pieczone golonki indycze 227mamy nakarmioną. Kupiłam te golonki i zamarynowałam na noc. Są one dość spore, więc fajnie jest jak mięso odleżakuje w przyprawach przez noc w lodówce. Składniki: * golonki indycze * czosnek * ketchup * olej * sól, pieprz czarny * cebula * tymianek Czosnek przecisnęłam przez praskę, tymianek starłam w moździerzu, wymieszałam wszystko z odrobiną keczupu i oleju. Dodałam sól, pieprz. Golonki natarłam przygotowaną marynatą i odstawiłam(...)drugi dzień zamarynowane golonki przełożyłam do naczynia żaroodpornego. Dodałam cebulę pokrojoną w talarki i tak piekłam do miękkości. Zajęło mi to ok. 1,30 h w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Taką golonką można się najeść :D Mimo to, podałam z ziemniakami opiekanymi i ogórkiem konserwowym. Nie podawałam ilości składników, ponieważ wszystko zależy od ilości tych golonek, od naszych
Pieprzyć z Fantazją
Galareta drobiowa 229pietruszka 4 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe 2 łyżeczki żelatyny sól pieprz Do garnka włożyć golonkę z indyka,łapki kurze,i udka. Dodać marchewkę,seler, pietruszkę, liść laurowy, ziele angielskie, sól. Zalać całość zimną wodą tak, aby woda przykrywała mięso. Gotować na wolnym ogniu około 1 godziny. Mięso i warzywa wyjąć, a wywar przelać przez sito. Żelatynę rozpuścić
O kuchni z uczuciem
Zimne nóżki - galareta wieprzowo drobiowa 230smaku przyprawa w płynie do smaku Przygotowanie : Do dużego garnka przekładamy umyte piersi z kurczaka, golonko i oczyszczone nóżki. Zalewamy wodą około 2 cm nad wysokość mięsa. Dodajemy obrane warzywa, liście laurowe i ziele angielskie oraz około 2 łyżeczki soli. Gotujemy przez 2 godziny po czym dodajemy połowę natki pietruszki i doprawiamy pieprzem. Całość gotujemy przez kolejne
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Walenty Kania Kuchnia dla odważnych - Podroby - recenzja książki 301czuje, zrobił coś, czego nikt przed nim się nie podjął. Poświęcił dużo, żeby wydać tę książkę, bez sponsora, promocji, wszystko własnym kosztem. Myślę, że każdy kogo interesują kulinaria, gotowanie, znajdzie w niej coś interesującego dla siebie. Sam osobiście czytając tylko rozdziały, nie zdawałem sobie sprawy, że z części tych podrobów można zrobić danie :) Ale naprawdę można się przekonać i spróbować(...)sosie karmelowym po żydowsku Zupa grochowa na wędzonej golonce po kanadyjsku Serca drobiowe po egipsku Tadżin z podrobów Pasztet z cynaderek cielęcych Gorąca przekąska z wątróbek indyczych z sosem śliwkowym Podroby to kompendium wiedzy, które przyda się zarówno profesjonalnym kucharzom, jak i zwykłym osobom gotującym w swojej kuchni. Nikt wcześniej nie zebrał w jednym miejscu takich
Parowar Faceta
Zupa z indyka i shitake 212razie zostawiamy na boku – dodamy później . Do cebulki w garnku dokładamy pokrojoną marchewkę , pietruszkę i golonki indycze pozbawione skóry ( jak dodaję śmietankę 30 %, to zdejmuję skóry i tłuszcz, żeby zachować równowagę ) . Wszystko zalewamy 4 L wody , solimy , dokładamy kostki rosołowe i gotujemy aż mięso będzie odchodzić od kości . Odławiamy mięso , zdejmujemy z kości ( kości dla pieska , a mięso, dodamy
Ogrodnik w podróży
Staropolska ściągawka wigilijna 219znano ziemniaków. Ale i dzisiaj grochówka na wędzące z majerankiem lub roztartym czosnkiem, puree grochowe z golonką wieprzową, a nawet kapusta z grochem należą do żelaznego menu ludzi młodych, pracujących fizycznie. Kutia - tradycyjna, zwłaszcza na Litwie i Ukrainie potrawa wigilijna, przygotowana z gotowanej pszenicy (czasem z kaszy lub ryżu) z dodatkiem maku, miodu, orzechów, rodzynków. Karp - jedna z najbardziej cennych
Tradycyjna Kuchnia
Aromatyczne golonki z indyka (pieczone) 257https://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Mięso z indyka jest chude i mało aromatyczne, ale odpowiednio przyrządzone - pyszne. Ponadto bywa zdrowe i
Di gotuje
