golonki - 669 przepisów (strona:11/45)

Golonka gotowana w piwie z nutą musztardy i jałowca 212

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com    Przepis autorski (mój). Tak przygotowana golonka jest miękka, soczysta i niezwykle aromatyczna. Idealnie nadaję się na obiad, czy kanapkę. 1 golonka (około 600-700g z kostką) 1 cebula 2 łyżki oleju sól Marynata: 2 ziarnka jałowca 1 łyżka musztardy (najlepiej ostrej) Zalewa: 1/2 litra piwa 2 listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego(...)łyżeczka czosnku granulowanego sól     Golonkę umyć, osuszyć, natrzeć solą i kolejno marynatą z musztardy i poduszonych ziaren jałowca. Całość wstawić do lodówki (najlepiej na całą noc). Golonkę obsmażyć na rumiano i przełożyć do garnka. Cebulę posiekać, zeszklić na odrobinie oleju i dodać do mięsa. Wszystko razem zalać piwem, wrzucić listki laurowe, ziele angielskie, czosnek i zagotować. Zmniejszyć ogień

Di gotuje
Salceson wieprzowo drobiowy w słoju. 184

Przepis SUROWIEC -2 nóżki wieprzowe -2 tylne golonki duże -2 ozory -4 nerki -skórki 0,5 kg -płuca 0,5 kg -serce wieprzowe -serduszka drobiowe 0,5 kg INNE -słoiki najlepiej szklankowe PRZYPRAWY -peklo sól do zapeklowania golonki 18-20 g/kg -sól kamienna -majeranek 0,5 g/kg -ziele angielskie 0,5 g/kg -pieprz czarny 2 g/kg -pieprz ziołowy 1 g/kg(...)główka czosnku -liść laurowy 5 sztuk wrzucamy do gotowania WYKONANIE Cały surowiec dokładnie myjemy pod bieżącą woda. Golonki -zdejmujemy skórę i wykrawamy kości.Mięsko tniemy w kawałki 4x4 cm i peklujemy peklo solą 24-48 godz. Ozory -sparzyć chwile  temp. 75 st.obrać ze skóry pociąć w kawałki 4x4 cm i posolić 24-48 godz. Płuca- pokroić w kawałki

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Salceson wieprzowo drobiowy (cwaniak) w kątnicy. 290

Przepis SUROWIEC -2 nóżki wieprzowe -2 tylne golonki duże -2 ozory -4 nerki -skórki 0,5 kg -płuca 0,5 kg -serce wieprzowe -serduszka drobiowe 0,5 kg -kątnica(żołądek) PRZYPRAWY -peklo sól do zapeklowania golonki 18-20 g/kg -sól kamienna -majeranek 0,5 g/kg -ziele angielskie 0,5 g/kg -pieprz czarny 2 g/kg -pieprz ziołowy 1 g/kg -główka czosnku(...)liść laurowy 5 sztuk wrzucamy do gotowania WYKONANIE Cały surowiec dokładnie myjemy pod bieżącą woda. Golonki -zdejmujemy skórę i wykrawamy kości.Mięsko tniemy w kawałki 4x4 cm i peklujemy peklo solą 24-48 godz. Ozory -sparzyć chwile  temp. 75 st.obrać ze skóry pociąć w kawałki 4x4 cm i posolić 24-48 godz. Płuca - pokroić w kawałki i sparzyć

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Golonka gotowana w kapuście 147

Jeśli zastanawiacie się co ugotować na obiad proponuję Wam to pyszne i smaczne danie. Wystarczy zaopatrzyć się w potrzebne produkty i .... cierpliwość. Golonka, choć bardzo prosta, wymaga jednak trochę czasu ;)  Jeśli chcecie, możecie podać ją z gotowanymi ziemniaczkami lub z pieczywem. 1 tylna golonka ok 2kg (lub 2 przednie) 2 kg kapusty kiszonej 2 marchewki sól peklowa(...)łyżeczki pieprz łyżeczka  op. przyprawy do bigosu 3 liście laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego Golonkę umyć, osuszyć i opalić nad płomieniem aby pozbyć się włosków. Natrzeć solą peklową i pieprzem, odstawić na noc do lodówki. Na drugi dzień przełożyć do dużego garnka i zalać wodą, gotować 1 godzinę. Kapustę, poszatkować, zalać wodą i zagotować. Odcedzić i jeśli kapusta nadal

