galaretka - 14130 przepisów (strona:660/942)

Tygrysek 234

bakalie ewentualnie cukier do smaku  Masa budyniowa: 1/2 litra mleka 2 opakowania budyniu śmietankowego 1 kostka masła 1/2 szklanki cukru pudru sok z 1 cytryny Dodatki: 3 opakowania galaretki żółtej 4-5 łyżek marmolady 1 słoik powideł 1 puszka brzoskwiń Rolada biszkoptowa: 3 jajka 6 łyżek cukru 2 łyżki mąki Wykonanie: Składniki kruchego ciasta posiekam i zagniatam, ciasto dzielę(...)ciasto z pierożkami. Roladę rozwijam delikatnie zdejmując papier, smaruję marmoladą, ponownie zwijam i kroję w plastry. Plastry rolady układam na masie budyniowej, pomiędzy przestrzenie układam kawałki brzoskwiń. Wszystkie  galaretki rozpuszczam w trzech szklankach wrzątku i tężejącą polewam wierzch ciasta. Całość odstawiam do całkowitego stężenia

Ciasteczkowy Potwór
Szarlotka z polewą z orzechów 178

Składniki na biszkopt: 4 jajka 8 płaskich łyżek cukru 2 pełne łyżki mąki pszennej Masa jabłkowa: 1 1/2 - 2 kg jabłek 3/4  szklanki cukru  2 opakowania galaretki pomarańczowej Masa śmietankowa: 1/2 litra śmietany 36% 2 opakowania zagęstnika do śmietany - śmietan-fix 2 łyżki cukru pudru - opcjonalnie Polewa orzechowa: 3/4 szklanki orzechów ziemnych 1/4 kostki masła  śmietana(...)tarce jarzynowej o dużych oczkach. Przekładam do rondelka, wsypuję cukier i gotuję na wolnym ogniu, aż będą szkliste a cukier zupełnie się rozpuści. Do podsmażonych jabłek wsypuję suche galaretki i mieszam do rozpuszczenia się żelatyny. Studzę i wykładam na biszkopt.  Kremówkę ubijam na sztywno, dodaje zagęstnik ( jak ktoś lubi noże dodać 2 łyżki cukru pudru) i masą śmietankową przykrywam

Ciasteczkowy Potwór
Ciasto Kopciuszek 387

pieczenia Biszkopt z makiem 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1/2 szklanki suchego maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa śmietanowa 1/2 l śmietany kremówki 1 czewrwona galaretka (dałam truskawkową) 2 łyki cukru pudru Masa budyniowa: 1/2 l mleka 2 budynie waniliowe bez cukru 5 łyżek cukru 1 kostka masła Polewa 1/2 kostki margaryny 5 łyżek cukru pudru(...)formy. Wlać ciasto, wyrównać i piec w 180 stopniach C około 40 minut. Biszkopt po wystudzeniu wyjąć z blaszki. Masa śmietanowa: Mocno schłodzoną śmietanę ubić z cukrem na sztywno. Galaretkę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody i tężejącą połączyć z ubitą śmietaną. Masa budyniowa: Z podanej ilości mleka odlać pół szklanki, a pozostałą część zagotować wraz z cukrem. Budyń rozrobić

O kuchni z uczuciem
Sernik z malinkami 163

skórka otarta z 1 cytryny; 40 g żelatyny; 150 ml gorącej wody; 350 g jogurtu naturalnego; 500 ml śmietany 30%; Składniki na wierzch ciasta: maliny lub inne owoce; 2 galaretki w wybranym smaku (u mnie malinowe);  Wykonanie: Ser, cukier puder, cukier waniliowy, otartą z cytryny skórkę i sok wymieszać. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Żelatynę rozpuścić w bardzo gorącej(...)tortownicy o średnicy 26cm. Sernik wstawić do lodówki, aby masa co nie co stężała.  Na wierzch sernika wyłożyć owoce (u mnie maliny) i zalać rozpuszczoną tężejącą lekko galaretką. Gotowy sernik należy dobrze schłodzić. * kupiłam serek waniliowy "Vitello" (w wiadereczku) w "Biedronce

