gęsina - 259 przepisów (strona:9/18)

Misja Lato – jak jeść bardziej sezonowo latem 162

lato jesień zima wiosna Bakłażan Agrest Ananas Botwinka Boćwina Brokuły Brukselka Bób Borówka Brzoskwinie Buraki Cebula dymka Czarny bez Cukinia Cebula Groszek cukrowy Czereśnia Dynia Cykoria Kalafior Fasola szparagowa Gęsina Czosnek Kalarepa Figi Gruszki Fasola Kiełki Jagody Grzyby Jarmuż Pokrzywa Kapusta pekińska Jabłka Kapusta Por Karczochy Jeżyny Mandarynki Portulaka Koper Włoski Kasztany Mango Rabarbar Maliny Kiwi Orzechy Rzepa Melony Koper

Ugotowane pozamiatane
Specjał chłopski w pszczyńskiej „Frykówce” 81

Frykówka” na starówce (Rynek 3), gdzie zatrzymujemy się na obiad i kawę. Wybraliśmy to miejsce zachęceni pozytywnymi opiniami w Internecie. Menu pszczyńskich restauracji wypełnia wiele pozycji z gęsiną, jednak decydujemy się na coś innego. Przed restauracją kolejka czekających na stolik. W środku pełno, na zewnątrz wszystkie stoliki zajęte. Na szczęście szybko znajduje się dla nas miejsce. Zamawiamy frykuśną wodzionkę

Raj dla Podniebienia
Owoce i warzywa sezonowe – wiosna 141

lato jesień zima Botwinka Bakłażan Agrest Ananas Bób Boćwina Brokuły Brukselka Cebula dymka Borówka Brzoskwinie Buraki Groszek cukrowy Czarny bez Cukinia Cebula Kalafior Czereśnia Dynia Cykoria Kalarepa Fasolka szparagowa Gęsina Czosnek Kiełki i kwiaty Figi Gruszki Fasola Pokrzywa Jagody Grzyby Jarmuż Por Kapusta pekińska Jabłka Kapusta Portulaka Karczochy Jeżyny Mandarynki Rabarbar Koper Włoski Kasztany Mango Rzepa Maliny Kiwi Orzechy Rzodkiewka

Ugotowane pozamiatane
Pierś z gęsi pieczona w winie z gruszką i puree 86

Uwielbiam gęsinę w wielu postaciach. Zarówno gęś pieczoną w całości jak i dania robione tylko z poszczególnych części. Jednym z tych, które wyjątkowo przypadło mi do gustu jest pierś pieczona (a w zasadzie gotowana) w winie z nutą malin. Delikatne soczyste mięso w połączeniu z bardzo chrupiącą skórką smakuje wybornie. Do tego dodajmy puree i pieczoną gruszkę i mamy danie

Milion Smaków
Pierś gęsia pieczona 127

Dziś pierwszy raz porwałam się na gęś i był to strzał w 10. Gęsina częściej będzie gościła na naszym stole. Składniki:   pierś z gęsi, sól, majeranek, papryka słodka, czosnek. Przygotowanie: Piersi umyć i osuszyć. Następnie przygotować marynatę. Czosnek przecisnąć przez praskę, a następie wymieszać z pozostałymi składniami. Marynatą nacieramy piersi, układamy skóra do góry i wstawiamy

Państwo Wojtczuk gotują
Sos żurawinowy 152

poniższym zdjęciu sos żurawinowy w towarzystwie gęsiny

Państwo Wojtczuk gotują
Kugel, kugl, a może rejbak. 161

tarcia ziemniaków. Należy też wspomnieć o okolicach  Przedborza, gdzie króluje do dziś i jest prawdziwym lokalnym przysmakiem. Żydzi podawali ze smażoną cebulką,  wersja wypasiona zawierała kaczkę lub gęsinę. Polacy serwowali z wieprzowiną, wołowiną i na tłusto. A większość z nas zna jako babka ziemniaczana.😊 U mnie był olej do formy i łyżka bułki tartej do wysypania

Dieta moja pasja
Sałata rzymska z karczochami i serem feta 132

przeglądu lodówki powstała taka sałata z dodatkami  Składniki sałata rzymska kilka pomidorów cherry kilka serc karczochów w zalewie ziołowej 200 g sera feta 135 g kiełbasy gospodarza z gęsiną kiełki rzodkiewki Sos :zalewa z karczochów 1 łyżka musztardy 1 łyżka miodu 1 łyżka octu ryżowego     Przygotowanie   Sałatę podzieliłem na liście, opłukałem, osuszyłem. Serca karczochów pokroiłem

