bezpośrednio do sosu. Bardzo polecam! Składniki: ok 20 szt klopsy: 500 g mielonego mięsa (u mnie zmielona szynka wieprzowa) 1 jajko 1 czerstwa bułka (ok 60g) 1 łyżka średnio ostrej musztardy 1 cebula 3 filety anchois - opcjonalnie 1 łyżka natki pietruszki do gotowania: 400 ml bulionu ( miałam wywar drobiowy) 200 ml białego wytrawnego wina 2 listki laurowe 1 szalotka
Stare Garygulasz. Mimo upałów w końcu mówię, kupuj co trzeba i robimy. Nawet nie było z tym gotowaniem tak źle, a gulasz wyszedł pyszny, więc miałam przynajmniej na dwa dni obiad z głowy :-). Polecam i miłego dnia życzę :-) Składniki: około 800 g szynki wieprzowej 500 g pieczarek 2 większe papryki czerwone 2 większe papryki białe lub zielone 1 słoik ogórków kiszonych
kruche babeczkiskładników, które są ogólnie dostępnie i tanie. Klasyczna sałatka ryżowa Składniki: 400 g wieprzowiny (najlepiej szynki) 200 g ryżu (2 woreczki, u mnie parboiled) 4 jajka ugotowane na twardo około 5-6 ogórków kiszonych 5 łyżek majonezu pieprz sól Mięso gotujemy do miękkości w osolonej wodzie lub bulionie. Gotowe pozostawiamy do wystudzenia. Gotujemy ryż, odcedzamy i pozostawiamy do wystudzenia. Mięso
PatiGotujepekińska połowa kapusty seler naciowy konserwowy 1 słoiczek ogórek długi zielony 1 szt. makaron kolory tortellini z szynką majonez 5 łyżek natka pietruszki siekana 3 łyżki ~~METODA~~ Kapustę szatkujemy. Ogórka obieramy i kroimy w kostkę. Seler przecedzamy, aby usunąć nadmiar soków. Makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Wszystko razem mieszamy dodając majonez i natkę pietruszki. Wstawiamy do lodówki
Kuchnia Paulettesciasto. W głębokim garnku zagotować wodę. Z ciasta formować zgrabne kulki robiąc palcem wgłębienie pośrodku. Do gotującej się wody wrzucać kluski i wyciągać łyżką cedzakową, kiedy się zagotują i wypłyną do wierzchu. Kluseczki można omaścić podsmażoną cebulką z boczkiem lub dowolną szynką, jaką właśnie posiadamy lodówce. Ja oprócz tego udusiłam na maśle i cebuli, opakowanie mrożonego szpinaku, doprawiłam
Kulinarne przemysleniapomarańcza -1/4 cebuli -ząbek czosnku -cynamon, kurkuma, imbir -pieprz, sól Dodatki: -prażone orzechy włoskie -podsmażona szynka szwarcwaldzka Wykonanie: Dynię obieramy, kroimy w kosteczkę. Cebulkę i czosnek siekamy i razem z dynią wrzucamy do garnka. Zalewamy wrzątkiem do połowy wysokości i gotujemy pod przykryciem ok. 10 min. Po tym czasie dorzucamy obraną i pokrojoną pomarańczę. Dodajemy przyprawy i przy
Gawron w rosolesłonecznika. Ja dodałam filet z kurczaka marynowany i podsmażany, ale możecie dodać dowolnie przyrządzony kawałek kurczaka i gotowany i smażony czy pieczony. Wszystko zależy od tego, co zalega właśnie w Waszej lodówce. Jeśli nie macie kurczaka, nie dodawajcie go, możecie dodać salami, szynkę lub pominąć wkładkę mięsną Sos oparty jest na jogurcie i miodzie ale wiem, że dla niektórych może
Mieszam w Garnkuszynki Jedna czerwona papryka Pieprz Sposób wykonania: Przygotować nadzienie: Serki topione wymieszać z posiekanymi ziołami, papryką i szynką pokropioną w kostkę. Doprawić pieprzem i odstawić na bok. Ser żółty zawinąć w folie spożywczą(bardzo szczelnie) i włożyć do garnka z wrzącą wodą- gotować do momentu aż się ser rozpuści. Następnie ser przełożyć na blat i rozwałkować, na to wyłożyć farsz