Smakołyki Asi
Boczek z golonką 206

Przepis Składniki: -dwa kawałki boczku po około 350 g. jeden ze skórą (który pójdzie na dno praski) -golonka około 400 g -skóra z drugiego kawałka boczku,ugotować i zmielić na sitku fi 2 dwa razy Przyprawy - czosnek zgnieciony w prasce 3-4 ząbki -pieprz czarny 2 g /kg mięsa -majeranek 0,5 g /kg mięsa -sól kamienna nie jodowana(...)boczku -peklo sól 16 g / kg golonki -trzy szt. liścia laurowego Wykonanie Kupiony boczek myjemy i osuszamy.Dopasowujemy wymiarami do naszej praski.Z jednego odcinamy skórę która pójdzie do gotowania i zmielenia,a boczek ten położymy na samą górę.Następne boczek posypujemy i nacieramy solą i odstawiamy do lodówki na 24 godz. Dalej przygotowujemy golonkę tniemy na kawałki bez ścięgien samo chude

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Golonka bejcowana-pieczona. 190

Golonka jak dla mnie jest zawsze pyszna! Może trochę grzesznie ją jeść, ale za to jakie doznania smakowe! Ja zazwyczaj kupuję golonkę peklowaną, szybciej ja się gotuje. Z kapustą kiszoną czy modrą i ziemniaczkami pieczonymi pycha po prostu. SKŁADNIKI: 5 średnich golonek 2-3 liścia laurowe 10 ziarenek pieprzu szczypta vegety bejca: 1 szkl. piwa 1 łyżka miodu(...)łyżka sosu winnego 1 łyżka musztardy 4 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki pieprzu kolorowego grubo mielonego WYKONANIE: golonkę gotujemy w podanych przyprawach, prawie do miękkości, następnie przygotowujemy bejcę, mieszając wszystkie składniki, nacinamy kratkę na golonkach, zalewamy bejcą na 2-3 godz. wkładamy wraz z bejcą do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 45 min., w razie potrzeby polewamy bejcą

Kuchnia Beaty
golonka duszona w piwie 180

wiem czy to wina pogody, czy mój organizm potrzebuje kalorycznego jedzenia - może zbiera tłuszczyk na zimę :) , cóż nabrałam ochoty na goloneczkę.         Moja golonka była dość duża, tylna, ważyła około 1,5 kg. Można ją zastąpić golonką przednią , która jest o wiele mniejsza i szybciej się gotuje. Swoją musiałam gotować prawie 4 godziny. Składniki(...)Golonka tylna lub 4 małe przednie 4 duże cebule 6 ząbków czosnku sól pieprz w ziarenkach 3 szt liść laurowy 5 ziarenek ziela angielskiego łyżeczka kminku 0,5 litra piwa jasnego olej do smażenia Sposób wykonania: Golonkę umyć, wyczyścić, posolić i zostawić na 2 godziny lub na całą noc. Podsmażyć na rumiano na dobrze rozgrzanej patelni.Przełożyć do garnka razem

Darcia w kuchni
Kiełbasa parzona z golonki 181

Wiem, wiem zaraz powiecie, nie to nie dla mnie. Golonka!, to musi być strasznie tłuste. Nic bardziej mylnego. Tłusta w golonce jest skóra z warstwą tłuszczu, ale jeśli zakupimy golonki bez skóry i w dodatku także bez kości, to będzie nie tylko wręcz chudo, ale także dużo łatwiej coś z nich zrobić. Aby zrobić taką parzoną kiełbasę, nie potrzebujemy żadnych(...)pasują. Kiełbasa po rozpoczęciu jest przez cały tydzień świeżutka, doskonale się kroi na plasterki, bo tym razem dodałam jeszcze trochę żelatyny. Można by nawet rzec, że to taka golonka w galarecie, Choć tej galarety nie jest dużo. Tylko cienka warstwa na zewnątrz. Trochę się odrywa przy krojeniu, ale smak i czosnkowy zapach zrekompensują nam te małe utrudnienia. Jak się chce

