galaretka - 14130 przepisów (strona:661/942)

Pralinki czekoladowe z galaretką 155

której mają być czekoladki. Wkładamy foremkę do lodówki na godzinę. Tą czynność powtarzamy jeszcze raz, tak by ścianki z czekolady na pralinki były grubsze. Następnie wlewamy w foremki tężejącą galaretkę. Odstawiamy ponownie do lodówki do całkowitego stężenia. Na koniec ponownie rozpuszczamy czekoladę i zalewamy nią galaretki. Odstawiamy do lodówki

Aga w kuchni
Deser truskawkowy ze śmietaną i bezami 189

Składniki na 4 porcje: 200 g rozmrożonych truskawek 250 ml śmietany 30% 1 galaretka wiśniowa lub truskawkowa cukier puder do smaku 3 łyżeczki żelatyny bezy do dekoracji   Galaretkę rozpuścić w 1 i 1/2 szklance wrzącej wody. Gdy będzie lekko przestudzona, dodać do niej odmrożone truskawki. Za pomocą blendera wszystko ze sobą połączyć - przygotowaną masę przelać do 4 pucharków

Ugotować
Galaretki z szampana 126

Dzisiaj pomysł na deser z wykorzystaniem szampana. Jeżeli nie wypiliście całego wina musującego to zamiast go wylewać, polecam przygotować szampańskie galaretki. Do poniższego deseru możecie dodać dowolne owoce, np. brzoskwinie, mandarynki. Ja dodałam mrożone maliny (bez wcześniejszego ich rozmrażania) i ziarenka granatu.  Składniki na 3-4 porcje: niecałe 2 szklanki szampana 2 łyżki cukru pudru 3 płaskie łyżki żelatyny(...)szklanką wrzącej wody. Żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie i ostudzić. Następnie wlać ją do szampana. Ponownie wszystko wymieszać. Owoce ułożyć w kieliszkach bądź salaterkach. Zalać lekko tężejącą galaretką. Przygotowane desery wstawić do lodówki i podawać dopiero wtedy, gdy całość zgęstnieje

Ugotować
Mielonka drobiowa 398

Przy okazji przygotowywania domowej białej kiełbasy robimy kiełbasę słoikową , albo inne np.: wędlinę drobiową ze słoika lub karkówkę ze słoika z krojonego mięsa. Najsmaczniejsza z wędliny ze słoika jest galaretka, która wytwarza się podczas przygotowywania takich wędlin domowej. Mielonka drobiowa ze słoika jest idealna jako prowiant, który można zabrać pod namiot, na piknik, w miejsce gdzie nie ma sklepu(...)słoiki były pasteryzowane w piekarniku. Raz 60 minut w 100 stopniach C, po wystudzeniu kolejne 30 minut w takiej samej temperaturze. Po wystudzeniu płyn powstały podczas pasteryzacji uzyska postać galaretki, będzie też niewielka ilość smalcu (dlatego, że wykorzystaliśmy skóry z kurczaka). Jeśli chcemy pasteryzować tradycyjnie, to na dno garnka kładziemy ściereczkę, aby odizolować słoiki od dna garnka. Nalewamy wodę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Galaretka z kurczaka + film 135

Lekka, delikatna i  smaczna galaretka z kurczakiem to stały element domowych imprez, może również zagościć na świątecznym stol e. Kropiona sokiem z cytryny smakuje pysznie a jej wykonanie nie stanowi żadnych trudności . składniki na  6 porcji włoszczyzna ( 3 marchewki, 2 małe pietruszki, kawałek selera, kawałek pora, 2 ząbki czosnku, cebula, ćwiartka kapusty włoskiej ) 2 udka i 2 skrzydełka(...)dokładnie mieszamy. Do przepłukanych w zimnej wodzie miseczek wkładamy po plasterku jajka, kilka plasterków marchewki, niewielkiej porcji pokrojonego kurczaka, odsączonego z zalewy groszku i kukurydzy, całość zalewamy przestudzonym rosołem. Galaretki wstawiamy na noc do lodówki

Smakowite Dania
Szarlotka na biszkopcie z bitą śmietaną i kokosem + film 154

jajek 3/4 szklanki cukru kryształu 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 10-12 średnich jabłek 1 opakowanie galaretki cytrynowej 1/2 szklanki wody 1 opakowanie śmietany śnieżki 1 opakowanie śmietan- fixu 100 g wiórek kokosowych przepis Do miski wbijamy oddzielone od żółtek białka i ubijamy je na sztywną pianę, w trakcie ubijania wsypujemy cukier(...)garnka. Garnek z jabłkami stawiamy na małym ogniu dolewamy wodę i całość smażymy do momentu aż owoce będą miękkie od czasu do czasu mieszając. Do miękkich jabłek wsypujemy galaretkę i wszystko jeszcze raz dokładnie mieszamy żeby się rozpuściła, następnie garnek zdejmujemy z ognia i studzimy. Wystudzone jabłka układamy na biszkopcie dokładnie je rozprowadzając. Biszkopt z jabłkami wstawiamy na godzinę

