Galeo Macieja Wawryniuka. Nasze warsztatowe menu było bardzo bogate i znalazły się w nim następujące dania: vitello tonato halaszle, rybna zupa piersi kurczaka wellington zabajone quiche z dojrzewającą szynką kleftiko suflet parfait z karmelizowana gruszką i cebulą ossobuco crepe suzette chinkali piccata alla milanese baklava Fot. JBcomm. Moja grupa do przygotowania miała chinkali, piccatę alla milanese(...)przystępnej cenie. Podoba mi się bardzo to, że nie dodawany jest do nich glutaminian sodu. Bardzo dziękuję organizatorom za zaproszenie na warsztaty i za super przydatny gadżet kuchenny do gotowania przypraw w zupach czy sosach. Dziś wylądował w garze z rosołem, wraz z przyprawami Galeo, które dostaliśmy po zakończeniu warsztatów
Kulinarne przygody GatityKrokiety z farszem mięsnym Pyszne krokiety z farszem mięsnym, to doskonały pomysł na zagospodarowanie mięsa obgotowanego z kości wieprzowych , lub np ścinek po formowaniu szynki , czy schabu . Farsz wychodzi aromatyczny , delikatny , doskonale smakują podane z każdą zupą krem lub sosem jogurtowym . Mogą stanowić danie główne lub przystawkę . Namawiam , pracy może sporo , ale efekt wyśmienity Składniki 6 cieniutkich naleśników(...)czosnku , pieprzu , gałki ,majeranku ,cukru , sosu worcester ( lub maggi ) . Odstawiamy do wystygnięcia . Mielimy maszynką o drobnych oczkach , solimy i dokładnie mieszamy – można dodać 4 łyżki bulionu pozostałego po gotowaniu kości . Bierzemy jeden naleśnik , kładziemy na nim łyżkę farszu mięsnego , składamy brzegi do środka , przytrzymujemy jedną ręką , a drugą rolujemy koniec , tak jakbyśmy zwijali chodniczek w przedpokoju " class="wp-smiley
Ogrodnik w podróżyGalantyna z kurczaka idealnie pasuje do kanapek jako alternatywa wędliny. Dobrze się też sprawdza jako przystawka razem z sosem. Od Was zależy jak ją wykorzystacie. Zachęcam
Smaki Ewyrozbiliście nieco nierówno (jak na zdjęciu niżej :)), nie przejmujcie się – pod szynką nie będzie tego widać. Roladę zawijamy w plastry szynki (ja zaczynam z jednego boku; zwykle plaster szynki nie obejmuje całej rolady – wtedy na koniec przykrywam tę „przerwę” dodatkowym plastrem wzdłuż rolady). Teraz roladę obwiązujemy jeszcze nitką albo dratwą (sznurkiem). Tak przygotowaną roladę możemy przykryć(...)krócej!). Wyciągamy roladę z piekarnika i wygląda tak: Roladę odkładamy i pozwalamy jej odpocząć ok. 15-20 minut. Sos z naczynia przelewamy do rondelka. Dodajemy wodę z grzybów. Gotujemy do lekkiej redukcji, ewentualnie delikatnie zagęszczamy 1-2 łyżkami mąki. Sos przecedzamy przez sito – będzie bardzo aksamitny i czysty. Roladę kroimy i podajemy z sosem. Roladki z polędwiczek wieprzowych
Pociąg Do Kuchniwierzchu roztopiona i ciągliwa mozzarella.A całość oprószona prażoną cebulką.Smacznego!Składniki:1 kg ziemniaków;1 brokuł (waga około 500 g);200 g dobrej jakości wędliny lub kiełbasy (u mnie szynka drobiowa);2 jaja ugotowane na twardo;125 ml śmietany o zawartości tłuszczu 30 lub 36%;125 ml zimnej, przegotowanej wody;1 surowe jajo;1 opakowanie francuskiej zupy cebulowej w proszku(...)około 30 minut.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Mozzarellę można zastąpić startym, żółtym serem, a śmietanę kremówkę śmietanką UHT o zawartości tłuszczu 18% (taką do kawy).Do wody, w której będzie gotowany brokuł można dodać łyżeczkę soku z cytryny i szczyptę cukru (zapewni mu to soczyście zielony kolor) lub ugotować brokuła na parze.Można użyć zarówno brokułów mrożonych, jak i świeżych
