wątróbki drobiowej; 1 marchewka; 1 cebula; 1 kajzerka; 2 - 3 jajka; sól, pieprz ziołowy, papryka lub pasta paprykowa, gałka muszkatołowa. Mięso obgotowujemy, gdy zmięknie dodajemy wątróbkę, marchewkę i cebule. Gotujemy jeszcze chwilę. Bułkę namaczamy (można w wywarze z mięsa). Wszystkie składniki mielimy wraz z odsączoną kajzerką. Dodajemy jajka i przyprawy. Dokładnie mieszamy. Wykładamy powstałą masę do formy (może to być
MiksturownikBoczek pokroić w kostkę, cebule drobno posiekać. Podsmażyć bez dodatku tłuszczu. Dodać do kapusty wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać obrane i pokrojone w kostkę marchewki oraz ziemniaki. Gotować ok. 1,5 godz na małym ogniu. Kiełbasę pokroić w półplasterki, podsmażyć na suchej patelni. Dodać do zupy, dusić jeszcze 5 min. Doprawić do smaku
Z miłości do słodkościwołowina przestanie być różowa. Dolewamy rosół wołowy. I dusimy ok 1,5 h -2 h na małym gazie, lub momentu gdy mięso będzie miękkie. Dodajemy pokrojoną marchewkę I pieczarki , gotujemy ok 20 min. Doprawiamy do smaku. Teraz tez możemy dodac śmietanę do smaku. I obiad gotowy , prawda że bylo prosto I łatwo :) ? Gulasz podałam z duszonymi ziemniakami
Smaki Edytytarce o grubych oczkach.Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę.Ryż przepłukać na sitku pod bieżącą, zimną wodą.Natkę pietruszki drobno posiekać.Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić startą marchewkę, pietruszkę i seler, dodać pokrojonego pora, liść laurowy, ziarna ziela angielskiego i zmiażdżony ząbek czosnku. Zalać 2 litrami zimnej wody, dodać łyżkę ulubionej przyprawy do zup i gotować
Gospodyni Miejskagrube plastry.Cebulę pozostawić w łupinie (nie obierać) i przekroić na pół.Ząbki czosnku obrać i zmiażdżyć ręką/nożem.Do dużego garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić słupki marchewek i pietruszek, plastry selera, por, przekrojoną cebulę w łupinie, łyżeczkę soli i zalać 2,5 litrami zimnej wody. Gotować na małym ogniu, pod przykryciem przez około 1,5 godziny.Po
Gospodyni Miejskabidi-language:#0400;} Miała być zupa z maślaków. Niestety, wszystkie okazały się robaczywe, więc trzeba było naprędce coś wymyślić ze składników, które były pod ręką. Składniki: 4 marchewki 2 pietruszki 1 seler korzeniowy 1 por 1 cebula 4 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 kg białej kapusty 1 puszka czarnej fasoli 500 g ziemniaków 120 g koncentratu(...)ziele angielskie, zagotowujemy, zmniejszmy płomień. Całość gotujemy przez godzinę na wolnym ogniu. Kapustę grubo szatkujemy, fasolę odcedzamy z zalewy, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Z bulionu wyjmujemy warzywa, wrzucamy ziemniaki, gotujemy przez kwadrans. Kapustę wrzucamy do zupy, gotujemy 10 min., po czym wlewamy koncentrat buraczany i pomidorowy, dodajemy pokrojone (uprzednio ugotowane) marchewki i fasolę. Całość gotujemy do miękkości warzyw
R'n'G Kitchenliść laurowy łyżka octu lub trochę koncentratu buraczanego (rewelacyjny ma Krakus) sól pieprz cukier majeranek łyżka mąki trochę śmietany 18% Wykonanie: Żeberko zalewam wodą, dodaję obrane marchewki, pietruszkę, seler i trochę soli. Gotuję na małym ogniu. Po jakiś 10 minutach od zagotowania dodaję pętko kiełbasy i roztarty ząbek czosnku. Całość gotuje do miękkości mięsa. Jeśli mięso jest już miękkie wyjmuje(...)kiełbasę oraz ugotowane warzywka. Buraki ścieram na dużych oczkach, żeby zupa była bardziej gęsta ścieram też 1 marchewkę. Przekładam wszystko do garnka z zupą i gotuję ok 10 minut, nie za długo, aby zupa nie straciła koloru. Kiełbasę kroję w plasterki i przekładam z powrotem do zupy. Całość doprawiam łyżką octu lub koncentratu buraczanego, solą, cukrem, pieprzem i obowiązkowo
Walijskie Pichceniejajka, 2 marchewki, 1 pietruszka, 1 seler, 1/2 groszku zielonego, 1 pomidor, 1/2 papryki, natka pietruszki. Przygotowanie: Kawałki fileta z łososia i pstrąga gotujemy w wodzie z obranymi warzywami : marchewka, pietruszka i seler. Dodajemy do wywaru kostkę rosołową. Gotujemy około 30 minut. W osobnym rondelku gotujemy jajka na twardo. Ugotowane kawałki rybki układamy na talerzyku. W małej ilości