Smaki Nataliimakaronu wstążki (najlepiej domowy, przepis tutaj ) 100 g serka topionego (np. kremowego, z pieczarkami lub szynką) 100 g masła 200 g śmietany kremówki ser do posypania np. grana padano lub inny sól, pieprz zielona pietruszka opcjonalnie: ząbek czosnku wykonanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie. W osobnym rondelku podgrzewamy masło oraz serek topiony, cały czad mieszając, aż się rozpuści. Dodajemy śmietankę
Domowy Smak Jedzeniakapusty (biała lub włoska, świetnie sprawdzi się również młoda kapusta) 5-6 ziemniaków 2 cebule 200 g szynki albo kiełbasy 220 ml śmietany 30% sól, pieprz, pieprz ziołowy natka pietruszki Przygotowanie Kapustę szatkujemy, wkładamy do garnka, zalewamy 3/4 szklanki wody, solimy i gotujemy do miękkości. Ziemniaki kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni z cebulą i kiełbasą również pokrojonymi
e-PrzepisyKulinarneziół prowansalskich. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą (należy z nią uważać, bo ziemniaki będą już słone od gotowania). 2. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni Celsjusza. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej połowę ziemniaków, uklepujemy i wyrównujemy. Na ziemniakach kładziemy plastry szynki, a na niej plastry sera edamskiego. Na ser kładziemy resztę ziemniaków i ponownie dokładnie uklepujemy i wyrównujemy
My Culinary Artkulinarnych, a zasmakuje nawet wybrednym podniebieniom Składniki: ok 8 średnich ziemniaków 2 pomidory 200 g kiełbasy lub szynki 2 cebule papryka czerwona 2 jajka 200 ml śmietany 18% pół małej czerwonej papryki 150 g sera żółtego sól, pieprz, papryka ostra Przygotowanie Ziemniaki gotujemy w mundurkach, tak aby były lekko twardawe. Cebulę kroimy w piórka, wędlinę w paski. Podsmażamy na maśle
e-PrzepisyKulinarnewypróbować tę sałatkę. Składniki: 100 g kaszy jaglanej niewielka cebula czerwona 4-5 suszonych pomidorów 150 g szynki konserwowej 1/2 czerwonej papryki garść czarnych oliwek pęczek szczypiorku Dodatkowo: 4 łyżki oliwy ząbek czosnku sól, pieprz łyżka soku z cytryny bazylia Przygotowanie Kaszę gotujemy na sypko w osolonej wodzie. Szczypiorek siekamy, resztę składników kroimy w kostkę. Oliwę, przyprawy, sok z cytryny
e-PrzepisyKulinarnejajek. W szynce stanowi fajna przekąską nie tylko na święta Składniki: 20 plastrów szynki konserwowej 10 jajek 25 dag żółtego sera w kawałku szczypiorek- z cebulki dymki- do przewiązania sól,pieprz do smaku majonez 3 łyżki Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do nich starty na dużych
Z Majeczką w kuchniTortellini to tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem. Do sałatki można użyć dowolne małe pierożki, czyli mięsne, grzybowe bądź z serem. Jest to idealna przystawka na przyjęcia
upichcicwałki. Każdy wałek lekko spłaszczamy i kroimy w romby. Zagotowujemy wodę z solą, wrzucamy kluski i gotujemy, czekamy aż kluski wypłyną na powierzchnię, oznacza to że są gotowe. Wyciągamy kluski ziemniaczano-serowe łyżką cedzakową. Podajemy kluski z sosem pieczeniowym z szynką. Smacznego! The post Kluski ziemniaczano-serowe appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięchrupiącymi chipsami z obierków marchwi. Całości dopełnił wyjątkowo aromatyczny sos, z długo gotowanego wywaru na bazie kości z pieczonego mięsa, obierek z warzyw, głąba kapusty i zwiędłych ziół, z bukietem przypraw. Trzecie danie było pomysłem na wykorzystanie jedzenia, które często zostaje po wielkanocnym ucztowaniu. Resztki pasztetu, szynki, białej kiełbasy czy jaj, można podać zapieczone w smakowitych, drożdżowych bułeczkach." Ugotowana(...)pieczenia łodyga z brokuła wędliny (mogą być obeschnięte) obierki z marchewek pieczone mięso dymka Sposób przygotowania: Składniki na wywar (z wyjątkiem przecieru pomidorowego) umieścić w garnku, zalać wodą i gotować na wolnym ogniu kilka godzin. W trakcie umieścić w metalowym sitku ziemniaki i ugotować je na parze (można podobnie zrobić z innymi warzywami, które chcemy wykorzystać w najbliższym czasie