Gospodyni Miejskajedną z najwspanialszych kasz, ciemna, niepozorna, ma piękny orzechowy smak i delikatne, drobne nasionka. Świetnie zastępuje w risotto kaloryczny ryż i świetnie łączy się orzechami włoskimi, boczniakami i suszoną szynką. Zobacz przepis Czwartek: Paella z pęczaku z krewetkami i kurczakiem Tradycyjne hiszpańskie dane zrobione w absolutnie nietradycyjny sposób. Zamiast ryżu mamy pęczak, który idealnie nadaje się do tej roli. Świetnie(...)proste, jednogarnkowe danie, wymagające tylko doglądania od czasu do czasu. Ciut więcej zachodu wymaga risotto z kaszy orkiszowej, które robiliśmy jak klasyczne risotto, czyli regularnie uzupełniając płyn w gotującej się kaszy. Obydwa dania: i paella i risotto gotowe były po 25 minutach. W tym czasie kasze już wystygły. Z ugotowanego bulguru, zmieszanego z jarmużem zrobiliśmy zapiekankę i wstawiliśmy do pieca
Niedzielny kucharzdomową kolację. Mój przepis na sałatkę brokułową z tortellini jest bardzo prosty, a do jej przygotowania potrzebujemy tylko kilka składników. Podstawowym składnikiem są pierożki tortellini. U mnie z nadzieniem szynki prosciutto, ale może być inne. Do tego chrupiący brokuł, pomidorki koktajlowe, ser feta, a całość posypana uprażonymi ziarnami słonecznika. Zazwyczaj takie sałatki przygotowuję z majonezem, ale tym razem polałam(...)sitku do przestudzenia. Do większego garnka wlać wodę, dodać 1/2 łyżeczki soli. Garnek przykryć, wstawić na gaz i zagotować wodę. W międzyczasie brokuła podzielić na różyczki i przełożyć do gotującej się wody. Gotować przez około 7-8 minut. Następnie garnek zdjąć z ognia, różyczki przecedzić przez sitko. Przelać zimną wodą i pozostawić na sitku do przestudzenia. Pomidorki koktajlowe umyć, osuszyć
Danka Pichciczosnkowym sosem, bardzo by do tak upieczonych bakłażanów pasował. Polecam! składniki (2 porcje) 1 duży bakłażan 1 cebula czerwona, pokrojona w kostkę ok 250 g mięsa wieprzowego, zmielonego (szynka, schab) 200 g pomidorów ok 60 ml białego wina 1 łyżeczka harissy 125 g mozzarelli sól i świeżo zmielony czarny pieprz ostra papryka w płatkach duży pęczek kolendry - zostawić parę(...)pomocy drewnianej lub plastikowej łopatki. Smażyć ok 5 minut, aż mięso lekko się zrumieni i nie będzie już surowe. Tak obsmażone Przełożyć na patelnię bakłażanami, wmieszać harissę i gotować kolejne 5 - 6 minut. Farsz doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką w płatkach. Dodać mozzarellę pokrojoną w kostkę i posiekaną kolendrę, wymieszać. Usunąć bakłażany z pieca
Stare GaryNie jestem fanką nudnych panierowanych schabowych, które stały się świętym kanonem kuchni polskiej. Moja sypialnia jest położona zaraz nad sklepem mięsnym. Uwierzcie mi, ilość pobudek zaserwowanych
Karo in the KitchenJemy ją w wielu postaciach – i na ciepło, i na zimno. Jako dodatek – surówkę, lub jako główne danie – na przykład w postaci bigosu czy gołąbków. W
Karo in the Kitchenrozgrzanej patelni (z metalową rączką) na maśle klarowanym smaż na średnim ogniu masę jajeczną do czasu aż wierzch zacznie się ścinać. Dodaj dwie łyżki serka Almette i ułóż plastry szynki. Wstaw patelnię do piekarnika i zapiekaj w 160 stopniach pod grillem aż góra się zetnie. Wyjmij frittatę z piekarnika, posyp natką i dymką. Bon appetit Angielskie scones pieczone, podane(...)odstaw do wystygnięcia. Pieczarki pokrój w plastry. Podsmażaj na maśle klarowanym przez kilka minut. Wbij jajka do dwóch oddzielnych miseczek. Nalej pół rondelka wody i doprowadź do wrzenia. Wymieszaj gotującą się wodę z łyżką octu, a następnie na małym ogniu za pomocą łyżki zrób wir. Do wiru wlej jajko. Gotuj 2 minuty. Odcedź za pomocą łyżki cedzakowej i przełóż jajko