R'n'G Kitchen
PASZTET Z GĘSI 128

Aromatyczny, pasztet z gęsiny, który smakuje wyjątkowo dobrze. Szczególnie ten przygotowany w domu. Warto poświęcić trochę czasu na jego przygotowanie, by cieszyć się jego smakiem i mieć tę satysfakcję, że przygotowaliśmy go sami.  Składniki: 3 kg mięsa z gęsi 1 kg boczku 3 wątróbki gęsie 5 marchwi 3 pietruszki 1 seler 2 cebule liść laurowy- 6 sztuk ziele

Z Majeczką w kuchni
Bigos staropolski 185

potraw, które kojarzą się z Polską. Treściwy, syty, aromatyczny, z kiszoną kapustą, grzybami, śliwkami, wędlinami oraz mięsem. Do przygotowania bigosu lepiej użyć kilku rodzajów mięsa i wędlin - wołowinę, wieprzowinę, gęsinę, dziczyznę, ale można też dodać wędliny i pieczone mięsa, które pozostały po Świętach. Taki bigos podbije niejedno podniebienie. Zresztą, co będę długo opisywać. Ugotujcie i przekonajcie się sami

Obiad gotowy
KARCZMA VIKING NA KASZUBACH – REWELACYJNA KUCHNIA 178

lubimy najbardziej: ryby, jagnięcinę, dziczyznę – w cenach więcej niż umiarkowanych. Kuchnia podkreśla silne akcenty skandynawskie, ale przemyca też dania klasycznej polskiej i regionalnej ( kaszubskiej ) kuchni – stąd zapewne gęsina i pierogi „kiszewskie”. Ulubiona zupa rybna mojego męża tym razem przyrządzona była jako „Bergeńska”. Określił ją jednym słowem: ZNAKOMITA! To samo mogłabym powiedzieć o moim „żurku na swojskim zakwasie z białą kiełbasą

Smaki Ewy
Knedle z czerwonej kapusty i kacze udka w sosie własnym 149

jajku i bułce tartej rozgrzać olej (ca.170`C) i knedle frytować około 8 minut, do złoto-brazowego koloru. Odsączyć na papierowym ręczniku. Podawać z upieczonymi kaczymi udkami lub gęsiną uwagi: świetne do odgrzewania na drugi dzień - na patelni z niewielką ilością tłuszczu pod przykrywką. Są pyszne i bardzo chrupiące. Od razu zrobiłam z podwójnej porcji Składniki na uda kacze

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sos żurawinowy do mięs i pasztetów 192

żurawinowy jest wprost stworzony do wszelkich mięs, pasztetów, wędlin czy szlachetnych serów. Idealnie komponuje się z kaczką, czy gęsiną. Jeśli zauważycie w sklepie świeżą żurawinę, kupcie ją bez wahania (a kupić ją jest coraz łatwiej – szczególnie w okresie świątecznym)! Taka domowo przyrządzona żurawina jest znacznie lepsza niż sklepowa, a przygotujemy ją w zaledwie 15 minut. W smaku jest słodko

Poezja smaku
Pieczone ziemniaczki POTATKI 114

Takie małe ziemniaczki bio sprawdzają się jako samodzielne danie, ale są idealnym dodatkiem do mięsa np. gęsiny  Składniki ziemniaczki  750g oliwa: 3-4 łyżki sól morska: 2 łyżeczki papryka wędzona w proszku: 2 łyżeczki pieprz mielony: 1 łyżeczka suszone zioła : tymianek, oregano, majeranek wg. uznania 125 g sera mozzarella pomidorki koktajlowe ( cherry, czereśniowe )     Przygotowanie   Ziemniaki

R'n'G Kitchen
Bosacka po polsku – Katarzyna Bosacka – Recenzja 191

polskiej kuchni. O tym, że coraz więcej Polaków zamiast płodzić w kuchni kolejnego schaboszczaka z ziemniakami czy rolady z kluskami próbuje swoich sił z potrawami bardziej wykwintnymi jak gęsina czy dziczyzna. Nie sposób się nie zgodzić, bo dzięki kilku osobom, które poprzez książki oraz telewizję od długiego czasu promują kuchnię polską – pogląd na nią i podejście do niej mocno

Mr. Taste

Proponowane wyszukiwania