Obiad gotowyKolejna odsłona brukselki. Dobrze przygotowana, potrafi zaskoczyć swym nielubianym smakiem. na 20 mini szaszłyków brukselka - 20 dużych kulek szynka, boczek lub inna wędlina- 20 kawałków pomidorki koktajlowe - 10 szt. kozi ser lub niebieski, lub inny o wyrazistym smaku 2 opakowania sól, pieprz, 1 łyżeczka cukru, oliwa, 3 ząbki czosnku, bułka tarta. Brukselkę obrać z zewnętrznych liści, głąb naciąć(...)zimną wodą i pozostawić na godzinę. Następnie brukselkę gotować przez 5 minut w osolonej wodzie z łyżeczką cukru. Po ugotowaniu warzywo odcedzić i pozostawić do schłodzenia. Brukselkę i pomidorki przekroić na pół. Ser pokroić na 20 kawałków. Szaszłyki nadziewać na wykałaczki tak aby rozpołowiona brukselka była po bokach a w środku szynka, ser i pomidor. Szaszłyki ułożyć w formie
Jadło i czytadłopomidorowy – 1/2 puszki pomidorów z puszki – świeża bazylia lub suszona – ząbek czosnku – sól, pieprz, zioła prowansalskie – łyżka oliwy – 1 kulka mozzarelli – szynka parmeńska – świeży szpinak Przygotowanie: Do ciepłej wody (ok. 100 ml) wsypać drożdże i cukier, wymieszać i odstawić na chwilę na bok. Mąkę przesiewamy do miski dodajemy sól a następnie drożdże(...)dodajemy czosnek, odrobinę oliwy, przyprawiamy bazylią, ziołami prowansalskimi oraz solą i pieprzem. Gotujemy kilka minut aż wszystko zmięknie. Jeśli lubimy czuć cząstki pomidorów zostawiamy taki sos beż miksowania. Jeśli natomiast chcemy uzyskać gładki sos – zawartość garnka miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Pizzę smarujemy sosem i układamy szynkę parmeńską oraz mozzarellę. Pizze wkładamy do nagrzanego do maksymalnej temperatury piekarnika
I LOVE LIFEPrzygotowanie: Szynkę i ziemniaka kroimy w kostkę, cebulę i czosnek siekamy drobno. Szynkę odkładamy na bok. Resztę składników umieszczamy w dość wysokim garnku i zalewamy mlekiem. Dodajemy 2 liście laurowe, 2 ziela angielskie, gałkę muszkatołową, starty imbir i ok.1/2 odsączonej kukurydzy. Kolejno doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na bardzo małym ogniu, pod przykryciem ok.20 minut – często mieszając i uważając(...)całość zagotowujemy stale mieszając. Końcowo doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy jogurt naturalny i ziarna prażonego słonecznika. Całość ostatecznie mieszamy. Zupę podajemy w miseczkach posypujemy ją posiekanym szczypiorem, pokrojoną szynką, prażonym słonecznikiem i niewielką ilością ziaren kukurydzy. Smacznego! (; (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml
Symfonia Smakówszklanki - wody musi być 1,5szkl. Gotujemy na małym ogniu ok 15 minut nie mieszając. Po tym czasie kasza powinna wchłonąć płyn i być już miękka. Po ugotowaniu kaszę przekładamy do dużej miski. Na patelni rozgrzewamy niewielka ilość oleju, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, chwilę podsmażamy i dorzucamy pokrojoną w kostkę szynkę oraz paprykę. Całość chwilę smażymy. Po usmażeniu przekładamy
