10 Mistrzowskich pomyslów na MŚ, wielki finał za kilka godzin! 202kremowym kozim serem z czosnkiem, szczypiorkiem i słodką papryką Grillowane kanapki razowe w dwóch wersjach z pomidorem, papryką i oregano Focaccia z czarnuszką i majerankiem Najlepsze na świecie gofry! Brokułowe pesto na sałatce z zielonej soczewicy, mozzarelli i pomidorków Oscypkowe miseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechami Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą z czosnkową oliwą
Moja smaczna kuchnia
Krem gruszkowo-czekoladowy z nutą chili 256czekoladowy krem jest gęsty, pyszny i zdrowy. W tym roku przygotowałam też pyszny mus jabłkowy, oraz powidła śliwkowe bez cukru, one też będą świetnym dodatkiem do ciast, naleśników czy gofrów. Krem gruszkowo-czekoladowy z nutą chili na zimę: Składniki: 2 kg dojrzałych gruszek 100 g gorzkiej czekolady 50 g gorzkiej czekolady z chili Przygotowanie: Gruszki myjemy, obieramy, kroimy w ćwiartki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Powidła śliwkowe z czekoladą 215zdrowsze i o wiele smaczniejsze. Nutella śliwkowa jest tak pyszna, że można ją wyjadać łyżką z słoika. Świetnie się sprawdza jako dodatek do gofrów, naleśników, ciast i deserów. Zachęcam do zrobienia, póki mamy sezon na śliwki Post Powidła śliwkowe z czekoladą pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotuje
Co do chleba? #4 Pasta na pożegnanie lata 382wstałam i opróżniłam baniaki, przyszła pora na śniadanie. Ciężko było. Dopadła mnie niemoc twórcza. Zapewne przez to, że "Atlas kanapek świata" przeszedł mi koło nosa. Widać, zbyt wybajerzone te gofry były ;) To tym razem prościej. Na toście. Nie konkursowo. Szkoda. Bo pasta pyszna wyszła. Niestety za późno sobie o niej przypomniałam. Hm, taka pasta na pożegnanie lata i atlasu kanapek
bastalena
Frużelina jagodowa 208zakręcamy dokładnie zakrętki, odwracamy słoiczki do góry dnem aż przestygną. Jeśli ktoś ma obawy co do trwałości frużeliny, można słoiczki spasteryzować. Smacznego, ta frużelina jagodowa to świetny dodatek do gofrów, kanapek, deserów, słodkich obiadów typu naleśniki. The post Frużelina jagodowa appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Schab grillowany z pietruszką 185Uwielbiam dania z grilla. Lubię kanapki /sandwiche, za goframi nie przepadam, ale moi domownicy i owszem. Kiedy ostatnio w ramach współpracy ze sklepem internetowym redcoon.pl zostałam poproszona o wybranie kolejnego sprzętu do testów, bez zastanowienia wybrałam Unold Multi 3 w 1 . Schab grillowany z pietruszką przygotowałam za pomocą tego właśnie urządzenia w iście ekspresowym tempie. Schab w ten sposób przygotowany
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Konfitura z aronii 300konfitura zgęstnieje. Konfiturę z aronii przekładamy do słoiczków o poj. 150 ml i pasteryzujemy 10 minut. Konfitura jest idealna do kanapek, białego twarogu, jako farsz do naleśników, dodatek do gofrów, czy jako dodatek do ciast. The post Konfitura z aronii appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
1486.Frużelina malinowa 224Frużelina malinowa...pyszny dodatek do gofrów i nie tylko...pomysł podpatrzyłam u Dorotki.. 500 g owoców leśnych (mogą być dowolne owoce) 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w minimalnej ilości gorącej wody 3/4 szklanki cukru (zależy od owoców) 2 łyżki soku z cytryny 2 płaskie łyżeczki skrobi ziemniaczanej rozrobionej w dwóch łyżkach wody Owoce (mogą być zamrożone) wymieszać z cukrem
Moje domowe kucharzenie
1497.Naleśniki zapiekane..polane syropem klonowym 214można kupić w Anielskich Przysmakach..po prostu rewelacja... "KLON-zbierany i produkowany w Kanadzie. Ma przezroczysty i delikatny żółty kolor. Można dodawać jako polewę do sera białego, naleśników, gofrów. A także można dodawać do lodów który podkreśla walory smakowe." I to jest prawda podkreśla smak potrawy..a w tym przypadku zapiekanych naleśników.. Zajrzyjcie koniecznie do Anielskich
Moje domowe kucharzenie
Podsumowanie czerwca 222Kolejny miesiąc znów minął ....W miesiącu czerwcu pomimo, że opublikowałam więcej wpisów [ 55 ]niż w poprzednich miesiącach i tak mam sporo zaległych przepisów do opublikowania
Moje domowe kucharzenie
Mus jabłkowy na zimę 290zajebisty smak. Ten domowy mus jest gęsty, mięsisty, pyszny i zdrowy, jest świetnym dodatek nie tylko do szarlotki, ale również do wszelakich deserów, jako nadzienie do naleśników czy gofrów. Mus jabłkowy jest niezastąpiony w okresie jesienno-zimowym. Mus jabłkowy na zimę Składniki: 3 kg papierówek 1 szklanka wody 1 szklanka cukru 1 laska cynamonu 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Frużelina malinowa 240Takiej frużeliny nie powinno u nikogo zabraknąć a szczególnie u osób które lubią słodkości. To pyszny dodatek do deserów, ciast, lodów i gofrów. Sama produkcja trwa chwilę a zapach, aromat i smak frużeliny wyjątkowy i nie zapomniany. Składniki: 1 kg malin 0,5 kg cukru 2 łyżki soku z limonki 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1/4 szkl zimnej wody 4 łyżeczki
Ala piecze i gotuje
Domowe przetwory. Frużelina wiśniowa z wanilią czyli owoce w żelu 192Frużelina to taki rzadszy dżem o zawiesistej konsystencji. To kawałki owoców w słodkim żelu. Jest doskonałym dodatkiem do naleśników, gofrów, deserów.... Można polać nią lody albo placuszki. Warto mieć chociaż kilka jej słoiczków w swojej spiżarni.Frużelinę można robić z różnych owoców. Najlepiej nadają się jagodowe czyli truskawki, borówki, maliny, ale mogą być także morele czy brzoskwinie. Zobacz przepis
Smaczna Pyza
Frużelina wiśniowa 197nadają się na wszelakie przetwory: kompoty, dżemy i frużeliny. Polecam Wam przepis na pyszną frużelinę wiśniową, czyli wiśnie w żelu. Frużelina owocowa to wg mnie najlepszy dodatek do deserów, gofrów, serników, innych ciast, czy jako dodatek do kremów. Polecam przepisy na frużelinę z innych owoców: Frużelina truskawkowa Frużelina jagodowa Frużelina truskawkowo-arbuzowa Domowa frużelina na 3 słoiczki: 400 g drylowanych
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Dżem jagodowy 246Prosty w wykonaniu, pyszny, słodki i gęsty dżem z jagód – idealny na kanapki, czy też jako dodatek do gofrów i naleśników. 4 Składniki Jagody 400g Cukier 200g Wykonanie: Jagody umyć na sicie, odsączyć z wody, wrzucić do garnuszka. Zasypać je cukrem, odstawić na kilka godzin (najlepiej na noc), by puściły nieco soki. Ustawić garnuszek […] The post Dżem jagodowy
Kulinarne Przeboje