Golonka w piwie (metodą sous vide) 277delikatne, a po podpieczeniu w piekarniku skórka chrupiąca. W dzisiejszym wpisie przeczytacie też na czym polega ta metoda gotowania. Metoda gotowania sous vide Co jakiś czas na kulinarnym rynku pojawiają się różne nowości tudzież gadżety, które mają nam ułatwić i uprzyjemnić gotowanie, a także podnieść walory smakowe produktów, które spożywamy. Oczywiście część z nich znika tak szybko jak się(...)sosu vide. Metoda gotowania sous – vide lub inaczej w opakowaniu próżniowym jest doskonałym sposobem gotowania potraw zachowującym ich lepszą jakość, walory smakowe, a co ważne umożliwiającym utrzymanie precyzyjnej kontroli nad temperaturą gotowanego produktu. Produkty zapakowane próżniowo można też dłużej przechowywać w lodówkach i co ważne nie zajmują one wiele miejsca. Sous vide to nowoczesna metoda gotowania, a jej nazwa
Kulinarne przygody Gatity
Kapuśniak na golonkach 156Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Jarzyny ścieramy, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, golonki, zalewamy zimną wodą (1,5-2 l), dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pół łyżeczki soli, zagotowujemy, dodajemy odciśniętą z soku i pokrojoną na mniejsze kawałki kapustę. Gotujemy 10-15 min, po czym dodajemy sok z kapusty (ilość zależna od preferencji smakowych). Gotujemy do miękkości
R'n'G Kitchen
Galaretka z nóżek wieprzowych 207Wodę wylać, mięso wyjąć, oskrobać i oczyścić, a następnie wypłukać pod bieżącą wodą. Oczyszczone nóżki i golonkę włożyć z powrotem do garnka, zalać zimną wodą do pełna – mięso musi być dobrze zanurzone, a wody powinno być znacznie na zapas, gdyż odparuje się przy gotowaniu . Doprowadzić wodę z mięsem do wrzenia, potem zmniejszyć ogień i zebrać łyżką szumowiny. Dołożyć przyprawy
Grunt to przepis!
Golonka z indyka pieczona z warzywami 235litr), studzimy. Do solanki wkładamy golonki z indyka i moczymy je przez 4-8 godzin. Przygotowujemy glazurę. Do rondelka wlewamy sos sojowy. Dolewamy do niego sake/mirin (ewentualnie wódkę) oraz wyciskamy sok z połowy limonki. Dodajemy miód, wyciśnięte ząbki czosnku, imbir i chili (wg uznania, ja dodałam chili w płatkach). Zagotowujemy sos i gotujemy przez około 7-10 minut, aż część(...)blaszki wyłożonej papierem i nakrywamy folią aluminiową. Golonki z indyka osuszamy i wkładamy do małej brytfanki lub naczynia żaroodpornego tak, aby stały mniej więcej pionowo. Podciągamy skórę i nacieramy przygotowaną wcześniej glazurą, naciągamy z powrotem skórę i jeszcze raz nacieramy. Polewamy całością glazury i nakrywamy folią. Wkładamy obie blaszki (golonki i warzywa) do piekarnika nagrzanego do 180°C (bez termoobiegu
Poezja smaku
Kwaśnica na żeberkach lub golonce- tradycyjna i najlepsza! 303kapusty wraz z sokiem 1 łyżeczka kminku sól pieprz 400 g ziemniaków jako dodatek Żeberka/ golonkę umyć, pokroić na mniejsze części i przełożyć do garnka. Zalać zimną wodą (3 litrami), dodać obrany i pokrojony w plasterki czosnek. Doprawić jedynie płaską łyżeczką soli. Całość gotować na wolnym ogniu około 40 minut aż mięso zmięknie. Marchewkę i pietruszkę obrać i zetrzeć
Calzonella.com
Galaretka wieprzowa - klasyka, ale bez nóżek. 231dobra, a przy tym, może mi się tylko tak wydaje mniej tłusta. Składniki: 2 golonki wieprzowe 50 dag karkówki wieprzowej 50 dag szynka wieprzowa ziele angielskie liść laurowy włoszczyzna sól, pieprz żelatyna Wykonanie: Mięsa pokroić na mniejsze części ,umyć zalać wodą i gotować. Po godzinie dodać włoszczyznę, ziele, liść. Doprawić solą i pieprzem. Gotować do miękkości. Mięso wyjąć
Kulinarny karnet Christophera
Golonka w warzywach gotowana, czyli klasyka na męski obiad - dla Teścia. 264podpiekałam golonki w piekarniku jak to jest w oryginalnym przepisie . Oczywiście swoje modyfikacje też musiałam wprowadzić - to czosnek i majeranek dodane po wyjęciu ugotowanych warzyw. Składniki te nawiązują do smaku z mojego dzieciństwa - golonki w wykonaniu mojej Mamy (o której może też kiedyś będzie okazja napisać). Jedno jest pewne: receptura prosta i udana, a z jednej golonki można wyczarować pyszny(...)męski obiad oraz sałatkę jarzynową i krupnik na wywarze w gratisie ;) P.S. Ilości soli jednak nie warto zmniejszać, bo ja musiałam odrobinę wywar dosalać w trakcie gotowania
Kuchnia po mojemu