Walijskie Pichcenietrawą cytrynową, a one piszczą z radości i krzyczą: mamusiu jakie to wspaniałe!!! Nie, nie i jeszcze raz nie! Ani one się tak nie cieszą, ani ja tak nie gotuję. Zdarza się, że mąż bierze kanapki z konserwą. Lubi tzw. gulasz angielski, ja niby udaję, że nie, nie, ale zawsze mu trochę zjem (no też lubię). Zdarza się, że kupuję(...)Drugie śniadania do szkoły to niemałe wyzwanie... Masło owszem, szynka nie - żadna. Ser żółty nie, ser biały - może być. Pomidorki koktajlowe - nigdy w życiu, ale rzodkiewka bardzo chętnie. Pasta jajeczna - mamo!!! Wiesz, że lubię, ale w domu a nie do szkoły! Zmierzam do tego, że ja po prostu lubię gotować. Gdyby tak nie było, miałabym chyba dziś depresję ;) Może
bistro mamamożna jeść to samo (i ile można nie gotować obiadu)? Myślę, że proporcje możecie spokojnie zmniejszyć o połowę (chyba, że gotujecie dla co najmniej 6-7 osób). Gotowanie dla dwóch tylko osób wcale nie jest takie łatwe. Nie wszystkiego da się zrobić mało, ale teraz mam już nauczkę i następnym razem nie będziemy jeść zupy przez prawie tydzień. Na szczęście(...)kością) 2 udka z kurczaka kości na zupę (opcjonalnie i tylko jeśli szynka jest bez kości) 150 g kwaśnej, gęstej śmietany 18% pęczek koperku przyprawy: 4 liście laurowe. 2 ziarna ziela angielskiego, sól, świeżo mielony czarny pieprz (może być też ziarnisty), majeranek Dzień przed planowanym podaniem zupy gotujemy bulion mięsny. Mięso, boczek i kości zalewamy zimną wodą (mają być całe
Ratunku obiadgalaretki: 4 jajka ugotowane na twardo 6 plasterków szynki konserwowej 1/2 szklanki mrożonego groszku 1 ugotowana marchewka, np. z rosołu sól, pieprz galaretka 3 szklanki wywaru warzywnego lub rosołu 5 płaskich łyżeczek żelatyny 1 łyżeczka octu 1 białko Klarowanie wywaru Do zimnego wywaru/rosołu dodać lekko roztrzepane białko i ocet. Gotować na średnim ogniu tak długo, aż utworzy się gęsta(...)ostygnięcia. Przygotowanie szynkowych kubeczków Groszek lekko odmrozić. Z marchewki wyciąć kształty lub pokroić w plasterki. Jajka obrać. Na bokach foremek ułożyć kawałki marchewki, następnie położyć przecięte na pół plasterki szynki (1 kubeczek = 1,5 plasterka szynki). Z jajek odciąć końcówki. Jajka włożyć do foremek. Wsypać trochę groszku. Do przygotowanych szynkowych kubeczków wlać zimny wywar (najlepiej do 1/2 wysokości kubeczka). Wstawić
UgotowaćSkładniki: szynka świeża wieprzowa 1,5 kg, przyprawa do gyrosa Prymat 1 opakowanie, jogurt naturalny 330 gram, musztarda miodowa 4 łyżki, olej rzepakowy 6 łyżek, cebula 6 sztuk, woda 4 szklanki, śmietana 12% gęsta 200 gram, ziemniaki ugotowane 50 dag, mizeria: 2 ogórki węże, do smaku cukier, sól, pieprz, ocet winny, śmietana 12% 200 gram, koperek 1 pęczek Przyprawę wsypać(...)cebule, wlać resztę marynaty, dwie szklanki wody, zamknąć szybkowar, po zasyczeniu pary gotować na średnim ogniu z 50 minut. Gotowe mięso wyjąć z szybkowara, do wywaru wlać śmietan.ę i blenderem zmiksować na sos, sos bez mąki jest gęsty dzięki cebuli, śmietanie, podawać z ziemniakami, mizerią - szynka marynowana w jogurcie,musztardzie z cebulą z szybkowara jest bardzo soczysta, krucha,aromatyczna
W Mojej Kuchni Lubiędomowego1 łyżka koncentratu pomidorowegoziołasól, pieprz, cukierCebulę chwilkę poddusiłam, dodałam czosnek, zalałam przecierem, dodałam resztę składników i gotowałam na wolniutkim ogniu w celu zredukowania wody.Gdy mamy sos zaczynamy szykować wszystkie dodatki do pizzy. U mnie:sery: gorgonzola, mozarella, parmezanmięso: grillowana pierś z kurczaka, szynka szwarcwaldzkarukola, szpinak liściastyNagrzewamy piekarnik do 200-210 stopni.Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 i wałkujemy cieniutkie placki.Smarujemy
