znajdowała się pomiędzy warstwami ciasteczek, które po pewnym czasie miękły i mogły udawać warstwę ciasta Polecałam Wam też inne przepisy z tego okresu: ciasto bez pieczenia na ciastkach i sernik bez pieczenia, czyli Domek Baby Jagi . Torcik z kakaową masą z kaszy manny to deser / ciasto mojego dzieciństwa, które przypadło właśnie na lata PRL. Ten torcik potrafiła wykonać każda(...)łyżeczka żelatyny 1/2 szklanki cukru pudru 3 łyżki kakao żurawina i migdały do dekoracji Przygotowanie: Spód foremki wykładamy ciasteczkami. Kaszkę mieszamy z wodą, przekładamy do gotującego się mleka wraz z cukrem. Gotujemy gęstą kaszę na mleku. Dodajemy kakao, dokładnie mieszamy i zdejmujemy kaszę z ognia. Do powstałej masy dodajemy bakalie oraz alkohol, dokładnie mieszamy. Wlewamy płynny deser do formy wyłożonej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięstanie wynagrodzić te niewielkie niedogodności… Keto pizza przed pieczeniem Przydatne uwagi Kluczem do sukcesu w przypadku tego przepisu jest odpowiednie przygotowanie kalafiora. Ja ścieram go na drobno, gotuję do miękkości i solidnie odciskam z nadmiaru wody. Wtedy mamy pewność, że “ciasto” będzie się trzymać kupy. Do tego jajka i trochę siemienia lnianego i keto pizza już prawie(...)droga nie przestanie mnie chyba nigdy zadziwiać to, ile różnych rzeczy można wyczarować z kalafiora . Sprawdza się on zarówno w wytrawnych, jak i w słodkich daniach, takich jak ten sernik z matchą . Może też robić za spód do pizzy albo zostać użyty do produkcji kopytek . Zdaje się, że możliwości jego wykorzystania kulinarnego są nieskończone. Tylko nasza wyobraźnia może być
Modern Cave GirlPuszysty, wilgotny, delikatny i absolutnie pyszny sernik z brzoskwiniami, delicjami i galaretką na spodzie makowo – kokosowym to fantastyczny smakołyk dla wszystkich wielbicieli serników. Udaje się za każdym razem, jest prosty w przygotowaniu idealny na różne okazje, urodzinowe przyjęcia, imieniny, spotkania w gronie przyjaciół, ale przede wszystkim na święta. składniki na tortownicę 26 cm ciasto makowo-kokosowe(...)połączenia się składników a następnie garnek stawiamy na małym ogniu i całość podgrzewamy stale mieszając. Gdy masa zrzednie ( ale nie będzie jeszcze ciepła ) wsypujemy budyń, ciągle mieszamy i gotujemy do chwili aż będą powstawać pękające pęcherzyki powietrza. Masę serową zdejmujemy z ognia i studzimy około 10 minut. Odsączone z soku połówki brzoskwiń kroimy w większą kostkę i dodajemy do masy
Smakowite Daniafirm, całe trzy :) Kiedy ściągnęłam papier dalej nadal było szaro, ale tak naturalnie. I moje wałki! Jakieś tam ptaszki i ten mój, mój osobisty wałek. Podpisany "made by Blondynka Gotuje", widzicie? Piękne wykonanie. Mimo iż na rynku prosperuje kilka firm, które mają podobne wałki, z najróżniejszymi wzorami, ja wolę tą. Firma STODOŁA . Ha! I nazwa jaka naturalna :) Dlaczego właśnie(...)wzór. Cudownie, a teraz? Czasu mało, a goła czekolada z napisem to tak łyso trochę....... Blondynko myśl! No i wymyśliłam :) W lodówce stało wiaderko z resztką sera pozostałego po serniku, w słoiczki trochę domowego dżemu z czarnej porzeczki, resztka kremówki, 8 sztuk maślanych ciastek, kawałek masła, żelatyna w szafce i na szczęście woda w kranie :) I tak sobie pochodziłam
Blondynka GotujeDzień Matki więc kolejna majowa okazja na sernik :) jagód jeszcze nie ma ale kupiłam mrożone i zrobiłam frużelinę ,serniczek wyszedł rewelacyjnie ,wilgotny ,rozpływający się w ustach a kwaskowaty smak jagód przełamuje świetnie słodycz sera ....pyszny .... Składniki na blaszkę 26 cm Masa serowa : - 450 g twarogu u mnie z Wielunia "Mój Ulubiony" - 250 g mascarpone - szklanka cukru(...)duże łyżki cukru Sposób wykonania : Zacznijmy od frużeliny bo musi ostygnąć ,3 łyżki wody ,jagody i cukier gotujemy na małym ogniu aż owoce się rozpadną ,2 łyżki wody mieszamy z mąką ziemniaczaną i wlewamy do jagód,chwilę gotujemy i odstawiamy do ostygnięcia , konsystencja powinna być jak kisiel . Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i owijamy folią aluminiową ,najlepiej użyć
Wypieki ReneKruche babeczki gościły u nas wiele razy ale zawsze na słodko. Tym razem dla odmiany przygotowałam wersję na słono. Babeczki wypełniłam pastą chrzanową z dodatkiem musztardy
Monia miesza i gotujeDziś chciałabym podzielić się z Wami kolejnym zestawieniem. Prezentuję Wam 6 przepisów na ciasta z owocami. Uwielbiam takie zestawienie smaku. Ciasta są nie tylko pyszne, ale
Słodkie okruszkiNo to zaczynamy spowiedź! Dla tych co nie wierzą, że aby mieć siłę i nadal być szczupłym trzeba jeść! Jedzenie jest potrzebne by żyć. ''Jemy