Wiem co jem
Golonka indycza pieczona w ogórkach kiszonych 212

Dużo czosnku, chude mięso, iście polski dodatek... Fantastyczny, choć nieco wymagający czasowo obiad, prezentuje się tak! :) 3 średnie golonki indycze 5 ząbków czosnku 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki 8 średnich /6 dużych ogórków kiszonych folia aluminiowa marynata: 1 łyżka słodkiej wędzonej papryki w proszku 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego 1 łyżka suszonego czosnku z natką pietruszki(...)łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka świeżo startego imbiru 2 lub 3 łyżki oleju rzepakowego Golonki płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Skórę na mięsie delikatnie podważamy, uważając, by jej nie porwać. Ząbki czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę lub ścieramy na małej tarce. Ugniatamy go z czosnkiem niedźwiedzim i natką pietruszki, a następnie wkładamy równomiernie pod skórę wszystkich

Kuchenna Kontrrewolucya
Indycza golona pieczona. 191

się domowemu lenistwu. Wprawdzie pogoda za oknem zachęca do grillowania , my jednak nie będziemy mieć takiej okazji tym razem. Dlatego przedstawiam propozycję obiadową w stylu tradycyjnym. Będą to pieczone golonki indycze. Aromatyczne, soczyste mięso, a w dodatku zdrowe. Składniki: 3 golonki indycze 3-4 duże ząbki czosnku majeranek  sól, pieprz Przygotowanie: Umyte golonki nacieramy solą, pieprzem i majerankiem. Odstawiamy(...)nasłonienia na całą noc. Pieczemy w prodiżu do rumianej miękkości. Jeśli takiego sprzętu nie posiadamy używamy naczynia żaroodpornego lub garnka żeliwnego. Mięso do pieczenia podlewamy odrobiną wody. Golonki podajemy z ulubionymi dodatkami. U mnie ziemniaki gotowane na parze i surówka z kapusty pekińskiej Golonki zostały przygotowane przez moją Mamę na wzór udźca indyczego . Mięso z nich jest jeszcze delikatniejsze

Kuchnia po mojemu
Golonka indycze zapieczone i duszone na patelni. Soczyste i mięciutkie. 171

Golonka indycze. Bardzo smaczne,soczyste, syte i zdrowe mięsko. Najsmaczniejsze są mniejsze sztuki, duże mogą być suche i wymagają bardzo długiego duszenia. Kiedy jestem w sklepie mięsnym i zauważę małe goloneczka indycze kupuję, bo wiem ,że będą smaczne i mięciutkie. A mięska jest na nich dość sporo, u nas zjadamy po sztuce na osobę, ale czasem coś zostaje(...)bardzo syte danie, wtedy mięsko mrożę i wykorzystuję np. do bigosu. Polecam :) Składniki - golonka indycze ( mniejsze sztuki po 1 szt.na osobę ) u mnie 4 szt. - czosnek mielony - papryka mielona - domowa wegeta - majeranek - olej Golonka myję i osuszam papierowym ręczniczkiem. Na rozgrzaną patelnię wlewam niewielka ilość oleju, kiedy jest bardzo gorący układam golonka. Opiekam je przez kilka minut na gorącym tłuszczu