karmelowywyjątkowej trwałości (można je jeść jak piernik, nawet pół roku po upieczeniu). Poza wymienionymi wyżej, w Wielkim Poście żywiono się także żurem postnym, kartoflami, gotowaną i surową kwaszoną kapustą, gotowaną brukwią, śliwkami suszonymi, rozgotowanymi na gęstą zupę. Często tłuste mięsa, cukier, miód i nabiał w ogóle na sześć tygodni znikały z kuchni. Zatem w sumie poza salami nasza pizza(...)układać na blasze wyłożonej natłuszczonym papierem, posmarować sosem pomidorowym (pomidory w puszce rozgnieść na puree i dodać przyprawy, przede wszystkim bazylię). Na sos wyłożyć ulubione składniki (np. mozzarellę, salami, szynkę, paprykę, kukurydzę, pieczarki, cebulę, oliwki). Piec w 200 C przez 20 minut (czym cieńsza pizza, tym czas pieczenia krótszy). Smacznego
Przepysznik - BLW i nie tylkooscypki. Surowe i niedopieczone mięso Zaliczamy tutaj nie tylko potrawy z surowego mięsa jak tatar czy niedopieczone/niedosmażone potrawy typu krwisty befsztyk, ale także surowe wędliny, jak np. szynka parmeńska. Takie produkty mogą być źródłem zakażenia toksoplazmozą. Surowe i niedopieczone ryby i owoce morza Podobnie jak mięso - surowe ryby i przygotowane z nich potrawy typu sushi czy owoce morza(...)Jeśli chcesz zjeść na śniadanie jajko na miękko pamiętaj o tym, że skorupka nie może w żaden sposób być uszkodzona - jeśli potencjalne bakterie dostaną się do środka gotowanie na miękko już ich nie zabije. Warto też sięgać po mniejsze jajka (mają grubszą skorupkę) i jeśli jest taka możliwość wybierać jaja ze znanego i pewnego źródła. W czasie ciąży zdecydowanie lepiej
Z notatnika dietetykadobrą patelnię i cieszyć się nią przez długie, długie lata. Czy wiedzieliście, że naczynia firmy WOLL Cookware wykorzystywane były w wielu programach kulinarnych? Jakich? Makłowicz w podróży, Ewa Wachowicz gotuje czy w programie kulinarnym śląskiego szefa kuchni pana Remigiusza Rączki. A jak u mnie sprawdziła się patelnia Woll Diamond? Odkąd zostałam posiadaczką patelni Woll Diamond przygotowuję na niej prawie wszystko(...)sami co można w niej przygotować Poznajcie 5 pysznym przepisów, które na niej przygotowałam Leniwe gołąbki z białą kapustą Składniki: około 0,450 kg mięsa mielonego (u mnie z szynki) 100 g białego ryżu 1/2 małej główki białej kapusty 1 /2 cebuli 1 małe jajko około 3 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki czarnego
Słodkie okruszkirozgrzanej patelni (z metalową rączką) na maśle klarowanym smaż na średnim ogniu masę jajeczną do czasu aż wierzch zacznie się ścinać. Dodaj dwie łyżki serka Almette i ułóż plastry szynki. Wstaw patelnię do piekarnika i zapiekaj w 160 stopniach pod grillem aż góra się zetnie. Wyjmij frittatę z piekarnika, posyp natką i dymką. Bon appetit :) 2. Angielskie scones(...)Pieczarki pokrój w plastry. Podsmażaj na maśle klarowanym przez kilka minut. Wbij jajka do dwóch oddzielnych miseczek. Nalej pół rondelka wody i doprowadź do wrzenia. Wymieszaj gotującą się wodę z łyżką octu, a następnie na małym ogniu za pomocą łyżki zrób wir. Do wiru wlej jajko. Gotuj 2 minuty. Odcedź za pomocą łyżki cedzakowej i przełóż jajko