Z butelką mleczka w tletylko kawałek mięsa, trochę warzyw, kawałek kiełbasy i po chwili rolada się już gotuje, jeszcze tylko garść ziół i obiadek sam się robi :-) Do tego trochę kaszy lub ryżu i uczta gotowa! Polecam. Składniki na roladę wieprzową z warzywami w aromatycznym sosie 1 kg wieprzowiny (szynki, łopatki), ważne żeby miała zwarty kształt np. kuli lub prostokąta 2 kiszone ogórki(...)przeciąć. Rozkładamy je na desce i rozbijamy, tak by otrzymać prostokąt o grubości około 2 cm. Jeśli mięso ma nieregularny kształt to odcinamy nadmiar i gotujemy razem z roladą. Na rozbitym kawałku wieprzowiny smarujemy musztardę, układamy garść cebuli, przekrojoną na pół kiełbasę, pokrojoną w paseczki paprykę, ogórki i zwijamy roladę, spinając brzegi wykałaczkami lub związując bawełnianą nicią. W sporym
Rozpustne gotowanieczym mówię. Składniki: 3 szklanki nieugotowanego makaronu pełnoziarnistego fusilli 4 plastry szynki parmeńskiej 7 pomidorów suszonych 125g świeżego szpinaku 1/2 opakowania sera feta 2 ząbki czosnku 2 łyżki i 1 łyżeczka oliwy z oliwek sól, pieprz, bazylia, oregano, papryka ostra i słodka opcjonalnie: parmezan do posypania Przygotowanie: Makaron gotujemy wg wskazówek na opakowaniu. Na 2 łyżkach oliwy podsmażamy pokrojony(...)kostkę lub paski pomidory suszone. Po 5 minutach dodajemy ugotowany makaron i lekko podsmażamy. Gdy makaron będzie lekko zarumieniony, dodajemy wcześniej przygotowany i odsączony szpinak oraz pokrojoną w paski szynkę parmeńską. Doprawiamy łyżeczką papryki ostrej i słodkiej, łyżką oregano i bazylii. Mieszamy. Zostawiamy na patelni, a kilka minut przed podaniem posypujemy fetą. Lekko mieszamy. Słowa nie są w stanie opisać
Kitchens Alphabetprzygotować jedzenie do pracy, wynika to chyba ze zmęczenia i nieustannego braku czasu. Dziś w końcu jednak się zmobilizowałam i przygotowałam pyszne i sycące jedzonko. Śniadanie - tortilla z sałatą, szynką, jajkiem i pomidorem z dodatkiem majonezu, soli i pieprzu. Pomidorki koktajlowe. Lunch - Makaron pappardelle z brokułem w sosie z gorgonzoli. Brokuła (średnie główka) podzielić na małe różyczki i ugotować(...)praskę i cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Dodać serek ricotta (200g) i ser gorgonzolla (150g), mieszać aż się rozpuszczą i połączą. Dodać do nich brokuła, nie wylewać wody z gotowania brokuła, wrzucić do niej makaron i ugotować al dente. Brokuła delikatnie wymieszać z sosem, jeżeli sos jest zbyt gęsty dodać odrobinę wody od gotowania brokuła. Makaron
Codzienne Gotowaniełyżka koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka cukru sól, pieprz i ostra mielona papryka do smaku Dodatki: 8 dużych plastrów szynki pokrojone w paseczki 500 g pieczarek 2 duże cebule 300 g żółtego sera ( ja użyłam morskiego) 2 pomidory świeże listki bazylii Sposób przygotowania: Drożdże wymieszać w miseczce z ciepłą wodą(...)oliwę. Wyrabiać ciasto przez około 10 minut. Przykryć ściereczką i odstawić ponownie do wyrośnięcia. Pomidory z puszki zagotować w rondelku razem z koncentratem oliwą, solą, pieprzem, oraz cukrem. Gotować przez około 10 minut. Na końcu dodać czosnek. Obrane pieczarki i cebulę pokroić w plasterki i udusić w patelni na oliwie z dodatkiem soli. Ewentualnie usunąć
Gosia gotuje