uwielbiam młode ziemniaczki- czy to pieczone (np. Hasselback ), smażone czy gotowane! :) Dzisiaj ziemniaki w parze z młodą marchewką, chrupiącą szynką szwarcwaldzką i cytryną, która cudownie orzeźwia to proste i jakże pyszne danie. Jako zioło nadające dodatkowo aromatu wykorzystałam świeże oregano, ale np. z tymiankiem czy odrobiną rozmarynu danie będzie równie wyśmienicie smakować. Końcowy efekt jest naprawdę zadowalający, wypróbujcie sami(...)całości) i włożyć do gotującej się wody. Gotować 8 minut. W międzyczasie obrać marchewkę, pokroić w krążki i 3 minuty przed końcem gotowania się ziemniaków włożyć do garnka. Odcedzić. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć pokrojoną szynkę oraz 2 ząbki czosnku i odłożyć na talerzyk. Na ten sam tłuszcz przełożyć warzywa i smażyć do zarumienienia. Na sam koniec wycisnąć
Kraina Miodem Płynącawyjdzie kulinarne cudo! Szynka wędzona od Dudy to idealny nośnik smaku w tej sałatce. Polecam do śniadania wielkanocnego. Potrzebujemy: 200 g dowolnego makaronu, który następnie gotujemy według wskazówek producenta 3 plastry szynki wędzonej, u mnie od producenta Duda, plaster grubości 1 cm pół czerwonej papryki 2 ogórki konserwowe 3 ugotowane jajka 1 mała cebula 4 łyżki majonezu, ja użyłam
MamaOskarkaznajdziecie mnóstwo jej wersji :) Składniki: 1 opakowanie tortellini z szynką lub serem 1 puszka kukurydzy 2 małe czerwone papryki 1 ogórek zielony 30 dag szynki sól, pieprz ząbek czosnku 2 łyżki majonezu Tortellini gotujemy według instrukcji na opakowaniu, odcedzamy i odstawiamy do wychłodzenia. Szynkę, ogórek i paprykę kroimy w kostkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Makaron i pozostałe składniki łączymy
My simple kitchenszynki w plasterkach 150 g żółtego sera 1 czerwona papryka 5 jajek 5-6 ogórków konserwowych 1 mała puszka kukurydzy 4 łyżki majonezu sól, pieprz Ryż gotujemy wg instrukcji zamieszczonych na opakowaniu. Odcedzamy. Szynkę kroimy na paseczki. Pozbawioną gniazda nasiennego paprykę kroimy na krótkie paseczki. Korniszony również kroimy w paski. Ser żółty trzemy na dużych oczkach tarki lub jeśli mamy
Smaki Na TalerzuOmnomnom - 100 g szynki - 1 cebula - salami - 200g tartej mozzarelli - ser parmezan - ok. 200 ml przecieru pomidorowego - sól - pieprz - oregano - bazylia - oliwa z oliwek Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente w posolonej wodzie. Szynkę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie razem z pokrojoną cebulą. Przecier pomidorowy doprawiamy solą, pieprzem, oregano, bazylią i mieszamy z makaronem. Dodajemy podsmażoną szynkę z cebulą
Kulinarne życieziaren jałowca 5 liści laurowych 5 ziaren pieprzu 5 posiekanych ząbków czosnku Szynkę umyć, osuszyć, usunąć błonki. W garnku zagotować wodę ze wszystkimi składnikami zalewy. Gotować ok 5 minut, ostudzić. Do chłodnej zalewy włożyć szynkę pamiętając aby mięso nie wystawało ponad wodę. Naczynie przykryć i wstawić do lodówki na 7-9 dni. Codziennie rano i wieczorem obracać mięso aby równo(...)oprószyć pieprzem i np. papryka słodką. Szynkę zawinąć szczelnie w folię spożywczą i związać sznurkiem aby nadać jej ładny kształt kulki. W dużym garnku zagotować wodę. Na gorącą włożyć szynę (ma być całkiem zakryta wodą) i parzyć na malutkim ogniu 1,5 godz. Wyłączyć gaz i zostawić w wodzie, w której się gotowała do czasu całkowitego ostygnięcia. Ściągnąć sznurek
Smakołyki Asirondelka z grubym dnem i gotujemy przez ok. 15 minut na wolnym ogniu. Dodajemy ocet, przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek . Gotujemy jeszcze przez chwilę, aż odparuje nadmiar soku i odstawiamy do przestygnięcia. Przepis bruschetty z szynką parmeńską i mozzarellą Bagietkę kroimy w kromeczki (po skosie) Kromki bagietki smarujemy sosem pomidorowym, kładziemy plasterek(...)szynki, plasterek mozzarelli. Skrapiamy wszystko oliwą, posypujemy oregano. Bruschetty pieczemy w temperaturze 170 st. C. przez ok. 7-8 minut. Smacznego! Artykuł Bruschetta z szynką parmeńską i mozzarellą pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!cienkie plasterki, cebulę dość