golonko - 937 przepisów (strona:30/63)

Robimy białą kaszankę w domu, bez wątróbki 96

Wystarczy mieć w domu: Maszynkę do mielenia mięsa z końcówką do nabijania kiełbas, jelita wieprzowe grubsze naturalne, są w supermarketach, większy garnek. Idziemy na zakupy i potrzebujemy:   1400g golonki z kością, 800g boczku, 1400g serc wołowych, 800g podgardla, 2kg kaszy gryczanej palonej ekologicznej, kilka liści laurowych, ziele angielskie, kilka sztuk, owoce jałowca, 2-3 sztuki, pieprz, majeranek, czosnek suszony(...)sól.   Zabieramy się do pracy.  Płuczemy jelita, lub moczymy, jeśli kupiliśmy solone. Myjemy mięso. Nie gotujemy wszystkiego mięsa jednocześnie. Najpierw wkładamy do wody golonkę dodając liście laurowe, ziele i jałowiec tak gotujemy do 3/4 miękkości, potem dodajemy boczek, następnie podgardle na koniec serca wołowe. Gotujemy wszystko razem do miękkości, solimy w połowie gotowania  Chodzi

Leśny Zakątek
groch z kiszoną kapustą na oleju... 128

dobrze mieszając do zagęszczenia, zdjąć z ognia - groch z kiszoną kapustą to wyśmienite postne danie na Wigilię, nam również taki groch z kapustą smakuje cało rocznie np. do gotowanej golonki wieprzowej czy golonki indyczej, smakuje na ciepo i na zimno.......SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Galareta wieprzowo- drobiowa 137

wysokoprocentowe napoje były tzw. zimne nóżki. Ta galareta jest nieco inna , bo wykorzystałam mięso wieprzowe i drobiowe. Dawno jednak nie było u mnie nic dla mięsożerców a z dobrą golonką to bywa różnie w sklepach. Oczywiście najlepsza jest na golonce ale można zrobić i taką wersję.  Składniki: - 1 kg udek drobiowych - 1 kg mięsa wieprzowego - korzeń selera, - 2 korzenie

Kuchnia Pełna Emocji
Barszcz biały 85

Barszcz biały, lub inaczej białe-kwaśne. Na wywarze z golonki wieprzowej i warzyw, z lanymi kluseczkami. Składniki oraz sposób przygotowania: Gotuję wywar z golonki wieprzowej lub stupek z dodatkiem warzyw, ziela angielskiego, liść laurowy, pieprz i sól oraz czosnek. Po ugotowaniu wyjmuje mięso, robię lane kluski widelcem, wpuszczam bardzo cienkie kluski przypominają nieco makaron. Ale jeżeli ktoś woli większe

Wasze Przepisy
Polędwica konserwowa mielona 170

Rozdrabniałem na maszynce nr 8. -polędwica 1kl. 2,5 kg / szarpak -warkocz z naszej polędwicy u mnie 700 g /5 mm -boczek 500 g/ 5 mm -mięso z golonki razem z tłustym 800 g / 5 mm     PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól 18 g/kg -woda 20% -skrobia ziemniaczana 3% -puszki , zamykarka , słoiki      WYKONANIE: Polędwicę poddajemy klasyfikacji(...)odcinamy mizdrę i dajemy dla pieska 😏😏 następnie odcinamy warkocz. Z boczku odcinamy skórę. Z golonki wycinamy kości, ścięgna i skórę. Następnie surowiec tniemy w kostkę około 3-4 cm i peklujemy na sucho zalecaną dawką. Czas peklowania 2 dni w 4-6 stopniach w lodówce. Po tym czasie mięso rozdrabniamy i łączymy ze sobą. Wodę i skrobię łączymy

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Galareta z nóżek wieprzowych 120

kaloryczne dania. Dzisiaj zapraszam Was na galaretę z nóżek wieprzowych, gotujemy ją dość długo i na małym ogniu (podobnie jak rosół). Dzięki temu, że dodamy nóżki wieprzowe, (nie same golonki), a także dzięki temu, że gotujemy ją powoli mamy pewność, że galareta nam się zsiądzie bez dodatku żelatyny. Kto z Was robił już galaretę tej jesieni? Łapka w górę. Zapraszam(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Galareta z nóżek wieprzowych Składniki 2 nóżki wieprzowe (około 1 kg) 2 golonki wieprzowe (około 1 kg) 30 dag łopatki wieprzowej 2 średnie marchewki 1 średnia pietruszka mała puszka groszku konserwowego 5 ziarenek ziela angielskiego 3 listki laurowe sól pieprz 4 ząbki czosnku Instrukcje Mięso dokładnie myjemy, przekładamy do garnka razem z umytymi i obranymi warzywami