fitolarun.blogspot.comUwielbiam truskawki w każdej postaci! Biszkopty, kremy, napoje z dodatkiem truskawek są pyszne, ale najlepszy wyrób z truskawek, to jest dżem, no zresztą chyba wszyscy uwielbiają
Kuchnia ŁukaszaCiasto:3 szklanki mąki pszennej22 dag margaryny15 dag cukru3 jajka2 łyżeczki proszku do pieczeniacukier waniliowyZ podanych składników zagnieść kruche ciasto. podzielić na 3 części, upiec oddzielnie
Praktyczna plinfekcjach jako wspomaganie leczenia oraz jako skuteczną profilaktykę.” (właściwości żurawiny). Myślę, że dlatego warto wykorzystać sezon na żurawinę i przygotować ten pyszny sernik z żurawiną na zimno Sernik z żurawiną na zimnoSkładniki (na tortownicę o średnicy 28 cm)Spód400 g ciasteczek digestive (zbożowych)150 g masłaMasa500 g świeżej żurawiny2 szklanki wody1,5-2 szklanki cukrusok z połowy(...)minut do lodówki.2. Żurawinę opłukać (można odłożyć kilka do dekoracji) przełożyć do rondelka, dolać 2 szklanki wody, sok z połowy cytryny i około 2 szklanek cukru- do smaku. Gotować aż żurawina się lekko rozgotuje, około 10 minut. Gorącą zmiksować i przetrzeć przez metalowe sito, aby pozbyć się łykowatych części. Żelatynę namoczyć w pół szklanki zimnej wody. Po około
UgotujmyTo.plmalinowy bez cukru (można użyć śmietankowego lub waniliowego) 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (taka dość kopiasta) 5 + 3 łyżki cukru 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 200g gotowego sera na sernik (zmielony twaróg) 500g rabarbaru 200g truskawek (można zastąpić rabarbarem) Przygotujemy rabarbar: 1. Rabarbar i truskawki pokroić na kawałeczki. Przełożyć do miski, dodać 3 łyżki cukru, wymieszać i odstawić(...)wlać 300ml mleka, dodać 5 łyżek cukru, cukier z prawdziwą wanilią i zagotować. Do pozostałego mleka dodać budyń, mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. 3. Do gotującego się mleka wlać rozmieszany budyń i ugotować budyń. Gdy budyń się zagotuje zmniejszyć ogień na najmniejszy i gotować budyń, mieszając, przez 1 minutę. Zdjąć z ognia, nakryć folią spożywczą
Mała CukierenkaCzas radości, spokoju, odprężenia. Przy suto zastawionym stole spotkamy się z bliskimi, zapomnimy na moment o problemach dnia codziennego, odpoczniemy od polityki i wiadomości napływających ze świata. Baby, mazurki, sernika, pasztety, pieczyste, no i rybka. Śledzik być musi. U mnie w wersji sałatkowej, podany w wydrążonych ziemniakach. Palce lizać! Ten od SEKO jak dla mnie jest numerem jeden(...)filetów z olejem wiejskim Beczka śledzi SEKO 15 ziemniaków dużych 1 jabłko 1 czerwona cebula kilka gałązek szczypiorku sól, pieprz łyżka majonezu łyżka śmietany Wykonanie: Ziemniaki gotujemy. 10 ziemniaków wydrążamy , środki drobno kroimy. Pozostałe 5 ziemniaków kroimy w całości. Jabłko drobno siekamy, cebulę kroimy w małe piórka, drobno siekamy szczypiorek. Filety osączamy z zalewy, kroimy w kostkę. Wszystko
Z Majeczką w kuchniZiemniaki są coraz popularniejszym dodatkiem, już nie tylko do obiadu ale także do pieczywa a nawet deserów. Znamy pączki z ziemniakami, kluski z ziemniakami a nawet sernik z ziemniakami. A ja dzisiaj przedstawiam przepis na chleb z dodatkiem ziemniaków. Popularny był on w dawnych czasach w moim regionie- na Żywiecczyźnie. Wtedy dodatek ziemniaków do chleba był częsty, zaoszczędzano(...)korzystał bo dzięki ziemniakom miał wilgotny miąższ i był dłużej świeży. Składniki na duży bochenek: 450 g mąki pszennej 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej 300 g gotowanych ziemniaków 40 g drożdży 200 ml ciepłej wody 1 jajko łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli łyżeczka kminku łyżeczka czarnuszki 4 łyżki oleju Mąki przesiać. Ziemniaki przepuścić przez praskę lub maszynkę
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniazrobienia miksera, co czyni moją pracę jeszcze szybszą. Do zrobienia kształtnych muffinek obowiązkowo potrzebuję formy do pieczenia! Dziś przedstawiam Wam wrażenia z testu formy ze sklepu Przyjemne gotowanie. Otrzymana forma ma wymiary 26x35x3 cm i idealnie nadaje się do upieczenia 12 babeczek. Producent zapewnia, że forma posiada powłokę antyadhezyjną, która uniemożliwia przywieraniu ciasta, ale ja jednak wolę tego nie sprawdzać(...)papierowe papilotki. Babeczki wyglądają w nich o wiele ładniej. Forma łatwo się czyści i myje. Oprócz słodkich babeczek możemy przygotować w niej także paszteciki, wytrawne muffiny, a także mini serniki i wiele innych wypieków. Oczywiście przy zakupie otrzymujemy samą formę bez zaprezentowanych na zdjęciach papilotek. Ja formę przetestowałam podczas przygotowywania muffinek na Piknik Smakoszy. Jak widać na zdjęciach
Pasja Smaku