In my kitchen
Jabłka pod kokosową pierzynką... 138

wydrążyć gniazda nasienne. Z dwóch jabłek ugotować 1 l kompotu. Połówki z 6 jabłek rozłożyć na upieczonym letnim biszkopcie.  Masa: 1 l ugotowanego kompotu; 2 budynie śmietankowe; 2 galaretki cytrynowe; Wykonanie: Budynie rozrobić w 1 szklance wody. Zagotować kompot i dodać rozpuszczone budynie, zagotować. Do gorącej masy wsypać galaretki i dobrze wymieszać. Ciepłą masę wylać na biszkopt z jabłkami

In my kitchen
Tort "EMERALD" 178

gorącego kremu. Wymieszać. Krem przetrzeć przez sito, aby był gładki. Przestudzić do temperatury pokojowej. Schłodzoną pozostałą śmietanę ubić na sztywno, dodać do kremu i delikatnie wymieszać. Składniki na malinową galaretkę: 1 łyżeczka żelatyny; 15 ml zimnej wody; 100g malin; 10g cukru kryształu; Żelatynę zalać wodą i odstawić, aby napęczniała. Maliny zagotować z cukrem kryształem, przetrzeć przez sito. Masę jeszcze(...)rozpuściła. Przestudzić. Składanie tortu: - ciasto I nasączyć delikatnie ponczem; - 1/4 kremu; - ciasto II nasączyć delikatnie ponczem; - 1/4 kremu; - malinowa wkładka; - 1/4 kremu; - ciasto II nasączyć delikatnie ponczem; - 1/4 kremu; - galaretka malinowa; Bok tortu można obsypać posiekanymi pistacjami. Tort powinien być obłożony zielonymi makaronikami, wówczas pięknie wygląda:) Uwaga: Tort piekłam w tortownicy o średnicy

In my kitchen
Jubileuszowe ciasto 240

jednakowej wielkości serniki w tej samej formie co biszkopt.Piec w 180 st.C do lekkiego zrumienienia, tj. około 40 minut. Masa jabłkowa: 1 kg jabłek; 1 łyżka masła; 1 galaretka czerwona; Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Masło rozgrzać i dodać jabłka. Lekko prażyć na wolnym ogniu. Pod koniec dodać suchą galaretkę, wymieszać i chwilkę jeszcze prażyć. Masa orzechowa

In my kitchen
Czekoladowa Zefiryna 177

przy tym miksując. Śmietanę rozprowadzić na powierzchni upieczonego i dobrze wystudzonego ciasta.  Gdy śmietana zastygnie, wierzch ciasta polać polewą czekoladową. Uwagi: 1. Zamiast żelatyny, do śmietany można dodać galaretkę cytrynową: galaretkę rozpuścić w jednej niepełnej szklance gorącej wody, przestudzić i letnią dodać do śmietany pod koniec jej ubijania. 2. Wierzch ciasta można posypać startą na tarce czekoladą (zamiast polewy

In my kitchen
Ciasto makowo-serowo-orzechowo-jabłkowe 261

masę serową, wyrównać. Całość piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 1 godzinę. Upieczone ciasto wystudzić. Składniki na masę jabłkową: 1 słoik prażonych jabłek (900g); 2 galaretki agrestowe; Jabłka wyłożyć do garnka, podgrzać aż będą bardzo gorące. Do gorących jabłek wsypać galaretki i mieszać, aż się rozpuszczą. Całość lekko przestudzić. Składniki na krem orzechowy: 200 g masła

In my kitchen
Orzechowa kokosanka z jabłkami 209

ciasto orzechowe na całej powierzchni. Piec w 180 st.C około 40 minut. Upieczone ciasto wystudzić. Masa jabłkowa: 1 kg jabłek; 1 łyżka masła; 3-4 łyżki wody; 1 galaretka cytrynowa; 1 opakowanie biszkoptów;  Jabłka obrać, pokroić na cieniutkie plasterki. Masło roztopić w garnku, dodać jabłka i wodę i dusić pod przykryciem, aż jabłka będą uprażone. Do gorących jabłek dodać(...)galaretkę i cukier, dobrze wymieszać (już nie prażymy jabłek). Jabłka odstawić do wystudzenia. Zimne wyłożyć na ciasto orzechowo-kokosowe i wyrównać. Na jabłkach ułożyć biszkopty. Krem budyniowy: 500 ml mleka; 3/4 szklanki cukru kryształu; 1 cukier waniliowy; 1 budyń śmietankowy lub waniliowy (na 500 ml mleka); 1 czubata łyżka mąki pszennej; 200-250 g masła;   400 ml mleka zagotować