Poezja Smaków - blog kulinarnyrozgrzanej patelni (z metalową rączką) na maśle klarowanym smaż na średnim ogniu masę jajeczną do czasu aż wierzch zacznie się ścinać. Dodaj dwie łyżki serka Almette i ułóż plastry szynki. Wstaw patelnię do piekarnika i zapiekaj w 160 stopniach pod grillem aż góra się zetnie. Wyjmij frittatę z piekarnika, posyp natką i dymką. Bon appetit :) 2. Angielskie scones pieczone(...)odstaw do wystygnięcia. Pieczarki pokrój w plastry. Podsmażaj na maśle klarowanym przez kilka minut. Wbij jajka do dwóch oddzielnych miseczek. Nalej pół rondelka wody i doprowadź do wrzenia. Wymieszaj gotującą się wodę z łyżką octu, a następnie na małym ogniu za pomocą łyżki zrób wir. Do wiru wlej jajko. Gotuj 2 minuty. Odcedź za pomocą łyżki cedzakowej i przełóż jajko
Tradycyjna KuchniaPrzepis dla każdego, kto lubi domowe wędliny :) Koszt zakupu mini wędzarki zwróci się na pewno, w smacznych swojskich wyrobach. Mięso płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy
chleba naszegogruszki ni z pietruszki nie pasuje do żadnego przepisu. Dokładnie sprawdzałam. Przykład: Peklowany udziec wieprzowy, a obok zdjęcie upieczonych golonek. Z kością. A w przepisie "2 1/2 kg tylnej szynki wieprzowej bez kości , ze skórą". Inny przykład, również na zdjęciach: Kurczak nadziewany kaszą jęczmienną. Obok zdjęcie zrazów, najpewniej wołowych, sądząc po kolorze, podanych obok kaszy, ale wydaje mi się(...)gdzie na szybko tylko przejrzałam, na pewno będę mieć więcej pomysłów na obiady i inne dania. Jednym z pierwszych przepisów, które chcę wykorzystać, są pomysły na domowe wędliny, szczególnie gotowany schab i konserwę słoikową. Przy czym schab zamierzam zastąpić filetem z kurczaka lub indyka, aby i mąż miał co jeść. Już nie mogę się doczekać, mniam. :) Najciekawsze przepisy na pewno
Anioszek w kuchnimąki 3 żółtka 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka soli mąka do posypania stolnicy 20 sztuk (ok. 200 g) małych dojrzałych śliwek węgierek składniki na gulasz: 1 kg łopatki lub szynki wieprzowej,bez kości 1 cebula pokrojona w kostkę 4 łyżki oleju do podsmażenia mięsa 2 liście laurowe 2 ziarnka ziela angielskiego 5 ziarnek pieprzu 2 ząbki czosnku sól, pieprz(...)ładniejszego koloru często dodaję łyżeczkę przecieru pomidorowego. Gdy mięso jest już miękkie, zagęszczamy sos, wlewamy rozrobioną mąkę i energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki. Chwilę wszystko razem gotujemy. Przygotowanie knedli: Ziemniaki gotujemy w mundurkach, obieramy i przeciskamy przez praskę. Ciepłe ziemniaki mieszamy z mąką, żółtkami, masłem i łyżeczką soli
Bon Appetit Małgorzatykilkunastu miesięcy biorę udział w Wyzwaniach Blogerek. Raz w miesiącu organizujemy wspólne gotowanie na określony temat. Nasza grupa ewoluowała, zmieniali się uczestnicy i zasady. W tej chwili pozostało nas 9 i jest to już grupa docelowa, która raczej nie zmieni się. Co miesiąc inna z nas wymyśla temat wyzwania, w tym miesiącu padło na Dreszkę(...)bohaterami bajek, -kolorowe podkładki i serwetki, -kolorowe serwetki, -dziecięce sztućce. Forma podania posiłku Przygotowując np. proste z pozoru kanapki udekorujmy je zabawnie. Niech to nie będzie plasterek szynki czy sera położony zwyczajnie na chlebie. Wędlinę czy ser można wyciąć fantazyjnie - można wykorzystać do tego choćby foremki do wykrawania ciastek, które nadają się również do wycinania
Codzienna kuchnia niecodzienna