To co lubię - gotuję i polecam
Kiełbasa szynkowa wg Kostka 97

tylko jednej małej profanacji - mięso klasy I przepuściłam przez szarpak testując nową zabawkę - maszynkę do mięsa, wilka 12. Polecam serdecznie :) Składniki: szynka wieprzowa, kl I - 80% (np. 4 kg) golonka wieprzowa, kl III - 20% (np. 1 kg) peklosól 18g/kg Przyprawy na kg mięsa: 2 g pieprzu białego 2 g cukru 1 g kolendry mielonej 0,5 g gałki muszkatołowej(...)białkowe (fi 75-80, około 70 cm/kg mięsa) sznurek wędzarniczy do zawiązania lub klipsy do zaciśnięcia osłonek Przygotowanie: Szynkę wieprzową klasy I pokroić w kostkę 4x4 cm. Mięso z golonki oczyścić z błon i ścięgien, pokroić w kostkę. Każde mięso osobno zasypać solą peklową - dawką 18g/kg mięsa, dobrze wymieszać, przełożyć do pojemników z pokrywą i peklować 48h w temperaturze

Kocham..lubię..gotuję..
Zapiekanka ziemniaczana po chłopsku 109

Tutaj znajdziecie pomysł na swoją zapiekankę.   Danie typu zero waste. Składniki: 150 g kalafiora 4 ziemniaki 1 marchew 200 g boczku wędzonego 1 cebula 150 g ugotowanej golonki  150 g pieczarek 3 kiełbasy śląskie 100 g sera roquefort 1 szklanka mleka 1 szklanka śmietany 18% 1 łyżka mąki  sól, pieprz Przygotowanie: Normal 0 21 false false false(...)size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Ziemniaki kroimy na kawałki (mniejsze). Podobnie marchewki. Boczek i golonkę kroimy w kostkę. Kalafior dzielimy na różyczki. Cebulę siekamy. Pieczarki kroimy na kawałki. Kiełbasy kroimy w grube talarki. Wszystko dusimy przez kilka minut. Studzimy. Mleko mieszamy ze śmietaną i mąką

R'n'G Kitchen
Garnek rzymski z mięsiwem 115

jednocześnie bardzo delikatne mięsko w garnku rzymskim. Skorzystałam z trzech gatunków mięsa, przyprawy sprawiły,że mięso było bardzo aromatyczne. Przygotowanie wymaga czasu, ale moim zdaniem warto czekać. SKŁADNIKI: 2 golonki 3 kawałki delikatnie rozbitej karkówki 2 udka z kurczaka(podzielone na pałki i udziec) kilka plastrów wędzonego,parzonego boczku 2 spore cebule  6 ząbków czosnku przyprawy: sól,pieprz, papryka(...)plus 2 łyżki soli), na następny dzień mięso osuszyć posypać przyprawami, zostawić na parę godz., garnek rzymski włożyć do zimnej wody i moczyć około pół godz. zagotować bulion włożyć golonki, gotować 2 min. i tak każde mięso kolejno, następnie zaparzone mięso wkładamy warstwami do garnka rzymskiego, przekładamy ćwiartkami cebuli, paskami boczku i ząbkami czosnku(czosnku nie obieramy), wlewamy 1/2 szkl

Kuchnia Beaty
Kminkówka Kaszubska, kiełbasa szynkowa 136

jestem perfekcyjna , ale jest smaczny i wędlina wychodzi niebiańska Dlaczego kminkówka Kaszubska ? Bo mieszkam na Kaszubach .. bynajmniej chwilowo ….. składniki : 1,5 kg szynki wieprzowej 1 kg świeżej golonki tylnej 0,5 kg boczku wieprzowego 3 łyżki czosnku granulowanego 3 łyżki mielonego kminku 2 łyżki cukru sól peklowa 1 łyżka na 1 litr wody sól do smaku 4 łyżki(...)mięsny wszystko jest ok. W przypadku , zmian , mięso należy szybko odłowić , przepłukać zimną wodą i zanurzyć w nowej zalewie . Po tym czasie , mięso odławiamy , płukamy w zimnej wodzie . Golonkę mielimy bez skóry na bardzo drobnych oczkach , dwukrotnie . Boczek , również ,bez skóry mielimy na grubych oczkach ,także dwukrotnie . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Szynkę , kroimy w średniej wielkości kawałki i rozklepujemy tłuczkiem