Smakowite Dania
łatwe,smaczne pomarańczowe ciasto z kremem śmietanowym... 151

aromat migdałowy 2 krople, cukier 1 szklanka, mąka tortowa 2 szklanki, Delecta proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, pomarańcze 4 sztuki, skórka pomarańczowa - starta, śmietana 30 % 250 ml, Delecta galaretka wiśniowa 1 opakowanie 4 pomarańcze sparzyć i zetrzeć z nich skórkę - całe jajka "L", aromat, cukier, miękka palma mikserem utrzeć do spienienia, masa będzie grudkowata, ale to ma tak być(...)postawić na 2 poziomie, grzanie góra/dół, 190C i 35 minut - sprawdzić patyczkiem czy jest upieczone zimną śmietanę 30% ubić na sztywno z połową startej skórki pomarańczowej, wsypać galaretkę i z 1 minutę ubijać wystudzone ciasto posmarować kremem i posypać piozostałą startą skórką pomarańczową - ciasto jest pysznie pomarańczowe.............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Deser owocowo-lodowy 156

sobie ze wszystkimi hadrami świata! Składniki -lody , takie jakie lubicie i w ilości , na jaką pozwoli Wam Wasze sumienie wiśnie z rumem od ETERNO mango z wanilią   ETERNO galaretki mandarynki ananas kandyzowany u mnie ze sklepu  SKWORCU orzechy Pecan kilka Migdałowy Przylądek- uwielbiam te ziarna- normalnie wyjadałam łyżeczką.. Ziarna są ze sklepu ZIARENKOWO syrop mango do deserów(...)pucharka położyłam galaretki oraz mandarynki. Dodałam ociupinkę lodów. Ociupinkę. Polałam syropem wiśniowym z rumem...Jest pyszny, istnieje ryzyko, że go wypijecie troszkę prosto ze słoiczka. Z tegoż słoiczka dołożyłam wisienek. Aromatyczne rumowe wisienki. Trochę kosteczek ananasa kandyzowanego nie zaszkodzi.... I posypka. Prażone ziarna. Migdałowy Przylądek. Idealnie się komponują w ten właśnie deserek. Na koniec...syrop mango. A kropką

Z Kuchni Do Kuchni
SOMERSBY ROZKWITA NA WIOSNĘ! WEGAŃSKI DESER Z MUSEM Z MANGO. 264

sobą, gdybym nie próbowała wykombinować czegoś, z wykorzystaniem rynkowej nowości. Smakujący trochę jak wino musujące napój, wydał się dla mnie bardzo dobrym fundamentem pod szybki, wegański deser.  WEGAŃSKA GALARETKA SOMERSBY Z MUSEM Z MANGO /własny;/  2 porcje 1 butelka Somersby #ElderflowerLime 2 łyżeczki agar-agar 2 łyżeczki cukru 1 mały owoc mango (bardzo dojrzały) 1 łyżeczka agar(...)pół, obieram i usuwam wielką pestkę. Przekładam do kielicha blendera lub innego, wysokiego naczynia i miksuję na gładki mus. Dodaję agar-agar, mieszam i wykładam na stężałą piwną galaretkę. Pozostawiam do zestalenia. SMACZNEGO! A Ciebie jak zainspiruje nowy smak #Somersby #ElderflowerLime ? Pochwal się swoimi pomysłami na kanałach społecznościowych, typu Facebook, Instagram, Pinterest czy Google+,  dodając koniecznie te dwa hashtagi

W kuchni Karmel-itki
Sernik na zimno z jagodami i malinami 402

homogenizowanego (użyłam Danio o smaku waniliowym) 250 g śmietanki kremówki 30 % lub 36 % 4 łyżki cukru pudru 2 czubate łyżki żelatyny 200 g malin + 200 g jagód biszkopty 1 galaretka o smaku owoców leśnych   Przygotowanie: Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć biszkoptami. Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Nie przerywając ubijania dodawać stopniowo serek. Mieszać krótko(...)najwyższych obrotach. Jak tylko rozmiksujemy żelatynę przerwać miksowanie. Masę wyłożyć na spód z biszkoptów. Powbijać umyte i osuszone maliny otworem do góry. Ciasto włożyć do lodówki do stężenia. Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, w ilości mniejszej niż podano na opakowaniu (ja rozpuściłam w 400 ml, podczas gdy na opakowaniu zalecano 500 ml). Zostawić do ostudzenia. Gdy będzie zimna i zacznie

Moja Delicja
Ciasto odwrócone z jabłkami i gruszkami 217

już nie ma połowy...  Odwrócone ..tak, ponieważ po upieczeniu odwracamy ciasto do góry dnem , owoce wtedy są na wierzchu, można na zimne ciasto wylać tężejącą galaretkę, tak zrobię następnym razem .  Można użyć innych owoców, widziałam z ananasem, czekam na śliwki i z nimi wiem ze będzie pysznie, lub z brzoskwiniami..mniam ;) Polecam nawet początkującym kuchareczkom(...)ciasto zostawiam w piekarniku na jakieś 15 minut, po tym czasie przekładam ciasto , do góry owocami na deskę , wyłożoną papierem do pieczenia. Zostawiam do wystudzenia. Na zimny można wylać galaretkę, ja oprószyłam tym razem pudrem. Życzę smacznego i przypominam o świetnej książce, którą rozdaje Lidl, ja już swoją mam :)(KLIK