drobno. Na dużą i wyższą patelnię dajemy 3 łyżki oleju, nieco rozgrzewamy, układamy plastry szynki tak, żeby nie nachodziły na siebie, obsmażamy najpierw jedną stronę na rumiano, a następnie drugą stronę. Jeśli nie macie dużej patelni, smażcie szynkę w dwóch turach dodając przed kolejnym smażeniem 2 łyżki oleju. W trakcie smażenia mięso wypuści nieco płynu. Obsmażone(...)będzie kruche i miękkie. Na koniec w kubku rozrabiamy mąkę z 1/2 szklanki wody, dokładnie mieszamy, żeby rozetrzeć wszystkie grudki z mąki, wlewamy do powstałego sosu, mieszamy, gotujemy jeszcze 5 minut. Smacznego :)) szynka wieprzowa, wieprzowina, papryka czerwona, tymianek, oregano, marchewka, cebula
Bułka z Chlebemdługiego, świeżego ogórka 4 jajka ugotowane na twardo 150 g szynki pęczek szczypiorku 1 puszka kukurydzy 3 łyżki majonezu sól, pieprz do smaku Wykonanie: Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ogórka, jajka, szynkę kroimy w kostkę. Szczypiorek siekamy drobno. Wszystkie składniki wrzucamy do jednej miski i mieszamy z majonezem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem
psgotujemyczerwona papryka – 1 zielona papryka – 1 żółta papryka – 4-6 łyżek jogurtu greckiego – pół pęczka natki pietruszki – sól, pieprz Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Szynkę i papryki kroimy w kosteczkę. Natkę drobno siekamy. Ostudzony makaron łączymy z pozostałymi składnikami i schładzamy. Smacznego! Artykuł Sałatka makaronowa z papryką i szynką FIT pochodzi z serwisu
Be Fit Be Strongprzygotowuje się bardzo prosto, a efekt jest zaskakujący i przepyszny. Zobacz też: Jajka sadzone na boczku Śniadaniowe muffinki jajeczne Zielona szakszuka Przepis na omlet z szynką i serem Drukuj przepis Porcji: 1 Czas gotowania: 10 minut Składniki 2 jajka 2 plasterki sera żółtego 2 plasterki szynki łyżeczka mąki szczypta soli odrobina oleju Przepis 1 Białka oddzielamy od żółtek. Dodajemy
Kuchnia Bazyliipieprz do smaku Wykonanie: Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Odsączamy i studzimy. Czerwony ryż gotuje się dłużej od białego. Ja robię to 35 minut. Jajka gotujemy na twardo. Kroimy w kostkę. Szynkę i cebulę kroimy. Pieczarki najlepiej, jeśli są malutkie. Wówczas kroimy je na ćwiartki. Kukurydzę odsączamy. Dodajemy natkę, majonez oraz sól (mało) i pieprz do smaku. Mieszamy, schładzamy
Smak mojego domuzastąpić nam obiad. Idealnie sprawdzi się na przyjęciach i piknikach pod chmurką. Sałatki ziemniaczane doskonale pasują do grillowanych mięs, więc jeśli zrezygnujecie z szynki - będzie świetnym dodatkiem do grillowanych potraw! Drukuj Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 25 min Czas przygotowania 40 min Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 25 min Czas przygotowania 40 min Ingredients 1 kg młodych ziemniaków(...)lekko osolonej wodzie przez 4-5 minut i odcedzamy. Ziemniaki zalewamy zimną wodą, dodajemy sól i gotujemy. Kiedy ziemniaki będą już miękkie, odcedzamy i odstawiamy do wystudzenia. W tym czasie pory przecinamy wzdłuż na pół, następnie kroimy w cienkie półplasterki. Szynkę kroimy w słupki. Przestudzone ziemniaki obieramy, większe ziemniaki kroimy na pół. Wszystkie składniki przekładamy do jednej miski
Wędrówki po kuchnisłoik pieczarek marynowanych 1 woreczek ugotowanego ryżu długoziarnistego, 20 dag szynki z plastrach, ½ puszki kukurydzy, 4 jajka, 2 ogórki kiszone, majonez, sól, pieprz, szczypiorek WYKONANIE Szynkę kroimy w małe paseczki. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, kroimy w kostkę. Pieczarki kroimy na małe kawałki (kilka odkładamy do dekoracji). Ogórki kroimy w drobną kostkę. W misce mieszamy ryż, szynkę, pieczarki, ogórki, jajka
słodki bratekkurczaka doprawiamy wegetą, papryką w proszku oraz pieprzem, po czym smażymy na oliwie aż będzie gotowy. Na tą samą patelnie dodajemy szynkę i smażymy przez około 3 minuty, po czym dodajemy kurczaka i przeciśnięty przez praskę czosnek. Makaron gotujemy al dente. Do patelni wsypujemy około 1 łyżki ziół prowansalskich i dolewamy 2 łyżki oliwy z oliwek. Gotowy makaron mieszamy porządnie
Klasyka Gotowania