Ogrodnik w podróży
Pasztet z mięsa i warzyw z rosołu 141

Dzień dobry :-) Dziś mam dla Was przepis na pyszny pasztet z mięsa i warzyw z rosołu. Rosół ugotowałam na dwóch ćwiartkach z kurczaka i dwóch golonkach z indyka. Do pasztetu dodałam też usmażoną wątróbkę, kilka suszonych pomidorów i natkę pietruszki. Wyszedł pyszny, polecam. Domowy jest o wiele lepszy od tego sklepowego. Można jeść na ciepło i na zimno. Do kanapek(...)idealny. Miłego dnia :-) Składniki: 2 ćwiartki z kurczaka 2 golonki z indyka 4 marchewki kawałek pora 2 pietruszki kawałek selera 3 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 3 jajka M pęczek natki pietruszki 2 bułki kajzerki 4-5 ząbków czosnku 500 g wątróbki drobiowej 3 cebule 6-7 suszonych pomidorów 1 łyżka soli pieprz zioła prowansalskie 1. Do dużego garnka

kruche babeczki
ZUPA FASOLOWA Z MAKARONEM 113

krótsze a noce dłuższe. Osobiście już tęsknię za latem. W kuchni więc pomału również czuć jesień. Przygotowałam więc zupę fasolową z makaronem nitki od Arc Pol. Składniki: 2 szt. golonki wieprzowej bez skóry 20 listków bazylii szczypta ostrej papryki 200 g makaronu nitki Arc Pol 100 g sera gouda 500 ml pomidorów w puszce 1 op włoszczyzny 4 łyżki oliwy(...)Następnego dnia przez 10 minut gotuję białą fasolę. Dodać włoszczyznę pokrojoną w paski. Gotować godzin. Cebulę pokroić. Paprykę pokroić. Podsmażyć na oliwie z oliwek cebulę wraz z papryką pokrojoną golonkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy cebula się zeszkli dodać pomidory z puszki oraz fasolę wraz z wywarem. Przyprawić solą, pieprzem oraz papryką ostrą. Gotujemy zupę jeszcze 20 minut. Makaron

Kuchnia w oparach
Galareta wieprzowa 190

SKŁADNIKI: -golonka tylna szt.1 -dwie nóżki -skóry wieprzowe wędzone 300-400 g Do tego ilość według uznania :  Ja dawałem: -majeranek jedna czubata mała łyżeczka -liść laurowy 5 szt. -ziele angielskie 10 ziaren -szczypiorek suszony jedna czubata mała łyżeczka -czosnek suszony krojony około 3 ząbki -włoszczyzna suszona 2 czubate duże łyżki -soviera premium fit suszone  2 czubate duże(...)łyżki -sól nie jodowana 40 g do całości -pieprz czarny mielony jedna czubata mała łyżeczka -papryka płatek mix suszona 1 czubata duża łyżka WYKONANIE: Z golonki, nóżek usunąć sierść nad gazem, opłukać i włożyć do szybkowara , zalać wodą na wysokość taką aby wszystkie składniki były przykryte około 3-4 cm. Dodać w/w przyprawy. Zamknąć szybkowar i wstawić na kuchenkę

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kaszanka - jak zrobić w domu 136

jedna osoba, która przeżyła tę karę. Zatem bogaci w wiedzę, której nigdzie indziej byście nie zdobyli, możecie przystąpić do samodzielnego robienia kaszanki. 0,4 kg podgardla 1,2 kg golonki tylnej 0,5 kg wątróbki 300 g kaszy jęczmiennej namoczone jelita wieprzowe proste Przyprawy: 30 g soli 6 g czarnego pieprzu 6 g majeranku 3 g tymianku 90 g suszonej(...)dostępne, my więc postaraliśmy się o stosowne zamienniki. Mięso dobraliśmy tak żeby kaszanka nie różniła się smakiem od tej oryginalnej, a suszoną krew bez problemu można kupić w Internecie. Golonkę i podgardle gotujemy do miękkości, aż skóra będzie kleista i będzie się rozpadała. W osobnym garnku gotujemy pokrojoną wątróbkę przez ok. 10-15 minut. Z rosołu po gotowaniu mięsa odlewamy

Marder&Marder Manufacture