Takie tam pichcenie
Torcik z truskawkami 238

pieczenia Krem budyniowy: 1,5 szklanki mleka 2 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 budyń waniliowy 1/2 kostki masła Truskawki: 350 g truskawek (mogą być mrożone) 2 galaretki truskawkowe 400 ml wrzątku Dodatkowo: okrągłe biszkopty dowolne dekoracje mocny wystudzony napar herbaty do nasączenia biszkoptów Sposób wykonania: 1. Biszkopt: żółtka oddzielić od białek, białka ubić na sztywno ze szczyptą soli(...)gotujące się mleko i gotować mieszając jednocześnie do momentu, aż zgęstnieje. Pozostawić budyń do wystudzenia. Masło w temperaturze pokojowej utrzeć, stopniowo dodawać wystudzony budyń. 3. Truskawki: truskawki odmrozić, zmiksować. Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, przestudzić i dodać do truskawek. Całość odstawić do lekkiego stężenia. 4. Składamy ciasto (odłożyć trochę kremu budyniowego i truskawek do dekoracji): biszkopt nasączony herbatą, część kremu

Kuchnia domowa Ani
Puchar owocowy, a więc owoce skąpane w galaretce z bitą śmietanka :) 147

śmietany kremówki 1 cukier waniliowy Owoce: Winogrona jasne i ciemne, Gruszki z kompotu 2 Banany 2 kiwi + inne ulubione owoce ;) Dodatkowo: Kolorowa posypka Polewa: 40g czekolady 4 łyżki śmietanki Galaretkę przyrządzamy wg przepisu na opakowaniu. Gdy stwardnieje, kroimy ją w kosteczki. Gruszki, banany i kiwi kroimy w kosteczki. Jeśli winogrona nie są bezpestkowe, możemy je przekroić na pół i wyciągnąć(...)pestki. Owoce układamy warstwami do pucharków, na przemian z galaretką. Na koniec ubijamy kremówkę z cukrem waniliowym i pokrywamy nią wierz deseru. Śmietanę podgrzewamy w małym garnuszku, a następnie rozpuszczamy w niej czekoladę, cały czas mieszając. Garnuszek wkładamy do naczynia z zimną wodą i cały czas mieszamy, by polewa przestygła. Zimnawą polewą przyozdabiamy deser i na koniec posypujemy kolorową posypką

Smakowy Raj
Jabłecznik korzenny. 241

mąki ziemniaczanej 3 czubate łyżeczki przyprawy korzennej  szczypta soli Masa jabłkowa :  1,5 kg jabłek pół szklanki wody 2 łyżki cukru 2 łyżki soku z cytryny 1 galaretka o jasnym kolorze ( u mnie tym razem brzoskwiniowa , ale lepiej sprawdza się smakowo cytrynowa) Masa śmietanowa :  300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Jabłka(...)pokroić na mniejsze kawałki . Dodać do nich wodę , sok , cukier  i dusić na małym ogniu aż jabłka się rozpadną a część wody wyparuje. Zestawić z ognia , wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać . Wystudzić. Masa śmietanowa: Śmietanę ubić z cukrem na sztywno , dodać mascarpone i dalej ubijać aż masa będzie gładka i sztywna . Jabłka karmelizowane : Jabłka dokładnie umyć  , wyciąć delikatnie

Malinowa Kawiarenka
Ciasto cytrynowe z musem jabłkowym 690

SKŁADNIKI: Biszkopt: 2 jajka, ½ szklanki cukru, ¾ szklanki mąki, 3 łyżki oleju, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka octu, ½ cytryny, Masa jabłkowa: 1 kg jabłek, ¼ szklanki wody, 2 opakowania galaretki zielonej, Masa budyniowa: 500 ml mleka, 2 opakowania budyniu waniliowego, 3 łyżki cukru, 1 kostka masła, 1 łyżka soku z cytryny, Dodatkowo: 20-25 sztuk herbatników, 1 tabliczka gorzkiej czekolady(...)temperaturze 180 stopni. Masa jabłkowa: Jabłka obieram, kroję na mniejsze kawałki. Przekładam do garnka, podlewam wodą. Duszę na małym ogniu. Gdy jabłka całkowicie się rozpadną do musu wsypuję galaretki. Mieszam i odstawiam do przestudzenia. Gęsty mus wykładam na biszkopt. Masa budyniowa : Z mleka odlewam ½ szklanki i mieszam budynie oraz cukier. Pozostałe mleko gotuję. Wymieszaną masę wlewam do gotującego się mleka

Tradycyjna kuchnia Kasi