czarnego bzuPół dużego owocu granata3,5 łyżeczki ksylitolu Łyżka suszonych owoców morwy białej1 Łyżka mąki ziemniaczanejPrygotowanie:1/ Do małego garnka wsypujemy czarny bez i kulki z obranego granatu - zalewamy to kubkiem (250ml) wody i zagotowujemy na małym gazie pod przykryciem 5 minut2/ Przecedzamy rzez sito wywar dociskając do sita pokrywkę by dokładnie wszystko wycisnąć3/ Wywar przelewamy do małego

Kuchnia PROzdrowotna
Guacamole z granatem 181

Pyszna prosta sałatka - pasta -   awokado z dodatkiem granatu. Papryczka jalapeno jest ostra, radzę więc, dodawać ją stopniowo,aby otrzymać guacamole o odpowiedniej dla nas ostrości.  inspirację był przepis z  tej  strony składniki 2 dojrzałe awokado, skórkę i pestki usunąć  Skórka i sok z 1 limonki 1 mała czerwona cebula, drobno posiekana 1  - 2 papryczki(...)jalapeno, bez nasion, drobno posiekana 1 ząbek czosnku, drobno posiekany lub starty sól 1/2 szklanki nasion granatu listki bazylii pocięte w paseczki przygotowanie W średniej wielkości misce, rozgnieść awokado i wymieszać ze skórką i sokiem z limonki, czerwoną cebulą, jalapeno, czosnkiem i solą. Dodać  nasiona granatu, posypać bazylią i podawać. Smacznego

Stare Gary
Łosoś na szpinakowej kołderce z pestkami granatu 132

tylko podkresli smak pysznych zielonych listkow.A wszyscy ktorzy do tej pory uwazali,ze szpinak to mdla ohyda,przekonaja sie jak wiele stracili nie znajac jego smaku. Slodko-kwasny granat idealnie wkomponuje sie i podkresli smak zarowno lososia jak i szpinaku.Zapraszam do wyprobowaniaprzepisu.Skladnik na 2 porcje: 300-400 g lososia 500-600 g swiezego szpinaku 2 zabki(...)czosnku okolo pol granatu sol,pieprz do smaku 1/2 cytryny Wykonanie:Lososia poporcjowac,umyc i osuszyc .Skrapic sokiem z cytryny , posolic i oproszyc pieprzem z mlynka.Specjalnie nie dodaja zadnych ziol,zeby dominowal tu smak szpinaku.Blaszke wylozyc papierem do pieczenia.Ulozyc na niej lososia .Wlozyc do piekarnika nagrzanego do 190 ° C i piec10-12 minut.Sprawdzic

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Deser chałwowy z truskawkami i pestkami granatu 261

Deser o smaku chalwy z truskawkami i pestkami granatu jest przepyszny.I to nie tylko dla wielbicieli chalwy.Wbrew pozorom nie jest tez wcale za slodki.Zreszta stopien slodyczy mozecie regulowac iloscia dodanego miodu.Smak chalwy bowiem pochodzi z tahini,ktore nie jest slodzone.Dla nas z mezem jest to absolutny hit deserowy.Dlatego naprawde goraco polecam do skorzystania z przepisu.Bedziecie naprawde zachwyceni.Owoce mozecie dodac wedlug(...)lyzeczki cukru i soku z cytryny zrobic marynate do truskawek. Odstawic na kilka minut by przeszly smakiem.Jogurt wymieszac z miodem i tahini.Nie potrzebujemy tu zadnego miksera.Robimy to zwyczajnie lyzka.Owoc granatu przeciac w poprzek i z jednej polowki "wywroconej "jakby na lewa strone wyciagnac pestki.Najlepiej zrobic to palcami,uwalniajac je z bialej oslonki.Na dnie pucharkow ulozyc ciasteczka,nastepnie jogurt chalwowy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ocet winny z pestkami granatu-Granatapfel-Essig 139

smaku,jaki chcemy uzyskać.Po kilku dniach gdy ocet nabierze charakterystycznego smaku dodatku,trzeba go przecedzić.Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku w chłodnym miejscu. Ocet sporządzony z dodatkiem pestek granatu ma nie tylko piękny czerwony kolor,ale nada każdej sałatce wspaniałej owocowej nuty smakowej.Niezastąpiony w każdej kreatywnej kuchni,także dobry pomysł na prezent. Składniki na  buteleczki(...)duży owoc granatu 1 łyżka miodu 500 ml octu winnego Wykonanie: z owocu granatu wydobyć pestki .Wymieszać z octem winnym i miodem - umiescic w garnuszku i doprowadzić zawartość do wrzenia.Ostudzić i przelać do 2 buteleczek o pojemności 250 ml w zależności od żądanego stopnia intensywności odcedzić pestki po 2-3 dniach schłodzony przechowywać do 6-ciu miesięcy ZNACZENIE OCTU

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Karmelizowane buraki ze szpinakiem i granatem 197

Wszechmocny Admin zauważył, że ostatnio dość dużo mamy dań z granatem. To oczywiste, bo granat awansował na jedno z pierwszych miejsc na liście „ulubionych owoców i warzyw”. Na pierwszym nadal jest gruszka. Na gruszkowy tydzień przyjdzie nam jeszcze poczekać, bo teraz pławię się w soku z granatów. (A moja kuchnia

Gotuj z Blue Raven
Marynowana cukinia z granatem i płatkami chili na carpaccio z mozzarelli 183

więc nie ma co siedzieć w kuchni. Zainspirowana warsztatami, prowadzonymi przez Grzegorza Łapanowskiego w Akademii Kulinarnej Whirlpool, na szybkie śniadanie prosta sałatka z surowej cukinii, mozzarelli i granatu ze świeżą bazylią :). Można podać z ulubionymi chrupiącymi dodatkami (grzanki, grissini, wasa...).Czas przygotowania: 20 minutPorcje: 2   Składniki:1 żółta cukinia3 łyżki ziaren granatu2 średnie mozzarelle1 saszetka(...)pociąć na paski przy pomocy obieraczki do warzyw, delikatnie wymieszać z marynatą, odstawić na 15 minut.Mozzarelle pokroić w cienkie plastry, wyłożyć na talerz. Na wierzchu położyć cukinię, posypać pestkami granatu. Przed podaniem skropić olejem z czosnkiem i bazylią, doprawić solą i pieprzem

SzczyptaSmaQ