Kuchnia z widokiem na ogród
Kapuśniak z kiszonej kapusty 148

nazwać, ani do czego jest podobny lub od czego się różni. To taka nasza wersja. Zdecydowanie „na bogato”, z mocnym aromatem wędzonki i leśnych grzybów oraz z obowiązkowym dodatkiem golonki wieprzowej. Chwilami mając do czynienia z tak przygotowywanym kapuśniakiem nasuwają się trudne do odpędzenia skojarzenia z bigosem, chociaż to oczywiście nie to. Ale podobnie jak bigos nasz kapuśniak najlepiej smakuje(...)Doskonały kapuśniak z kiszonej kapusty z bogatym aromatem wędzonki i leśnych grzybów. Niebanalna wersja znanej potrawy dla poszukujących inspiracji. Zapisz przepis Drukuj Składniki 750g golonki z kością 500g ulubionej wędzonki z kością lub bez (np. żeberka „paski” lub polędwiczka wieprzowa) 200g wędzonego średnio przerośniętego boczku 1,2kg kiszonej kapusty 3-4 średnie marchewki 1 mały seler 1 mały

Kulinarna Pokusa
golonka z sosem, na sposób hiszpański​ 209

Składniki: po golonce na osobę duża cebula papryka – jedna zielona i jedna czerwona 4 marchewki 2 ząbki czosnku liście laurowe 4 duże pomidory słodka, wędzona papryka sól pieprz oliwa z oliwek 1/2 butelki białego wina Mięso osolić, popieprzyć, posypać wędzoną papryką i dobrze ją wklepać. Warzywa pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę i porządnie przyrumienić golonki z każdej(...)dodać wino, sól i pieprz, starte na tarce pomidory (przeciąc na pół i trzeć od miękkiej strony na grubych oczkach – wyjdzie ładny przecier, skórka zostanie). Na powrót włozyć golonki, zalać wodą tak, żeby mięso były całkiem zakryte. Dodać liście laurowe i dusić, aż mięso samo będzie odchodziło od kości (minimum 2 godziny). Mięso wyjąć, warzywa zblendować na gęsty

stajnia gołębie od kuchni
Kapuśniak z kiszonej kapusty 186

nazwać, ani do czego jest podobny lub od czego się różni. To taka nasza wersja. Zdecydowanie „na bogato”, z mocnym aromatem wędzonki i leśnych grzybów oraz z obowiązkowym dodatkiem golonki wieprzowej. Chwilami mając do czynienia z tak przygotowywanym kapuśniakiem nasuwają się trudne do odpędzenia skojarzenia z bigosem, chociaż to oczywiście nie to. Ale podobnie jak bigos nasz kapuśniak najlepiej smakuje(...)Doskonały kapuśniak z kiszonej kapusty z bogatym aromatem wędzonki i leśnych grzybów. Niebanalna wersja znanej potrawy dla poszukujących inspiracji. Zapisz przepis Drukuj Składniki 750g golonki z kością 500g ulubionej wędzonki z kością lub bez (np. żeberka „paski” lub polędwiczka wieprzowa) 200g wędzonego średnio przerośniętego boczku 1,2kg kiszonej kapusty 3-4 średnie marchewki 1 mały seler 1 mały

Kulinarna Pokusa
Galaretka z nóżek 141

wszystkich imprezach rodzinnych, imieninach u cioci czy wujka nie mogło jej zabraknąć. Galaretka z nóżek, tradycyjna, pełna kolagenu naturalnie pozyskanego z gotujących się wieprzowych nóżek. Zawsze dodaję do nóżek golonkę, głównie po to aby mieć w mojej galaretce mięso a nie jedynie tłuszcz. Staram się aby moje galaretki były możliwie nietłuste. Polecam Wam także inne przepisy: – domowy rosół(...)mięsem – pierogi ruskie – kotlet schabowy – schabowy inaczej galaretka z nóżek Ilość porcji: 4-5 Przygotowanie: 5 h Składniki: – 2 duże nóżki wieprzowe – 1 spora golonka wieprzowa – 2 marchewki – 1 pietruszka – pół selera naciowego – kilka kulek ziela angielskiego – 3 liście laurowe – 3 łyżki poosiedlanej natki pietruszki – 2 ząbki czosnku

nietylkopasta.pl