Aga w kuchnipółtwardo (z płynnym żółtkiem) Talarki pora Świeża kolendra Słupki czerwonej papryki Sposób przygotowania: Mięso myjemy, a następnie przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy warzywa- obraną marchewkę, pietruszkę oraz pora. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, można również użyć wolnowara lub jak ja- skorzystać z urządzenia wielofunkcyjnego (ustawiłam program slow cook 95⁰C na 2 godziny). Gotowy wywar przecedzamy, doprawiamy(...)dodajemy do rosołu. W trakcie gotowania wywaru przygotowujemy także makaron- gotujemy go zgodnie z instrukcją na opakowaniu oraz jajka- te wkładamy do gotującej wody i wyciągamy po upływie 5 minut. Na miseczkach układamy porcję makaronu, cząstki marchewki, pora i papryki. Zalewamy bulionem z mięsem, dodajemy połówki jajek i dekorujemy natką kolendry oraz ziarnami sezamu. Smacznego
Kuchnia w czekoladzieOdwieczny dylemat młodych gospodyń – dodatki do obiadu – surówki, sałatki, warzywa gotowane… Ta propozycja, to wspomnienia z przedszkolnych, szkolnych… i nie tylko – stołówek. Marchewka z groszkiem na gęsto. Składniki: - 4 większe marchewki - 1 puszka groszku - 1 łyżka masła - różowa sól himalajska - czarny pieprz mielony - 1 łyżeczka cukru (do smaku(...)łyżka mąki pszennej Obrane i umyte marchewki kroimy w kostkę. W garnku zagotowujemy wodę (mniej więcej tyle, aby marchewka była przykryta), dodajemy masło, marchewkę, sól, pieprz i cukier. Gotujemy ok. 12 minut (powinna być al dente). Groszek płuczemy na sitku. Mąkę rozprowadzamy w 2-3 łyżkach zimnej wody. Gdy rozetrzemy grudki, wlewamy do marchewki (jeśli są grudki
mojewypiekiinietylkojednoczesna prostota w przygotowaniu. Zawsze myślałam o kuchni wschodu jako o kuchni niespotykanie skomplikowanej. Nic bardziej mylnego. Zdarzają się potrawy, wymagające olbrzymiej wprawy i doświadczenia, ale na moje gotowanie, wybieram te, którym jestem w stanie podołać. I zaspokoić zmysły. Poza tym, w piątkowym menu na mym stole nie ma miejsca dla mięsa, aczkolwiek nie zmienia to faktu, że obecność białka(...)wody, skrapiam sokiem z 1/2 cytryny i zostawiam w cieple. Chili pozbawiam pestek, kroję w możliwie najdrobniejszą kosteczkę. Pora kroję w cienkie półplasterki, a marchewkę w cieniutkie słupki. Wkładam, do rondelka po gotowaniu dorsza. Cukier mieszam z octem, sosem sojowym, wodą i zalewam warzywa. Duszę pod przykryciem przez jakieś 15-10 minut (marchewka pozostanie chrupiąca). Następnie do powstałej
W kuchni Karmel-itkisól i pieprz przyprawa do zup śmietanka 30% do zup Przygotowanie: Gotujemy wywar z kurczaka. Do gotowego wywaru wrzucamy poszatkowaną kapustę oraz mieszankę marchewka z groszkiem. Mieszamy, całość gotujemy na małym ogniu, na sam koniec dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy aż będą al dente. Pozostaje nam jeszcze dodanie przyprawy do zup oraz soli
Moja smaczna kuchniałyżka masła 5 łyżek jogurtu naturalnego 0 % PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki umyć ja nie obierałam ze skórki, pokroić w kostkę. Z podanych składników ugotować bulion. Gotuję aż mięso będzie miękkie ok 50 min wrzucam marchewkę. W rondelku o grubym dnie roztapiam masło a następnie dodaję koper. Podsmażam ok 30 sekund dodaję 8 łyżek goyującego się bulionu. Całość duszę(...)minut. Mięso wyciągam wraz z marchewką. Duszony Koper dodaję do bulionu wraz z ziemniakami. Gotuję ok 20 min. Małym sitkiem wyciągam koper. Pozostawiam małą ilość. Mięso obieram ze skóry a resztę kroję drobno i dodaję do zupy. Marchewkę kroję w plasterki. Zestawiam zupę z palnika. Do zupy dodaję ok 5 łyżek jogurtu naturalnego
Gotowanie Patkiosób: 4 paczki ryżu długoziarnistego pół cebuli białej lub czerwonej, pokrojonej w bardzo drobną kosteczkę olej 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 kostki bulionowe (bulion warzywny lub drobiowy 2 marchewki pół czerwonej papryki mała puszka zielonego groszku rodzynki (w takiej samej ilości jak groszek) Przygotowanie: Bierzemy wok lub głęboki garnek. Wlewamy niewielką ilość oleju. Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojoną(...)poziomu takiego, aby przykryła ryż. Gotujemy na niskim ogniu ok. 20 minut (aż się ugotuje). Dolewamy gorącej wody, gdy konieczne. W międzyczasie w małym rondelku gotujemy w lekko osolonej wodzie skrojoną w drobną kosteczkę marchewkę. Gdy marchewka jest już prawie ugotowana, dodajemy paprykę do garnka i gotujemy jeszcze10 minut. Bierzemy miskę i przekładamy ugotowany ryż. Dodajemy ugotowaną marchewkę i paprykę
Smaki Brazylii