In my kitchen
ciasto makowo serowo jabłkowe 477

nią wykładamy masę serową. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w temp. 180 stopni C ok. 45 min. składniki masę jabłkową: 1100 g jabłek kwaśnych 1/2 szkl cukru 1 galaretka o smaku cytrynowym wykonanie: Jabłka obieramy, ścieramy na tarce zostawiając dwie sztuki, które kroimy w kostkę. Starte jabłka dusimy z cukrem na marmoladę. Pod koniec duszenia dodajemy jabłka pokrojone w kostkę(...)Następnie wsypujemy galaretkę, mieszamy. Na upieczone ciasto makowo-serowe wykładamy uduszone jabłka, rozprowadzamy równomiernie i przykrywamy upieczonym ciastem kruchym. Wierzch ciasta makowo serowo jabłkowego polewamy polewą czekoladową i dekorujemy wg. upodobań

Domowy Smak Jedzenia
babeczki czekoladowe... 140

gram, cukier 150 gram, jajka 3 sztuki, mąka tortowa 120 gram, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, aromat pomarańczowy 3 krople, kakao 30 gram KREM: śmietana zimna 30% 200 ml, galaretka pomarańczowa 1 opakowanie, posypka kolorowa - ile potrzeba, cząstki pomarańczy - ile potrzeba przepis jest ze strony "Sekretna Księga Przepisów Kenwooda" kliknij i zobacz - składniki temperatura pokojowa - masło miękkie, cukier w robocie(...)połowy - piekarnik termoobieg nagrzać do 160 C - postawić blachę na 3 poziomie i piec 12-15 minut KREM: zimną śmietanę ubić na sztywno, w trakcie gdy śmietana gęstnieje wsypać galaretkę i ubić do sztywności, szprycką nakładać na babeczki, posypać kolorową posypką..............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Biszkopt z kremem bawarskim i musem z brzoskwiń 156

Ciasto to robiłam dwukrotnie. Pierwsze w wersji z galaretką z cydru, drugie z musem z brzoskwiń. Obie wersje przepyszne. Może i pracy przy nim trochę jest (tzn. więcej czasu się 'traci' podczas oczekiwań, aż krem bawarski i galaretka się ściągnie) ale uwierzcie mi, że warto. Czy nie ma nic lepszego od puszystego, delikatnego biszkoptu przykrytego grubą warstwą waniliowego kremu bawarskiego

CookYourself
Torcik truskawkowy 154

folię na brzegi, a następnie wsadzamy masz krążek z biszkoptu. Następnie dajemy naszą masę na biszkopt i wsadzamy do lodówki aby masa się dobrze zastygła. Teraz zrobimy naszą galaretkę z truskawek. Do soku 75 ml soku dodajemy ( 3 gramy ) rozpuszczonej żelatyny. Następnie naszą galaretkę wylewamy na poprzednią masę i znowu do lodówki. Deser musi leżeć co najmniej

Full Smaku
mazurek jabłkowo – pomarańczowy 177

foremki (25 x 21 cm). Pieczemy w 180 st. C do chwili, aż ciasto się zrumieni. składniki na masę jabłkowo pomarańczową: 2 pomarańcze 3 jabłka 2 łyżki cukru 1 galaretka pomarańczowa 50 g płatków migdałowych wykonanie: Pomarańcze obieramy z białych części i kroimy w kostkę. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Do garnka wkładamy owoce, cukier i odparowujemy nadmiar soku(...)koniec smażenia dodajemy płatki migdałowe. Następnie zestawiamy z ognia dodajemy galaretkę, mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia. Przestygniętą masę przekładamy na upieczone i wystudzone ciasto. Dekorujemy np. płatkami migdałowymi, żurawiną

Domowy Smak Jedzenia